Dodaj do ulubionych

Od kilku dni szlag mnie trafia.

02.08.05, 12:04
Czytam gazety, oglądam wiadomości a tam wszędzie wyliczenia, ile to każdy
obywatel zapłaci - tzn. zrzuci się na emerytury górnicze. Miesięcznie to
wychodzi ok. 33 zł na łebka. Z moich podatków. I czy mi się podoba czy nie!
Skandal!!!!
Nie mam nic przeciw należnemu im szacunkowi w wyniku ich cięzkiej pracy, ale
ja też haruję i nikt mi nic nie da więcej! Moja mama pracowała na ich pencje,
załatwiała kasę na wypłaty, a były wtedy ciężkie dla gónictwa czasy, ona i
wyżsi szefowie chodzi po bankach i żebrali o kolejny kredyt. i co? Poszła
potem do pracy w takim banku rzucając w diabły kopalnię. Ale nie o tym chcę
pisać.
Każdy z nas może wsskazać naprawdę ciężko pracującego człowieka, czy to
górnik, czy hutnik czy kierowca autobusu. Każdy z nich tyra w pocie czoła. Ja
może nie jestem przesdtawicielką tych zawowdów ale też tyram i to nieźle. Na
co mogę liczyć? Na marniutką emeryturkę, coś wiecej to już musze sama sobie
zapewnić. Nie ma we mnie zgody na finasowanie grup uprzywilejowanych!!!
Nie muszą pracować do 65 roku życia, niech pracują pod ziemią 25 lat, a potem
kilka lat na powierzchi. Kurcze, ten kraj jest chory, powalony jak mało co!
Jak tak można jednych gloryfikować a innych olewać? To mało mieli w
komunizmie? Teraz są inne czasy, można się przekwalifikować, pracować w innym
zawodzie. Płacić za przyzwyczajenie, bo to dziadek był górnikiem, ojciec to i
syn musi? Nie zgadzam się, to nie jest sprawiedliwe! Też mogę skrzyknąć ludzi
i ruszyć na ten tępy sejm i wyrywać bruk z chodników. A Cimoszko przepadł u
mnie z kretesem.
Kurcze, może moje dziecko będzie żyło już w bardziej normalnym kraju...
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 12:08
      jest szansa, że wnuki już będą żyły w normalniejszym... ; )
      • olab1 Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 12:11
        SSS, nie załamuj mnie... Ja blondynka jestem, wiesz, a my podobno naiwne
        jesteśmy, że strach...
        • sss9 Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 12:14
          niestety, najpierw wymiana pokoleniowa - potem może poprawa , o ile młodzi nie
          nasiąkną dotychczasowymi "standardami"...
          • olab1 Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 12:19
            Z całym szacunkiem, ale o tych "ryli" to się nie obawiam. Im chyba nic nie
            pomoże. Zmiana pokoleniowa tym bardziej. co wielu z ich zrobiło z odprawami?
            Auta, meble, piwko to tu to tam i kasa się rozeszła. Co dalej? był kiedyś taki
            film, jeden z bohaterów trafił do Tesco, pracuje za 600 zł na m-c.
            Moi koledzy z podstawówki poszli na zabrzański oksford (Szkoła Górnicza na
            Guido) tylko dlatego, że tam po roku nauki dawali kasę za praktyki, i to na
            tyle wysoką, że nie mieli konkurencji.
            Zastrzegam, nie gardzę górnikami, wręcz przeciwnie, ale zrozumcie ludzi, tak
            nie można! My was szanujemy i tego samego oczekujemy od was.
            • myha1 Re: do Oli.. 02.08.05, 12:33
              olab1 napisała:

> Z całym szacunkiem, ale o tych "ryli" to się nie obawiam. Im chyba nic nie
              > pomoże. Zmiana pokoleniowa tym bardziej. co wielu z ich zrobiło z odprawami?
              > Auta, meble, piwko to tu to tam i kasa się rozeszła. Co dalej? był kiedyś
              taki
              > film, jeden z bohaterów trafił do Tesco, pracuje za 600 zł na m-c.
              > Moi koledzy z podstawówki poszli na zabrzański oksford (Szkoła Górnicza na
              > Guido) tylko dlatego, że tam po roku nauki dawali kasę za praktyki, i to na
              > tyle wysoką, że nie mieli konkurencji.
              > Zastrzegam, nie gardzę górnikami, wręcz przeciwnie, ale zrozumcie ludzi, tak
              > nie można! My was szanujemy i tego samego oczekujemy od was.

Jakoś trudno doszukać się szacunku do Nich, tych "ryli" jak ich nazywasz w
              Twojej wypowiedzi...

A tak naprawdę to wcale nie ich wina , tylko systemu , który im dał takie
              możliwości i przywileje....ciekawi mnie czy gdybyś miała męża górnika to
              oddawałabyś biednym to co On jako "przywilej" przynosiłby do domu??

Człowiek to taka istota że jak dają to bierze ...zastrzegam , że nie bronię
              tego systemu i nikogo w rodzinie nie mam kto pracuje w górnictwie...

Osobiście jestem za zniesieniem wszelkich przywilejów i wprowadzenie możliwości
              pójścia na emeryturę po przepracowaniu odp.ilości lat jako jedyny
              wyznacznik..no ale żyję tu i teraz i wiem , że to niemożliwe niestety i długo
              tak pozostanie ...wymiana pokoleniowa , chyba wtedy się coś zmieni..
              • olab1 Re: do MyHy 02.08.05, 12:45
                Mnie kopalnia żywiła w postaci pensji mojej mamy, i to długie lata. Wielu
                moich znajomych to dzieci górników, więc prosze nie oskarżać mnie o brak
                szacunku. To, że system byl chory to wiadomo nie od dziś, ale właśnie dziś jest
                czas na to, aby to zmienić. Prosze też nie oczekiwać, ze skoro mieszkam na
                Śląsku to będę gloryfikować pracę tylko górników. Wielu jest ludzi ciężko
                pracujących, nie tylko pod ziemią.
                Mnie kopalnia po części wykształciła, nie będę wchodzić głębiej w temat. Ale
                włąśnie jako posiadaczak nieco lepszego wykształcenia nie bdę potulnie patzreć
                i potakiwać, gdy nam wszystkim dzieje się krzywada.
                MyHa, czy kasjerka, u któej płacisz za zakupy w Tesco, która tyra naście
                godzin, zasługuje na mniejszy szacukek niż górnik? Na mniejszą emerytrurę niż
                on. Ona musi dzwigać pakunki do chyba 60 lat, tak? To jest fair? I właśnie
                szacunek tu nie ma nic do rzeczy.
                Czasem żałuję, przyznam się, że mój mąż nie jest gónikiem, popracowałby sobie
                jakieś kila lat i myk, ma emeryturkę. I żyłoby nam się błogo, spokojnie, bez
                lęków o jutro. A tak, jak wielu innych, tyra i ciekawych perspektyw nie ma.
                Jest system rynkowy i wracanie do komunizmu nie powinno być celem nadrzędnym.
                • myha1 Re: Ola.. 02.08.05, 12:58
                  ależ ja wcale ich nie gloryfikuję i też mnie to denerwuje ...ale są też inne
                  zawody z przywilejami , których praca może mniej uciążliwa i niebezpieczna jest.
                  Generalnie jestem za zniesiesiem wszelkich przywilejów , ale wiem , że to
                  niemożliwe ...niestety .
                  I nie reaguj tak nerwowo...a brak szacunku wykazałaś niestety, nazywając ich w
                  ten sposób...
                  Mnie kopalnia nigdy nie żywiła , może dlatego patrzę obiektywnie ?
                  A gdyby Cię nadal żywiła też byś tak mówiła ??

Są też inne obszary w ZUS gdzie sa marnotrawione publiczne pieniądze na cele
                  mniej szlachetne niż emerytury....zmienić trzeba tak ten system aby jak
                  najmniej pieniędzy składkowych było przeznaczane na inne cele , wtedy i na cel
                  podstawowy zostanie więcej.

pozdrawiam Cię
                  MyHa
                  • olab1 Re: Ola.. 02.08.05, 13:07
                    MyHa, Tobie nigdy się nie wyrwało "ryl"? Jak nazwać inaczej tę pijaną bandę
                    wyrywającą kostki w Wawie? Tu coś napisałby może jakiś nacjonalista, że
                    prawdziwy górnik Ślązak to nie tak się zachował, że tam byli gorole.. etc. Nie
                    o tym chcę pisać. Chory jest system, tu masz rację. Nauczyciele, służba
                    zdrowia - to też uprzywilejowane branże. O rolnikach nie wspomnę. ten kraj jest
                    chory, al ja mama zbyt mało siły, zeby go uzdrowić.
                    Za górnika bym nie wyszła, mimo wszystko.
                    Też pozdrawiam.
                • Gość: s ! IP: *.zyg2.brewet.pl / *.zyg2.brewet.pl 02.08.05, 21:03
                  Ty durna kobieto tak łatwo tobą maniupulować,marionetka z ciebie -nie
                  rozumiesz ,że chodzi tylko i wyłącznie o skłócenie społeczeństwa ,zastanów sie
                  za jaka pracę "inni" biora odprawy i rownież odchodza po 20- 25 latach na
                  emerytury
                  od dawna śląski przemysł utrzymywał całą Polskę!!!!w ogole nie masz szacunku
                  do tej ciężkiej pracy górnikow?!!!
                  • Gość: black Re: ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:24
                    Jeden pisze, że Polskę utrzymywało górnictwo, drugi nawiedziny (zresztą Teoś) uważa, że Polskę utrzymywały demoludy. I co się okazało, gdy Polska odzyskała suwerenność? Okazało się, że Polska utrzymuje górnictwo. Ilu jeszcze jest takich nawiedzonych w tym biednym kraju, a także w rajchu, którzy wręcz nie mogą ścierpieć, że Polacy dają sobie radę.
                • Gość: nelena do Oli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 16:43
                  A teraz wyobraż sobie Olu facet lat 65 w kopalni na ścianie setki metrów pod
                  ziemia,temperatura 50 stopni,wilgotność powietrza jak w dzungli,wszedzie pył
                  zapierajacy dech i świadomość,ze w każdej chwili cos moze poleciec ci na
                  głowe,albo wybuchnać na skutek stezenia gazów,których detektory ze swoich tam
                  przyczyn nie wykryły.
                  U mnie w rodzinie nikt nie pracował na " grubie",ale moich znajomych i owszem i
                  wiem,jak to jest.
                  No,trudno mi to porównać do pracy pani w Tesco,wybacz,ale to całkiem inna
                  płaszczyzna.
    • sss9 Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 12:25
      miałem na myśli następne pokolenia tzw. elit, nie ryli.
      spójż jacy ci ostatni są sprytni - nie strajkują już bo zrozumieli, że tak
      szkodziliby sobie, zdają sobie sprawę ze strachu jaki wzbudzają i jadą tam gdzie
      się ich boją najbardziej. : )))
    • annak12 Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 13:14
      Są jeszcze inne grupy zawodowe,uprzywilejowane,np.25letni staż uprawnia do
      emerytury.Górnicy zaszkodzili sobie tym występkiem przed sejmem,bo gdyby
      przeszli spokojnie,to publika nie była by tak zbulwersowana.A teraz media
      dmuchają dalej,ile to z naszych podatków do ich kieszeni pójdzie.A na co idą te
      nasze podatki?Czy ktokolwiek jest zadowolony?Jakie odprawy dostają w innych
      resortach,to nawet przeciętny śmiertelnik nie zarobi przez cały życie.A
      wydłużanie wieku emerytalnego,starcy pracują ,a młodzi siedzą na bezrobotnym.A
      kto na ich emerytury będzie pracował,a może raczej na zasiłki,bo przecież nawet
      tego stażu emerytalnego nie wypracują.Nowe pokolenie będzie pracowało na
      emerytów i na zasiłki z Opieki?A z roku na rok rodzi się mniej dzieci,czy
      będzie im łtwiej??
      • myha1 Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 13:28
        Ola dała sie chyba wmanipulować w niechęć do górników...
        ktoś musi być winien temu co się dzieje ...no to akurat górnicy się podłożyli
        jak znalazł...a pracownicy Orlenu którzy odchodzą na korzystniejszych
        odprawach ..też nasze pieniądze , ale trzeba odwrocić uwagę od tego gdzie
        naprawdę nasze pieniądze się podziały i górnicy się podłożyli sami , niestety !
        • ballest Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 02.08.05, 14:50
          Osobiscie uwazam, ze byc moze za szybko in rente przyznawaja, ale z drugiej
          strony bez gornictwa , by POLSKI juz dawnio nie bylo, zreszta i tak sie
          utrzymywala z laski ZSRR, NRD i Czechoslowacji!
        • Gość: ZIBI Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. IP: *.am.osi.pl 03.08.05, 19:15
          no mycha masz u mnie plusa ..wyczułas manipulacje ...no winny Hajer :) a ile
          taki poseł rocznie kasy ma a ile ten biedy górnik ??? zamienie sie na połowe
          rocznej pensji posła niz cała roczna pensje hajera :)
    • Gość: zibi Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. IP: *.am.osi.pl 03.08.05, 19:10
      OLa .. widziałas Hajera po 25 latach pracy na dole ????? toż to juz prawie
      wrak ..pylica itp ..ja im nie zadrosze ..podziwiam i tyle zjedż se na dól w
      taki upał to po 20 min bedziesz miałą dośa co dopiero pracować tyle godzin 600
      metrów pod ziemią ..toż to horror
      • ballest Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 03.08.05, 19:52
        Hola, hola, ja tez na dole robilem, na Sosnicy !
        Zreszta robilem w chyby w 6 firmach przed wyjazdem do Niemiec !
        • zabanowany_hanys_hans Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 03.08.05, 20:06
          Kery? Tyn z Rud?
          • ballest Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 03.08.05, 20:18
            Hanys uo co chodzi !???
            • zabanowany_hanys_hans Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 03.08.05, 20:39
              ballest napisała:

> Hanys uo co chodzi !???

Niy co ino kto! Szlag Wiktor!
              • ballest Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 03.08.05, 20:47
                Hanys, uoswiec mie, bo buodzam!
                • zabanowany_hanys_hans Re: Od kilku dni szlag mnie trafia. 03.08.05, 21:00
                  ballest napisała:

> Hanys, uoswiec mie, bo buodzam!

Sam niyma nic do uos´wiycanio!

Unos byuo take powiedzynie:

" - Co zrobisz jak cie kedy szlag trefi?
                  - Jako co powiym mu dziyndobry i ida dali! "
    • sss9 Re:Co się zmieni od 2007 roku w emeryturach górni 05.08.05, 09:00
      czych ?
      Piotr Purzyński 04-08-2005 , ostatnia aktualizacja 04-08-2005 20:25

Jeśli chorowałeś, będziesz musiał odpracować każdy dzień przed przejściem na
      wcześniejszą emeryturę. To samo dotyczy służby wojskowej. Okazuje się, że ustawa
      o emeryturach górniczych jest bardziej restrykcyjna niż dotychczasowa.
      Los ustawy z 27 lipca, której przyjęcie przez Sejm i Senat poprzedziła
      kilkutysięczna manifestacja górników w Warszawie, jest teraz w rękach
      prezydenta. Ma czas na jej podpisanie do 19 sierpnia. Jeśli to zrobi, zacznie
      ona obowiązywać od 2007 roku.
      Najważniejszym punktem ustawy jest bezterminowe przedłużenie prawa do emerytury
      górniczej po 25 latach pracy pod ziemią bez względu na wiek.
      Na emeryturę górniczą będą też mogły odejść osoby w wieku 50 lub 55 lat, w
      zależności od stażu pracy górniczej i równorzędnej. Dla kobiet progi wiekowe są
      niższe o pięć lat.
      - Ci, którzy psioczą na górników i ustawę z 27 lipca, chyba nie wiedzą, że nowe
      przepisy są bardziej restrykcyjne niż te, które obowiązują do końca przyszłego
      roku - mówi Józef Solich, prawnik Związku Zawodowego Górników w Polsce.
      Chodzi m.in. o niezdolność do pracy. Odchodzący na emerytury ze względu na wiek,
      jak i po 25 latach pracy pod ziemią, będą musieli po 1 stycznia 2007 roku
      odpracowywać każdy dzień chorobowego, niezwiązanego z wypadkiem w pracy lub w
      drodze do pracy.
      Podobnie będzie ze służbą wojskową. Pracownikom, którzy z górnictwa trafiali do
      wojska, a potem wracali do kopalni, okres służby wojskowej wliczał się do lat
      pracy. Teraz będzie inaczej. - Dotyczy to m.in. wielu osób, które do kopalń
      trafiły pod koniec lat 80. i na początku 90. i odbyły służbę wojskową. Według
      nowej ustawy o te dwa lata dłużej będą musiały pracować - mówi Dominik Kolorz,
      szef górniczej "Solidarności". Jego zdaniem z powodu odpracowywania chorobowego
      i wojska średnia wieku odchodzenia na emerytury wydłuży się z tego powodu z 47
      do 50 lat.
      Wreszcie zmiana istotna dla związkowców. Dziś osoby oddelegowane do pracy
      związkowej mogą odchodzić na emeryturę już w wieku 50 lat, po minimum 10 latach
      pracy na dole. Po przyjęciu nowej ustawy związkowcom emerytura przysługiwać
      będzie dopiero w wieku 65 lat.
      • sss9 Re:Co się zmieni od 2007 roku w emeryturach górni 05.08.05, 09:04
        wobec powyższego, miodu nie ma i nie ma się czym tak wpieniać. tym bardziej, że
        za darmo nikt niczego nie dostanie.
        • myha1 Re:Co się zmieni od 2007 roku w emeryturach górni 05.08.05, 09:13
          sss9 napisał:

> wobec powyższego, miodu nie ma i nie ma się czym tak wpieniać. tym bardziej,
          że
          > za darmo nikt niczego nie dostanie.

..no właśnie , był to ewidentnie temat w celu skłócenia ludzi...co zresztą
          udało się znakomicie , patrz sam nasz tytuł wątku.
          A jeśli chodzi o działaczy związkowych ....bardzo dobrze , że stracą przywileje.
          Większość usadowiła sie na posadkach i chce trwać ( dotrwać)...teraz okaże się
          komu leży los współbraci na sercu , a komu zależy na ciepełku :))
          I nie ma co się wściekać na górników , w życiu bym nie zjechała na dół ...no
          chyba ,że założą firanki :))
          • sss9 Re:Co się zmieni od 2007 roku w emeryturach górni 05.08.05, 09:17
            myha1 napisała:
            w życiu bym nie zjechała na dół ...no
            > chyba ,że założą firanki :))

i poprowadzą szlakiem turystycznym z przewodnikiem. ; )
            • myha1 Re:Co się zmieni od 2007 roku w emeryturach górni 05.08.05, 09:25
              sss9 napisał:

> myha1 napisała:
              > w życiu bym nie zjechała na dół ...no
              > > chyba ,że założą firanki :))
              >
              > i poprowadzą szlakiem turystycznym z przewodnikiem. ; )

...no i zapomniałam o odpowiednim oświetleniu, boję się ciemności :)))
              • sss9 Re:Co się zmieni od 2007 roku w emeryturach górni 05.08.05, 09:28
                cza uważać na suowa, zaraz tu bolcio dopisze, że poświecą luczywem od
                Lukasiewiczou... ; )))
                • myha1 Re:Co się zmieni od 2007 roku w emeryturach górni 05.08.05, 09:58
                  sss9 napisał:

> cza uważać na suowa, zaraz tu bolcio dopisze, że poświecą luczywem od
                  > Lukasiewiczou... ; )))

to jaki nastrój byłby , wszyscy byśmy do kopalń chcieli :))
                  ...do podziemia :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka