Dodaj do ulubionych

Przyszowice

01.04.05, 18:58
Kiedys znalem tylko z tego , ze tam Scholz sie urodzil, czytaj Szolc !
Teraz zwiedzilem po raz wtory i musze przyznac, ze to bardzo fajna miejscowosc
z bardzo pieknym palacem, ktory na nas bardzo wielkie wrazenie zrobil !

www.przyszowice.republika.pl/
Obserwuj wątek
    • sloneczko1 Re: Przyszowice 02.04.05, 08:52
      witaj---Ballest---wybiorę sie w którąś niedzielę do Przyszowic---i
      pozwiedzam----muszę przyznać,ze mam spore zaległości -ale skąd brać na to
      wszystko czas?-------pozdrawiam
      • mieszko966 Re: Przyszowice 02.04.05, 09:00
        Hi, hi. Może jestem nienormalny, ale mnie w Przyszowicach najbardziej podoba
        się przystanek kolejowy (szkoda tylko, że poza towarówkami, pociągów nie ma).
        Tak fajnie chodnik przechodzi w peron ;-). A pałac owszem, jest tam USC bodajże
        (nie pamiętam, dawno nie byłem), ale mnie o wiele bardziej podoba się zamek w
        Chudowie - polecam sto razy bardziej :-).
        • olab1 Re: Przyszowice 02.04.05, 10:21
          Chudów to rzut kamieniem od Przyszowic - ul. Polną na rowerze to może 5 km.
          Polecam dwie wycieczki w jednej.
          • ballest Re: Przyszowice 02.04.05, 13:31
            bylem w Chudowie, cos mi to przypomina dawne zaniedbania niemieckich
            posiadlosci po II wojnie sw. - choc tym razem winowajcom byl Schaffgotsch!
            • meg_s Re: Przyszowice 02.04.05, 16:01
              nie mówmy o "winie" - był czas mody na "malownicze ruiny"
              • ballest Re: Przyszowice 02.04.05, 16:08
                no wlasnie, byl czas na malownicze ruiny, ale nie mamy go dzisiaj, a obecnie
                Chudow przypomina polskie czasy na " ruiny niemieckich zamkow i palacow"
                :)
                • meg_s Re: Przyszowice 02.04.05, 17:59
                  ballest napisała:
                  > no wlasnie, byl czas na malownicze ruiny, ale nie mamy go dzisiaj, a obecnie
                  > Chudow przypomina polskie czasy na " ruiny niemieckich zamkow i palacow"
                  > :)

o rany - napisz to jeszcze raz - bo kompletnie nie rozumiem co chciałeś w tym
                  poście wyrazić
                  • ballest Re: Przyszowice 02.04.05, 18:44
                    Chcialem wyrazic, ze Polacy po wojnie zaniedbali niemieckie zabytki kultury, a
                    Chudow do tego nie pasuje, bo to nie Polacy zaniedbali, tylko Niemcy byli temu
                    stanu "naumyslnie" winni.
                    Turysta przejezdzajac kolo ruin, mysli " Du schau mal, die Polen, die
                    Kulturbanausen"
                    • mieszko966 Re: Przyszowice 02.04.05, 20:18
                      Drogi Balleście. Jedna uwaga, za twoim przeproszeniem: nie po to z pomocą
                      ruskich wyganialiśmy szkopów, żeby teraz znowu wtrącali się w nasze sprawy. A
                      zamek w Chudowie to nie żadne ruiny, tylko rewelacyjnie odbudowana wieża, w
                      której jest muzeum (reszta zamku też powstaje z ruin), zabytkowe zabudowania
                      gospodarskie (przede wszystkim spichlerz) i przyjemna karczma rycerska na
                      otwartej przestrzeni ;-).
                      P.S. A GG (czyli Gadu-Gadu) to tzw. komunikator internetowy (coś jak ICQ).
                      P.S.2. I nie porównój wiecznie Polski do Niemiec i nie mów, co wy macie, a
                      czago my nie, bo już serdecznie mnie to drażni :-/.
                      • ballest Re: Przyszowice 02.04.05, 20:21
                        no wlasnie, nic innego na mysli nie mialem !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka