meg_s 20.11.04, 12:53 czy ma ktoś może wiadomości lub stare zdjęcia takiego obiektu o charakterystycznym dachu, który znajduje się przy wyjeździe z Wójtowej Wsi (po lewej) kiedyś podobno była to sala taneczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hans111 Re: "tancbuda" 20.11.04, 12:57 To bardzo interesujący budynek. Na początku lat 90 uczestniczyłem w rozbiórce wnętrza tego budynku. Pamiętam stosy klepki podłogowej, resztki niemieckich gazet, fragmenty pudełek po papierosach "JUNO" i podstawki pod piwo z nadrukami gliwickiego browaru "Scobel". Kilka tych podstawek było praktycznie nie zniszczonych. Mam je oczywiscie w swojej kolekcji. Pozdrawiam H111 meg_s napisała: > czy ma ktoś może wiadomości lub stare zdjęcia takiego obiektu o > charakterystycznym dachu, który znajduje się przy wyjeździe z Wójtowej Wsi > (po lewej) > kiedyś podobno była to sala taneczna Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: "tancbuda" 20.11.04, 12:58 rozbiórce? a co tam wtedy było ? zwróciłeś uwagę na strop? może jakieś zdjęcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: "tancbuda" 20.11.04, 13:01 robilismy remont pod jakąś hurtownię. Byłem zbyt zajęty pilnowaniem pracowników, zeby myśleć o robieniu fotek. Wnętrze przypominało pomieszczenie kina "Apollo" po tym jak przestało być kinem a jeszcze nie było "Biedronką". Nie wiem, czy kojarzysz, ale parę lat był tam komis meblowy. Wysoki strop i pusto poza tym. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: "tancbuda" 20.11.04, 13:03 dziś bylismy w tym wnętrzu - ciesiołka powalająca Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: "tancbuda" 20.11.04, 14:14 dodam jeszcze, że obok był bardzo podobny budynek-hala, który uległ rozbiórce w latach 90. Ten, który stoi miał chyba coś wspólnego z gminą żydowską (wiem, był ten temat na gliwiczanch). Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: "tancbuda" 20.11.04, 14:20 Za pętlą tramwajową były przed 1945 trzy restauracje. Tam gdzie jest obecnie filia poczty był wyszynk Skatulli. Następna za jakieś 200 metrów, po lewej stronie Starościk. Poza tym był jeszcze Restaurant Botor. Podobno ten Botor to była duża, fajna sala do tańca. Czy to przypadkiem nie jest właśnie ten budynek. Bardziej mi pasuje na knajpę, niż na jakiś obiekt żydowski. Żydzi raczej nie budowali się na przedmieściach. -- Pozdrawiam Tiglet PS. Czekam na moderatora i zrobienie porządku na forum Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: "tancbuda" 20.11.04, 14:23 ten Botor, z salą do tańca, to mógł być ten rozebrany właśnie. Zaraz (100 - 150 m) za pętlą po lewej stronie. pozdrowienia H111 Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: "tancbuda" 20.11.04, 14:28 Możliwe. Ja to wiem od Ciotki, która tuż po wojnie przyjechała do Gliwic i zamieszkała na Wójtowej Wsi. Zresztą wyszła za mąż za Ślązaka. Ja go już niepamiętam, bo chłop zmarł ma jakąś chorobę w latach 50-tych, ale z opowiadać ciotki wynika, że on pracował przed wojną w jednej z tych knajp, a w innych regularnie bywał. Lubiał się Josef dobrze zabawić ;) Ciocia mogła pomylić, która knajpa była która, ale na pewno nie były od siebie jakoś specjalnie oddalone. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: "tancbuda" 20.11.04, 18:42 Słyszałem, że kiedyś tam podobno był teatr z dużą sceną, ale nie jestem pewny czy to o ten sam budynek chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tancerz Re: "tancbuda" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 01:19 no właśnie, czy to ten sam budynek? Odpowiedz Link Zgłoś