ballest 15.05.05, 08:55 Wszystkim Zoskom w dniu imienin wszystkiego dobrego zycze. Mysle, ze teraz sie juz rozciepli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 08:59 a som te Zoski fktycznie take zimne??? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 09:03 Moja tesciowou tes Sophie boua, ta tera jest juz zimnou, ale jak zoua, to takou nie boua! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 09:05 jo chyba niyznouech zodnych zoskow, no chyba ze ta ze Pana Tadeusza i jedna belferka kero boua konsek niyzrownowazono :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodak Re: Niemcy sa najlepsze w sraniu IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.05, 09:14 Ältere sollen länger arbeiten Der Verband Deutscher Rentenversicherungsträger (VDR) hat eine Erhöhung der allgemeinen Rentenaltersgrenze gefordert. Mit Blick auf die jüngste Debatte über Finanzprobleme der Rentenkassen und eine Nullrunde für Rentner 2005 sagte VDR-Geschäftsführer Franz Ruland der "Sächsischen Zeitung", nun müsse "debattiert werden, ob wegen der steigenden Lebenserwartung die Regelaltersgrenze von 65 auf 67 Jahre angehoben werden muss". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 09:46 A propos tematu "Do Zoskow"...kto to Zosiek? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewicz 15.05.05, 09:51 mialo byc Zosiow, prawda, to tak jak z ty Agora i Angora, ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 09:53 Do Zosiow?? A kto to pan Zoś?? Czy Pan kolega nigdy ze slownika nie korzysta?... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 09:57 ZOS - Zaklad Opieki Spolecznej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 09:59 A, zatem "dołanczam" się do życzeń! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 10:05 jo tysz godom Zoskow :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 10:06 a jak je richtig? bo tera uech se straciou w tym polskim! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 10:07 jak powiysz zos to zawsze bydzie richtik - tela co do ZOSu Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 10:09 :) , he,he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:08 Trochę wysiłku Panie Ballest, trochę wysiłku... Nie zawsze będzie Pan miał podane wszystko na talerzu i konsumował, czasem trzeba samemu poszukać. Jest tyle słowników, online też. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 10:10 Te Zoska niy bydz tako mondro, bo wszyskim Zoskom dzisiej niy wypado nic ino sie ciepuo oblyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:11 A skoro dziś moje imieniny (chyba?), więc pójde Panom na rękę: portalwiedzy.onet.pl/szukaj.html?S=Zosia&pw=1 na samym dole. Zachęcam do korzystania ze słowników! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 10:12 chocioz u nos sie imienin niy fajruje to i tak Ci winszuja w tym dniu dobrego humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Tym Zosiom, ale do Zoś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:34 Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... 15.05.05, 10:35 ci chlopcy abo chlopaki :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... 15.05.05, 10:37 Ballest niy dej sie godej dali do Zoskow, profesor miodek by sie tysz tak ajnfach niy dou ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:38 >do Zosiow ? jezeli skladasz zyczenia swojemu partnerowi- Zosiowi, to owszem, prawidlowo napisales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:41 >Ballest niy dej sie godej dali do Zoskow, A jasne, kreccie sie dalej nawzajem w tym zaczarowanym kole ignorancji i naiwnej dzieciecej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... 15.05.05, 10:41 padej to profesorowi Miodkowi, :))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... 15.05.05, 10:41 Ballest szkryfnou "do Zoskow"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:42 > Ballest szkryfnou "do Zoskow"! No to sklada zyczenia sowjemu partnerowi Zoskowi. Coz, ja tolerancyjna w tych sprawach jestem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... 15.05.05, 10:43 przijmij do wiadomosci ize to co wy nazywocie zachodniom polszczyznom, to niy to samo co ta polszczyzna wschodni, i ino polonisci sie jeszcze wadzom eli idzie tak godac powszechnie abo niy ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:48 > przijmij do wiadomosci ize to co wy nazywocie zachodniom polszczyznom, to niy t > o > samo co ta polszczyzna wschodni, Chodzi co o gwary? Bo widzisz, obowiazujacym jezykiem jest jezyk literacki, ogolnopolski. Czy rozumiem, ze zyczenia sa do "Zoskow" tylko z tego twojego regionu? ( wiec nie dla mnie , bo ja Zosiek nie jestem :( Spoko, u mnie w domu "tyz sie goda" roznymi wulgaryzmami, slangami i nalecialosciami gwarowymi. Ale myslalam, ze to zyczenia nie tylko do panow Zoskow, ale i do Zos z innych terenow. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... 15.05.05, 10:50 niywiym jak Ty godosz u cia w doma, ale u nos sie wulgaryzmow niy uzywo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Tym Zosiom, ale do Zoś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:52 > niywiym jak Ty godosz u cia w doma, ale u nos sie wulgaryzmow niy uzywo :) Ach, kocham ta rodzinna dulszczyzne... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ten moj polski, przeparaszam Pania Pluskiewic 15.05.05, 11:03 bou taki lekarz we Laband Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 10:47 dajcie już spokój biednym Zofiom moja mama i obydwie babcie nosiły to imię Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 10:49 Zofije niy som juzas wszyske oumami, momy sam jedna co je jeszcze blank, ale to blank modo :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 11:18 i ja dołanczam sie do życzeń--Zosiu-zzagranicą nie mają polskiej klawiatury i polskich literek(ą,ę,ś,ć,ź,ł,ó) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:26 Nie chodzilo mi o polskie literki (ktore tak na marginesie mozna z latwoscia sciagnac), tylko o odmiane deklinacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 11:55 jakim programem można to ściągnąć?a odmiana deklinacyjna?-nie wiem o co chodzi--ja też do mojej znajomej Zofii mówię Zośka Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 12:09 Suoneczko, mosz przeca windowsa, a we niym mogesz sie nasztalowac wiela szprachow tak ize ino klikniesz na jedyn punkt na monitorze i juz mosz tastatura polsko, niymiecko, czesko, no jako chcesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:30 Chodzilo mi tylko o zwrocenie uwagi, ze akceptowalna oficjalnie forma jest nie "Do Zoskow", tlyko "do Zos". Inna jest deklinacja (odmiana przez rzeczownik) rzeczownikow meskich, a inna zenskich. portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=Zosia&tr=pol-ort Zwrocilam uwage, gdyz pojawilo sie to w watku tytulowym, zatem obawiam sie, by jakies dziecko nie przeczytalo tego i nie mowilo pozniej w szkole wolajac: " Chodzmy do Zoskow!!" ( forma "Zoskow" bylaby akceptowalna, jezeli mieliby na mysli kolegow o imionach "Zosiek") Mam nadzieje, ze wszystko jasne :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 12:33 a jo sie winszuja coby i forma "Zoskow" i nasze bajtle znali i stosowali :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:36 Ucz tak dalej swoje dzieci, to sie nie zdziw, ze mature z polskiego obleja :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 12:38 jo tyj marury niy oblou, a moj synek zdowo jom ze angelskego :) ichociosz nigdy do polskyj szkouy niy uaziou to poradzi piiyknie po polsku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 12:36 Tera to ja, w wiec do Zos, hm, to ale jakos GLUPIE brzmi! abo robisz mi nma zlosc ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:38 Tak, robie ci na zlosc piszac oficjalnie wydany slownik Wiqa (i inne, bo mam pare prywatnych) oraz czesc portalu internetowego - Encyklopedia. Ale masz chlopie Ego! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 12:39 Spokojnie Zoska, niy kozdy je fachmonym od wschodniyj polszczyzny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:41 Laband, ty wiesz co to jezyk literacki? Do was to trzeba pare razy tluc do glowy, byscie cos zrozumieli? Czy w ogole jest to mozliwe? Bo nie iwem , czy sie tu wysilac i szerzyc oswiate w tym ciemnogrodzie, ktory reprezentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) 15.05.05, 12:43 he,he, wia lepi jak se myslisz, ale wia ize cza se cynic i inksze jynzyki - a tak naprowdy to niyjedyn literat szkryflo tak jak mu sie podobo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Do Zoskow, (Sophie, Sofia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:46 > tak naprowdy to niyjedyn literat szkryflo tak jak mu sie podobo :) Acha, czyli nie wiesz. Jezyk literacki z literatura czasem niewiele ma wspolnego. Coz, trace tu czas, pozytywisci sie mylili, niektorych sie uczyc po prostu nie da. Pewnie dlatego tak szybko zrezygnowali ze swej misji. Zegnami i milego zatapiania sie w czarodziejskim kole ignorancji! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Labanda 15.05.05, 12:57 jak sie sztaluje te szprachy?czy je na to jaki program? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do Labanda 15.05.05, 13:02 jo niywia jak to je we polskojynzycznym windowsie, ale powia ci jak jo to godom - najprzod wlyz na systymsztojerong a potym Region i szprachopcje/to je taki globus/ i tam juz to znondziesz , a potym na dole we ece monitora ino przez klikniyncie mogesz se w sekundy wybiyrac pojakymu chcesz szkryflac(oczywiscie ino we tych szprachach kere tam wciepniesz) Programow zodnych ekstra niy pocza, a te pora inkszych(polskich) liter to jo se za pora minut zapamiyntou kaj som na mojyj "nymieckyj" tastaturze, to i Ty niy bydziesz miec problymu na okopyrtka - ale najprzod je musisz znonsc na twojyj tastaturze!! (niykere se prziklejajom take naklejki ze literkoma coby sie niy mylic :) Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: do Labanda 15.05.05, 14:08 Nardzo dziękuję za życzenia. Zapewniam, że dla gorących jesteśmy gorące- dla zimnych, zimne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do wszystkich 15.05.05, 21:25 hihi - widać gołym okiem, że Zosia zrobiła Wam imieninową ucztę edukacyjną ;) Intencje były dobre z obydwóch stron. My starziki chyba tak wielkich nauk nie potrzebujemy ale i te przyjmiemy jako oznaka dobrej chęci ;))) Więc korzystając z okazji składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim, którzy z zaciszu obchodzą swoje urodziny i imieniny. Za zdrowie tych, którzy kochają świat :) dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do wszystkich 15.05.05, 21:38 Niestety u nas ta Zosia nadal zimna , nawet bardzo zimna z malymi przymroskami ! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do wszystkich 15.05.05, 22:19 u nos rano bouo zimne, pouednie fajne suoneczne a tera juzas zimno i okro .... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do wszystkich 15.05.05, 22:36 u nas wspaniałe warunki na ogrodowa biesiade jutro zapowiadają burze :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do wszystkich 15.05.05, 22:36 u nos dali zimno ! moze jutro bydzie lepi? Ta Zosia nam popalic dala! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do wszystkich 15.05.05, 22:39 a od jutra juz coraz cieplej, cieplej i bedzie wkrótce gorąco :) już chłodze napoje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do wszystkich 15.05.05, 22:57 a jo od jutra mom dwa tydnie wolnego, i jak moja se tysz wolne obsztaluje, to mozno mi sie udo pojechac na tyn koncert Dzymu, ale ino moze ... a jak niy to ogrodek czeko :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do wszystkich 15.05.05, 23:03 to się nazywa szczęscie :) udanego koncertu, zresztą sam Dżem jest fascynujący, nie musze wspominać tylko zazdroszę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do wszystkich 15.05.05, 23:04 dziynkuja, a we ogrodku robic naprowdy tysz lubia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do wszystkich 15.05.05, 23:53 Jou tysz kedys lubiou, ale tera jusz niy ;) Odpowiedz Link Zgłoś