IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 31.08.04, 10:55
Jakie wino pijecie i czy mozecie o regionach skad te wina pochodza napisac?
Ja osobiscie uwielbiam wina z Burgenland (Austrija), a specijalnie z okolicy
Seewinkel nad Neusiedlersee
Obserwuj wątek
    • meg_s Re: Wino 31.08.04, 10:56
      a ja muszę sprawdzić czy to co zrobiłam w zeszłym roku to wino czy ocet ;)
      • Gość: Ramon Re: Wino IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 31.08.04, 11:05
        Jedno i drugie nie wyklucza wzajemnie dobrej jakosci.
        Albo dobre wino, albo dobry ocet.
        A z czego je zrobilas?
        • meg_s Re: Wino 31.08.04, 11:13
          Z winogron - w zeszłym roku były wyjątkowo udane - bo i lato było stosowne.
          Kiedy przelewałam smakowało jak najprawdziwszy Heuriger na Grinzigu ;)
          • wilym Re: Wino 31.08.04, 11:21
            Palava z Moraw,
            Rioja z Alavy
            • Gość: Ramon Re: Wino IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 31.08.04, 11:24
              wilym napisał:

> Palava z Moraw
              mousz cos wiecej natemat tego wina, np. okolica, zorta itp.
              • laband Re: Wino 31.08.04, 11:37
                szkryflouech sam juz kedys o tym - wino we slonsku chodowali kole Zielonyj
                Gory , ale tysz i np kole Strzelec Wielkich
      • laband Re: Wino 31.08.04, 11:35
        a mozno Ci sie juz z tego maumazyja zrobioua?
        • Gość: Ramon Re: Wino IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 31.08.04, 11:42
          Hallo Laband,
          i u nous we Ponszowicach musalo wino rosnonc bo jeden z pagurkow "winnica" sie
          nazywou.
          Ale mie chodzi o blank normalne wina, mozno byndze tu mozliwosc jakes nowe
          zorty poznac kerych nieznom
          • laband Re: Wino 31.08.04, 11:47
            wyczytouch ize i kole Toszka bouo uprawia
            • Gość: Ramon Re: Wino IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 31.08.04, 12:49
              Kole Toszka? a kaj tam, mog byj trocha textu tukej dac;-)
              • laband Re: Wino 31.08.04, 13:06
                Niy zapisuja se wszyskego a tera sznupac to juzas pou dnia mi sleci, ale
                pamiyntom ize to bouo kole toszka i tysz kole Guogowka. Cos tam bouo tysz
                spominane o tym ize ostauo sie to we herbach miejscowosci jako krzok wina. A
                sam tak na gibko z jednego forum bo zaro ida do roboty:

archiver.rootsweb.com/th/read/DEU-SCHLESIEN/2002-04/1019047374
                • Gość: ballest Re: Wino IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 31.08.04, 13:16
                  Ostatnio czesto pije Rioja, zreszta nie zwracom uwagi na to skad jest tylko na
                  sorta.
                  Z niemieckich bardzo dobrze smakuje Dornfelder ale Halbtrocken.Merlot jest
                  bardzo dobry, nawet bulgarski.
                  Z bialych bardzo dobry jest ten "australischer chardonnay" mozna go nawet w
                  Aldiku dostac, a mou cytrusowy nachgeschmack, oczywiscie musi byc chlodzony!

Z drogich bardzo dobre sa:Brunello di Montalcino, tylko ktos ie na nie pozwolic
                  moze !

Ramon Twoje winka uech tysz piou, sa dobre, kedys ale byly doprawiane :-)))'

--

pyrsk
                  ballest
                  • laband Re: Wino 31.08.04, 13:23
                    ja, potwierdzom moj kumpel Hiszpan tysz mi "riocha" (tak to zdaje sie je
                    wymawiane) polecou. Jo na goronce lato (gere sie konczy) polecom czerwone
                    Imiglikos ze lodym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka