IP: *.necik.pl / *.necik.pl 27.06.05, 03:22
Dlaczego na FG nie ma ani jednego NORMALNEGO
Ślązka, piszącego z de? Może mi to ktoś wytłumaczyć?

Nie wierzę, żeby miejsce zamieszkania aż tak waliło na dekiel.
Więc???

Jeżeli jest jakiś NORMALNY Ślazak, mieszkający w de, który
czyta to forum - niech napisze, dlaczego ma miejsce (jego zdaniem oczywiście) taka żenująca sytuacja.

Ciekaw jestem opinii, bo czasami po prostu nie wiem już co o tym myśleć.
Inni czytacze FG zapewne też.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nu! errata IP: *.necik.pl / *.necik.pl 27.06.05, 03:40
      Sorka - już mi przeszło. Tu są oczywiście same okazy zdrowia
      i pogody ducha. Wycofuję pytanie.
    • meg_s Re: Pytanko 27.06.05, 03:45
      Gość portalu: Nu! napisał(a):

> Dlaczego na FG nie ma ani jednego NORMALNEGO
      > Ślązka, piszącego z de? Może mi to ktoś wytłumaczyć?

ja bym ujęła problem szerzej

a pisanie na forum o trzeciej w nocy jest normalne ?
      czy jest tu ktoś "normalny" ?
      a w ogóle co to jest "normalność" ?
      co dla jednego jest normą, dla drugiego już nie

dobrej nocy ;)
      • meg_s Re: Pytanko 27.06.05, 03:50
        aha
        właśnie mi zwrócono uwagę, że popieram w zawoalowany sposób tezę z pierwszego
        wpisu

otóż zgodnie ze swoimi odwiecznymi przekonaniami oznajmiam, że
        stopień "walnięcia" nie ma NIC wspólnego z nacją, płcią, rasą i wiekiem

• Gość: Nu! Re: Pytanko IP: *.necik.pl / *.necik.pl 27.06.05, 03:55
          Wiem wiem - pytanie jest także nielogiczne.
          Jeżeli nie ma tu ani jednego normalnego Ślązaka piszącego z de,
          to jest oczywiste, że nie może on mi tym bardziej (skoro go nie ma)
          odpowiedzieć na pytanie, więc...
          • Gość: Ramon Re: Pytanko IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 27.06.05, 06:28
            a kiedy jest Slazak dla Ciebie normalnym Slazakiem?
            Prosze o definicje?
            • Gość: Nu! Re: Pytanko IP: *.necik.pl / *.necik.pl 27.06.05, 06:39
              hyh - wycofałem to pytanie, aczkolwiek w napisanym, ale niewysłanym,
              poście wyjaśniejacym pojęcie normalności w kontekście pytania
              byłeś wymieniony z nicka, jako osobnik niemal normalny, gdyby nie
              duży minus za posługiwanie się słowem "okupanci", okupacja" w odniesieniu
              do tu piszacych Polakach a takze tych zamieszkujących Gleiwitz.

Sorka - ale to dla mnie odchylenie (z czym sie zapewnie nie zgodzisz).

• meg_s Re: Pytanko 27.06.05, 07:08
                jak by tu się odezwać żeby załagodzić a nie zaognić ;)

bo z tym okupantem Ramon to jest tak:

jeżeli mówicie o okupacji Śląska przez Polskę to przyjmuję do wiadomości, że
                tak to wygląda z Waszego punktu widzenia
                ale kiedy słyszę, że ja osobiście, imiennie też "robię za okupanta" - to
                wychodzę sobie potem na spacer - idą mamy z wózeczkami, zaglądam, patrzę, śpią
                słodkie bobaski, a ja sobie myślę - "który z was jest okupant?"
                jeśli moi rodzice przyjechali tu nie szabrować, ale pracować i całe życie
                pracowali uczciwie, jeżeli niczego nie dostali za darmo cudzym kosztem tylko
                wszystko na wszystko ciężko zapracowali, jeżeli ja się tu urodziłam i też
                pracuję uczciwie , najlepiej jak potrafię - TO JAKI ZE MNIE OKUPANT DO CHOLERY

więc nie dziw się że i "normalnym" Polakom nerwy puszczają

• laband Re: Pytanko 27.06.05, 08:21
                  a kto to som normalne Poloki?
                • Gość: Ramon Re: Pytanko IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 08:17
                  Hallo Mag,
                  bo z tym okupantem Meg to jest tak:

Wymien w Twojim tekscie Slask na Gory Swietokszyskie i wyobras siebie jako Frau
                  Müller (zona kolejarza niemieckiego). Czy Frau Müller uwazala sie za okupantke?
                  • meg_s Re: Pytanko 28.06.05, 08:40
                    Gość portalu: Ramon napisał(a):

> Hallo Mag,
                    > bo z tym okupantem Meg to jest tak:
                    >
                    > Wymien w Twojim tekscie Slask na Gory Swietokszyskie i wyobras siebie jako
                    > Frau Müller (zona kolejarza niemieckiego). Czy Frau Müller uwazala sie za
                    > okupantke?

hmmm - to i ci wszyscy przybyli z Prus do Gliwic inżynierowie i urzędnicy
                    którzy tworzyli przemysł w Gliwicach byli też okupantami ?
                    • meg_s PS 28.06.05, 08:41
                      > wyobras siebie jako Frau Müller (zona kolejarza niemieckiego).

tego sobie nie potrafię wyobrazić - znasz takie powiedzenie ? "ojciec porządny,
                      matka porządna, a syn kolejarz" ? - w życiu bym za takiego nie wyszła ;))
                    • Gość: Ramon Re: Pytanko IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 09:00
                      meg_s napisała:

> hmmm - to i ci wszyscy przybyli z Prus do Gliwic inżynierowie i urzędnicy
                      > którzy tworzyli przemysł w Gliwicach byli też okupantami ?
                      w sesie o ktorym tutaj mowimy - tak i nie
                      - poruszali sie we wlasnym kraju = nie,
                      - nie wymieniali tubylczej ludnosci = nie,
                      - pojawienie sie ewangielickiego wyznania religijnego = tak,
                      - zniesono panszczyzne = tak,(;-)

• Gość: Ramon Re: PS IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 09:03
                        moze bysmy o tym temacie wogule nie dyskutowali, gdyby ten kraj tak nie
                        zniszczono i zostawiono ludzi w spokoju.
                        • meg_s Re: PS 28.06.05, 09:46
                          Ramon napisał:

w sesie o ktorym tutaj mowimy - tak i nie
                          1.- poruszali sie we wlasnym kraju = nie,
                          2.- nie wymieniali tubylczej ludnosci = nie,
                          3.- pojawienie sie ewangielickiego wyznania religijnego = tak,
                          4.- zniesono panszczyzne = tak,(;-)

ad 1. - to nie był odwiecznie pruski kraj
                          ad 2. - zgoda
                          ad 3. - zgoda
                          ad 4. - nie rozumiem

> moze bysmy o tym temacie wogule nie dyskutowali, gdyby ten kraj tak nie
                          > zniszczono i zostawiono ludzi w spokoju.

prawdopodobnie

• sss9 Re: PS 28.06.05, 09:52
                            "prawdopodobnie" takie "dyskusje" będą wracały bowiem ciągle pretensje są
                            kierowane do złego adresata.
                            "wypędzeni" wciąż nie nauczyli się , że stroną sporu nie są mieszkający tu od
                            dziesięcioleci Polacy (jako społeczność). z żalami pisać powinni do właściwych
                            urzędów.

@
                            • braid Re: PS 28.06.05, 10:16
                              Ja czesto odnosze wrazenie ze nasi zawodowi wypedzeni dostaja orgazmu
                              uzywajac "kluczowych "slow ..taki ramon wie dokladnie ze ile razy napisze
                              okupacja ..to ktos zwroci uwage na jego post ...
                              Osobiscie znam pare osob ktore opusily Gliwice ..bo ich do tego zmuszono..
                              ..ale o dziwo wlasnie te osoby mowia o Polsce przychylnie i milo..
                              staraja sie zrozumiec co sie stalo i dlaczego.
                              A wylacznie ci co wyjechali na wlasne zyczenie jak ramon laband czy ballest
                              bawia sie w wypedzonych i bawia sie w wyrocznie wszystkich wypedzonych.
                              Nasze forum to dla tych wiecznie wczorajszych terapia zbiorowa dla ich
                              kompleksow
                              tu musza sie wykrzyczec i nazdawac .. frustracje musza "raus"
                              ramonowi jest odrazu lepiej na duszy jak sobie okupant napisze ... i ma wtedy
                              spokojniejszy dzien.
                              ..moze mniej tabletek wtedy bierze?
                              Przy okazji zdjec cmentarza hutniczego znalazlem tez stare zdjecie
                              Poniszowic ..dalem je zescanowac
                              wlasciwie wylacznie z mysla o Ramonie ... ale jak widze te jego wypociny
                              to sie wszystkiego odechciewa.

Ps: mam tez zdjecie (scanz gazety)zniszczonego ryneczku w Sosnicowicach zaraz
                              po przejsciu frontu.
                              zdjecie zrobione z wierzy kosciola. Jesli jest ktos zainteresowany to niech
                              pisze na maila (braid@gazeta)
                            • Gość: ??? Re: PS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 18:05
                              czyli nie polacy wypedzali? czy to chcesz nam przekazac?
                              :))))
                          • laband Re: PS 28.06.05, 12:06
                            ad1/1 - niy bou odwiecznie pruski i tym bardziyj i niy polski

ad4/4 - zniesiynie panszczyzny we geszichcie Slonska to ciekawy temat zouwizo /
                            ciekawe bouo juz wtedy rozruznianie w skali gornoslonskyj tympa znikania
                            panszczyzny po lewyj i po prawyj stronie Odry (tukej Ramon mo recht i niymo w
                            tym co chciou Ci padac)

• meg_s Re: PS 28.06.05, 16:32
                              ad1/1 - niy bou odwiecznie pruski i tym bardziyj i niy polski

zgadzam się, (poza "tym bardziej" - dla zasady ;)) - ale tak jak po II
                              wojnie "nastała Polska" - tak i wcześniej "nastały Prusy" - więc nie zgodzę się
                              na taki argument Ramona "za"
                              • Gość: ??? bledy meg! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 18:07
                                meg_s napisała:
                                > ale tak jak po II wojnie "nastała Polska" - tak i wcześniej "nastały Prusy"

jedna wielka bzdura!!! czy nie widzisz, ze bledy robisz? polska nie nastala,
                                polska zbrojnie podbila slask i wypedzila ich mieszkancow
                                • slezan Re: bledy meg! 28.06.05, 19:50
                                  Prusy tez zbrojnie podbily Slask i tez wypedzily niektorych jego mieszkancow.
                                  Gdzie ostatnie lata zycia spedzal biskup wroclawski Schaffgotsch?
                        • Gość: ! Re: PS IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 09:46
                          masz racje ramon, okupacja Südtirol nie jest tak tragiczna, gdyz tam zostawiono
                          ludzi
                          • henry.morgenthau_jr.jr "Okupacja" Górnej Adygi ? 28.06.05, 10:21
                            Gość portalu: ! napisał(a):

> masz racje ramon, okupacja Südtirol nie jest tak tragiczna, gdyz tam
                            zostawiono
                            > ludzi

"Okupacja" Górnej Adygi ? Przecież to niemieccy hitlerowcy sami
                            przesiedlili "swoich" tyrolczyków za zgodą niejakiego Mussolini'ego do rajchu.
                            A swoją drogą ... to w dziwny sposób Niemcy obecną "okupację" wspierają ...
                            Górna Adyga to dla nich raj do spędzania wakacji latem jak i zimą ... i dlatego
                            też wspierają ową "okupację" milionową pielgrzymką turystyczną ... no ale dla
                            tych "naszych" panów z "de" to pewnie żadni Niemcy ... tylko zdrajcy sprawy
                            wodza ...

No cóż ... czego tu oczekiwać po krzykniku (!) ? ... No właśnie ... niczego.

Bye !
                            Against fascism !
                            HENRY MORGENTHAU jr. jr.
                            • Gość: Ramon Re: "Okupacja" Górnej Adygi ? IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 10:44
                              jezeli obecnosc Polskiego panstwa na Slasku nie jest okupacja, to jak by to
                              mozna inaczej nazwac?

PS: Braid, ich kann nich meine Überzeugung ändern nur um Dir einen Gefallen zu
                              bereiten. Ich habe die Besätzung Schlesien durch die Sowiets und die spähtere
                              Übergabe an Polen immer als Okkupation gesehen und ich stehe zu dieser meinen
                              Meinung.
                              • sss9 Re: "Okupacja" Śląska ??? 28.06.05, 10:57
                                Okupacja pokojowa - czasowe zajęcie przez siły zbrojne terytorium obcego
                                państwa, nie będące bezpośrednim wynikiem działań wojennych, lecz mające na celu
                                ochronę określonych praw i interesów państw okupujących. Państwo pod okupacją
                                pokojową może zachowywać większość swoich uprawnień.

Współczesnym przykładem okupacji pokojowej mogą być działania sił pokojowych ONZ.
                                • sss9 Re: "Okupacja" Śląska ??? 2 28.06.05, 11:00
                                  Okupacja wojenna - czasowe zajęcie przez siły zbrojne państwa prowadzącego wojnę
                                  całości lub części terytorium państwa nieprzyjacielskiego i wprowadzenie tam
                                  swojej władzy.

którą ramol masz na myśli ?
                              • henry.morgenthau_jr.jr Re: "Okupacja" Górnej Adygi ? 28.06.05, 11:06

> jezeli obecnosc Polskiego panstwa na Slasku nie jest okupacja, to jak by to
                                > mozna inaczej nazwac?
                                >
                                > PS: Braid, ich kann [[nich]] meine Überzeugung ändern nur um Dir einen
                                Gefallen zu
                                > bereiten. Ich habe die [[Besätzung]] Schlesien durch die [[Sowiets]] und die
                                [[spähtere]]
                                > Übergabe an Polen immer als Okkupation gesehen und ich stehe zu dieser
                                [[meinen]]
                                > Meinung.

PS. Nie jestem Braid'em ... Już ci parę razy pisałem ... zwracaj się do mnie po
                                polsku ... Fajnie byś się czuł gdybym przyjechał do ciebie do RFN-u i oczekiwał
                                od ciebie byś się do mnie po polsku osnosił ?

PS.
                                Pisz już lepiej gwarowo ... język niemiecki też cholernie kaleczysz ... twoje
                                błędy zaznaczyłem podwójnymi klamrami ... gdybyś miał jakieś wątpliwości ...

Bye !
                                Against fascism !
                                HENRY MORGENTHAU jr. jr.

PS.
                                Twoja interpretacja jest przynajmniej śmieszna ... więc daruj waść i wstydu
                                oszczędź.
                                • Gość: Ramon Re: "Okupacja" Górnej Adygi ? IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 12:38
                                  Lieber Morgentau
                                  Ich danke Dir für Deine Mühe mit der Du mein gekritzel korrigiert hast. Ich
                                  werde in Hinkunft doch mal mein Geschreibe doch nocheinmal lesen müssen;-)

Die Sätze waren eigentlich für Breid vorgesehen wer Du eigendlich bist ist mir
                                  gänzlich egal.

Weshalb soll ich eigentlich in Polnisch nmit Dir schreiben?
                                  Du beherrscht die deutsche Sprache ausgezeichnet.
                                  • henry.morgenthau_jr.jr Re: "Okupacja" Górnej Adygi ? 28.06.05, 13:42

> Lieber Morgentau
                                    > Ich danke Dir für Deine Mühe mit der Du mein [[gekritzel]] korrigiert hast.
                                    Ich
                                    > werde in Hinkunft doch mal mein Geschreibe doch nocheinmal lesen müssen;-)
                                    >
                                    > Die Sätze waren eigentlich für Breid vorgesehen wer Du eigendlich bist ist
                                    mir
                                    > gänzlich egal.
                                    >
                                    > Weshalb soll ich eigentlich in Polnisch nmit Dir schreiben?
                                    > Du beherrscht die deutsche Sprache ausgezeichnet.

Chociażby ze wzgledu na grzeczność. Jest to ostatecznie forum publiczne ... i
                                    nie każdy zna języki obce w tym przypadku niemiecki. Co innego gdyby to było
                                    forum zamknięte i regulamin forum by tą kwestię w jakiś sposób regulował.
                                    No ... chyba że chcesz "pogadać" tylko z tymi co znają niemiecki i zostać przez
                                    innych niezrozumianym. Wyjątkiem jest przytaczanie cytatów i linków ze stron
                                    obcojęzycznych. He he ... komu by się chciało to wszystko tłumaczyć ...

Bye !
                                    Against fascism !
                                    HENRY MORGENTHAU jr. jr.

PS.
                                    A na prywatne pogaduszki obojętnie w jakim języku ... to mam skrzynke mail'ową
                                    • Gość: ??? Re: "Okupacja" Górnej Adygi ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 18:10
                                      czy wy przez zwykla grzecznosc usuwacie nie swoje pomniki i groby na tzw.
                                      "ziemiach odzyskanych"?

a potem placzecie z powodu cmentarza orlad?
                            • Gość: ??? Re: "Okupacja" Górnej Adygi ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 18:03
                              co ty za bzdury opisujesz. brakuje na tyle argumentow, ze musisz sie poslugiwac
                              (jak kazdy polaczek twojego typu) hitlerem?

zapytaj po prostu südtirolczykow, czy sa wlochami i wytlumacz im, ze musza
                              opuscic ziemie, na ktorej od ponad 1200 lat zyja! odwazysz sie?
              • laband Re: Pytanko 27.06.05, 09:40
                musisz sie przizwyczaic do tego ize to co uczom we polskich szkouach o uciskaniu
                Slonzokow za tzw "pruskego zaboru" (pomijajonc to ize takego czegos jak zabor we
                Slonsku niy bouo wtedy) to sie dzieje richtik od kilkudziesiynciu lot na naszyj
                ziymi i to w skali o keryj sie w tych ksionzkach ani zodnymu niy mazouo. Idzie
                sie wadzic ino czi nazwac to okupacjom, jo osobiscie nazywom to kolonizacjom.
                • bartoszcze Re: Pytanko 27.06.05, 11:08
                  laband napisał:

> za tzw "pruskego zaboru"
                  > (pomijajonc to ize takego czegos jak zabor we Slonsku niy bouo wtedy)

Już kiedyś pisałem, że Śląsk został przez Prusy siłą zabrany Austriakom, więc
                  był w "pruskim zaborze":)))
                  • Gość: gRegor Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem IP: *.gliwice.hyperion.pl 27.06.05, 11:28
                    bo nie podoba mi się przynależność Śląska do Polski ani do Niemiec. I dlatego
                    jestem i tu i tam uważany za nienormalnego Ślązaka. Tylko nas jest tych
                    nienormalnych 173 tys. ,którzy mieli odwagę się przyznać do poczucia
                    narodowościowego i około 1,5 mln tych co bali się do tego przyznać ale czują
                    podobnie.
                    A może to ci ,którzy zabraniają nam czuć się ni Niemcem ni Polakiem są właśnie
                    nienormalni?
                    • bartoszcze Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem 27.06.05, 11:30
                      Z czystej ciekawości - skąd bierzesz tę liczbę 1,5 mln?
                      Bo nawet chyba w RAŚ nie ma takich wysokich szacunków (a przynajmniej nie
                      przypominam sobie, abym spotkał)..
                      • wiesniakzeslaska Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem 27.06.05, 11:38
                        Mosz recht! Skond on se wziol ta liczba??? Nos je ze pinc miliony! To jakis gorol!
                        • bromba11 Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem 27.06.05, 11:43
                          Ślązaków jest więcej, nawet 8 milionów, mozna o tym przeczytac tutaj, co i tak
                          wszyscy wiedzą www.zabrzanin.de/Polski/Html/Historia.htm
                          • bartoszcze Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem 27.06.05, 11:51
                            Hi hi hi, to ładne jest - "na Górnym Śląsku 40% to etniczni Ślązacy", ale
                            tylko "25% ma narodowość śląską".
                            A co z tymi 15%?
                            To Polacy, czy Niemcy?
                            :))))
                            • Gość: gRegor Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem IP: *.gliwice.hyperion.pl 27.06.05, 12:45
                              co cie znowu uwiero bartoszcze??? Tyś jest chronicznie uczulony na Ślonsko
                              Prowda o tyj ziemi. Tyś je uczulony na Ślonsk i Ślonzoków. Jo wiem ,że najepiej
                              byś wymordowł nos wszystkich wszechpolacki furerze. Ale dej sie polekku .
                              "Nie ma ludu na świecie co by go tak chciano zniszczyć na majątku, zgłupić na
                              rozumie i wydrzeć jego mowę, jego serce jak naszemu śląskiemu chłopu."
                              • Gość: gRegor Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem IP: *.gliwice.hyperion.pl 27.06.05, 12:49
                                news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/europe/04/enlarging_europe/html/poland.stm
                                I jest nos wincyj niż Niemców. Cały świat to uznaje tylko Polokom uwiera tyn
                                Ślonsk od stuleci jak zadra w życi;-)
                                • bartoszcze Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem 27.06.05, 12:53
                                  i jeszcze se w nogę strzelasz, bo z tej strony wynika, że Ślązaków jest
                                  171,900 :))))
                                  • laband Re: Ja jestem pewnie nienormalnym Ślązakiem 27.06.05, 14:34
                                    panie hausmajster je to prowda ize we sosnowcu som same kacapy?
                              • bartoszcze hahahahahahaha 27.06.05, 12:50
                                ależeś mnie synek rozbawił:)))))
                                lepiej odśwież umiejętność czytania ze zrozumieniem i spróbuj odpowiedzieć na
                                moje pytanie
                                chyba że nie umiesz na nie konkretnie odpowiedzieć, to wtedy frustracja całkiem
                                zrozumiała:)))
                                • Gość: gRegor Re: hahahahahahaha IP: *.gliwice.hyperion.pl 27.06.05, 13:02
                                  Ale my som!!!! I gorolu nic nie pomoże Twoje zaprzeczanie i negacja naszej nacji!
                                  A te 1,5 mln to nasze Ślonzoków rachunki choć niekeży twierdzom ,że jest nos
                                  przinajmnij na Ślonsku dwa albo trzy razy tela.Nie chcesz wierzyć? Mom to
                                  kajś;-) Ważne że my sami wiemy wiela nos jest.
                                  frustracja,piszesz? kto tu jest sfrustrowany,Jo jest u siebie i nie mom z tego
                                  powodu frustracji a ty sie ciepiesz na kożdym kroku bo Ci Ślonski naród uwiero
                                  na kożdym placu.
                                  www.republika.pl/maugola/1.jpg
                                  • laband Re: hahahahahahaha 27.06.05, 14:36
                                    nasz hausmajster ze stalinogrodu je chyba alergiczny na wszysko co slonske, ale
                                    za to na zicher pszaje zaguymbiokom :))
                  • laband Re: Pytanko 27.06.05, 14:38
                    panie hausmajster a mozno wyscie som austryjok tak jak tyn jedyn ze tym mauym
                    fonsym?

:))
                    • Gość: gRegor ich "goroli" najwinkszy ból IP: *.gliwice.hyperion.pl 27.06.05, 16:28
                      ich -goroli najwinkszy ból to jest to ,iż łoni chcieliby być prawdziwymi
                      Hanysami ale nie bydom nigdy i to ich boli. ,oni by chcieli jako goście tukej
                      być u siebie ale wiedzom ,że som tukej tylko dlatego .,iż tak postanowił pan
                      Stalin i ich sojuszniki z usa i engledry.Swojo ziemia zostawili tyż dzięki tym
                      panom ale teroz zabijajom sie za to ,że ich wygnali ze Lwowoa w Iraku. Takie
                      gupie to ale jakie prowdziwe. Nawet chcom oddać im swoja taila ze budżetu . Jaki
                      to naród co za wygnanie ze swoi ziemi jeszcze chce komuś oddać swojo kasa ...i
                      to po tulu latach.....Abo łoni som w Ue abo robiom za błozna?
                      • meg_s Re: 27.06.05, 18:04
                        Gość portalu: gRegor napisał(a):

> ich - goroli najwinkszy ból to jest to ,iż łoni chcieliby być prawdziwymi
                        > Hanysami ale nie bydom nigdy i to ich boli.

a żeby tak WSZYSCY chcieli być po prostu dobrymi, porządnymi LUDŹMI

• laband Re: 27.06.05, 18:53
                          na tych se bierymy zawsze poprowka :)

ale pokoz mi ich, bo jo ich licza ino na palcach od ryncow
                        • Gość: gRegor Re: IP: *.gliwice.hyperion.pl 27.06.05, 21:20
                          meg- to że ftoś jest porządny to nie znaczy że może mie bluzgać bo uważo sie
                          panym na mojej ziemi. Powiedzmy sie to i raz na zawsze.Ślonzok jest tu gospodorz
                          a Polok tylko tu przyjechoł a szczeko jakby tu boł od zawsze a to tak nie
                          jest!Czemu wy zawsze godocie coście som tukej gospodorze. napisołbych wincyj ale
                          tela co moga bo inkszy Poloki mie zawrzom .tako Polsko do życi.....
                          • bartoszcze Re: 27.06.05, 21:24
                            Jak czytam te odpowiedzi na moje zupełnie spokojne pytanie, to przychodzi mi do
                            głowy tylko dowcip:

- Dlaczego kobieta, kiedy ma okres, to gotuje zupę od razu na trzy tygodnie ?
                            - ???
                            - Bo TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAKKK!!!!!!!!!!!!!

Co prawda odpowiadający podobno są mężczyznami, ale się zachowują..
                            A pytanie było naprawdę proste i niekonfliktowe, ale chyba dotknąłem
                            nabrzmiałego i bolącego mitu.
                          • meg_s Re: 27.06.05, 21:35
                            Gość portalu: gRegor napisał(a):

> meg- to że ftoś jest porządny to nie znaczy że może mie bluzgać

no i to uważam za sprzeczność samą w sobie - bo jak ktoś bluzga to już nie jest
                            porządny
                  • Gość: ert Re: Pytanko IP: 213.20.123.* 28.06.05, 10:14
                    a Kazimierz Wielki zrzekl sie Slaska na zawsze no to jaki zabor to byl? prusko-
                    austriacki? Czy zyjac na Pomorzu cz y w rejonie kaliningradzkim zyje sie pod
                    zaborem polskim albo rosyjskimß dziwna ta logika ,ktory mozna wyginac jak sie
                    chce.
                    • laband Re: Pytanko 28.06.05, 11:13
                      mosz recht, tyn "Mauy Kaziu" przegiou z tym zrzykaniym sie - dyc jak sie mog
                      zrzekac cos co przodki bouo czeske

a tak wiyncyj na powaznie na powaznie - jak sie zrzek na wsze czasy, to co tam
                      teroski robiom Poloki? (to tak w nawionzaniu do Twojyj logiki:))
                      • Gość: ert Re: Pytanko IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 28.06.05, 13:14
                        no mysla ze Twoje pytanie je z rodzaju pytan retorycznych , abo sie myla?
    • sss9 Re: Pytanko 28.06.05, 10:17
      to moje pytanko jest takie :
      kiedy Śląsk był suwerennym państwem z własną administracją i armią ?
      • laband Re: Pytanko 28.06.05, 11:17
        to niymo nic spolnego z faktym ize niy nolezy sie Polsce - a suwerynnosci
        SWlonska by sie szuo nojlepi dosznupac za Hynrykow Slonskich.

ps

som inksze panstwa kery majom myniyj "suwerynno geszichta" i zodyn ich juz niy
        neguje

ps

jak sie waszom logikom richtowac to w IX wieku Slonsk juz bou pod zaborami :)))
        • sss9 Re: Pytanko 28.06.05, 11:21
          jak się posłużyć twoją logiką (?) to można powiedzieć , że jacyś potomkowie
          Rzymian mogą dziś mieć pretensje do większej części Europy , Niemiec nie
          wyłączając. : )))
          w/g twojej logiki (?) uzasadnione. : )
          • laband Re: Pytanko 28.06.05, 11:32
            do Europy ja, w tym jak wszskim wiadomo i do Slonska (kuanio sie naszo geszichta:)

ale tam kaj sie zaczyno trojkont czech cesarzy tam juz sie rzymske pretynsje na
            zicher konczom :)

ps

i niy obrazyj Makaroniozy!
            • braid Re: Pytanko 28.06.05, 11:34

sss ty rozumiesz cos z tego belkotu???
            • sss9 Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 11:37
              gdzieś ty wytropił obrażanie przezemnie kogokolwiek ? to już ty dostałbyś w pysk
              za użycie miana "makaroniarze". no , ale tyś to wyssał z mlekiem matki , pra ? : )
              • sss9 Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 11:39
                wiesz braid , ten bełkot jest mu chyba wygodny. jak się znowu okaże , że nie ma
                racji , tak poprzestawia słowa , żeby wyglądało , że ją zawsze miał... : )))))
                • braid Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 11:44
                  ;))) ja odnosze työlko wrazenie ze sie chop "snerwowou"
                  a w steresie zawsze zaczyna tak chaotycznie belkotac ze wyglada jak by sie
                  jakal ..do tego po slasku ;)))
                • laband Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 11:45
                  pogodejcie ze ze sobom - ale ino do czasu jak se sam jedyn spomni czamu mo ta
                  papla tako czerwono - borasca sie mu kuanio:))

• sss9 Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 11:47
                    masz na myśli tą "porażkęznumerkiem" ? : )))
                  • Gość: Ramon Re: Pytanko o logikę IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 12:50
                    Hallo Braid,
                    to wrocmy jeszcze raz do temytu albo do mojego belkotu.
                    Awiec zajecie Polski poprzez Niemcy byla okupacj, a Slaska poprzez wladze
                    Polskie nie bylo okupacja? Moze nie bylo okupacja bo Polska dostala Slask w
                    Prezecie od Rosia?
                    • sss9 Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 12:53
                      Okupacja pokojowa - czasowe zajęcie przez siły zbrojne terytorium obcego
                      państwa, nie będące bezpośrednim wynikiem działań wojennych, lecz mające na celu
                      ochronę określonych praw i interesów państw okupujących. Państwo pod okupacją
                      pokojową może zachowywać większość swoich uprawnień.
                      Współczesnym przykładem okupacji pokojowej mogą być działania sił pokojowych ONZ.

Okupacja wojenna - czasowe zajęcie przez siły zbrojne państwa prowadzącego wojnę
                      całości lub części terytorium państwa nieprzyjacielskiego i wprowadzenie tam
                      swojej władzy.
                      którą wybrałeś ramon ?
                      • Gość: Ramon Re: Pytanko o logikę IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 12:58
                        SSS - nie pasuje ani pierwszy opis:
                        "...czasowe zajęcie przez siły zbrojne terytorium obcego
                        > państwa, nie będące bezpośrednim wynikiem działań wojennych, lecz mające na
                        cel
                        > u
                        > ochronę określonych praw i interesów państw okupujących. Państwo pod okupacją
                        > pokojową może zachowywać większość swoich uprawnień.
                        a drugi tymbardziej nie jest stosowny
                        • sss9 Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 12:59
                          no to najwyższy czas zmienić twoją terminologię , nieprawdaż ???
                      • rodack2000 Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 18:35
                        ad1
                        jezeli polska okupacja slaska jest "okupacja pokojowa" (ja nie wiem, z jakia
                        definicja wy Polacy sie identyfikujecie) to sie pytam jak dlugo jeszcze!!!
                        faktem jest, ze przez okupacje slaska polska przeksztalcila sie z panstwa
                        rolniczego do panstwa prawie przemyslowego. okupowanym terenom panstwowosc
                        zostala jednak zabrana calkowicie. zaczeto belkotac cos o jakies autonomii,
                        ktora juz w 1924 nie miala racji bytu. tak wiec, biorac pod uwage polskie
                        zachowanie na tych terenach, szczegolnie zbrojna napasc na Niemcy i Slask po
                        przegranym plebiscycie, jak tez wlasnowolne wypedzenia po 22 i 45, jak tez
                        uwzgledniajac polska propagande i zamiary polskich nacjonalistow juz pod koniec
                        XIX wieku, trzeba przyjac teze o okupacji wojennej. Niezaleznie jednak od jej
                        polskiej definicji nasuwa sie automatycznie zadane juz pytanie: "jak dlugo
                        jeszcze"?

ps.
                        die Antwort auf die 2. Frage erübrigt sich damit.

sss9 napisał:
                        > Okupacja pokojowa - czasowe zajęcie przez siły zbrojne terytorium obcego
                        > państwa, nie będące bezpośrednim wynikiem działań wojennych, lecz mające na
                        cel
                        > u
                        > ochronę określonych praw i interesów państw okupujących. Państwo pod okupacją
                        > pokojową może zachowywać większość swoich uprawnień.
                        > Współczesnym przykładem okupacji pokojowej mogą być działania sił pokojowych
                        ON
                        > Z.
                        >
                        > Okupacja wojenna - czasowe zajęcie przez siły zbrojne państwa prowadzącego
                        wojn
                        > ę
                        > całości lub części terytorium państwa nieprzyjacielskiego i wprowadzenie tam
                        > swojej władzy.
                        > którą wybrałeś ramon ?

• braid Re: Pytanko o logikę 28.06.05, 13:15

nie mialem na mysli pisania po slasku ... tylko nerwowego belkotu labanda
                      Bo jak sie synek zapowietrzy to babla naprawde bez sensu.
                      Jak Ty piszesz po slasku to Cie latwo zrozumiec ... podobie jak i Twoje
                      intencje;)))

Troszke zbaczasz z tematu..Ramon
                      Nie bylo nigdy panstwa Slaskiego.. pokonano Niemcy a nie Slask
                      czesc lezaca w Radzieckiej strefie wplywow oddano w Polska administracje
                      ktora faktycznie trwa do dzis . To Niemcom odebrano te tereny
                      Nie moze byc mowy o jakiejkolwiek okupacji skoro Niemcy i Polska
                      podpisaly dwa traktaty:
                      Jeden o potwierdzeniu istniejącej granicy polsko-niemieckiej z 14 listopada 1990
                      i drugi o dobrym sasiedztwie i przyjaznej wspolpracy z 17 czerwca 1991.
                      Oba ratyfikowano w styczniu 1992, co wiazalo sie z zapisem w traktacie 2+4.

Istniejaca granica jest nienaruszalna teraz i w przyszlosci, oba panstwa
                      zobowiazuja sie do bezwzglednego poszanowania suwerennosci i integralnosci
                      terytorialnej drugiego panstwa oraz NIE zglaszania zadnych roszczen
                      terytorialnych.
                      Obecnie czy chcesz czy nie sa Gliwice bylym miastem Niemieckim ( raczej byl nim
                      Gleiwitz)
                      pod Polska administracja i w Polskich granicach uznanych miedzynarodowo.
                      Okupowane przez Izrael tereny Palestynczykow nie sa na mapach w granicach
                      Izraela .
                      tak jak okupowany przez Rosjan Afganistan nie byl na mapach w granicach ZSRR
                      Rozumie ze lubicie sobie przy piwie "pospiskowac " pojmij tylko ze
                      upierdliwym nudzeniem
                      na ten temat ( bo zaden z nas tu piszacych nie jest nawet w stanie granic
                      przesowac)
                      zatruwasz tylko atmoswere na forum. i robisz za nudziarza ktory stracil
                      kontakt z rzeczywistoscia.
                      Jestem pewnien ze pare osob na forum chetnie by z Toba porozmawialo ..bo
                      wydajesz sie
                      interesujaca osoba ... ale sam sobie jestes winnien ze porozmawiac mozesz sobie
                      tylko
                      z labandem i ballestem &co gdzie jeden cos pierdnie a reszta kiwa glowami.
                      Ps: to jak ??? chcesz to stare zdjecie z Plawniowic czy nie???

Ps2: Henry to powaznie nie ja ..wiec pytania do mnie kieruj do mnie.
                      • Gość: Ramon Re: Pytanko o logikę IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 13:36
                        braid napisał:
                        > Troszke zbaczasz z tematu..Ramon
                        mozliwe.

> Nie bylo nigdy panstwa Slaskiego.. pokonano Niemcy a nie Slask
                        > czesc lezaca w Radzieckiej strefie wplywow oddano w Polska administracje
                        > ktora faktycznie trwa do dzis . To Niemcom odebrano te tereny
                        > Nie moze byc mowy o jakiejkolwiek okupacji skoro Niemcy i Polska
                        > podpisaly dwa traktaty:
                        > Jeden o potwierdzeniu istniejącej granicy polsko-niemieckiej z 14 listopada
                        1990 i drugi o dobrym sasiedztwie i przyjaznej wspolpracy z 17 czerwca 1991.
                        > Oba ratyfikowano w styczniu 1992, co wiazalo sie z zapisem w traktacie 2+4.
                        Wszystko co u gory pisales jest prawda, ale nie zmienia to faktu, ze Polska te
                        tereny przejela i je zdewastowaka.
                        • Gość: Ramon Re: dalej IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 28.06.05, 13:48
                          czy myslisz naprawde na serio ze podpisany poprzez Kohla(podplaconego
                          kanclerza) traktat bedzie na zawsze wiazacym?

Definujac okupacje tym ze cos na mapie jest albo nie, jest bardzo slabym
                          argumentem. Wedlug tej definicji nie mozna mowic o Tybecie jako poprzez Chiny
                          okupowanym panstwie.

Niechce sie tutaj za bardzo drobiazgowac, mnie chodzi tutaj tylko i wylacznie
                          zwrucic uwage na fakt, ze Polska(panstwo) pokrzywdzila miliony ludzi, ktorzy
                          niemieli zadnego wplywu na bieg histori i dlatego nie bylo wolno ich za cos
                          karac co ich rzad narobil.
                          • braid Re: dalej 28.06.05, 14:13
                            "czy myslisz naprawde na serio ze podpisany poprzez Kohla(podplaconego
                            kanclerza) traktat bedzie na zawsze wiazacym?"

ma pewnie taka sama przyszlosc jak deklaracja ze sie ktos "odwiecznie" zrzeka
                            slaska ;))
                            mam nadzieje ze pojmiesz aluzje.

Planujesz juz jakis napadzik na radiostacje w Forst nad Odra???Wiesz cos
                            wiecej ?

"Definujac okupacje tym ze cos na mapie jest albo nie, jest bardzo slabym
                            argumentem. Wedlug tej definicji nie mozna mowic o Tybecie jako poprzez Chiny
                            okupowanym panstwie."

Haaaalooo : mowa o terenach uznawanych przez spolecznosc miedzynarodowa
                            jako okupowane. A w przypadku bylych terenow Niemieckich
                            nawet Niemcy same uznaly stan faktyczny ..nie wspominajac juz o innych krajach.
                            Zaden kraj na swiecie nie uwaza statusu granic w Europie za sprawe dyskusyjna.
                            Przykro mi ale jestescie w Waszych planach osamotnieni na arenie miedzynarodowej

"Niechce sie tutaj za bardzo drobiazgowac, mnie chodzi tutaj tylko i wylacznie
                            zwrucic uwage na fakt, ze Polska(panstwo) pokrzywdzila miliony ludzi, ktorzy
                            niemieli zadnego wplywu na bieg histori i dlatego nie bylo wolno ich za cos
                            karac co ich rzad narobil. "

To definicja uniwersalna ... pasuje tez jak ulal do losu Polakow.
                            Sek w tym ze my dzisiejsi forumowicze nie mielismy wplywu na losy europy
                            zeszlego wieku.
                            I nie do nas prosze kierowac te zale i pretesje. masz prawo do Twoich pogladow
                            i racji.
                            tego Ci tez nikt nie odbiera ani odebrac nie chce ... Ale mielac ciagle to
                            samo na
                            forum ... wypominajac wszystkie zale nam nie majacym z tym nic wspolnego ..jest
                            to
                            nurzace i naprawde upierdliwe i niekulturalne. Pisz do Sejmu pisz do Prezydenta
                            ale nas ...prostych forumowiczow GW zostaw w spokoju ...zamiast klutni
                            dyskutujmy razem o Gliwicach i okolicy ... masz wspolne zainteresowania
                            architektura z Meg
                            Dlaczego.... wolisz dolowac kazdy watek??? bawi Cie to?
                            No chyba nie powiesz ze celem kazdego slazaka jest rozwalenie forum.
                            i dopiero jak wszyscy skluceni siedza to jestescie zadowoleni???
                            • rodack2000 oj braid, braid 28.06.05, 18:43
                              wy w kolko to samo! tu nie chodzi o przesuwanie zadnych granic. tu chodzi np.
                              wypedzenia dokonane przez polakow! mozna sie zrzec, otrzymac, podbic, zagrabic
                              jakies tereny. ale dlaczego trzeba od razu wypedzac mieszkajaca tam ludnosc?
                              mysle, ze rozumiejsz aluzje...
                              i to w imie czego?!!! tylko i jedynie polskiego nazizmu!

braid napisał:
                              > ma pewnie taka sama przyszlosc jak deklaracja ze sie ktos "odwiecznie" zrzeka
                              > slaska ;))
                              > mam nadzieje ze pojmiesz aluzje.
                              • slezan Re: oj braid, braid 28.06.05, 19:55
                                Jezeli juz to nacjonalizmu. A wypedzen dokonywano juz wczesniej - hitlerowcy
                                wypedzali w Polsce, Turcy w czasie I wojny wypedzali Ormian. Popdacie w taka
                                sama histere jak niektorzy Zydzi i Polacy. Usilujecie cierpieniom swojego
                                narodu nadac niepowtarzalna skale. Tego nie lubie ani u Was, ani u goroli.
          • Gość: ert Re: Pytanko IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 28.06.05, 13:29
            "Rzymian mogą dziś mieć pretensje do większej części Europy , Niemiec nie
            wyłączając. : )))"
            Chlopie ale sie popisales, pala z historii i z geografii, porownaj powierzchnie
            rzymskiej prowincji obu germnaii z powierzchnia i dzisiejszymi granicami
            niemiec, na wschodnim brzegu renu rzymiania nie mogli sie utrzymac, moze
            slyszales cos o varusie, arminusie i bitwie w lesie teutoburskim,
            prawdopodobnie nie, bo bys takich bzdur tu nie wypisywal.
            • Gość: ert Re: Pytanko IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 28.06.05, 13:31
              tu jeszcze link:
              www.antikefan.de/kulturen/rom/germania.html
            • sss9 Re: Pytanko 28.06.05, 13:32
              ja tu historycznej dysputy nie prowadzę. tu jest F Gliwice. jeśli nie
              zrozumiałeś sensu zapytaj labanda , on pomimo swojej powolności aluzję pojął. : )
              • Gość: ert Re: Pytanko IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 28.06.05, 13:34
                Zachowywujesz sie jak polityk :ja o kozie a ty o wozie ; tu nie chodzi o
                wypowiedz labanda tylko o o Twoje osobiste braki.
                • sss9 Re: Pytanko 28.06.05, 13:36
                  : )))
                  naprawdę , jesteś zabawny.
                  • Gość: ert Re: Pytanko IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 28.06.05, 13:46
                    no przynajmniej nie robie z siebie pajaca twierdzac cos co licealista na
                    drugiej godzinie historii przez jeden rzut oka na atlas moze zdementowac
                    • sss9 Re: Pytanko 28.06.05, 14:02
                      przeciwnie , robisz i to z godną podziwu determinacją.
                      świadomie czy nie nadal upierasz się , że nie zrozumiałeś o co chodziło w moim
                      poście. na to ja już "niy poradza" , ale jak już pisałem , laband cię oświeci.
                      a teraz : baaaj... : )))
                      • Gość: ert Re: Pytanko IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 28.06.05, 14:41
                        Juz bardzo dobrze zrozumialem, Twojem bledem jest ze argumentujesz niescisle i
                        na to zwracam uwage, ale kto juz w drobnostkach partaczy ten ....
                        • Gość: ???!!! Re: Pytanko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 19:06
                          skuli mnie mozesz pisac calymi zdaniami! :))))
              • rodack2000 sss9 nastepny do odstrzalu? 28.06.05, 18:49
                jak widze, mamy nastepnego pajaca na forum, ktory napisal:
                "ja tu historycznej dysputy nie prowadzę. tu jest F Gliwice."

°))))))))))))))))))))

czyzby mialo to oznaczac, ze zasciankowosc i niewiedza sa (powinny byc/zostac w
                opini niektorych) symbolem tego forum?
                °)

• Gość: ??? Re: Pytanko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 17:57
            myslisz o römischem reich der deutschen nation?
            • Gość: ??? Re: Pytanko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 18:00
              to oczywiscie odpowiedz na:

Re: Pytanko
              Autor: sss9
              Data: 28.06.2005 11:21

jak się posłużyć twoją logiką (?) to można powiedzieć , że jacyś potomkowie
              Rzymian mogą dziś mieć pretensje do większej części Europy , Niemiec nie
              wyłączając. : )))
              w/g twojej logiki (?) uzasadnione. : )

• bartoszcze niewiarygodne:) 28.06.05, 14:24
      niech ktoś powie ballestowi, że ma ode mnie maila:)
    • slezan Re: Pytanko 28.06.05, 15:49
      Wlasnie nadaje z BRD, ale nie wiem czy moge i chce pretendowac do miana
      normalnego.
      Slzacy maja opinie ludzi w porownaniu z Polakami powsciagliwych. Ludziom
      powsciagliwym uzywanie pojec takich jak okupacja na okreslenie obecnych relacji
      polsko-slaskich nie przystoi. Trzeba przypomniec, ze bez wzgledu na nasze
      odczucia obecne granice panstwowe sa uznawane przez spolecznosc miedzynarodowa.
      Tak jak Hiszpania nie okupuje Katalonii, tak Polska nie okupuje Slaska.

Mam pytanie do zwolennikow tezy o okupacji. Czy sw. Jadwiga byla okupantka?
      Przyjechala na Slask z Bawarii, promowala zachodnie osadnictwo.

Czy pochodzacy z Saksonii Reden, sciagajacy na Slask fachowcow z glebi Niemiec,
      tez byl okupantem?

Zupelnie inna sprawa to jakosc polskich rzadow na Slasku. Pojecie "kolonia
      wenetrzna" dobrze oddaje rozmiar cywilizacyjnego upadku, ktory dokonal sie w
      ostatnich dziesiecioleciach. Gdyby nawet sami etniczni Slazacy zmobilizowali
      sie w wyborach, bylaby to ogromna sila polityczna. Skoro tego nie robia,
      powinni miec pretensje przede wszystkim do siebie.
      • bartoszcze Re: Pytanko 28.06.05, 16:36
        slezan napisał:

> Wlasnie nadaje z BRD, ale nie wiem czy moge i chce pretendowac do miana
        > normalnego.

Jeżeli o Ciebie chodzi, to raczej nie pasujesz, bo jesteś tam w BRD przejazdem:)
        Bo co do Twojej normalności to nie mam wątpliwości.
        • Gość: tru Re: Pytanko IP: *.pc.tek.pl 28.06.05, 16:42
          O , szkoda. pierwszy normalny głos Ślązaka , ale niestety nie z de.
      • rico-chorzow Re: Slezan, 28.06.05, 16:58

zerknij do skrzynki.
      • Gość: odpowiedz Re: Pytanko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.06.05, 17:06
        slezan napisał:
        > Mam pytanie do zwolennikow tezy o okupacji. Czy sw. Jadwiga byla okupantka?
        > Przyjechala na Slask z Bawarii, promowala zachodnie osadnictwo.
        > Czy pochodzacy z Saksonii Reden, sciagajacy na Slask fachowcow z glebi
        > Niemiec, tez byl okupantem?

czy sw. Jadwiga, czy tez Reden probowali profilowac sie kosztem innych? nie
        wspominajac juz o zorganizowanych przez Polakow wypedzeniach
        • slezan Re: Pytanko 28.06.05, 19:21
          Na pewno niektorzy postrzegali Redena negatywnie. Chocby chlopi, ziemianie i
          inni zwolennicy starego stylu zycia. Wezmy inny przyklad - zalozyciele Katowic.
          Dla miejscowych chlopow byli to intruzi, ktorzy chcieli odebrac im ich
          dotychczasowe zycie.

Wypedzania nie byly decyzja Polakow, choc zapewne wiekszosc Polakow je
          akceptowala (w jakims stopniu). Nie zamierzam jednak stosowac wobec nich
          odpowiedzialnosci zbiorowej, podobnie jak nie stosuje jej wobec Niemcow.
          Poza tym wypedzenia mialy miejsce 60 lat temu. Dzis moge miec pretensje jedynie
          do tych, ktorzy twierdza, ze wypedzenia byly aktem sprawiedliwosci. Brak
          wrazliwosci nie jest jednak typowo polska cecha, podobnie jak sklonnosc do
          zbrodni nie jest cecha niemiecka.
          • Gość: ho calkiem z innej beczki IP: *.i.pppool.de 28.06.05, 20:11
            A jak podobaja sie Tobie ceny benzyny, staniala jak przypuszczales 2 lata temu?
            I nadal popierasz agresje w Iraku?
            • slezan Re: calkiem z innej beczki 28.06.05, 20:17
              Zdania nie zmienilem. O ceny beznyzny miej pretensje przede wszystkim do
              swojego socjalistycznego rzadu, ktory podobnie jak rzad polski dowala podatki.
              Amis sie z Was pewnie smieja, kiedy Wasz swiatly przywodca uprawia w
              Waszyngtonie cos, co zyskalo juz nawet nazwe - "herumschroedern".
              • slezan Re: calkiem z innej beczki 28.06.05, 20:21
                No ale to sie pewnie skonczy po wyborach.
      • laband Re: Pytanko 28.06.05, 20:45
        slezan napisał:

> Wlasnie nadaje z BRD, ale nie wiem czy moge i chce pretendowac do miana
        > normalnego.
        > Slzacy maja opinie ludzi w porownaniu z Polakami powsciagliwych. Ludziom
        > powsciagliwym uzywanie pojec takich jak okupacja na okreslenie obecnych relacji
        >
        > polsko-slaskich nie przystoi. Trzeba przypomniec, ze bez wzgledu na nasze
        > odczucia obecne granice panstwowe sa uznawane przez spolecznosc miedzynarodowa.
        >
        > Tak jak Hiszpania nie okupuje Katalonii, tak Polska nie okupuje Slaska.
        >
        > Mam pytanie do zwolennikow tezy o okupacji. Czy sw. Jadwiga byla okupantka?
        > Przyjechala na Slask z Bawarii, promowala zachodnie osadnictwo.
        >
        > Czy pochodzacy z Saksonii Reden, sciagajacy na Slask fachowcow z glebi Niemiec,
        >
        > tez byl okupantem?
        >
        > Zupelnie inna sprawa to jakosc polskich rzadow na Slasku. Pojecie "kolonia
        > wenetrzna" dobrze oddaje rozmiar cywilizacyjnego upadku, ktory dokonal sie w
        > ostatnich dziesiecioleciach. Gdyby nawet sami etniczni Slazacy zmobilizowali
        > sie w wyborach, bylaby to ogromna sila polityczna. Skoro tego nie robia,
        > powinni miec pretensje przede wszystkim do siebie.

Fakt, my som czynsto przez ta powsciongliwosc pozornie dupowaci, ale to niy
        oznaczo ize niy momy padac prowdy o gorolskim nasiyniu.
        A co do okreslyn Slonska jako okupowanego abo jako kolonii, to jo zawsze
        wypowiadou sie sam o poskyj kolonizacji slonska. Co do Twoich pytan o sw Jadwiga
        to som one sam niy na miejscu - bo jak juz to cza zauwazyc roznice miyndzy tym
        co Piousudski nazywou starom niymieckomkoloniom a takom kolonizacjom jako w
        praktyce stosujom Gorole. Slonsk w kozdym razie z czasow pruskich wynios
        niywspoumiernie duzo, co widac i dzisiej, a pytom sie co zawdziynczomy Polsce???

Jak idzie o swiynto Hedwig/Jadwiga to zauwazom sam jeszcze ize wspomniynie o
        niyj bouo jakos niy na miejscu, roz ize to niy czasy pruske, a dwa chyba niy
        powiysz ize idzie porownywac to co Slonsk zawdziynczo sw. Jadwidze/Hedwig z
        wypyndzaniym milionow miyszkancow.
        Co do Katalonii to bouech tam i wiym ize szyroko rzesza Katalonczykow mo podobne
        odczucia co do swojyj tozsamosci jak my, ale onym sie ani we gowie niy miesci
        pojyncie spominanych sam wypyndzyn.

ps

Slezan - pojyncie kolonizatora idzie nawet widziec pozytywnie, ale na zicher niy
        w wwersji kolonizatora-Gorola :) - tako niystety je rzeczywistosc.
        Niy twierdza ize za czasow pruskich niy bouo i ubjania tzw polskojynzycznych
        Slonzokow, ale to co nazywou Piousudski w tym wypadku koloniom, to bouo czyms co
        raczyj cza postowic na pouce ze pojynciami pozytywnymi.
        On ajnfach bou na tela realistom ize zdowou se sprawa ize slonsk i Polska to
        dwie pary szczewikow.

Pozdrowiom!
        • slezan Re: Pytanko 28.06.05, 20:55
          A co zlego zrobily tysiace goroli, ktorzy przyjechali na Gorny Slask do roboty?
          I jakie maja przywileje w stosunku do nas? Oddychaja lepszym powietrzem, nie
          traca pracy w wyniku tzw. restrukturyzacji, ich domy sa odporne na szkody
          gornicze, ich pieniadze nie wedruja do Warszawy?
          A teraz wezmy Slazakow, ktorzy dorwali sie do koryta. Uszok - prezydent
          Katowic. Czlowiek o ograniczonych horyzontach, dla ktorego slaskosc to machanie
          pyrolem i slepanie piwa. Kroll - etatowy posel. Typ aparatczyka, ktory uznaje
          zasade, ze nalezy pozbyc sie kazdego, kto jest bardziej inteligentny od niego.
          Setki rdnych i czlonkow zarzadow mist, gmin i powiatow, ktorzy slinia sie, zeby
          dostac miejsce na listach wyborczych jakiejs warszawskiej partyjki, a potem nie
          potrafia sobie poradzic z najprostszymi sprawami.

Podzial etniczny jest tu najmniej istotny. Sa tacy, ktorzy chca regionlizacji,
          ograniczenia biurokracji i centralnego balaganu, i tacy, ktorym pasuje status
          quo. Wsrod jednych i drugich sa Slazacy i Polacy.
          • laband Re: Pytanko 28.06.05, 21:03
            Slonzoki i Poloki to faktycznie w obu wydaniach ludzie :))

OK, juz odpowiadom, pomina Uszoka i Kroll, bo tysz i na mie niy robiom oby te
            egzymplarze dobrego wrazynia, a przida do sedna Twojego pytania, do tych
            tysiyncy "Ptokow"

Je jedna zasadniczo roznica miyndzy nami i onymi, my musieli zostowiac im nasze
            domy i ziymia, a oni nom za to odmawiajom jeszcze prawa do okreslynia sie juz
            ani niy godom ze Niymcym ino Slonzokym.
            Postow se pytanie, co by oni padali keby my tak (niy pomysl se ize rozpatruja to
            jako cos mozliwego:)) wyciepli ich ze Warszawki a tym kere sie tam ostonom,
            zakozali jeszcze mowic tom polskom smiysznom mowom??? Coby bouo smiyszniyj
            zawsze by my im mogli przipominac o ich starych dobrych czasach za zaboru
            ruskego. Niy spominom juz o stosowaniu dyskryminacji w zyciu zawodowym,
            kulturalnym i wszyskich inkszych przejawach tak typowych do kolonizacji.

• myha1 Re: Pytanko 28.06.05, 21:25
              laband, nawet jeżeli jest w tym co piszesz jakaś racja , to nie są temu winni
              pojedyńczy Polacy, którzy tu żyja i pracują , ale system tamtych lat na który
              my nie mielismy żadnego wpływu.
              Pracujemy tu , płacimy podatki i też chcielibyśmy aby one były przeznaczane na
              rozwój Śląska..wspólnego Śląska , a nie waszego , czy naszego.
              • laband Re: Pytanko 29.06.05, 06:13
                Tobie w to wierza aly niy tym co sam bredzom :)
            • slezan Re: Pytanko 28.06.05, 21:32
              Wiekszosc tych, co przyjechali do roboty, nie mieszka w domach odebranych
              Slazakom, ale w betoniokach, ktore wala im sie na leb. Wiekszosc pracowala na
              takich smych stanowiskach jak Slazacy. A co do uznawania naszego prawa do
              odrebnosci sa wsrod nich rozne postawy. I znowu, gdyby wziac Slazakow, okaze
              sie, ze i wsrod nich pelno takich, co to dla kariery beda opluwac zwolennikow
              narodowosci slaskiej, autonomii itp. Zobacz sobie na strony rop"s". Wsrod tych
              oszolomow tez masz Slazakow.
              • Gość: Ramon Re: Pytanko IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 29.06.05, 00:00
                slezan napisał:

> Wiekszosc tych, co przyjechali do roboty, nie mieszka w domach odebranych
                > Slazakom, ale w betoniokach, ktore wala im sie na leb. Wiekszosc pracowala na
                > takich smych stanowiskach jak Slazacy. A co do uznawania naszego prawa do
                > odrebnosci sa wsrod nich rozne postawy. I znowu, gdyby wziac Slazakow, okaze
                > sie, ze i wsrod nich pelno takich, co to dla kariery beda opluwac zwolennikow
                > narodowosci slaskiej, autonomii itp. Zobacz sobie na strony rop"s". Wsrod
                tych oszolomow tez masz Slazakow.
                Hallo Slezan,
                nikt nie przezuca "Kowalskiemu" okupacji, taksamo jak zaden Polak nie ma
                pretesi do "Müllera" ktory pelnil jakas funkcje np: w Nowym Saczu. Ja mowie
                tutaj o panstwie Polskim i jego przedstawicielach ktorz bez jakiegokolwiek
                spojzenia na wine idiwidualna, wywalali przecietnych ludzi z mieszkan, domow i
                gospodarwst, odbierajac im bezlitosnie zarowno majatek jak i ojczyzne.
                Majatki ktore poprzez generacje zostaly opracowane, i ktore teraz za pestki sa
                sprzedawane.
                Nigdy nie mialem pretesji do Polakow mieszkajacych na Slasku - masz racje , to
                takie same bidule jak i miejscowi, ale jest to dlamnie nieznosne gdy jakis
                polglowek mnie za faszysty tutaj chce zrobic bo mu prawda nie pasuje.
                Szczerze mowiac nie rozumie twojej definicii "kolonizacji" i "okupacji" dla
                mnie to jeden kit. Koncowe efekty sa te same.

• laband Re: Pytanko 29.06.05, 06:36
                  Ramon z tymi koncowymi efektami mosz recht, jednak ani zabor ani okupacja(mozno
                  poza piyrszymi latami powojynnymi) sam i mie za fest niy pasuje - niy zmiynio to
                  faktu ize suowo kolonizacja je sam jak najbardziyj na miejscu i pasujoncym
                  okreslyniym.

Slezan, oczywiscie wiym ize niy kozdy Kowalski je winny tymu co Polska ze
                  Slonskym robi, ale som miliony Kowalskich dlo kerych Ty i jo som my abo
                  zdrajcami abo wrogami, i faktycznie myslom ize Slonsk je odwiecznie polski --
                  obejz no sam na tym forum tych co bredzom, dyc oni by nos we uyzce wody nojlepi
                  utopiyli. A wina panstwa godosz - co to je panstwo, panstwo to som take miliony
                  Kowalskich kere zyjom w naszych domach i na naszyj ziymi. Co do blokowisk, to
                  stojom one na naszyj ziymi, i choc miyszkajom w nich oni tak samo jak my, to
                  jednak my muszymy paczec na te blokowiska, kere som tak ochydnymi, ize 100 lot i
                  wiyncyj stare familoki zdowajom sie nom byc niyroz przi nich cudami architektury
                  - niy do sie przeca ukryc ize kozdy Slonzok mo dziesiync razy wiyncyj syntymyntu
                  do tych strych familokow (pomys czamu) niz do tych blokowisk kere "nom" sam
                  Polska wyrichtowaua, ino po to coby miec kaj umiescic tych wszyskich przibyszow
                  ze Polski(na poczontku stowiali im nawet tzw hotele), a na koniec jeszcze sie
                  bydzie nazywac ize to wszysko dlo nos - chyba zdowosz se sprawa ize dziesiontki
                  lot wszysko co "poniymiecke" dzgo ich w slypia, i bezto o to sie niydbo, i bezto
                  sie to w nojlepszym wypadku poddowo powolnymu zniszczyniu - kozdy poniymiecki
                  dom na kerego miejscu stoi polski to dlo nich sukces, kozdy Slonzok kery
                  zapomino swojyj godki to dlo nich sukces, kozdo familia kero wyjyzdzo fort a na
                  miejsce keryj wkludzo sie jakos tam rodzina to dlo nich sukces, tak oni myslom -
                  nawet jak godajom co inkszego.
                  Oczyweiscie som i Kowalske kere se z tego sprawy niy zdowajom i som tysz i take
                  kere widzom to podobnie jak my i wstyd im za to - tych se powazom i te som dlo
                  mie przijacioumi, ale ino te.
                  Dzisiej trocha inaczyj juz je, dzisiej coroski to guosniyj idzie to godac, ale
                  do zmiany tego stanu rzeczy i do powrotu slonskosci slonska momy jeszcze dugo
                  droga przed nami, i jeszcze niy wiadomo eli sie to nom udo - do stracynia ale
                  niy momy juz nic. Jakes tam nadzieje widac we tyj nowyj Europie - fakt ize bez
                  niyj niy szuo by jeszcze ani mazyc o np uznaniu naszyj narodowosci, a tak szansa
                  na tako przeciez drobno i symboliczno w koncu rzecz, je corozki to wincyj realno
                  i coroski to blizyj. Bydymy widziec co bydzie dalyj, jo w kozdym bondz razie
                  kompromisow raczyj wola w tyj sprawie unikac, czym wyrazniyj sie zadeklarujymy
                  tym chyba dlo nos lepiyj.

• braid Re: Pytanko 29.06.05, 14:19
                slezan napisał:

> Zdania nie zmienilem. O ceny beznyzny miej pretensje przede wszystkim do
                > swojego socjalistycznego rzadu, ktory podobnie jak rzad polski dowala
                podatki.
                > Amis sie z Was pewnie smieja, kiedy Wasz swiatly przywodca uprawia w
                > Waszyngtonie cos, co zyskalo juz nawet nazwe - "herumschroedern".

zawsze mnie to zastanawia ze najwieksze kryzysy swiatowe
                dzieki ktorym rosna ceny paliwa...pojawiaja sie w rytm
                poczatku ferii szkolnych w Niemczech ;))

A tak wogole to milo zobyczyc "zablakana" dusze ;)))
                Jest internet w Polsce tak drogi ze musiales az wyjechac
                zeby tu zagladnac ???
                Zagladaj tu czesciej ..i przyprowadz za kolnierz Wilyma !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka