Dodaj do ulubionych

Niektórym odbija (woda święcona) ; )))

09.08.05, 16:51
Wałęsa za polskim obywatelstwem dla papieża
PAP 09-08-2005, ostatnia aktualizacja 09-08-2005 15:42

Lech Wałęsa opowiedział się w wywiadzie dla wtorkowego wydania niemieckiego
dziennika "General-Anzeiger" za przyjęciem przez papieża Benedykta XVI
polskiego obywatelstwa
Zapytany przez dziennikarza ukazującej się w Bonn gazety, jak ocenia postać
nowego papieża, Wałęsa odparł: "W Polsce cały naród jest katolicki. W
Niemczech to wyznanie jest w mniejszości. Moim zdaniem, Ojciec Święty powinien
jako drugie obywatelstwo przyjąć polskie, wówczas miałby szerszą bazę. Wówczas
czułby się lepiej i mógłby więcej zrobić. Ma poparcie Polaków, w Polsce jest
kochany Jeśli do nas przyjedzie, otrzyma jeszcze więcej poparcia".
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 16:55
      idąc tym tropem - każdy Papież powinien mieć polskie obywatelstwo, wtedy będzie
      mógł "więcej zrobić"... : )))
    • szwager_ze_laband Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 16:55
      a co w tym zuego, ty sie najprzod spytej Lesia wiele on mo obywatelstw :))

Dzisiejszego papiyza uwazom za czuowieka kery naprowdy je godny podziwu i niy
      widza niczego niystosownego w nadaniu mu honorowego obywatelstwa, choby tym w
      jaki sposob przemawio do Polokow jest czyms piyknym i godnym podziwu. Niy
      uwazosz tak, to prosza powiydz czamu.
      • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 17:00
        nie mam nic do Benka, ty jednak czytaj uważnie co napisałem - to zwyczajnie
        śmieszne, sugerować, że polskie obywatelstwo daje lepsze samopoczucie i
        możliwość lepszego działania, tak jak i kjakiekolwiek inne obywatelstwo, abo ? : )))

a przemawia tak do Polaków, bo chyba tylko my jeszcze tak licznie kolędujemy do
        Watykanu... ; )
        • szwager_ze_laband ucz sie ucz! 09.08.05, 17:29
          sss9 napisał:

> nie mam nic do Benka, ty jednak czytaj uważnie co napisałem - to zwyczajnie
          > śmieszne, sugerować, że polskie obywatelstwo daje lepsze samopoczucie i
          > możliwość lepszego działania, tak jak i kjakiekolwiek inne obywatelstwo, abo ?
          > : )))
          >
          > a przemawia tak do Polaków, bo chyba tylko my jeszcze tak licznie kolędujemy do
          > Watykanu... ; )

sugerowac to je faktycznie rzeczom smiysznom, ale tak samo smiysznom rzeczom je
          wyrazac sie o Papiyzu "Benek", abo odmawiac komus prawa wyrazac swojyj opini -
          nawet jak je to Lesiu :)))

ps

Lesiu zawsze suynou ze smiysznych wypowiedzi, a jednak do czegos doszou, he,he!
          • sss9 Re: ucz sie ucz! to do potyngi klucz... ; ))) 09.08.05, 17:36
            szwager_ze_laband napisał:
            > sugerowac to je faktycznie rzeczom smiysznom, ale tak samo smiysznom rzeczom je
            > wyrazac sie o Papiyzu "Benek", abo odmawiac komus prawa wyrazac swojyj opini -
            > nawet jak je to Lesiu :)))
            >
            > ps
            >
            > Lesiu zawsze suynou ze smiysznych wypowiedzi, a jednak do czegos doszou, he,he
            > !

ad.1 no to śmiej się razem z nami. : )))
            ad.2 kto odmawia "Lesiowi" prawa do głosu ? i czamu nazywasz go "Lesio", toż
            to brak szacunku.
            • szwager_ze_laband Re: ucz sie ucz! to do potyngi klucz... ; ))) 09.08.05, 17:46
              wydowo mi sie ize jednak Papiyz warty je wiyncyj szacunku jak Lech

ps

to ino boua reakcja na twoje nazwanie Papiyza tak jak to zrobioues.
            • braid Re: ucz sie ucz! to do potyngi klucz... ; ))) 09.08.05, 17:48

Kery to bou co szkryflou o jakims "Karliku" ????
              (watek "pomnik dlo Karlika") ;)))
              • sss9 Re: ucz sie ucz! to do potyngi klucz... ; ))) 09.08.05, 17:50
                braid napisał:

>
                > Kery to bou co szkryflou o jakims "Karliku" ????
                > (watek "pomnik dlo Karlika") ;)))

pamientomy, pamientomy... ; )))
                • szwager_ze_laband Re: ucz sie ucz! to do potyngi klucz... ; ))) 09.08.05, 17:54
                  jak wiysz s.p. Karola Wojtyly nazywauo sie tradycyjnie Lolkym, abo Karlikym -
                  zresztom ino i wyuoncznie po tym jak som sie tak pora razy w swoich
                  wspomniyniach okreslou.

ale jak widza czuwocie :))
    • braid Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 16:58

hehe dobre;)))
      najbardziej podoba mi sie wyrywek:
      "W Polsce cały naród jest katolicki."

Jakwidac kazdy kto operuje uogolnieniami-pewnikami ( zwlaszcza o Polakach;))
      jest tak dziecinnie naiwny. Podobne przypadki losowe znamy z naszego forum ;)))

Ciekawe co by bylo jakby mu zaproponowano narodowosc Slaska??? hehe
      • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 17:03
        braid napisał:

>
        >
        > hehe dobre;)))
        > (...)
        > Ciekawe co by bylo jakby mu zaproponowano narodowosc Slaska??? hehe

uważaj, może już "po cichu" taką ma ??? ; )))
        • braid Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 17:11

aha .... co do tytulu Twojego watku ;))

Czy dobrze widze albo mi sie zdaje ....czy tym ktorym odbijalo na forum od czasu
          do czasu zablokowano nicki???

A co do Papieza ... to chyba potrafi na placu sw.Piotra policzyc choragiewki
          polskie i niemieckie (policzyc zwlaszcza niemieckie;))...wiec sie nie dziwie ze
          stara sie czesto cos powiedziec po Polsku .... i przyznam ladnie mu to wychodzi
          • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 17:16
            ad.1 ; ))) chyba na stałe...
            ad.2 musi się starać, kto by pomyślał ile może zależeć od polskich pielgrzymów...
            • sss9 Re:p.s. Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 09.08.05, 17:38
              jak szybko zauważysz pomimo zabanowanka, niykterym niy przeszuo... : )))
    • sss9 Re: Niektórym odbija ( HOUSEVITZ ) !!! 10.08.05, 09:31
      Impreza techno w stylu Auschwitz
      Jacek Różalski 10-08-2005, ostatnia aktualizacja 09-08-2005 23:07

Zdjęcia stosu martwych ciał, komór gazowych i rampy z więźniami w Auschwitz
      reklamowały imprezę muzyczną w Holandii. Organizatorzy zachęcali do zabawy
      hasłem "Tanzen Macht Frei". Żydzi i Polacy, z którymi na ten temat
      rozmawialiśmy, są zszokowani. - Zboczenie i barbarzyństwo - tak ocenili
      holenderską zabawę
      Na koncert muzyki techno i house pod nazwą "Housewitz" Holendrzy postanowili
      przyciągnąć młodą publiczność w skandaliczny sposób. Na stronie internetowej
      imprezy, poza oczywistymi informacjami (o miejscu, godzinie), organizatorzy
      "zapoznali" młodych Holendrów z historią zagłady Żydów w obozie koncentracyjnym
      Auschwitz. Sposób, w jaki to zrobili, wywołał najpierw niewielki skandal, który
      jednak teraz, wraz z nabieraniem rozgłosu, zaczyna przeradzać się w
      międzynarodową awanturę.
      Impreza muzyczna odbyła się co prawda w maju, ale do dziś internauci na całym
      świecie przesyłają sobie link do reklamującej ją strony internetowej. Maile
      dotarły w końcu do Polski. Pierwszy zauważył je wczoraj "Kurier Szczeciński".
      Internetowe zaproszenie ma formę półtoraminutowego filmu. Zaczyna się od zdjęcia
      metalowej bramy, za którą widać wielki plac. Pręty na bramie układają się w
      napis "Tanzen Macht Frei" (aluzja do "Arbeit Macht Frei" - praca czyni wolnym).
      Następnie ukazują się oryginalne zdjęcia z obozu Auschwitz okraszone
      niewybrednymi "żartami". Przez ułamek sekundy widać plac zza kolczastych drutów
      z charakterystycznie wygiętymi słupami. I nagle napis "7 mln uczestników
      zabawy". Ta liczba jest zbieżna z liczbą Żydów, którzy zginęli w czasie
      Holocaustu. Kolejne zdjęcia... Oglądamy grupkę straszliwie wynędzniałych
      więźniów, a napis informuje, że strojem obowiązującym na imprezie będzie "ubiór
      chudego Żyda".
      A jak będzie zorganizowana ta "wesoła zabawa"? Odpowiedź daje następne zdjęcie -
      to jeden z obozowych bloków z drewnianymi pryczami. O higienę holenderska
      młodzież też ma się martwić: "prysznic za darmo" - wyskakuje napis, a tłem jest
      komora gazowa. "Transport zapewnią darmowe taksówki", a na zdjęciu wóz
      wypełniony nagimi ciałami.
      Zabawa na "Housewitz" była ponoć przednia. Pierwsze głosy oburzenia pojawiły się
      w Holandii dopiero pod koniec czerwca. Organizatorzy imprezy odpowiedzieli na
      nie listem otwartym, w którym skwitowali skandal, mówiąc, że nie chcieli nikogo
      obrazić. "Reklamówka to tylko czarny humor, a poza tym w czasie koncertu
      uczciliśmy ofiary zagłady dwuminutową ciszą" - napisali. "Sorry" - dodali beztrosko.
      Reklamówkę "Housewitz" obejrzał wczoraj prezes Związku Gmin Wyznaniowych
      Żydowskich w Polsce Piotr Kadlcik. - To dzieło jakiegoś psychopaty.
      Przygotowujemy w tej sprawie list do ambasadora Holandii w Polsce - mówi
      Kadlcik. - Najbardziej zaskakuje nas, że do czegoś takiego doszło w Holandii,
      gdzie ludzie wiedzą dość dużo o tym, czym był nazizm - dodaje.
      Oburzenia nie kryje też Michał Sobelman, rzecznik ambasady Izraela w Polsce,
      który dowiedział się o niej dopiero od nas. - Ta reklama to jakieś zboczenie.
      Każdy powinien przeciw temu zaprotestować - mówi.
      Stanowiska dyplomatów ambasady holenderskiej w Warszawie nie poznaliśmy wczoraj
      - wszystkie kompetentne osoby były nieosiągalne.
      • sss9 Re: Niektórym odbija ( HOUSEVITZ ) !!! 10.08.05, 09:40
        no i jeszcze link do zdjęć anonsujących tę "Imprezę" :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2862766.html
        • annak12 Re: Niektórym odbija ( HOUSEVITZ ) !!! 10.08.05, 16:39
          Temu młodemu Holendrowi to odbiło całkowicie!Ale ,że po tylu miesiącach jest to
          dalej rozpowszechniane.Skandal podwójny!No ,ale co się dziwić,i eutanazja,śluby
          homo-niewiadomych.Jakie morale takie i zachowanie:(( Jedyno piękno- to pola
          tulipanowe.
          • myha1 Re: Niektórym odbija ( HOUSEVITZ ) !!! 10.08.05, 17:44
            annak12 napisała:
            >Jedyno piękno- to pola
            > tulipanowe.

i ( podobno ) scieżki rowerowe :))
            • annak12 Re: Niektórym odbija ( HOUSEVITZ ) !!! 10.08.05, 18:45
              myha1 napisała:

> annak12 napisała:
              > >Jedyno piękno- to pola
              > > tulipanowe.
              >
              > i ( podobno ) scieżki rowerowe :))

O i wiatraki,że im nie rozwieją takich myśli!

• Gość: Pit Konczta te deliberacyje IP: 150.254.85.* 10.08.05, 10:10
      Chopy koczcie te dyskusje, bo jest zenujaca. Ojciec Swiety Benedykt XVI jest
      wielkim czlowiekiem i przyjacielem Polski, godnym nastepca JP2. Wlasnie trzeba
      widziec jego osobe a nie Rudiego Pawelki. Benedykt XVI jest nadzieja na
      prawdziwe pojednanie Polakow z Niemcami.
      • szwager_ze_laband Re: Konczta te deliberacyje 10.08.05, 10:13
        mondre suowa, mosz prawie :))
        • sss9 Re: dlatego teraz deliberacyje o HOUSEVITZ 10.08.05, 10:21
          tamto już za nami... ; )
      • sss9 Re: Konczta te deliberacyje 10.08.05, 12:13
        Gość portalu: Pit napisał(a):

> Chopy koczcie te dyskusje, bo jest zenujaca. Ojciec Swiety Benedykt XVI jest
        > wielkim czlowiekiem i przyjacielem Polski, godnym nastepca JP2. Wlasnie trzeba
        > widziec jego osobe a nie Rudiego Pawelki. Benedykt XVI jest nadzieja na
        > prawdziwe pojednanie Polakow z Niemcami.

na specjalnie żywotnego to on nie wygląda, więc na to prawdziwe pojednanie
        trzeba będzie poczekać aż wymrą mocherowe berety i pluszowi starcy. : )))
        • Gość: Pit Re: Konczta te deliberacyje IP: 150.254.85.* 10.08.05, 12:16
          sss9 napisał:

> Gość portalu: Pit napisał(a):
          >
          > > Chopy koczcie te dyskusje, bo jest zenujaca. Ojciec Swiety Benedykt XVI j
          > est
          > > wielkim czlowiekiem i przyjacielem Polski, godnym nastepca JP2. Wlasnie t
          > rzeba
          > > widziec jego osobe a nie Rudiego Pawelki. Benedykt XVI jest nadzieja na
          > > prawdziwe pojednanie Polakow z Niemcami.
          >
          > na specjalnie żywotnego to on nie wygląda, więc na to prawdziwe pojednanie
          > trzeba będzie poczekać aż wymrą mocherowe berety i pluszowi starcy. : )))

Zycze Ojcu Swietemu jak najdluzszych lat zycia.
        • sss9 Re:ps. Konczta te deliberacyje 10.08.05, 12:18
          i już naprawdę mam dość codziennych "informacji" o tym co dziś powiedział, czy
          się uśmiechnął czy nie, czy robi postępy w polszczyźnie, etc,etc.
          już mi to wychodziło bokiem przy J.P.II , a tu znowu ta sama katarynka...
          • Gość: Pit Re:ps. Konczta te deliberacyje IP: 150.254.85.* 10.08.05, 12:24
            sss9 napisał:

> i już naprawdę mam dość codziennych "informacji" o tym co dziś powiedział, czy
            > się uśmiechnął czy nie, czy robi postępy w polszczyźnie, etc,etc.
            > już mi to wychodziło bokiem przy J.P.II , a tu znowu ta sama katarynka...

Nic na to nie poradzisz. Mnie takze denerwowal balwochwalczy kult JP2. Zamiast
            sluchac jego nauk, to te cepy stawialy mu pomniki za zycia. I cos w tym jest,
            ze znowu sie to zaczyna......z calym szacunkiem dla Benedykta XVI-ego i ś.p.
            JP2.
          • myha1 Re:ps. Konczta te deliberacyje 10.08.05, 12:25
            sss9 napisał:

> i już naprawdę mam dość codziennych "informacji" o tym co dziś powiedział, czy
            > się uśmiechnął czy nie, czy robi postępy w polszczyźnie, etc,etc.
            > już mi to wychodziło bokiem przy J.P.II , a tu znowu ta sama katarynka...

ejjj sss nie przesadzaj ...teraz to się najzwyczajniej czepiasz .
            Nie chcesz słuchać , to przełącz na inny program...jest tyle możliwości.
            A Papież jest ok!!
            • Gość: Pit Re:ps. Konczta te deliberacyje IP: 150.254.85.* 10.08.05, 12:32
              myha1 napisała:

A Papież jest ok!!

Tak Myszko Papiez jest kochany, ino zeby ludzie Go sluchali a nie
              tylko "kochali".
            • sss9 Re:ps. Konczta te deliberacyje 10.08.05, 12:33
              fajnie, że tak zaznaczacie, że Papież jest o.k, ja nie napisałem nigdzie, że nie
              więc po co te deklaracje.
              przełączać kanały potrafię i to niestety muszę robić, choć nie musiałbym gdyby
              tylko kilku gości w news room'ach wykazało trochę wyczucia proporcji...
              • myha1 Re:ps. Konczta te deliberacyje 10.08.05, 12:39
                sss nie marudź , wraca lato...uśmiechnij się , a może ktoś potrzebuje tylu
                wiadomości na ten temat...bądźże bardziej tolerancyjny :)))
                • sss9 Re:ps. Konczta te deliberacyje 10.08.05, 12:48
                  jest jeszcze KAI i co tam jeszcze, radia katolickie... wystarczy przełączyć
                  kanał... ; )))
                  • myha1 Re:ps. Konczta te deliberacyje 10.08.05, 13:02
                    sss9 napisał:

> jest jeszcze KAI i co tam jeszcze, radia katolickie... wystarczy przełączyć
                    > kanał... ; )))

:(((
    • sloneczko1 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 10.08.05, 19:12
      Polska, rok 2000:
      Siedzi facet przed TV i strasznie zdenerwowany przełącza programy:
      Pierwszy kanał: msza święta...
      Drugi kanał: transmisja na żywo pasterki z Watykanu...
      Trzeci kanał: transmisja z chrztu 35 dziecka Wałęsy...
      Gość denerwuje się coraz bardziej bo chciałby obejrzeć coś normalnego.
      Czwarty kanał: film pt. "Jak to Maryja została dziewicą"
      Piąty kanał: siedzi ksiądz i mówi: "I czego palancie przełączasz
      • sss9 Re: Niektórym odbija ... 29.08.05, 09:20
        Skandaliczne wypowiedzi Sapkowskiego
        PAP za "Głosem Wielkopolski" 29-08-2005, ostatnia aktualizacja 29-08-2005 00:16

PRZEGLĄD PRASY. "Biały człowiek powinien pracować trzy godziny dziennie.
        Przecież Bóg po to stworzył inne rasy - Żydów, Cyganów, aby pracowały za
        niego..." To jedna z wypowiedzi Andrzeja Sapkowskiego na sobotnim spotkaniu
        odbywającym się, w ramach Ogólnopolskiego Konwentu Miłośników Fantastyki
        "Polcon", w podpoznańskim Błażejewku - relacjonuje "Głos Wielkopolski".

Inna ze skandalicznych wypowiedzi pisarza miała charakter aprobaty pedofilii...
        Niektórzy z sympatyków fantastyki byli zszokowani i zbulwersowani tym
        wystąpieniem, inni zdawali się traktować je jako... dowcipne. Przyjechali, w
        liczbie około 600, na swoje doroczne święto, tymczasem uczestniczyli też w
        oburzającym spektaklu.

- Jestem zdumiony takimi wypowiedziami Sapkowskiego podczas spotkania w
        Błażejewku. Nikt nie powinien się tak wyrażać ; a już na pewno w miejscu
        publicznym. Sam nie uczestniczyłem w tym spotkaniu, ale o bulwersujących
        wypowiedziach dowiedziałem się od uczestników meetingu z Andrzejem Sapkowskim -
        powiedział "GW" Tomasz Barczyk, współorganizator konwentu, poproszony o
        komentarz do tych zdarzeń.

Na szczęście "popis" Andrzeja Sapkowskiego był tylko jednym z punktów konwentu.
        Odbyły się miedzy innymi pokazy filmów, gier fabularnych, wystawy grafik i
        malarstwa SF. Jeden z głównych punktów programu stanowiło ogłoszenie Nagrody im.
        Janusza A . Zajdla. To wyróżnienie, przyznawane autorom najlepszych utworów
        literackich, otrzymali tym razem: Jacek Dukaj za powieść "Perfekcyjna
        niedoskonałość"oraz Anna Brzezińska za opowiadanie "Wody głębokie jak niebo". Na
        konwencie w Błażejewku ich jednak nie było. Przyjechali natomiast wcześniejsi
        laureaci, wśród nich Rafał Ziemkiewicz.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2890487.html
        • sss9 Re: Niektórym odbija ... 02.09.05, 09:53
          Radny oskarża hiphopowców o sianie publicznego zgorszenia

Ire 31-08-2005 , ostatnia aktualizacja 31-08-2005 20:11

Krakowska policja bada, czy podczas Święta Muzyki padały brzydkie słowa na
          scenie hiphopowej. - Ta muzyka po prostu opisuje rzeczywistość - broni się
          organizator koncertu Jarosław Gawlik

Doniesienie na policję złożył radny Dzielnicy I Jerzy Marek Rosner, znany m.in.
          z wcześniejszych protestów przeciw agencjom towarzyskim w centrum Krakowa i zbyt
          głośnym - jego zdaniem - występom podczas Święta Ulic Brackiej i Gołębiej. Tym
          razem chce ukarać osoby odpowiedzialne za wulgaryzmy w hiphopowych piosenkach.
          Zgorszony opowiada, jak w czerwcu podczas koncertu zaalarmowali go telefonicznie
          znajomi z ul. Sławkowskiej, gdzie do muzycznych podkładów rymowały hiphopowe
          składy. Od razu udał się na miejsce. Potwierdził najgorsze przeczucia: -
          Osobiście słyszałem, jak dwie grupy rzucały przez mikrofony takimi słowami, że
          wstyd powtórzyć. Mam wykształcenie muzyczne, nie jestem tępogłowy, ale jeśli
          sądy skazują za przekleństwa w miejscach publicznych, to dlaczego nie miałyby
          tego zrobić, jeśli ktoś rzuca mięsem ze sceny, tak że słychać na pół Rynku.

Na dowód Rosner ma nagrania i innych świadków, w tym kilku radnych oraz
          mieszkańców Sławkowskiej i okolic. - Musiałem tłumaczyć ludziom, że jako radny
          Dzielnicy I nie mam nic wspólnego z tą imprezą - dodaje oburzony. W ślad za jego
          doniesieniem policja wszczęła dochodzenie z urzędu. - Artykuł 51 kodeksu
          wykroczeń. Kto wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu,
          ograniczenia wolności albo grzywny - informuje prowadzący postępowanie sierżant
          sztabowy Robert Skotniczny. Na pierwszy ogień przesłuchał radnego Rosnera oraz
          Jarosława Gawlika, animatora kultury hip-hopu i pracownika domu kultury na os.
          Wola Duchacka Wschód, który przygotowywał Hip-hop Alley na ul. Sławkowskiej. W
          dalszej kolejności nie wyklucza również wezwania przedstawiciela "Gazety
          Wyborczej" - pomysłodawcy i organizatora całego Święta Muzyki, w którego ramach
          wystąpili młodzi hiphopowcy.

- Nie byłoby problemu, gdyby ten koncert odbywał się w zamkniętej sali wyłącznie
          dla miłośników hip-hopu, którzy wiedzą, czego mogą się spodziewać. W miejscu
          publicznym nie każdy chce słuchać wulgaryzmów, tym bardziej rodzice z dziećmi -
          dodaje Robert Skotniczny.

Ireneusz Dańko: Radny Rosner poczuł się zgorszony występem hiphopowców na
          Święcie Muzyki. Rzeczywiście aż tak rzucali mięsem?

Jarosław Gawlik: Osobiście nie słyszałem wulgaryzmów ze sceny. Nie wykluczam
          jednak, że mogły paść jakieś brzydkie słowa. Język hip-hopu jest taki jak nasza
          rzeczywistość. Nie ucieka od ostrych tematów i określeń. Liczy się szczerość
          przekazu, a nie dobieranie słów, by nie urazić wrażliwości radnego.

Może jednak należało poprosić wykonawców, aby nieco stonowali przekaz ze względu
          na miejsce, w którym przyszło im wystąpić?

- Na ulicy Sławkowskiej wystąpiła czołówka krakowskiego podziemia hiphopowego.
          Nie sądzę, aby uczestnicy koncertu specjalnie chcieli urządzić dym, nadużywając
          "brzydkiego słownictwa". Studiowałem polonistykę i mogę radnemu Rosnerowi
          wskazać wiele wulgaryzmów w największych dziełach literackich, które są
          powszechnie dostępne w księgarniach i bibliotekach. Czy wówczas również doniesie
          na ich autorów na policję?

Kodeks wykroczeń

Art. 51 § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój,
          porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu
          publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza
          się go, będąc pod wpływem alkoholu, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności
          albo grzywny.

§ 3. Podżeganie i pomocnictwo są karalne.

miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2895198.html
          • sss9 Re: Niektórym odbija ... 08.09.05, 07:52
            Na targi górnicze w samych majtkach

purz 07-09-2005 , ostatnia aktualizacja 07-09-2005 22:53

Prawie naga modelka, wymalowana czarną farbą, biegała wczoraj między maszynami
            górniczymi i zwiedzającymi Międzynarodowe Targi Górnictwa, Energetyki i
            Metalurgii w Katowicach. Jej nagi brzuch zdobił portret górnika. W ten sposób
            czeska firma Ostroj próbowała zwrócić uwagę na swoje stoisko.
            bi.gazeta.pl/im/5/2905/z2905935N.jpg
            • sss9 Re: Niektórym odbija ... 14.09.05, 15:27
              Zeznała, że "Nieznalską opanował szatan"
              Kolejni świadkowie zeznawali przed Sądem Rejonowym w Gdańsku w procesie artystki
              Doroty Nieznalskiej, oskarżonej o obrazę uczuć religijnych.
              W pracy pt. "Pasja" Nieznalska umieściła na krzyżu fotografię męskich
              genitaliów; można było ją oglądać w gdańskiej Galerii "Wyspa" na przełomie 2001
              i 2002 r.

Przez sądem zeznawały trzy starsze kobiety, które o pracy Nieznalskej usłyszały
              m.in. od znajomych czy też z Radia Maryja. Kobiety twierdzą, że poczuły się
              urażone oraz, że "zbezczeszczono krzyż" symbol ich wiary. Jedna z nich
              powiedziała, że - jej zdaniem - autorkę instalacji "opanował szatan". Przyznała
              jednocześnie, że nie zareagowałaby gdyby obrażony został symbol innej religii.
              Rozpoczęty w listopadzie 2004 r. proces artystki toczy się po raz drugi. W
              kwietniu 2004 r. Sąd Okręgowy w Gdańsku uchylił wyrok sądu niższej instancji
              skazujący Nieznalską na pół roku ograniczenia wolności i nakazał ponowne
              rozpatrzenie sprawy.
              wiadomosci.onet.pl/1163763,11,item.html
    • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 15.09.05, 10:37
      Modlitwa o posłuszeństwo strażnikom miejskim

Emilia Iwanciw, Marcin Kowalski 14-09-2005, ostatnia aktualizacja 14-09-2005 21:00

Dzieci z bydgoskich podstawówek będą się modlić o posłuszeństwo strażnikom
      miejskim i wszystkim, "którzy mają nad nimi władzę". Pierwsza modlitwa już się
      odbyła - pod okiem komendanta Andrzeja Kaszubowskiego

Modły poprowadził Peter Green, pastor niewielkiego Kościoła Ewangelicznych
      Chrześcijan (w Polsce ok. tysiąca wyznawców). Do Bydgoszczy zaprosili go
      strażnicy miejscy i policjanci - funkcjonariusze promują w szkołach jego
      edukacyjne filmy.

Pierwszą pokazową lekcję w sali sesyjnej ratusza obserwowali m.in.:
      przewodnicząca rady miasta Felicja Gwincińska, Przemysław Nowak, zastępca
      prezydenta, komendant Kaszubowski i dyrektorzy większości szkół.

Bohaterami filmów, które mają uczyć dzieci m.in., jak unikać czyhających na nie
      niebezpieczeństw, są: pastor Green i wymyślona przez niego kukiełka o imieniu
      Alfred. Na ekranie niewiele się dzieje: Alfred opowiada o posłuszeństwie,
      ostrożności na drodze, przestrzega przed obcymi itp. Na koniec zaprasza maluchy
      do "religijnego aerobiku" i każe im skrzyżować ręce, pochylić głowy oraz
      powtarzać: "Panie Boże w Niebie, pomóż nam, żebyśmy byli zawsze posłuszni Tobie,
      rodzicom, nauczycielom, policjantom, strażnikom miejskim i wszystkim innym,
      którzy mają nad nami władzę. Prosimy Panie Boże, żebyś odpowiedział na tę modlitwę".
      - Byłam rozbawiona i przerażona - mówi anonimowo jedna z dyrektorek. - To
      wszystko przekazujemy naszym dzieciom już od przedszkola. Do tego ta modlitwa,
      dla mnie zupełnie niezrozumiała. Dlaczego dzieci mają prosić Boga o
      posłuszeństwo strażnikom miejskim?

Komendant Kaszubowski broni Alfreda: - Program był z powodzeniem realizowany w
      Szczecinie, uzyskał pozytywną opinię kuratorium i policji. Pewne treści może i
      brzmią banalnie, ale do dzieci trzeba mówić prostym językiem.
      - Kim jest Peter Green? - pytamy Kaszubowskiego.
      - To duchowny, jak dobrze pamiętam - Kościoła anglikańskiego.

To samo pytanie zadaliśmy Sławomirowi Ruge z policji. Odpowiedź: - Podejrzewam,
      że jest pastorem.
      - Nie ma pan pewności?
      - Chwileczkę, mam gdzieś jego wizytówkę...
      - Wprowadza pan Greena do szkół, nie wiedząc, kim jest?
      - Mam jego rekomendacje ze szkół w Londynie.
      - I co z nich wynika?
      - Po angielsku się nie znam.

Wiesława Wyszyńska, kurator oświaty, jeszcze wczoraj rano twierdziła, że nigdy
      nie opiniowała programu Greena. Nam udało się jednak dotrzeć do pisma
      sygnowanego przez panią kurator, w którym zachwala ona film o Alfredzie.
      - Rzeczywiście, wydałam opinię, ale tego nie pamiętałam - tłumaczy Wyszyńska. -
      Nie wiedziałam, że będzie on promowany w Bydgoszczy na taką skalę. Ostateczna
      decyzja, czy pokazywać go dzieciom, należy do dyrektorów szkół.
    • sss9 Re: Niektórym odbija 16.09.05, 09:49
      Zabrzański magistrat kontra Media Markt
      Przemysław Jedlecki 15-09-2005 , ostatnia aktualizacja 15-09-2005 21:03

Prezydent Zabrza chce, by Media Markt zrezygnowało z emisji reklamy, w której
      pojawia się nazwa miasta. Urzędnicy uznali, że spot narusza dobre imię gminy

Chodzi o jedną z reklam sieci sklepów Media Markt emitowaną w telewizji. W
      filmie dwóch zamaskowanych bandytów napada na bank. Po kradzieży stają przed
      budynkiem, zdejmują kominiarki i łapią okazję. Jeden z nich ma w ręku tabliczkę
      z napisem "Zabrze".

Reklama nie spodobała się Mariuszowi Wójtowiczowi, mieszkańcowi Zabrza i
      jednocześnie kandydatowi PO do Sejmu. - Z reklamy można wnioskować, że niemądrzy
      przestępcy są mieszkańcami miasta lub że Zabrze jest miejscem azylu dla osób
      łamiących prawo i posiadających niski współczynnik inteligencji. Tego nie
      wykazały dotąd żadne badania - twierdzi Wójtowicz.

Zaapelował też do władz Zabrza o interwencję w tej sprawie.

- Jeżeli ta firma nie bierze pod uwagę uczuć mieszkańców, to ich sprawa. Moje
      intencje są czyste, nie ma to nic wspólnego z moją kampanią wyborczą - zapewnia
      Wójtowicz.

Jerzy Gołubowicz, prezydent Zabrza, szybko zareagował na pismo Wójtowicza.

- Wystąpimy do Media Markt z żądaniem wstrzymania emisji reklamy, bowiem jej
      treści naruszają dobre imię naszego miasta - mówi Katarzyna Kuczyńska,
      rzeczniczka prasowa zabrzańskiego magistratu. Dodała, że jeżeli reklama nadal
      będzie pojawiała się w telewizji, to sprawa może trafić do sądu.

Zabrzanie mają podzielone zdania na temat reklamy. Arkadiuszowi Szczęsnemu nawet
      nie przyszło do głowy, że spot może kogoś obrazić. - Moim zdaniem reklama jest
      ciekawa i śmieszna - mówi Szczęsny.

Obrażony czuje się za to Adam Kitel. - Reklamy tej firmy są idiotyczne i wielu
      moich znajomych uważa tak samo. Ta z Zabrzem to już naprawdę przesada - mówi pan
      Adam.

Wioletta Batuk, rzeczniczka Media Saturn Holding Polska, do którego należy sieć
      sklepów Media Markt, nie chciała komentować żądań gminy. - Nie dostaliśmy
      jeszcze listu w tej sprawie - wyjaśnia. Dodała jednak, że jeżeli spot kogoś
      uraził, to firma przeprasza za to.

- Nie chcemy nikogo obrażać, nie mamy też nic przeciwko Zabrzu. Wręcz
      przeciwnie, cenimy sobie to miasto i mamy tam duży sklep naszej sieci - mówi Batuk.
      • sss9 Re: Niektórym odbija 16.09.05, 10:01
        oczywiście odbija p.Mariuszowi Wójtowiczowi...
        a P.O. to taka - podobno, partia ludzi rozsądnych. :)))
    • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 20.09.05, 08:34
      ten gość ewidentnie dzierży w tym tygodniu palmę pierszeństwa :
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2924305.html
      • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 23.09.05, 09:02
        takich baranów powinno się zostawiać na miejscu i czekać, aż się wykrwawią.
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2930836.html
    • sss9 Re: Niektórym odbija ; ))) 07.10.05, 09:51
      Sprawca fałszywego alarmu zatrzymany
      aim 06-10-2005 , ostatnia aktualizacja 06-10-2005 18:15
      34-letniego gliwiczanina, sprawcę fałszywego alarmu bombowego, zatrzymali
      policjanci z IV komisariatu w Gliwicach. Mężczyzna w środę po południu zadzwonił
      do Centrum Ratownictwa w Gliwicach z informacją, że w spożywczym markecie przy
      ul. Wolności jest bomba. Ewakuowano personel i klientów, na miejsce wysłano
      specjalistów. Na szczęście alarm okazał się fałszywy. Szybko udało się ustalić,
      że dzwoniono z budki telefonicznej. Kiedy policjanci przyjechali na miejsce,
      zauważyli dwóch oddalających się z mężczyzn. Po przesłuchaniu w komisariacie,
      jeden z nich przyznał się do winy. Mężczyzna był nietrzeźwy, tłumaczył że zrobił
      to dla żartu.
    • braid Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 12.10.05, 10:57
      Dwie pielęgniarki na nocnym dyżurze bawiły się kilogramowym wcześniakiem.
      Wyciągnęły go z respiratora, zmuszały, by "pozował" do zdjęć, jedna z nich
      włożyła dziecko do kieszeni fartucha. Takie sceny działy się na oddziale
      patologii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka i Matki w Katowicach
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2963668.html
      • stasiek17 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 12.10.05, 11:20
        ale tam piszą, że to były .... blondynki ;)
      • meg_s Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 12.10.05, 13:42
        to nie jest "odbicie" - to horror w skrajnej postaci - nie mogę tego pojąć - w
        dodatku conajmniej jedna z nich była matką
        • stasiek17 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 12.10.05, 13:48
          zgadzam się z Tobą, jestem porażony ich głupotą, przecież to tak łatwo
          uszkodzić, te zdjęcie z dzieckiem w kieszeni fartucha jest przerażające.
          • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 13.10.05, 11:13
            ech, gdyby zwykli śmiertelnicy wiedzieli co się wyrabia na nocnych dyżurach w
            szpitalach...
            te dwie kretynki dostaną wyroki, mam nadzieję. może to otrzeźwi nieco pijaków i
            zwykłych leserów w białych kitlach.
            • sss9 Re: Niektórym odbija (czerwone i czarne) ;))) 08.11.05, 09:03
              Działacze lewicy ze Śląska chcą założyć stowarzyszenie osób poszkodowanych przez
              IV RP. - Boimy się czystek z powodów politycznych - mówią

Na pomysł założenia stowarzyszenia wpadł Dariusz Wójtowicz, wiceprzewodniczący
              śląskiego SdPl i jednocześnie mysłowicki radny. Wójtowicz słynie z nietypowych
              pomysłów. Kiedyś chciał np. zbudować w mieście pomnik Fidela Castro, który na
              początku lat 70. odwiedził Mysłowice. - To nie jest żaden morderca, ani
              człowiek, który wprowadził reżim na Kubie. Gdyby ludzie go nie chcieli, to dawno
              by się go pozbyli - argumentował. Po jakimś czasie Wójtowicz wycofał się z
              projektu, tłumacząc że miał to być tylko happening. Innym razem sprzeciwiał się
              utrzymywaniu przez gminę kapliczki św. Jana Chrzciciela. - Jak ktoś chce mieć
              miejsca kultu, to powinien sam je utrzymywać. Jestem przeciwnikiem wydawania
              pieniędzy na takie rzeczy - klarował.
              serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3005448.html
              • myha1 Re: Niektórym odbija (czerwone i czarne) ;))) 08.11.05, 09:13
                jeszcze się nic nie zaczęło a już się boją ???
                Musi mają duuuużo na sumieniu :))))

a tak na marginesie ...gdyby głupota niektórych miała skrzydła , to fruwaliby
                jak gołębice
                • sss9 Re: Niektórym odbija (czerwone i czarne) ;))) 08.11.05, 09:18
                  myha1 napisała:

> a tak na marginesie ...gdyby głupota niektórych miała skrzydła , to fruwaliby
                  > jak gołębice

:))) tak mawiał dr. Sztrossmeyer... święte słowa, święte... ;)))
                  • stasiek17 Re: Niektórym odbija (czerwone i czarne) ;))) 08.11.05, 10:01
                    ;)))

Ziobro zwalnia z więzień, widać potrzebują miejsca dla nowych klientów ;)))
                    • sss9 Re: Niektórym odbija (czarne) ;))) 17.11.05, 20:19
                      "Mówiąc jednym zdaniem, bez żadnej przesady, cienia wątpliwości, Radio Maryja
                      swoją działalnością od początku zaistnienia w eterze jest jedynym do
                      naśladowania w pracy dla odbudowania zniszczeń wartości narodowych, społecznych,
                      obywatelskich, duchowych i materialnych, dokonanych przez reżim komunistyczny,
                      jaruzelszczyznę i zakłamane środowiska medialne na czele z obecnymi wyśmiewcami
                      tych wartości tak drogich każdemu kochającemu Boga, Naród, Ojczyznę i Państwo,
                      ulokowanych w TVP prezesa Jana Dworaka, nadzorcy przewodniczącej Waniek (Danuta
                      Waniek, szefowa KRRiT - PAP) i zawłaszczonej »Gazety Wyborczej«, którzy hołdują
                      zasadzie »się ma, róbta co chceta«" - czytamy w liście skierowanym do prezydenta
                      Aleksandra Kwaśniewskiego, prezydenta-elekta Lecha Kaczyńskiego, premiera
                      Kazimierza Marcinkiewicza, marszałka Sejmu Marka Jurka oraz marszałka Senatu
                      Bogdana Borusewicza, którego kopię PAP otrzymała w czwartek.

Autorzy listu uważają, że przyznanie Orderu ojcu Rydzykowi "będzie akceptowane
                      przez ogół i służyło dobrze społeczności obywatelskiej, żyjącej w prawdzie i
                      poszanowaniu ogółu jak i każdego z osobna, czego nie można powiedzieć o ostatnim
                      odznaczeniu z okazji Święta Niepodległości Polski".

no, kto to może być tym autorem listu ? :)))
                      odpowiedź tutaj:
                      wiadomosci.onet.pl/1197431,11,item.html
                      • sss9 Re: Niektórym odbija (mocherowe dementi) ;))) 18.11.05, 10:02
                        Prof. Bender: Apel o odznaczenie dla o. Rydzyka to fałszywka
                        Przewodniczący Komitetu SOS dla Radia Maryja prof. Ryszard Bender zaprotestował
                        w nocy z czwartku na piątek na antenie rozgłośni przeciw apelowi ze Szczecina o
                        nadanie Orderu Orła Białego o. Tadeuszowi Rydzykowi.
                        Z takim apelem, którego kopię PAP otrzymała w czwartek, zwrócił się do
                        najwyższych władz szczeciński komitet SOS dla Radia Maryja.

"Wszystko wskazuje na to, że jest to jakaś fałszywka, próba podszywania się
                        (...) Nie ma żadnych innych komitetów SOS poza tym, który jest związany z
                        Toruniem, z zakonem ojców redemptorystów, z Radiem Maryja" - powiedział prof.
                        Bender. Do chwili nadania tej depeszy nie udało się PAP skontaktować z autorami
                        szczecińskiego apelu.
                        wiadomosci.onet.pl/1197755,11,item.html
                        • sss9 Re: Niektórym odbija (ptasia grypa) 11.01.06, 17:13
                          Żyrinowski wie, jak powstrzymać ptasią grypę
                          Znany głównie z mocno kontrowersyjnych zachowań i wypowiedzi szef
                          nacjonalistycznej Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji (LDPR) Władimir
                          Żyrinowski zaproponował niekonwencjonalny sposób na walkę z ptasią grypą.
                          "Należy skłonić rząd do zajęcia się przelotami ptaków" - powiedział Żyrinowski
                          na plenarnym posiedzeniu Dumy, niższej izby rosyjskiego parlamentu, której jest
                          wiceprzewodniczącym.
                          "Żadnych przelotów, niech (ptaki) zostaną sobie na południu, należy
                          przeprowadzić odstrzał, rozstawić wszystkich naszych mężczyzn, wojsko od Soczi
                          do Krymu, wszelkie ptaki wędrowne powinny pozostać w tym miejscu, gdzie są" -
                          powiedział Żyrinowski, który odstrzał uważa za najlepszy sposób zwalczania
                          ptasiej grypy.
                          "To nie żarty (...) niewinne ptaszki latają sobie nad jakimś krajem, a potem
                          kraj ten zostaje bez żywności i giną ludzie" - powiedział Żyrinowski,
                          zaznaczając, że ptasia grypa ogarnęła 70- milionową Turcję w ciągu trzech dni i
                          że w marcu ptaki przylecą do Rosji z Turcji przez Morze Czarne.
                          Pierwsze przypadki ptasiej grypy stwierdzono w Rosji w lipcu ubiegłego roku.
                          Większość rosyjskich ekspertów twierdzi, że wirus ptasiej grypy przyniosły do
                          Rosji dzikie ptaki, które przyleciały znad granicy z Chinami.
                          wiadomosci.onet.pl/1227567,69,item.html
                          • Gość: Pit Re: Niektórym odbija (ptasia grypa) IP: 150.254.85.* 11.01.06, 17:22
                            Władimir powinien zarzadzic prewencyjny atak atomowy na Chiny i Turcje. To
                            wroga robota Chinoli i Turkow co chca zniszczyc ptasia grypa Rosje.
                            • Gość: Pit Pochodzenie Władimira Żyrynowskiego.... IP: 150.254.85.* 11.01.06, 17:24
                              ....pytaja Wladimira o pochodzenie, on odpowiada matka Rosjanka a ojciec
                              prawnik.
    • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 12.01.06, 08:55

"Do Auschwitz z powrotnym biletem?" To nie głupi dowcip, tylko tekst z plakatu
      reklamującego usługi PKS. - Może rzeczywiście trochę przesadziliśmy? -
      zastanawiają się w firmie.

W Krakowie zawisły plakaty reklamujące nową ofertę PKS - bezpośrednie przejazdy
      pomiędzy centrum Krakowa a terenem dawnego obozu koncentracyjnego Auschwitz. Na
      plakacie duży napis w języku angielskim: "Auschwitz? Z powrotnym biletem? Z
      centrum miasta? Tak, to możliwe". Plakaty pojawiły się w krakowskich hotelach,
      hostelach i punktach sprzedaży biletów.

więcej:
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3085795.html
      • sss9 Re: Niektórym odbija (art.208 KK) ; ))) 10.02.06, 14:24
        Pili z jednej butelki - są oskarżeni o rozpijanie
        Piotr Machajski 09-02-2006, ostatnia aktualizacja 10-02-2006 09:51

Pięciu nastolatków pociągało w parku wino z jednej butelki. Policja uznała, że
        "rozpijali się nawzajem", i skierowała sprawę do sądu. Gdyby każdy chłopak pił z
        własnej butelki, przestępstwa by nie było

Pięciu 16-latków w przypływie młodzieńczej fantazji (albo głupoty) kupiło
        butelkę wina. Poszli z nią do parku przy Królikarni, odkorowali i puścili "w
        kółeczko". Ledwie wypili po łyku, pojawił się patrol szkolny straży miejskiej.
        Chłopców zatrzymano i przewieziono do komisariatu. Tam policjanci gruntownie ich
        przesłuchali. Efekt? Zarzuty z art. 208 kodeksu karnego, czyli tzw. rozpijanie
        małoletniego (osoby poniżej 18. roku życia). Policja uznała, że chłopcy
        popełnili przestępstwo. Sprawa trafi do sądu.

- To jakiś absurd - oburza się pan Andrzej (nazwisko do wiadomości redakcji),
        ojciec jednego z chłopców. - Żeby było jasne: jestem przeciwny takim incydentom.
        Odbyłem z synem poważną rozmowę. Ale wobec chłopców zastosowano niewspółmierne
        środki wobec skali wykroczenia.

Trzech zatrzymanych nastolatków policjanci sfotografowali (profil prawy, lewy i
        en face), pobrano też od nich odciski palców. Podczas przesłuchania główny
        nacisk położyli na kwestię "przekazywania butelki" z rąk do rąk. - Jeżeli jeden
        chłopiec podał butelkę z alkoholem drugiemu, to popełnił właśnie przestępstwo
        rozpijania małoletniego - tłumaczy st. asp. Janusz Ziętal, który w mokotowskiej
        komendzie zajmuje się przestępczością nieletnich. - Artykuł 208 kodeksu karnego
        mówi wyraźnie o podawaniu alkoholu małoletniemu. Nie precyzuje, w jakim wieku
        musi być podający. Czyli małoletniego może rozpijać także inny małoletni.

Efekt jest taki, że chłopcy są jednocześnie sprawcami przestępstwa - bo
        rozpijali, i jego ofiarami - bo byli rozpijani. Co więcej - z takiego rozumienia
        przepisu wynika, że gdyby każdy z nich miał swoją butelkę z winem, to nie
        popełniłby przestępstwa!

Joanna Mikuła, dyrektor Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych,
        jest taką interpretacją zaskoczona. - Moim zdaniem ten artykuł kodeksu miał
        raczej uchronić dzieci przed działaniem dorosłych. Jak najszybciej skonsultuję
        tę sprawę z prawnikami. Być może przepisy trzeba doprecyzować - zapowiada.

O opinię poprosiliśmy też sędziego. - Policja popełniła błąd: rozpijanie powinno
        mieć bowiem charakter ciągły, a nie incydentalny - twierdzi Marcin Łochowski z
        Sądu Okręgowego Warszawa Praga.

Ale policja i na to ma odpowiedź. Jako, że przypadek był jednorazowy, to
        kwalifikacja brzmi: "usiłowanie rozpijania". - To już nieporozumienie! - oponuje
        sędzia Łochowski. St. asp. Janusz Ziętal: - Patrzę na takie sprawy także jako
        rodzic. Wiem, że dobrym rozwiązaniem mogłaby być męska rozmowa z chłopcami. Ale
        naszym obowiązkiem jest reagować na każdy przejaw demoralizacji.

Choć chłopcy popełnili przestępstwo, prawo nie zezwala karać osób poniżej 17.
        roku życia. Zajmie się więc nimi sąd rodzinny. Mogą nawet trafić do poprawczka.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3156942.html
        • Gość: Pit I to jak odbija (art.208 KK) ; ))) IP: 150.254.85.* 10.02.06, 15:07
          Choć chłopcy popełnili przestępstwo, prawo nie zezwala karać osób poniżej 17.
          > roku życia. Zajmie się więc nimi sąd rodzinny. Mogą nawet trafić do
          poprawczka.
          > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3156942.html

Debilizm polskiego prawa nimo granic. Przestepstwo to popelnili ci, co
          sprzedali gowniarzom jabole. A szlag mnie trafia, ze za picie jabola malolat ma
          isc do poprawczaka, do ktorego trafiaja takze w ramach "kary" mordercy co nie
          skonczyli 17 lat. Q....wa !!!
          • sss9 Re: I to jak odbija (art.208 KK) ; ))) 10.02.06, 15:10
            a mnie podoba się kwalifikacja: rozpijali się wzajemnie... :)))
            debiliada...
            • Gość: Pit Re: I to jak odbija (art.208 KK) ; ))) IP: 150.254.85.* 10.02.06, 15:18
              sss9 napisał:

> a mnie podoba się kwalifikacja: rozpijali się wzajemnie... :)))
              > debiliada...

debiliada... ))))))!!!! swietne okreslenie SSS9. Takie cos ino w polskim
              sadownictwie mozna wymyslec.
    • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 10.02.06, 15:17
      "Modlące się patrole" na ulicach Łodzi
      Dwu- i trzyosobowe grupy chodzą po ulicach Łodzi i modlą się w intencji miasta,
      instytucji oraz pojedynczych osób. Pomysł nie jest nowy, ale godny naśladowania
      - powiedział o. Marcin Gryz z parafii jezuitów w Łodzi.
      Z inicjatywą zorganizowania "modlących się patroli", wyszli w Łodzi członkowie
      grupy modlitewnej "Mocni w Duchu", która działa przy parafii jezuitów. W akcji
      bierze udział kilkadziesiąt osób.

"Grupy tworzą przede wszystkim studenci, nauczyciele i osoby starsze" -
      powiedział o. Gryz, który zachęca łodzian do modlitwy na ulicach Łodzi. "Nasza
      modlitwa może pomóc tym, za których modlimy się" - dodał. Modlących się ludzi
      można spotkać przed szkołami, sklepami, urzędami, a nawet firmami. Według
      jezuity, nie wszyscy przechodnie orientują się, że to "modlące się patrole", bo
      - jak powiedział - "biorący udział w akcji modlą się w ciszy i skupieniu".

Grupy będą krążyć po mieście do kwietnia. Wówczas to do Łodzi ma przyjechać
      amerykańska ewangelizatorka Terry Borg, która jeździ po świecie i modli się w
      intencji miast. Podczas specjalnej sesji na temat modlitwy wstawienniczej, która
      zbiegnie się z przyjazdem Amerykanki, ma nastąpić podsumowanie kilkutygodniowej
      akcji - powiedział o. Gryz. Dodał, że podobne akcje były już organizowane m.in.
      w Częstochowie oraz kilku miastach południowej Polski.
      wiadomosci.onet.pl/1258361,11,item.html
      w związku z powyższym mam pytanie, czy znacie jakieś miasta, instytucje ew.
      osoby, które można uznać za "świętsze" od innych dzięki odprawianym publicznie
      modłom na ulicach, skwerach, w budynkach.
      jak miasto bądź jego instytucje, może doznać świętości?
      • Gość: Pit Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) IP: 150.254.85.* 10.02.06, 15:20
        SSS9, chyba do konca tego "nieprzemodlili" i nie poczytali biblii jak ta pani
        PiS-owa z mafijnego miasta Pruszków.
        • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 10.02.06, 15:33
          ale Pit, skąd się tacy biorą, no skąd?
          • Gość: Pit Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) IP: 150.254.85.* 10.02.06, 15:42
            sss9 napisał:

> ale Pit, skąd się tacy biorą, no skąd?

Kiedys jakis komuch rewizjonista, nazwiska nie pamietam (a pisal o nim Kisiel),
            ze bardzo tym stwierdzeniem denerwoal tow. Wieslawa, a mianowicie mawial " z
            socjalizmu sie wzieli, z socjalizmu". Dzis ponoc socjalizmu nie ma, to
            pozostaje ino ludzka glupota. Z glupoty, niezniszczalnej glupoty, tacy sie
            biora SSS9. I oni sprawia to, ze w nastepnych wyborach dobry wynik uzyska SLD.
            • sss9 Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) 10.02.06, 15:44
              ano... zasada wahadła.
              trzym się Pit. a wychyl tam jakie duże, zmrożone. ;)
              • Gość: Pit Re: Niektórym odbija (woda święcona) ; ))) IP: 150.254.85.* 10.02.06, 15:46
                sss9 napisał:

> ano... zasada wahadła.
                > trzym się Pit. a wychyl tam jakie duże, zmrożone. ;)

Wzajemnie SSS9, wychyle za twoje zdrowie, bo dzis przy piatku tez sie wybieram.
                • sss9 Re: Niektórym odbija (tzw. uczucia) ; ))) 21.02.06, 10:31
                  Odwołano festiwal, bo Staszczyk "Jest Żydem"
                  Sylwia Szewc, Lublin 21-02-2006, ostatnia aktualizacja 20-02-2006 20:44

Przez koszulki z napisami "Nie płakałem po papieżu", "Usunęłam ciążę", "Jestem
                  Żydem" nie odbędzie się w Lublinie festiwal "Prawa człowieka w filmie"

Festiwal organizowany przez Helsińską Fundację Praw Człowieka miał się rozpocząć
                  w środę w Akademickim Centrum Kultury UMCS "Chatka Żaka". Zaplanowano pokazy
                  filmów, dyskusje, wystawy fotografii i kiermasze. Miała być też wystawa zdjęć
                  sławnych osób pozujących w prowokacyjnych koszulkach Fundacji dla Wolności, np.
                  Kazimiera Szczuka z napisem "Mam okres", Muniek Staszczyk - "Jestem Żydem",
                  Tomasz Raczek - "Jestem Murzynką". Koszulki miały być podczas festiwalu
                  sprzedawane. Jednak ani sprzedaży, ani wystawy nie będzie.

- Po zapoznaniu się z licznymi opiniami uznaliśmy, że wystawa oraz treści
                  wydrukowane na koszulkach mogą naruszać uczucia i poglądy wielu osób. Dlatego
                  wydaliśmy zakaz jej prezentacji oraz rozdawania i sprzedaży koszulek podczas
                  festiwalu - poinformował wczoraj rektor UMCS prof. Wiesław Kamiński.

Na jego decyzję wpłynęła akcja protestacyjna, jaką w sobotę wieczorem rozpoczęło
                  lubelskie Centrum Duszpasterstwa Młodzieży. Na swojej stronie internetowej CDM
                  zamieściło wzory listów protestacyjnych do Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka i
                  rektora UMCS oraz wypowiedź metropolity lubelski abp. Józefa Życińskiego:

„Zamiast uniwersalnych praw człowieka otrzymujemy próbę przekształcania dramatu
                  w dowcip wątpliwej jakości. Żeby wprowadzić na koszulkach napis »Mam AIDS « albo
                  »Usunęłam ciążę «, trzeba cierpieć na zanik pewnych elementarnych ludzkich
                  uczuć. Normalnie dramat przyjmowany jest milczeniem, solidarnością, powagą.
                  Jeśli u kogoś zanikną uczucia, z dramatu robi się dowcip i wtedy jest to prosta
                  droga do cynizmu, a zabicie dziecka nigdy nie może być powodem do dumy. Jeśli
                  ktoś jest chory na AIDS, to nie jest temat do dowcipów na tym poziomie. Jeśli
                  zatrzemy różnicę między dramatem a dowcipem, to będzie właśnie uderzać w istotę
                  człowieczeństwa, czyli będzie dokładnie zaprzeczenie ducha Helsinek. Obawiam
                  się, że te koszulki nie są demonstracją wolności, ale dokładnym jej zaprzeczeniem”.

Ks. Mieczysław Puzewicz, który opiekuje się młodzieżą z Centrum, uważa sam
                  festiwal za znakomity. Ale pomysł pokazywania koszulek z napisami, które w jego
                  ocenie obrażają wiele osób, nazywa "kompromitującym". Jego zdaniem organizatorom
                  zabrakło wyobraźni i taktu.

- Zdjęcia tych koszulek pojawiały się na billboardach w całym kraju i nikogo to
                  nie obeszło. Te tiszerty zawierają pewien element prowokacji na rzecz wolności
                  wyboru czy wolności wypowiedzi, ale tu nic złego się nie dzieje. Na pewno nie
                  jest to też obrażanie pamięci Papieża. Są granice wolności słowa, ale uważam, że
                  nikt ich nie przekroczył - ripostuje prof. Zbigniew Hołda z Uniwersytetu
                  Jagiellońskiego, członek zarządu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.

Wczoraj Fundacja zdecydowała się odwołać festiwal. "Wystawa miała być próbą
                  podjęcia dyskusji na temat kondycji wolności wypowiedzi w Polsce. Decyzja
                  Rektora musi być uznana za niedopuszczalną formę ingerencji w tę wolność" -
                  napisał prezes Fundacji Marek Antoni Nowicki.

Tadeusz Sobolewski, krytyk filmowy "Gazety": - Uważam, że Lublin bardzo wiele
                  stracił. Festiwal tworzy pewną przeciwwagę dla mediów, które często
                  przedstawiają obraz pesymistyczny, żywią się sensacją. Te filmy pokazują ludzi
                  działających na różnych polach, w różnych krajach, dotykają najbardziej
                  bolesnych punktów świata - narkotyków czy AIDS. Towarzyszy temu idea praw
                  człowieka, która dziś nie jest oczywista, bo poczucie demokracji zanika.

Następnym miastem, w którym ma się odbyć objazdowy festiwal "Prawa człowieka w
                  filmie", jest Gdańsk (24-26 marca).
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3174444.html
                  i koszulki:
                  kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/5,53581,2168965.html
                  kolejny przykład, jak opacznie można zrozumieć oczywiste intencje. aż zęby bolą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka