Dodaj do ulubionych

Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka

16.04.05, 15:42
Zlaczyc te miejscowosci , bo i tak nie ma miedzy nimi granicy !
Pomyslcie jak je nazwac?
Obserwuj wątek
    • meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 16.04.05, 15:52
      z włoska: La Borula
      • Gość: gostek Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.range217-44.btcentralplus.com 16.04.05, 16:37
        Z Wloska: la Busolla
    • Gość: nelena Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 18:39
      Złączyc Gliwice z Zabrzem,Ruda śl itd.na tej samej zasadzie! Ciekawe jaka nazwe
      zaproponujecie?
      • Gość: ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.212.34.73.tisdip.tiscali.de 16.04.05, 18:53
        Rubolaska! to jest lepi!

:)

--
        pyrsk

ballest
      • meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 16.04.05, 20:49
        Gość portalu: nelena napisał(a):

> Złączyc Gliwice z Zabrzem,Ruda śl itd.na tej samej zasadzie! Ciekawe jaka
        > nazwe zaproponujecie?

Glizda
    • sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 08:39
      www.rudziniec.pl/
      • ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 10:25
        Ile mieszkancow miala by ta nowa miejscowosc?
        kiedys Laskarzowka miala 750, Rudno 650, Bojszow 1250, Lacza 700, nie wiem jak
        teraz sie sytuacja przedstawia, ale mysle, ze duzo mniej!
        • Gość: nelena Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:26
          Ballest,lacza i bojszów bez wiekszych zmian!
          • ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 10:34
            No to w takim razie z Rudna najwiecej wyjechalo, bo z Laskarzowka do kupy nie
            majom 1000 !
            • sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 10:51
              witej--ballest--a moj link widziołeś?nojlepi miedze zaorać i zasioć trowa,wtedy
              niy bydzie trzeba sie zastanowiać jakie nowe nazwy dać---
              • ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 11:05
                godosz !!
                No to nazwiymy te cztery miejscowosci UGOR!
                choc SCHICKOW , by lepi bouo, bo Schick oznaczou fajnie, abo piyknie!
                • sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 11:24
                  baju ,baju ---bydziesz w raju---ballest---co Ci sie śni?--sen nocy letniej?
                  • ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 11:38
                    no to moze inaczy - SZYKOWNOW, - nie podobalo by wom se?
                    :)))'
                    • sloneczko1 Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 12:10
                      mom lepszy pomysł--na Twoja cześć ,że to tak fajnie wymyślołeś to może sie
                      nazywać--Ballestówka Nowa--dobre ,co?--he,he,
                      • ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 17.04.05, 12:31
                        No niezle, a moze Sloneczkow ?
    • Gość: marysia Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:07
      W bojszowie chyba nawet nie mieszka 1000 mieszkancow wiec nie wiem skad masz te
      dane w laczy tez myni wiec chyba sa baaardzo stare.Miedzy lacza a bojszowym
      jest jeszcze dabrówka.i dokladnie widac kaj jest jede a kaj drugie a zreszta
      jak mozesz wciepnac do jednego worka mietlorzy swinkorzy i grzybiorzy.czuje sie
      oburzono jak nie mosz o czym pisac to nie wymyslej nic na sila i nie pisz lepi
      wcale.
      • ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 06:18
        Maryjko, a co ty tak pyskujesz, w zopasce na forum, ublyc se lepi plyjt.
        Wiym kaj je Dombrowka, wiym tysz kaj szczurkownia je, ale uobie nalezom do
        Bojszowa, a do Laczy to takou baba jak ty kamiyniym ciepne, jak se richtig
        rozfechtuje.
        Tak richtig jak swinkorzy, mietlorzy i na grzibiorzy szkraba mosz to pozostala
        tylko ta Laskarowka, to nazwiymy to gebilde z BOZEJLASKI !
        Rudno Male
        czytej Rudziniec straci doninacja !
        ;)
        • meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 07:45
          tak Marysiu mówi Pan ballest - baby do garów
      • laband Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 08:50
        Piyknie witom!

A boua bys tak dobro i nom cosik sam opedziaua o tych mietlorzach, swiniorzach i
        grzybiorzach? Do coniykerych na zicher je to cosik o czym jeszcze niy suyszeli.
        • Gość: ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 09:36
          Jou wiym, ale poczekom na to co nasza Maryska naskryslou!

--

pyrsk

ballest
          • meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 09:53
            prymusik, kurcze
            • ballest Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 10:57
              Meg, prooosze, jesli o Glywice se rozuazi, to ty nim w miedzyczasie jestes ?
              ;)
              • meg_s Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka 19.04.05, 11:02
                prymusik to nie ten, który umie, ale ten który na dowolne pytanie wyskakuje:
                "Plosę pani, ja wiem, ja... plosę mnie pytać"
                • Gość: nelena Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:29
                  Dobre ,he,he
    • Gość: marysia Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:53
      Nie pomyslalach ze wywolom tako dyskusja ale zawrzalo.Podejzewom ze zodyn z wos
      tu nie mieszko wiec co mozecie powiedziec a do mnie to troch znerwowalo ze tak
      sie pisze o moi okolicy bo wiekszosc z nos szczyci sie tym ze mieszko w rudnie
      abo w bojszowie i kazdy widzi i wie kaj je "granica'.pozdrawiam
      • Gość: ballest Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 12:52
        To jak wiysz kaj granica je, to mi napisz kaj, albo se przejdz kolo Wieszoka na
        dol w strona Nowsia (w Bojszowie Bojszowiankom ten Bach zwie) i powiedz mi kaj
        granica miedzy Latochom a Wieszokiem albo kaj je tam ta granica miedzy
        Bojszowen a Rudnem,
        - albo miedzy Rudnem a Laskarzowkom, do kogo nalezy Potok!?

---

Meg, widzisz Ty tysz wszedzie swoje 5 pfinigow wrozosz, ale jak jou nie
        napiszam to sie i tak nie dowiecie tego uo co se laband pytou, bo Marysia mu
        nie odpedziala!

--

pyrsk

ballest
        • meg_s Re: 19.04.05, 13:19
          Re: Lacza, Bojszow, Rudno, Laskarzowka
          ballest 19.04.2005 06:18 + odpowiedz

> Maryjko, a co ty tak pyskujesz, w zopasce na forum, ublyc se lepi plyjt.

gdyby ktoś się do ciebie w podobnym stylu odezwał - to byś narobił wrzasku na
          wszystkie fora, że cię "osobiście obraża, a nie pisze na temat"
          • ballest Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie ! 19.04.05, 13:52
            "czuje sie
            oburzono jak nie mosz o czym pisac to nie wymyslej nic na sila i nie pisz lepi
            wcale."

jak tak ktos wlezie na forum to to bouo w zopasce, albo!

Niech se uoblecze plejt i z kulturom do ludzi !

--

pyrsk

ballest
            • Gość: marysia Re: Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:07
              Chlopie a co ja tekiego napisala w czym uwloczylam twoi kulturze chyba moga
              napisac to co mysla po to jest forum. a w plycie i ze krykom to ty se mozesz
              chodzic bo mnie jeszcze nie jest potrzebne
        • Gość: marysia Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:01
          Jo nikogo nie chciala obrazic yno wyrazom wlasno opinia. granic jest juz nie za
          latocha ale za Gabrysiakiem bo tam mieszkaj i przed wieszokami kazdy o tym wie
          chyba nikt sie supow granicznych nie spodziewol a laskarzowka i tak do rudna
          naleze nikt w adresie laskarzowka nie napisze ino rudno.a tyn sciek bo napewno
          nie rzeczka bo tam same szanbo juz chyba leci to wyplywo chyba w bojszowie w
          lesie to moze byc bojszowianka. no nie :)))))pozdrawiam wszystkich.
          • laband Re: Teraz ale mocie po ptokach! 19.04.05, 14:04
            a mie na moje pytanie odpowiysz? - bo jo znom wasze wsie ino zebyzuchow jak ech
            jeszcze bou bajtel

• Gość: marysia Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:18
              NIe wiem co bys chciol wiedziec bo nie wiem co wiesz :).no moze ze mietlorze
              to tera odkurzacza nawet tu technika poszla do przodu.dali najwazniejszy mecz
              sezonu to bojszow lacza prawdziwe derby.na dobrowce juz nic nie robia kedys tam
              jeszczce robil cos z plastiku miol to ittner ale tera to przeniosl do wsi, na
              laskarzowce jest knajpa otwarto studola sie nazywo.to moze tyle na dobry
              poczatek pozdrawiam
              • laband Re: Teraz ale mocie po ptokach! 19.04.05, 14:25
                mogesz mi wyklarowac czamu prawie tych nazywajom mitlorze, tamtych juzas
                swiniorze a tych czecich grzibiorze - domyslac sie domyslom - ale chca to
                wiedziec z piyrszyj rynki
                • Gość: ballest Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 14:41
                  nie swiniorze laband yno swinkorze
                  a ta stodola od Tereski nie jest zlou!

--

pyrsk

ballest
                  • laband Re: Teraz ale mocie po ptokach! 19.04.05, 14:45
                    Hm, ciekawe - te swinkorze to juz blank mie "zaskoczouy". A jak widza uzywocie
                    downego miana Lacza a niy tyj ze (od)46go. A jak to je ze tym mianym Laskarzowka
                    - jake miano je richtik poprawne wedug wos?
                    • Gość: ballest Re: Teraz ale mocie po ptokach! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 14:51
                      poprawnou jest LASKARZOWKA bo to nie jest od uaski tylko od Pana Laskera
                      pierwszego wlasciciela Laskarzowki.
                      Marysia se ale myli na kazdy mapie jest laskarzowka osobno!

Jou tysz uzywom na Rudziniec miana Rudno Male ;)

--

pyrsk

ballest
                      • laband Re: Teraz ale mocie po ptokach! 19.04.05, 14:55
                        :))
          • Gość: ballest No Maryska !! ;) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 14:45
            Przinajmni wiem, zes z Rudna ani Laskarzowki nie jest, wiec je zes z Bojszowa!

A kaj je tyn potok?

--

pyrsk

ballest
            • Gość: marysia Re: No Maryska !! ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:03
              A skad takie wnioski ze ja niby z bojszowa jeszcze zostala lacza a ja nie
              napisala ze nie ma laskarzowki na mapie yno ze w adersie na kopercie
              laskarzowka nie napiszesz.pozdrowionka milego popoludnia dal wszystkich
              • Gość: ballest Re: No Maryska !! ;) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 15:07
                Marysko, jou se uo POTOK pytou wiesz do kogo uon nalezy?
                To jest cos podobnego jak Nowy Swiat w Plawniowicach! ;)

--

pyrsk

ballest
                • Gość: ballest Re: No Maryska !! ;) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 15:18
                  Marysko, prawie zech se siostry zapytou, bo ona pisuje z pewnom paniom z
                  Laskarzowki i wiesz jak pisze do nii ??

44-162 Laskarzowka

--

pyrsk

ballest
                • laband Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 15:19
                  no i mi ta frelka nic niy odpedziaua - tak to je ze nimi ...
                  • ballest Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 16:09
                    Laband jou ci napiszam,
                    W Bojszowie ludzie kiedys zyli z produkcji mietuow, koszykow i innych wyrobow i
                    wikliny,
                    Prawie w kazdy zygrodzie witki rosuy a Takie Familie jak Brzoza, Marks czy
                    Sosna slynely z tych wyrobow, pozniej se Bojszow przeksztalciou w wies stolorzy
                    i Dachdekrow orza innych prywaciourzy i stou se bardzo bogatom wsiom!

Rudno, to boua wies co hodowaua swinie, konie, i inne byduo, a takie familie
                    jak Achtelik, Muskalla, Kusch czy Nowarra sie handlem zajmowauy.
                    W Rudnie bouy tysz znane masorze jeden z nich bou von Manowski!

Lacza , lezy na polanie to ich nazwano grzybiorzami !
                    • laband Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 16:12
                      Piyknie dziynkuja!

to cza wiedziec, bo kto to powiy potym dali naszym bajtlom ...
                      • ballest Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 21:59
                        Tu mosz recht, widzisz Maryska juz zapomniala !
                        • Gość: marysia Re: No Maryska !! ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:45
                          Marysia nie zapomniala ale nie mo czasu saly dzien siedziec na necie trzeba tez
                          pracowac niestety a jutro nie wiem czy tu zagladna bo mnie bardzo zab boli i
                          musz isc do dyntysty a popoludniu niestety tez do pracy. a do opowiesci
                          ballesta zreszta bardzo trafnej dodom jeszcze ze w rudnie u muskalli dali idzie
                          swinie kupic.pozdrownienia dla wszystkich
                          • ballest Re: No Maryska !! ;) 19.04.05, 23:05
                            No to dziynkujam Marysko, widzam , zes sie ustatkowaua i teraz ues je naszou,
                            jak se nalezy!
                            Widzisz, idzie sie dogodac, prouwda, Plawniowitzer sind gar nicht so schlecht,
                            oder ?
                            • laband Re: No Maryska !! ;) 20.04.05, 15:40
                              a Labandery dopiyro!
                              • ballest Re: No Maryska !! ;) 20.04.05, 17:10
                                No tu mosz recht Labandery tysz nie som garnicht so ssclecht, poweim som lepsze
                                jak te "cfaniaki" z sopociou w Plawniowicach !!
                                • Gość: nelena Re: No Maryska !! ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:36
                                  Ballest,napisz dokładnie gdzie jest Laskarzówka.
                                  Nie spotkalam sie z tą nazwa,to gdzieś koło Rudna lub jakaś jego cześć?
                                  • ballest Re: No Maryska !! ;) 20.04.05, 19:39
                                    Laskarzowka to dzisiaj byc moze administracyjnie czesc Rudna, zaczyna sie na
                                    zakrecie kolo koscioua w Rudnie, tzn ul. Gorna, Dolna i Gliwicka.
                                    Kiedys do niej administracyjnie tartak, Kurzina i Huta piela nalezaly.
                                    --
                                    pyrsk
                                    Ballest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka