ballest 16.04.05, 15:42 Zlaczyc te miejscowosci , bo i tak nie ma miedzy nimi granicy ! Pomyslcie jak je nazwac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 16.04.05, 15:52 z włoska: La Borula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.range217-44.btcentralplus.com 16.04.05, 16:37 Z Wloska: la Busolla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelena Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 18:39 Złączyc Gliwice z Zabrzem,Ruda śl itd.na tej samej zasadzie! Ciekawe jaka nazwe zaproponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.212.34.73.tisdip.tiscali.de 16.04.05, 18:53 Rubolaska! to jest lepi! :) -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 16.04.05, 20:49 Gość portalu: nelena napisał(a): > Złączyc Gliwice z Zabrzem,Ruda śl itd.na tej samej zasadzie! Ciekawe jaka > nazwe zaproponujecie? Glizda Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 08:39 www.rudziniec.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 10:25 Ile mieszkancow miala by ta nowa miejscowosc? kiedys Laskarzowka miala 750, Rudno 650, Bojszow 1250, Lacza 700, nie wiem jak teraz sie sytuacja przedstawia, ale mysle, ze duzo mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelena Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:26 Ballest,lacza i bojszów bez wiekszych zmian! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 10:34 No to w takim razie z Rudna najwiecej wyjechalo, bo z Laskarzowka do kupy nie majom 1000 ! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 10:51 witej--ballest--a moj link widziołeś?nojlepi miedze zaorać i zasioć trowa,wtedy niy bydzie trzeba sie zastanowiać jakie nowe nazwy dać--- Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 11:05 godosz !! No to nazwiymy te cztery miejscowosci UGOR! choc SCHICKOW , by lepi bouo, bo Schick oznaczou fajnie, abo piyknie! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 11:24 baju ,baju ---bydziesz w raju---ballest---co Ci sie śni?--sen nocy letniej? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 11:38 no to moze inaczy - SZYKOWNOW, - nie podobalo by wom se? :)))' Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 12:10 mom lepszy pomysł--na Twoja cześć ,że to tak fajnie wymyślołeś to może sie nazywać--Ballestówka Nowa--dobre ,co?--he,he, Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 12:31 No niezle, a moze Sloneczkow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:07 W bojszowie chyba nawet nie mieszka 1000 mieszkancow wiec nie wiem skad masz te dane w laczy tez myni wiec chyba sa baaardzo stare.Miedzy lacza a bojszowym jest jeszcze dabrówka.i dokladnie widac kaj jest jede a kaj drugie a zreszta jak mozesz wciepnac do jednego worka mietlorzy swinkorzy i grzybiorzy.czuje sie oburzono jak nie mosz o czym pisac to nie wymyslej nic na sila i nie pisz lepi wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 06:18 Maryjko, a co ty tak pyskujesz, w zopasce na forum, ublyc se lepi plyjt. Wiym kaj je Dombrowka, wiym tysz kaj szczurkownia je, ale uobie nalezom do Bojszowa, a do Laczy to takou baba jak ty kamiyniym ciepne, jak se richtig rozfechtuje. Tak richtig jak swinkorzy, mietlorzy i na grzibiorzy szkraba mosz to pozostala tylko ta Laskarowka, to nazwiymy to gebilde z BOZEJLASKI ! Rudno Male czytej Rudziniec straci doninacja ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 07:45 tak Marysiu mówi Pan ballest - baby do garów Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 08:50 Piyknie witom! A boua bys tak dobro i nom cosik sam opedziaua o tych mietlorzach, swiniorzach i grzybiorzach? Do coniykerych na zicher je to cosik o czym jeszcze niy suyszeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 09:36 Jou wiym, ale poczekom na to co nasza Maryska naskryslou! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 10:57 Meg, prooosze, jesli o Glywice se rozuazi, to ty nim w miedzyczasie jestes ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 11:02 prymusik to nie ten, który umie, ale ten który na dowolne pytanie wyskakuje: "Plosę pani, ja wiem, ja... plosę mnie pytać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelena Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:29 Dobre ,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:53 Nie pomyslalach ze wywolom tako dyskusja ale zawrzalo.Podejzewom ze zodyn z wos tu nie mieszko wiec co mozecie powiedziec a do mnie to troch znerwowalo ze tak sie pisze o moi okolicy bo wiekszosc z nos szczyci sie tym ze mieszko w rudnie abo w bojszowie i kazdy widzi i wie kaj je "granica'.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 12:52 To jak wiysz kaj granica je, to mi napisz kaj, albo se przejdz kolo Wieszoka na dol w strona Nowsia (w Bojszowie Bojszowiankom ten Bach zwie) i powiedz mi kaj granica miedzy Latochom a Wieszokiem albo kaj je tam ta granica miedzy Bojszowen a Rudnem, - albo miedzy Rudnem a Laskarzowkom, do kogo nalezy Potok!? --- Meg, widzisz Ty tysz wszedzie swoje 5 pfinigow wrozosz, ale jak jou nie napiszam to sie i tak nie dowiecie tego uo co se laband pytou, bo Marysia mu nie odpedziala! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 19.04.05, 13:19 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka ballest 19.04.2005 06:18 + odpowiedz > Maryjko, a co ty tak pyskujesz, w zopasce na forum, ublyc se lepi plyjt. gdyby ktoś się do ciebie w podobnym stylu odezwał - to byś narobił wrzasku na wszystkie fora, że cię "osobiście obraża, a nie pisze na temat" Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie ! 19.04.05, 13:52 "czuje sie oburzono jak nie mosz o czym pisac to nie wymyslej nic na sila i nie pisz lepi wcale." jak tak ktos wlezie na forum to to bouo w zopasce, albo! Niech se uoblecze plejt i z kulturom do ludzi ! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:07 Chlopie a co ja tekiego napisala w czym uwloczylam twoi kulturze chyba moga napisac to co mysla po to jest forum. a w plycie i ze krykom to ty se mozesz chodzic bo mnie jeszcze nie jest potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:01 Jo nikogo nie chciala obrazic yno wyrazom wlasno opinia. granic jest juz nie za latocha ale za Gabrysiakiem bo tam mieszkaj i przed wieszokami kazdy o tym wie chyba nikt sie supow granicznych nie spodziewol a laskarzowka i tak do rudna naleze nikt w adresie laskarzowka nie napisze ino rudno.a tyn sciek bo napewno nie rzeczka bo tam same szanbo juz chyba leci to wyplywo chyba w bojszowie w lesie to moze byc bojszowianka. no nie :)))))pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Teraz ale mocie po ptokach! 19.04.05, 14:04 a mie na moje pytanie odpowiysz? - bo jo znom wasze wsie ino zebyzuchow jak ech jeszcze bou bajtel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:18 NIe wiem co bys chciol wiedziec bo nie wiem co wiesz :).no moze ze mietlorze to tera odkurzacza nawet tu technika poszla do przodu.dali najwazniejszy mecz sezonu to bojszow lacza prawdziwe derby.na dobrowce juz nic nie robia kedys tam jeszczce robil cos z plastiku miol to ittner ale tera to przeniosl do wsi, na laskarzowce jest knajpa otwarto studola sie nazywo.to moze tyle na dobry poczatek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Teraz ale mocie po ptokach! 19.04.05, 14:25 mogesz mi wyklarowac czamu prawie tych nazywajom mitlorze, tamtych juzas swiniorze a tych czecich grzibiorze - domyslac sie domyslom - ale chca to wiedziec z piyrszyj rynki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 14:41 nie swiniorze laband yno swinkorze a ta stodola od Tereski nie jest zlou! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Teraz ale mocie po ptokach! 19.04.05, 14:45 Hm, ciekawe - te swinkorze to juz blank mie "zaskoczouy". A jak widza uzywocie downego miana Lacza a niy tyj ze (od)46go. A jak to je ze tym mianym Laskarzowka - jake miano je richtik poprawne wedug wos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 14:51 poprawnou jest LASKARZOWKA bo to nie jest od uaski tylko od Pana Laskera pierwszego wlasciciela Laskarzowki. Marysia se ale myli na kazdy mapie jest laskarzowka osobno! Jou tysz uzywom na Rudziniec miana Rudno Male ;) -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest No Maryska !! ;) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 14:45 Przinajmni wiem, zes z Rudna ani Laskarzowki nie jest, wiec je zes z Bojszowa! A kaj je tyn potok? -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: No Maryska !! ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:03 A skad takie wnioski ze ja niby z bojszowa jeszcze zostala lacza a ja nie napisala ze nie ma laskarzowki na mapie yno ze w adersie na kopercie laskarzowka nie napiszesz.pozdrowionka milego popoludnia dal wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: No Maryska !! ;) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 15:07 Marysko, jou se uo POTOK pytou wiesz do kogo uon nalezy? To jest cos podobnego jak Nowy Swiat w Plawniowicach! ;) -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: No Maryska !! ;) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 15:18 Marysko, prawie zech se siostry zapytou, bo ona pisuje z pewnom paniom z Laskarzowki i wiesz jak pisze do nii ?? 44-162 Laskarzowka -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 15:19 no i mi ta frelka nic niy odpedziaua - tak to je ze nimi ... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 16:09 Laband jou ci napiszam, W Bojszowie ludzie kiedys zyli z produkcji mietuow, koszykow i innych wyrobow i wikliny, Prawie w kazdy zygrodzie witki rosuy a Takie Familie jak Brzoza, Marks czy Sosna slynely z tych wyrobow, pozniej se Bojszow przeksztalciou w wies stolorzy i Dachdekrow orza innych prywaciourzy i stou se bardzo bogatom wsiom! Rudno, to boua wies co hodowaua swinie, konie, i inne byduo, a takie familie jak Achtelik, Muskalla, Kusch czy Nowarra sie handlem zajmowauy. W Rudnie bouy tysz znane masorze jeden z nich bou von Manowski! Lacza , lezy na polanie to ich nazwano grzybiorzami ! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 16:12 Piyknie dziynkuja! to cza wiedziec, bo kto to powiy potym dali naszym bajtlom ... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 21:59 Tu mosz recht, widzisz Maryska juz zapomniala ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: No Maryska !! ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:45 Marysia nie zapomniala ale nie mo czasu saly dzien siedziec na necie trzeba tez pracowac niestety a jutro nie wiem czy tu zagladna bo mnie bardzo zab boli i musz isc do dyntysty a popoludniu niestety tez do pracy. a do opowiesci ballesta zreszta bardzo trafnej dodom jeszcze ze w rudnie u muskalli dali idzie swinie kupic.pozdrownienia dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 23:05 No to dziynkujam Marysko, widzam , zes sie ustatkowaua i teraz ues je naszou, jak se nalezy! Widzisz, idzie sie dogodac, prouwda, Plawniowitzer sind gar nicht so schlecht, oder ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: No Maryska !! ;) 20.04.05, 17:10 No tu mosz recht Labandery tysz nie som garnicht so ssclecht, poweim som lepsze jak te "cfaniaki" z sopociou w Plawniowicach !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelena Re: No Maryska !! ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:36 Ballest,napisz dokładnie gdzie jest Laskarzówka. Nie spotkalam sie z tą nazwa,to gdzieś koło Rudna lub jakaś jego cześć? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: No Maryska !! ;) 20.04.05, 19:39 Laskarzowka to dzisiaj byc moze administracyjnie czesc Rudna, zaczyna sie na zakrecie kolo koscioua w Rudnie, tzn ul. Gorna, Dolna i Gliwicka. Kiedys do niej administracyjnie tartak, Kurzina i Huta piela nalezaly. -- pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś