Dodaj do ulubionych

Auswanderung junger Deutscher

IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.04, 07:36
Mit Sorge betrachtet Oberndörfer, dass immer mehr junge Deutsche ihr Glück im
Ausland suchten. "Da unser Land wirtschaftlich stagniert, sehen gerade die
hoch Qualifizierten in Kanada, Australien oder den USA bessere
Zukunftschancen." Gut die Hälfte der Auswanderer sind nach Angaben des
Statistischen Bundesamts zwischen 18 und 40 Jahre alt. Im vergangenen Jahr
haben demnach 622 000 Menschen Deutschland verlassen. Oberndörfer: "Ich
fürchte, dieser Trend wird sich verstärken."
Obserwuj wątek
    • fogg Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 09:01
      Może jednak umówimy się, że na forum GW piszemy po polsku? Moim zdaniem to trochę brak kultury pisać po niemiecku na polskim forum.
      • Gość: Ramon Re: Auswanderung junger Deutscher IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 09:34
        fogg napisał:

> Może jednak umówimy się, że na forum GW piszemy po polsku? Moim zdaniem to
        trochę brak kultury pisać po niemiecku na polskim forum.

Weshalb soll das Schreiben in einer anderen Sprache als der Polnischen ein
        Zeichen von fehlender Kultur sein? Ich glaube, dass gerade die Fähigkeit sich
        in einer Fremdsprache ausdrücken zu können von Bildung und Kultur zeugt.

Dlaczego uzywanie jezyka Niemieckiego na Forun GW ma byc czyms niekulturalnym?
        Mojim zdaniem swiadczy obchodzenie sie jezykiem obcym o wyksztauceniu i kultrze.
        Ramon

• meg_s Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 10:17
          Gość portalu: Ramon napisał(a):

> Dlaczego uzywanie jezyka Niemieckiego na Forun GW ma byc czyms niekulturalnym?
          > Mojim zdaniem swiadczy obchodzenie sie jezykiem obcym o wyksztauceniu i
          > kultrze

a dlatego, że:

1. stwarza wrażenie chęci bycia rozumianym jedynie przez "wybrańców"
          2. bo pisanie po polsku jest ukłonem w kierunku gospodarza (GW jako polskiej
          gazety)
          3. czy jedynie kulturalne jest "obchodzenie się" językiem niemieckim?
          a jeśli ktoś zna kilka języków obcych a niemieckiego nie, to już nie jest
          kulturalny?

to była jedynie odpowiedź na pytanie Ramona

a piszcie sobie jak chcecie.... byle nie łaciną..... kuchenną

• laband Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 11:03
            mogesz sam podac przikuad kuchynnyj uaciny?

tego niyznom!
            • meg_s Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 11:15
              przykładów nie podam bo jestem grzeczną dziewczynką

to są "brzydkie wyrazy" ;-P
              • laband Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 11:30
                jak Tys je grzeczno to jo je swiynty!
          • Gość: Ramon Re: Auswanderung junger Deutscher IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 11:49
            meg_s napisała:
            1. stwarza wrażenie chęci bycia rozumianym jedynie przez "wybrańców"
            > 2. bo pisanie po polsku jest ukłonem w kierunku gospodarza (GW jako polskiej
            > gazety)
            > 3. czy jedynie kulturalne jest "obchodzenie się" językiem niemieckim?
            > a jeśli ktoś zna kilka języków obcych a niemieckiego nie, to już nie jest
            > kulturalny?
            > to była jedynie odpowiedź na pytanie Ramona
            Hallo Meg,
            do 1.Uzywanie jezyka Polskiego przez niekturych uczestnikow tego forum stwarza
            tagze wrazenie checi bycia rozumnym.
            do 2.Forym GW jest forum otwartym i ma tyle samo zwolenikow w Niemczech jak i w
            Polsce - powinno byc wlasciwie dwujezyczne.
            go 3.Nie, tego nie pisalem.A jest to moze niekulturalen?
            do 4.Kultura osobista niema(wylacznie) nic ze znajomoscia jezykow obcych
            wspolnego.
            To byla jedynie reakcja na odpowiec od Meg.
            Das ist eine Antwort auf dei Antwort von Meg.
            • meg_s Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 12:07

> do 1.Uzywanie jezyka Polskiego przez niekturych uczestnikow tego forum
              stwarza tagze wrazenie checi bycia rozumnym.

tu akurat zgadzam się częściowo, ale poszerzyłabym tę wypowiedź: chęć wydawania
              się rozumnym - tak trudna dla niektórych, nie ma akurat z językiem wiele
              wspólnego

> do 2.Forym GW jest forum otwartym i ma tyle samo zwolenikow w Niemczech jak
              > i w Polsce

i to mnie nie przestaje zadziwiać od wielu miesięcy - przecież GW to
              solidarnościowa gazeta, chyba że tu chodzi o głęboko ukryte cele

> go 3.Nie, tego nie pisalem.A jest to moze niekulturalen?

odniosłeś się jedynie do pierwszej linijki - przeczytaj wszystkie tego punktu,
              a zrozumiesz o co mi chodzi

> do 4.Kultura osobista niema(wylacznie) nic ze znajomoscia jezykow obcych

dziwne - czwartego punktu nie było

> To byla jedynie reakcja na odpowiec od Meg.

to była jedynie polemika do reakcji Ramona na odpowiedź

niestety moja kultura jest zbyt niska aby odpowiedzieć po niemiecku - jeszcze
              bym pokaleczyła ten szlachetny język

• Gość: Ramon Re: Auswanderung junger Deutscher IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 12:15
                Du bist eine Tiefstapplerin;-)
                Niestety nie znam polskiego odpowiednika.
                tylko Ramon
                • meg_s Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 12:19

> Du bist eine Tiefstapplerin;-)
                  > Niestety nie znam polskiego odpowiednika.

toś mnie zażył - bo teraz nie wiem czy mam od razu przywalić czy się śmiać...
                  • Gość: Ramon Re: Auswanderung junger Deutscher IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 15:45
                    meg_s napisała:
                    > toś mnie zażył - bo teraz nie wiem czy mam od razu przywalić czy się śmiać...
                    najlepiej jedna noc pszespac - to jest moja metoda w takiej sytuacji.
                    Ramon
                    • meg_s Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 16:19

> meg_s napisała:
                      > > toś mnie zażył - bo teraz nie wiem czy mam od razu przywalić czy się śmiać
                      > ...
                      > najlepiej jedna noc pszespac - to jest moja metoda w takiej sytuacji.
                      > Ramon

chyba źle mnie zrozumiałeś (faktycznie, sformułowałam niejednoznacznie)
                      chciałam powiedzieć, że kompletnie nie wiem czy sobie zażartowałeś, czy mnie
                      chciałeś obrazić - bo w żaden sposób nie potrafię uchwycić sensu tego wyrazu -
                      rozebrałam na części składowe - przeszukałam słownik i nic mi nie pasuje,
                      najwyraźniej jest to idiom
                      i przespanie nic tu nie wniesie bo nie doświadczam nocami nagłych iluminacji
                      • Gość: Ramon Re: Auswanderung junger Deutscher IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 21:57
                        masz racje napewno Cie nie zrozumialem,
                        a to Tiefstappeln bylo przychlnie myslane.
                        Tiefstappeln - to znaczy mniejwiecej tyle co swoje umiejetnosci przedstawiac
                        mniejsze anizeli faktycznie sa.
                        Mam nadzieje ze to jakos udalo mi sie opisac.
                        Ramon
                        • meg_s Re: Auswanderung junger Deutscher 27.06.04, 22:16

> Tiefstappeln - to znaczy mniejwiecej tyle co swoje umiejetnosci przedstawiac
                          > mniejsze anizeli faktycznie sa.

faktycznie - nie przychodzi mi do głowy żaden polski odpowiednik :-)
                          • Gość: Ramon Re: Auswanderung junger Deutscher IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 22:24
                            meg_s napisała
                            > faktycznie - nie przychodzi mi do głowy żaden polski odpowiednik :-)

a to cekawe;-)
                            i dobrej nocy
                            Ramon
        • mesco Re: Auswanderung junger Deutscher 28.06.04, 21:37
          najpierw sam sie naucz niemieckiego.

Warum ist das Schreiben in einer anderen Sprache, als in der polnischen, ein
          Zeichen fehlender Kultur?
          Ich glaube, dass gerade die Fähigkeit, sich in einer Fremdsprache ausdrücken zu
          können, von Bildung und Kultur zeugen könnte.
      • hanys_hans brak kultury fogga 27.06.04, 11:43
        fogg napisał:

> Może jednak umówimy się, że na forum GW piszemy po polsku? Moim zdaniem to
        troc
        > hę brak kultury pisać po niemiecku na polskim forum.
        >

Mozno jednak ugodoomy sie, co na forum GW bydymy szkryklac´ po s´loonsku Moim
        zdaniym to trocha brak kultury szkryklac´ po polsku na s´loonskim
        forum.

pyrsk_hanys_hans
        • laband Re: brak kultury fogga 27.06.04, 11:54
          zaro Ci pedzom ize slonsko godka to niy je godka - ida o weta
          • fogg Re: brak kultury fogga 27.06.04, 14:50
            Nie będę polemizować, powiem krótko:
            - jeśli gazeta jest niemiecka, piszmy po polsku,
            - jeśli śląska, po śląsku,
            - ale skoro gazeta jest polska, a zdecydowana większość jej czytelników posługuje się na codzień językiem polskim powinno się pisać po polsku.
            O tyle.
            Chyba że założymy - w ramach forum GW - podforum: "godomy po sloonsku" albo "deutsche sprache" i wtedy będziemy mogli tam dawać upust swoim zdolnościom lingwistycznym.
            • fogg miało być 27.06.04, 14:54
              Nie będę polemizować, powiem krótko:
              - jeśli gazeta jest niemiecka, piszmy po niemiecku,
              - jeśli śląska, po śląsku,
              - ale skoro gazeta jest polska, a zdecydowana większość jej czytelników posługuje się na codzień językiem polskim powinno się
              pisać po polsku.
              O tyle.
              Chyba że założymy - w ramach forum GW - podforum: "godomy po sloonsku" albo "deutsche sprache" i wtedy będziemy mogli tam dawać
              upust swoim zdolnościom lingwistycznym.
              • arnotd7 Re: miało być 27.06.04, 15:08
                Tak, panie Fogg! Już trzecie kimel ta oliwa z betów mnie zrywa. A taki hurgot
                dyrkacz robi, że mało chodryg nie posiałem jak do twyrasów kanaiłem. Rozblindowa-
                łem, gabel nadstawiam, bo przecie szpera sie należy. No nie żeby motyla sypnął,
                ale zawsze i troche szmelcu nie zawadzi. A on tylko lipnął, dach uchylił i
                popłynął na kwadrat. Po mojemu sztemp jak cholera. Takie to tera porządki ...

Jakby polski, ale jakby nie. Czy taka forma jest dopuszczalna, panie Fogg?
              • Gość: Marek jezyk niemiecki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.04, 16:23
                a to dlaczego? czyzby kontynuacja polonizacji?
                • fogg Re: jezyk niemiecki 27.06.04, 21:31
                  Na takie głupie pytanie można odpowiedzieć równie głupim pytaniem:
                  a to dlaczego? czyzby przeciwstwienie się germanizacji?
                  • ballest Re: jezyk niemiecki 27.06.04, 22:31
                    "Tiefstapplerin"

to jest odwrotnosc do Angebera, Meg zobacz w slowniku co Angeber znaczy to
                    wiysz uo co chodzi !
                  • Gość: Marek GERMANIZACJA???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.06.04, 23:05
                    o jakiej germanizacji mowisz?
                    • fogg Re: GERMANIZACJA???? 28.06.04, 12:58
                      O germanizacji tego forum.
                      • laband Re: GERMANIZACJA???? 28.06.04, 14:38
                        a mozno o polonizacji Glywic ? - dyc te forum to forum Glywic, a Glywice to
                        czynsc Slonska.

A mozno sie myla?

A tak na powaznie, jak dugo Glywice som w granicach Polski tak dugo mogymy sam
                        nojwyzyj godac o polonizacji a niy o germanizacji - tysz na tym forum!

I dziwia sie ize zodyn sam niy spomniou jak by to bouo nazwane odnosnie od
                        suowa Slonsk.
                        • Gość: Ramon Re: SLONZACJOU !!! IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 28.06.04, 14:59
                          jak by boulo ze SLONZACJOM Slonska? ;-)
                          Abo zurik do korzynii
                          • laband Re: SLONZACJOU !!! 28.06.04, 15:03
                            Obejz ani zodyn Polok, Niymiec abo Czech niywiy co to by miauo oznaczac -
                            ciekawe(?)

I o czym to swiadczy?
                            • Gość: Ramon Re: SLONZACJOU !!! IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 28.06.04, 15:13
                              bo uoni som uoni a my som my - blank ajnfach
                              • laband Re: SLONZACJOU !!! 28.06.04, 15:40
                                ja, ale problym polego na tym ize wiynkszosc z nich tego niy widzi
                                • meg_s Re: SLONZACJOU !!! 28.06.04, 15:42
                                  a nie silenizacja?

• laband Re: SLONZACJOU !!! 28.06.04, 16:09
                                    a jednak cos cie te tematy tysz interesujom(?)

nigdy zech sie Ciebie niy pytou - poradzisz godac po naszymu?

jak ja to mozno bys sam tysz co po slonsku szkryflac poradzioua(?)
                                    • meg_s Re: SLONZACJOU !!! 28.06.04, 21:52
                                      laband napisał:

> nigdy zech sie Ciebie niy pytou - poradzisz godac po naszymu?

nie - rozumieć rozumiem,

> jak ja to mozno bys sam tysz co po slonsku szkryflac poradzioua(?)

staram się publicznie robić tylko to co już umiem
                                      (że nie zawsze mi wychodzi - są na to dowody ;-)
                                      • laband Re: SLONZACJOU !!! 29.06.04, 06:19
                                        co sie przejmujesz felerami inkszych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka