braid 13.04.05, 10:26 Płetwonurkowie chcą się skrzyknąć i posprzątać dno jeziora w gliwickich Czechowicach. Wszystko po to, by latem plażowicze kąpali się w tym miejscu bezpiecznie serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2651124.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dot Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.pc.tek.pl 13.04.05, 10:37 no i to jest o.k! mój ojciec mówił mi , że jako bajtel kąpał się tam w krystalicznie czystej wodzie , jak jest teraz każdy wie. ech... Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Jezioro w Czechowicach 13.04.05, 10:41 z tymi wspomnieniami to zawsze tak jest, że kiedyś i trawa była zieleńsza, i niebo bardziej niebieskie. A pomysł sprzątania doskonały. Proponuję zabrać się tez za teren między os. Gwardii Ludowej a parkiem z drewnianym kościółkiem. Kto wie, czy plony nie byłyby obfitsze. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Jezioro w Czechowicach 13.04.05, 10:45 wiele spraw kroczy w Polsce jeszcze powoli ... ale najwazniejsze ze w dobrym kierunku. Moze uda sie tez przywrocic znosny stan Klodnicy? Tego sie juz niestety nie da osiagnac mala inniciatywa tylko decyzjami na wyzszym szczeblu , ale byloby milo miec czysta rzeke w centrum miasta ... moze kiedys nawet z jakas "slepa" odnoga gdzie mozna bedzie poplywac na lodce czy rowerku wodnym miedzy przytulnymi przystanio - kawiarenkami ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dot Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.pc.tek.pl 13.04.05, 10:57 ...niegdyś także w Kłodnicy kąpiel nie była niczym dziwnym. Takich miejsc do posprzątania jest wiele , ale czego się spodziewać jeśli miasto nie sprząta śniegu i pośniegowej brei zimą , a przez pozostałą część roku też nie jest lepiej... Pamiętacie pomysł by na brzegu tego dzisiejszego ścieku ustawić rzeźbę autorstwa J.Śliwki ? Dlaczego upadł ? Czy obawiano się , że rozpuści się w nurcie Kłodnicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Jezioro w Czechowicach 13.04.05, 11:09 Hehe ;) Osobiscie nie znalem tego pomyslu ...ale uwazam ze przyjemnie jest usiasc w goracy dzien na brzegu rzeki i poczytac gazete ..w przerwie obiadowej. ( dotyczy centrum) ;) Wiem ze chcac nie chcac dryfujemy w strone ..."kieeedys" to bylo .. ale mam takie pytanie : Na terenie ogodkow dzialkowych ( za ul. Gagarina) bylo kiedys male oczko wodne teraz pewnie juz sadzawka ..dla zab. Podobno ... kieeeedys bylo tam mozliwe wlasnie poplywac na lodzi wypozyczonej przy malej kawiarnio-przystani ...zawsze mnie ciekawilo czy cos w tym jest prawdziwego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dot Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.pc.tek.pl 13.04.05, 11:14 pomysł był serio . Śliwka bezpłatnie oferował rzeźbę , która miała opierać się na obu brzegach Kłodnicy , gdzieś w pobliżu U.M. co do oczka wodnego niestety nie pomogę... Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Jezioro w Czechowicach 13.04.05, 11:19 na pewno coś takiego było, zaczynają mnie już denerwować te opowieści z mchu i paproci, jak to kiedyś to panie ten tego i w ogóle. Wątpię, żeby obecnie znalazł się ktoś, kto wziąłby się za zorganizowanie takiego "interesu" typu łódki do wynajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.gce.gliwice.pl 13.04.05, 14:53 Na terenie ogródków (za Gagarina)działkowych było "kiedyś" kapielisko dla małych dzieci. Teraz jest tak zarośnięte, że az kuje w oczy i chyba w końcu coś z tym zrobią, albo zasypią. A po drugiej stronie Wyspiańskiego, też w ogódkach, też było oczko wodne. Takie rzeczywiście tylko dla żab. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dot Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.pc.tek.pl 13.04.05, 15:09 mchy i paprocie-cd. był też fajny stawik na Sikorniku przed Domem Nauczyciela ( zasypany ), a także rodzaj basenu z podwodnym podświetleniem na dzisiejszym pl.marsz.J.Piłsudskiego , teraz na jego miejscu trawnik na psie kupy. No i marszałek ! komu to wszystko przeszkadzało...(?) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Jezioro w Czechowicach 13.04.05, 15:43 Ten "akwen" przy dzis. Pilsudskiego pamietam ... zwlaszcza podswietlenie byl bardzo fajny. Wlasnie jestem zdania ze miastu brakuje takich zadbanych "oczek" wodnych Inna rzecz ..to wcale nie trzeba patrzec na historie ...mozna zadbac o cos nowego.. Tylko nic nie przywroci uroku jak dlugo transport ciezki brnie przez srodek miasta. komu to wszystko przeszkadzało...(?) heheh to jak z kabaretu "Dudek" ( " beczka czarnego kawioru i czerwonego ech panie... komu..") Ps: Nu! wielkie dzieki za wyjasnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Jezioro w Czechowicach IP: 150.254.85.* 13.04.05, 15:49 No Braid, moze w przyszlosci ludziska z Wielkopolski bydom jezdzic na urlop na Slask. Tak jak Slazacy na grzyby do Puszczy Nadnoteckiej. Czego Wam z calego serca zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Jezioro w Czechowicach 13.04.05, 16:05 Kazdy region ma "cos" w sobie , Gliwice lubie bo sa typowo miejskie ..ale zarazem przejrzyste a i z samego centrum mozna w 20-25 min dojechac do ciszy lasow Tworogu Malego A na grzyby to zrobiles mi teraz naprawde smaka ...niewykluczone ze w tych regionach zawitam tego roku ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Jezioro w Czechowicach IP: 150.254.85.* 13.04.05, 16:09 braid napisał: > Kazdy region ma "cos" w sobie , Gliwice lubie bo sa typowo miejskie ..ale > zarazem > przejrzyste a i z samego centrum mozna w 20-25 min dojechac do ciszy lasow > Tworogu Malego > A na grzyby to zrobiles mi teraz naprawde smaka ...niewykluczone ze w tych > regionach zawitam > tego roku ;))) Naprawde jest duzo grzybow, polecam Tobie takze okolice Sierakowa piekne jeziora i lasy. W Gliwicavh bylem 1 dzien na konferencji jeszcze za Jaruzela. Bylem wstrzasniety dewastacja srodowiska. Ale to co widze z waszych wpisow sytuacja sie zmienia na lepsze. U nas w Warcie juz mozna spokojnie lowic ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.gce.gliwice.pl 14.04.05, 13:02 ZADBANYCH! Jak nie ma "możliwości" "dbania", to lepiej chyba to czaami zasypać. Ja ledwo pamiętam te fontanny na Piłsudzkiego, ale chyba 1 w życiu widziałem, żeby coś tam tryskało, a i to nie jestem pewien, czy nie ze zdjęcia pamiętam. Tam chyba był cały czas brudny staw. Myślę, że dopiero teraz są warunki na taką fontannę. To samo z fontanną na osiedlu przed Operetką - pomysł fajny, ale co z tego, skoro działało to krótko po wybudowaniu. Zaczęło na powrót działać chyba też dopiero od zeszłego roku. To samo z Neptunem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dot Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.pc.tek.pl 14.04.05, 13:19 stary nie jestem , ale pamiętam , poświetlenie z roku na rok coraz mizerniejsze - to w końcu wina władz miejskich. fontanna na os. Operetka to już dzieło schodzącego socjalizmu , bo to betonowo stalowe szkaradztwo tylko "Oni" mogli postawić... Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Jezioro w Czechowicach 14.04.05, 13:29 Gość portalu: dot napisał(a): > stary nie jestem , ale pamiętam , poświetlenie z roku na rok coraz mizerniejsze > - to w końcu wina władz miejskich. > fontanna na os. Operetka to już dzieło schodzącego socjalizmu , bo to betonowo > stalowe szkaradztwo tylko "Oni" mogli postawić... No wlasnie mam podobne skojarzenia. Choc pewnie wiek "dzieciecy" przyczynil sie do wylacznie przyjemnych wspomnien zwiazanych z obiektem przy bylym pomniku z gwiazda. O ile mnie pamiec nie myli to rowniez dzisiejszy betonowy skwerek przy czolgu byl kiedys przeciwpozarowym oczkiem wodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.gce.gliwice.pl 14.04.05, 13:35 Na tym osiedlu były takie konstrukcje, że owa fontanna-gwizdek to nic... Na przykład ten krater z wielką szachownicą w środku [!] + małe szachowniczki betonowe na dokładkę. Poniekąd surrealizm. Albo ta... pergola? Albo ławeczki przycupnięte do wielkich surowych bloków z betonu. A najciekwsze, że za komuny to przecież nie dziwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Jezioro w Czechowicach 14.04.05, 13:37 basen przeciwpożarowy był tez przed dworcem głównym. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Jezioro w Czechowicach 14.04.05, 13:10 braid napisał: > komu to wszystko przeszkadzało...(?) > heheh to jak z kabaretu "Dudek" ( " beczka czarnego kawioru i czerwonego ech > panie... komu..") Braid - z wielką przykrością zwracam Ci uwagę - to nie "Dudek" tylko "Tey" - "Z tyłu sklepu" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
braid Re: Jezioro w Czechowicach 14.04.05, 13:30 Hmmm , mam te skecze na "jeszcze czarnej" plycie kabaretu "Dudek" Takie skecze sa wieczne ... i moze sie autorzy nimi poslugiwali pod roznymi nazwami. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Jezioro w Czechowicach 14.04.05, 13:32 hmmm - też mam tę płytę i ............... najpierw jeszcze raz przesłucham :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.gce.gliwice.pl 14.04.05, 13:30 Sobota jest aktywna? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Jezioro w Czechowicach 14.04.05, 13:31 jak najbardziej - możesz zadzwonić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.gce.gliwice.pl 14.04.05, 13:41 Można zabrac kolegę na wycieczkę? Pewnie będzie zainteresowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Jezioro w Czechowicach IP: *.gce.gliwice.pl 14.04.05, 16:19 ojej... ;) Odpowiedz Link Zgłoś