meg_s Re: Jutro wielki dzien Meg! 23.06.04, 19:08 brrrrrrrrrrrrrrrr.................. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Jutro wielki dzien Meg! 23.06.04, 19:10 Bedzie dobrze. Szkoda, ze nie ma konferencji satelitarnej na zywo, prosciutko do mojego domu w tej gluszy:) Ale licze na sprawozdanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jutro wielki dzien Meg! 23.06.04, 22:41 Ty niy pokozuj jynzyka ino ze tymi tekstami to mysla ize i jake maue sprawozdanie tysz mi poslesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Jutro wielki dzien Meg! 23.06.04, 23:05 Meg mou przewaga nad wszystkymi, uona robi to uot serca i do tego wiy uo czym godou. Zyczam tysz powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Jutro wielki dzien Meg! 23.06.04, 23:26 Czegóż mogę życzyć?: gietkości słowa i spokoju ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Dzisiaj wielki dzien Meg! 24.06.04, 09:38 Tylko powiedzcie o co chodzi? Nie śledzę wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Dzisiaj wielki dzien Meg! 24.06.04, 09:58 Czy DWPN planuje wydanie jakiegos zbiorku w ktorym znalazlaby sie dzisiejsza prezentacja meg? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Dzisiaj wielki dzien Meg! 24.06.04, 10:17 Laband, gadaj po ludzku, o jaką prezentację chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzisiaj wielki dzien Meg! 24.06.04, 10:54 cytuja "Czy DWPN planuje wydanie jakiegos zbiorku w ktorym znalazlaby sie dzisiejsza prezentacja meg?" Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzisiaj wielki dzien Meg! 24.06.04, 15:43 laband napisał: > cytuja "Czy DWPN planuje wydanie jakiegos zbiorku w ktorym znalazlaby sie > dzisiejsza prezentacja meg?" to raczej dzisiejsza sesja była "podczepiona" do leksykonu wybitnych Górnoślązaków - więc nic dodatkowego nie będzie zrobili folderek/ulotkę o cmentarzu a ja se idę i zrobię se-puku :-((((((((((( kompromitacja "zacukałam się" :-(((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzisiaj wielki dzien Meg! 24.06.04, 16:00 niy przejmuj sie - wczora moj synek miou teater po angelsku - grou blizniakow i kajsik kole pouy dyskretnie zaczon se pomogac kartkom. No a tera godej jak bouo naprowdy! Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 19:19 Ja nie wiem jak DWPN może zatrudniać jako moderatora taką osobę jak Smolorz. Poziom jego artykulików w DZ mówi sam za siebie a jego dyletantyzm idzie w parze z przekonaniem o własnej wszechwiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 19:24 szteruje cie juzas slonsko tozsamosc tego chopa? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 19:28 Nie, nie denerwuje mnie - mnie w ogóle denerwuje "Dziennik Zachodni", który uważam za gazetę dla wielbicielek brazylijskich seriali, niemieckich romanów miłosnych i katalogów "Burda-Mode". Poziom tej gazety jest tak żenujący, a niektóre komentarze tak żałosne, że gorsze to juz chyba zdarzają się tylko na tym forum. A śląskość Smolorza mam tak samo w poważaniu jak On moją polskość. Nie stanowi to dla mnie jakiegoś większego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 19:35 powiydzmy tak: niy czytuja geszichty slonskyj z podle fyjdra np M. Lisa Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 19:37 Powinieneś czytać wszystko co dotyczy Śląska - wtedy będziesz miał szersze spektrum. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 19:41 niy pedziouch ize tego niy mom w doma - pedziouch ino ize propagandy unikom Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 19:44 Unikasz jednej, a podniecasz się drugą. Czym jest Jerczyński jak nie propagandą rodzącego się właśnie śląskiego nacjonalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 19:49 Nie. Tak to odbierają ludzie podchodzący do historii na trzeźwo, a nie zachłyśnięci nacjonalistyczną okowitą. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 19:50 czyli jednak to je prowda o tym ize szlachta polsko za kouniez niy wylywaua? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 19:56 Nie. To uproszczenie, na którym spoczywa sienkiewiczowski mit Pana Zagłoby. Polska szlachta to nie głupkowaci bohaterowie Sienkiewicza ale Kochanowscy, Konarscy, Leszczyńscy, Czartoryscy, Potoccy, Ossolińscy, Rzewuscy ... itd, itd. Sądzisz, że wszyscy byli głupi jak Pan Zagłoba i zajmowali się wyłącznie piciem gorzały? Chyba znasz historię Polski gorzej niż Jerczyński zna historię Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 19:59 i wszyske oune przechulali ta Polska w biblotykach abo kaj to bouo, he,he! A mozno Twoje tyndyncje idom richtunk Popiolek abo Hawranek? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 20:03 Uparty jesteś, ale cóż ... Wyobraź sobie, że alkoholizm to owoc wieku XIX czyli czasów kiedy szlachta polska odchodziła już do lamusa historii. Tezy, które powtarzasz są wypisz wymaluj wyjęte z historiografii komunistycznej, która usiłowała zochydzić polskę szlachecką na każdym tle. Tymczasem w XIX w. alkoholizm to następstwo szybko przebiegających zmian cywilizacyjnych. I w całej Europie stał on się bardzo dużym problemem społecznym. Na przykład w takiej Francji w 1800 roku wypito 200 tyś hektolitrów alkoholu w przeliczeniu na czysty spirytus, tak w sto lat później ta liczba wynosiła już 2630 tyś - przy dość nieznacznym wzroście ludności. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 20:05 no i jakos dziwnym trefym zodyn francuzow za brynioli i dzisiej niy uwazo ale nojlepiyj podobo mi sie te stwierdzynie: "szlachta polska odchodziła już do lamusa historii" brakuo im flaszkow abo jako? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 20:09 Laband napisal:"no i jakos dziwnym trefym zodyn francuzow za brynioli i dzisiej niy uwazo ale nojlepiyj podobo mi sie te stwierdzynie: <szlachta polska odchodziła już do lamusa historii> brakuo im flaszkow abo jako?". Wiesz co, mam pytanie? Z jakich książek uczyłeś się historii Polski? Jeśli uczył Cię jej Darek-amatorek, to słaby z niego nie tylko pisarz, ale i pedagog. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 20:16 jo wia z jakich tys sie uczou tam stouo ize G.S. bou pod pruskim zaborym, pra? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 20:25 Nie piszemy teraz o Górnym Śląsku, tylko o Twojej znajomości historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 20:29 sam mogesz se poczytac jako swiadomosc wciskajom nom polske histeryki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13708694 Twoj i Tobie podobnych problym ze geszichtom polego na tym ize wy ani dobrze swojyj wuasnyj geszichty niy znocie a juzas sie wymondrzocie. To co Dzierzon bou Polokym? Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: acha! 24.06.04, 20:31 Jeśli tekst jakiegoś kolesia na forum uważasz za pracę historyka, to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: acha! 24.06.04, 20:32 niy za robota ale za skutek roboty koncza bo to niy ma synsu Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jutro wielki dzien Meg! 24.06.04, 20:30 Margotko wybocz ale tan Mieczyslaw mie wyprowadziou ze rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
fogg wracając do osoby moderatora 24.06.04, 22:16 Smolorza znam z tekstów i wypowiedzi i jest to - oczywiście dla mnie - rodzaj lokalnego kacyka. Dziwię się, że Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej przyjmuje go pod swoje skrzydła kogoś, kto pisuje w "Dzienniku Zachodnim". Może za niedługo moderatorem będzie ktoś z "Gali" albo "Tiny". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: wracając do osoby moderatora 24.06.04, 23:20 Smolorz to bardzo inteligentny publicysta. Może drażnić jego programowa kontestacja wszystkiego, czasem przekraczanie granic dobrego smaku, ale warto docenić go jako postac życia publicznego. A "Dziennik Zachodni" do niedawna (bo ostatnio coś się zaczęło mocno psuć) był wyróżniającym się in plus na polskim rynku prasowym regionalnym tytułem. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: wracając do osoby moderatora 25.06.04, 06:11 slezan napisał: > ... czasem przekraczanie granic dobrego smaku, i tu trafiłeś w sedno Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s ps 25.06.04, 06:17 przeżyłam - w końcu czy to pierwszy raz się skompromitowałam ?? i pewnie nie ostatni a trzyma mnie świadomość, że na przyszłą sobotę zgłosił się "na roboty" pan JG z całą rodziną (żonę ma przesympatyczną) - perspektywa rządzenia szefem............ ;-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Tylko zone ?????? ! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 25.06.04, 07:09 Meg, to an JG jest po mnie, bo ja sie przed nim zglosilem ! Skompromitowala? nioe wierze , jesli JG sie do pracy zglosil !!!!!! -- pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps 25.06.04, 09:51 jak tak dalyj pondzie to na tym mauym fridhofie braknie miejsca jak stojom roboty na fridhofie? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps 25.06.04, 09:55 Widza ize jak zwykle je zes skromno, i jak kozdo "Frelka" poczebujesz coby cie pocieszac - OK. niniyjszym to robia, he,he! Bydzie cosik z tego we i-necu, abo w jakim cajtungu? A co z inkszymi tematami? Mozno trocha pokrytykujesz sam inkszych? ps kery tam bou jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Jutro wielki dzien Meg! 27.06.04, 16:42 Rozumiem, ze Meg nie zamiesci sprawozdania na forum. Pewnie przesle je tylko wybranym. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Jutro wielki dzien Meg! 27.06.04, 17:03 przestań się nabijać - od tamtego dnia szukam mysiej dziury, ale nie ma rozmiaru XL Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Jutro wielki dzien Meg! 27.06.04, 17:06 a na poważnie - sama jestem ciekawa co tam nawygadywałam, bo mam lukę w pamięci a co do innych - też nie pamiętam, bo "przed" to się przygotowywałam, a "po" chlipałam cichutko w chusteczkę Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Jutro wielki dzien Meg! 27.06.04, 19:08 Wcale sie nie nabijam, znam Twoje wystapienie z drugiej reki, ale to nie to samo. Za duzo masz krytycyzmu w stosunku do samej siebie. Troche wiary. Naprawde chcialbym przeczytac co sama o tym sadzisz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fogg Re: Jutro wielki dzien Meg! 27.06.04, 21:39 Mnie się najbardziej podobają na sesjach organizowanych przez DWPN i inne tego typu organizacje tzw. moderowane dyskusje panelowe. Moderator ma wcześniej ustalony tok zgłaszania rozmówców, a prawo do głosu mają zasadniczo tylko siedzący za prezydialnym stołem. To się nazywa równość głosu i wolność wypowiedzi. Ech... nie to co na forum. Nam by się też przydał taki moderator :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Jutro wielki dzien Meg! 27.06.04, 21:42 somepoint210 napisał: > Naprawde chcialbym przeczytac co sama o tym sadzisz. co sądzę o innych - to już powyżej napisałam zgodnie z prawdą, co było "przed" i "po" - uważałam jedynie na prelekcji o Kalidem i Kissie ze względów oczywistych (obydwaj związani z hutą) natomiast jeśli chodzi o moje ....... popisy - hmmm......... szlag mnie trafia - ganiałam specjalnie, żeby zrobić ujęcia z których można potem zrobić "przenikania", rzuciłam robotę, zaniedbałam dom, zawaliłam młodemu zdobycie 2 pkt co może zaważyć przy przyjęciu go do szkoły - siedziałam jak durna nad tą prezentacją, ze stoperem sprawdzałam długość trwania poszczególnych fragmentów żeby dopasować do siebie tekst i zdjęcia...... i co ? i G.... facio zamienił pliki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Jutro wielki dzien Meg! IP: *.gce.gliwice.pl 28.06.04, 11:04 Gdyby nie ta pomyłka - poszłoby gładko. Gdyby Gorzelikowi prezentacja wysiadła, też miałby problem. Pierwsze koty za płoty. Szkoda, że nie mogłem zostać na dyskusji. Może była ciekawa? A może nie była i nie szkoda. Ale młode laski co się rozsiadły po korytarzach były fajne! Nu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Jutro wielki dzien Meg! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 28.06.04, 13:14 Mlode laski ;-) a to co takiego ? Dyskusja byla a wlasnie tam dyskutowano najwiecej na temat Cmentarza Hutniczego ! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 14:01 meg_s napisała: > facio zamienił pliki Przeciez to nie Twoj blad, wiec czemu winisz siebie? Pierwsze koty za ploty. Nastepnym razem bedzie lepiej. Mam na mysli organizacje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 14:11 Tzn. Meg miała wygłosić swój referat do cudzych ilustracji? Nieźle. Trzeba było coś zaimprowizować;-) A tak serio, to wydawało mi się, że DWPN ma wprawę w organizowaniu takich spotkań, a tu taka amatorszczyzna. Ja bym się tam nimi nie przejmował, choć ktoś im powinien powiedzieć do słuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 14:36 No wreeeszcie raczyles sie zjawic:) Gdzie byles? Pojechales po czek do Eriki, czy jak?:) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 14:39 Wiesz jak to jest. Czasy ciężkie, o każdy grosz trzeba się targować;-) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 14:45 ostatnie 20 000 przeca dostoues, he,he! niy godom juz o mie!!! a meg za ta pana ile Ci potronciyli? Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 14:49 slezan napisał: > Wiesz jak to jest. Czasy ciężkie, o każdy grosz trzeba się targować;-) Nie czaruj. A co z Twoimi kamienicami rozsianymi po wiekszych miastach Slaska?:) Nie przynosza dochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 14:51 Mam kłopoty z lokatorami. Połowa tych chałup to meliny. Nawet nie wiesz jak ciężko jest tak wiele mieć;-) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 15:00 "Housing" oto odpowiedz na Twoje bolaczki, goverment placi za lokatorow w czesci lub w calosci. Placi nawet za wszelkie usterki jakich dokonaja owi meliniarscy lokatorzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Jutro wielki dzien Meg! 28.06.04, 16:30 Dobra Margotko, nichcesz godac to niy, ale tego modego "mamlasa" moguas opieprzyc za te pomylynie sie. Odpowiedz Link Zgłoś