Gość: meg IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 20:27 ten temat przyszedł mi do głowy, kiedy obserwuję jak wymiera Zabrze co o tym sądzą mieszkańcy Gliwic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ober Re: przyszłość Gliwic IP: *.arcor-ip.net 01.07.01, 20:53 no jeden wozniczanin ktory w zabrzu mieszkal, zginal przed paroma laty w wypadku samochiodowym (jego zona tez)->sprawa byla glosna bo sie o dzieci rozchodzilo... a tyk z zabrza zna paru ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: przyszłość Gliwic IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 22:16 Trudno coś przewidzieć. Ze względu na Politechnikę mamy duży napływ "świeżej krwi", która czasami zostaje na stałe. W Zabrzu nie ma przyszłości - więc wymiera, a młodzi uciekają. Tu jeszcze jakieś perspektywy są, więc chyba nie tak szybko Gliwice znikną z mapy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: przyszłość Gliwic IP: *.pagi.pl 06.07.01, 11:49 Zdziwisz sie jak szybko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: przyszłość Gliwic IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 08.07.01, 13:01 Cześć wam, Czytałem powyższe obawy i wydaje mi się, że znacznie są one przesadzone (jeżeli chodzi o Gliwice). Zabrze? no cóż nigdy nie przepadałem za tym miastem, zresztą, jak można lubić smród bród i ubustwo, które wręcz atakowało przyjezdnych. Ostatnio trochę się polepszyło, ale nadal Gliwice to "rajski eden" w porównaniu ze swoim "robotniczym" sąsiadem. Gliwice nie wyginą w najbliższym czasie bo mamy tu zarówno dobrze rozwinętą kulturę, ośrodki edukacyjne, przemysłowe, zachodnich inwestrów itd. a że nie ma pracy...no cóż całą Polskę (no może z wyjątkiem Warszawy) dobiła polityka Buzkowego rządu. No cóż na tym polu nasz krajan się nie popisał...ale przetrwamy i mam nadzieje, że w nie zmienionym uroku średniego i uroczego miasta (zielonej oazy śląska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: przyszłość Gliwic IP: *.gl-jp.digi.pl 08.07.01, 19:55 Rzeczywiście Gliwice na pierwszy rzut oka są miastem interesującym. Mieszkam tu dopiero od 3 lat. Na początku bardzo mi się podobało. Lecz z upływem czasu zauważam coraz więcej mankamentów tego miejsca. To prawda że jak na Śląsk jest tu dużo zieleni, ciekawa starówka itp. Ale ile można łazić po lesie. Inwestorów wcale nie jest tak wiele (bezrobocie gwałtownie rośnie). Dużą szansą dla miasta jest faktycznie Politechnika. Jednak samo masto niewiele oferuje swoim mieszkańcom oprócz miejsc do spacerowania. Wyremontowany Plac Krakowski wykorzystywany jest przez kilka dni w lecie i podczas Sylwestra. Co z lotniskiem. Przydałoby się więcej imprez plenerowych. Tak naprawdę oprócz wyjścia do knajpy nie ma co tu robić. Gliwice są najlepszym miastem do mieszkania na Śląsku ale dla emerytów. Młodzi raczej będą stąd uciekać. Pocieszające jest to że nie mieszkamy właśnie w Zabrzu lub co gorsze w Bytomiu czy Rudzie Śląskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
sebush Re: przyszłość Gliwic 25.01.02, 14:12 O racja! Tak naprawde jak to zauwazyla meg przyszlosc miasta jest w jego potencjale ludzkim! Kiedy sa ludzie sa i pomysly - zakladajac ze tym ludziom chce sie myslec - a jak sa pomysly znajda sie pieniedze, te dwie rzeczy sa gwarantem pomyslnosci miasta i to nie tylko Gliwic, ale tak w rzeczywistosci kazdego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: przyszłość Gliwic IP: *.warsnet.trzepak.pl 31.08.01, 00:16 Moim zdaniem przyszłością Gliwic może okazać sie uniwersytet. Ale nie ma tak potrzebnej dobrej woli zainteresowanych......... Chociaż...dobrymi intencjami jest wybrukowane...co? Odpowiedź u Dantego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: przyszłość Gliwic IP: 62.67.12.* 31.08.01, 00:58 Przyszlosc miasta lezy pod Gliwicami, tam ma sie znajdowac wielkie jezioro czystej slodkiej wody , ktorej w Europie moze kiedys brakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: przyszłość Gliwic IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 11:29 "porzućcie wszelkie nadzieje, wy którzy tu wstępujecie..." jakoś tak to było? A boję się, że będzie się również odnosić do Gliwic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XJ600 Re: przyszłość Gliwic IP: *.necik.pl 01.09.01, 15:48 Starsza czesc Gliwic czerpie wode z pod ziemi ale tym zlozom zagrazaja skladowiska niebezpiecznych odpadow w Tarnowskich Gorach. Czytalem gdzies, ze jedno z podziemnych jezior rozciaga sie na terenach miedzy Gliwicami, a Strzelcami Opolskimi. Znajdujace sie ponad nim gminy podjely nawet jakies uchwaly dotyczace zapobieganiu zanieczyszczenia gruntu. Wracajac do Gliwic to mamy tu strefe ekonomiczna i niedlugo bedzie wezel dwoch waznych autostrad a w planach rownie odleglych co i nierealnych jest trzecia autostrada A4 bis zaczynajaca sie w okolicach Sosnicowic. Tak wiec polozenie miasta dobrze rokuje na przyszlosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: przyszłość Gliwic IP: 62.67.2.* 01.09.01, 16:59 Takie firmy jak GM (czytaj Opel) maja wplyw na przyszly rozwoj Gliwic, bo jak by w to nie wierzyly to nie inwestuja w Gliwicach. jesli chodzi o komunikacje (Autostrady, Kolej ) to oprocz LOTNISKA im nic nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Re: przyszłość Gliwic IP: *.necik.pl 01.09.01, 18:49 Wydaje mi się, że przyszłośc Gliwic jest nierozerwalnie związana z przyszłością Śląska... Gliwice sa - tak przede wszytskim z powodu istnienia tutaj Politechniki- w dużo lepszej sytuacji niż inne miasta regionu. Ale- pytanie -przyszłość Gliwic, można lepiej ując przyszłośc Śląska... Optymistyczny ( lecz tak optymistyczny, jak i mało prawdopodobny) wariant - to - juz nawet popularny - stworzenie polskiej Doliny Krzemowej... Z pewnością Gliwice znalazłyby w niej dośc poczesne miejsce. Tylko właśnie piekło jest dobrymi chęciami wybrukowane- ale czy należy już porzucić wszelką nadzieję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: przyszłość Gliwic IP: *.*.*.* 02.09.01, 05:48 Widac ze przyszlosc jest, skoro sie o niej mowi - jak wyglada sprawa nowej wyzszej uczelni w Gliwicach? Czy sa jakies nowe wiadomosci? Mysle ze Mada ma racje piszac o nierozerwalnosci miasta z uczelnia, a jako osrodek naukowy moze sciagnac wiecej tego typu instytucji. W tym momoncie nasowa mi sie jedna uwaga; nie wiem jak inni, ale zawsze mialem wrazenie, ze Gliwice sobie i Polibuda sobie... Nie mam na mysli studentow ale wladze uczelni. Jako szary obywatel Gliwic (nigdy nie studiowalem na PS) nie widzialem tej jednosci, zaangazowania w sprawy miasta... a moze to tylko moje bledne odczucie? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: przyszłość Gliwic 23.09.01, 17:01 czy licząc tylko na "waadze", bez zaangażowania mieszkańców - można liczyć na cuda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: przyszłość Gliwic IP: *.*.*.* 29.09.01, 01:29 ...nie sadze. Dlatego tez najslynniejszym cytatem przedstawiciela wladz w US jest JFK Kennedy ..."nie co kraj zrobi dla ciebie, ale co ty zrobisz dla kraju"... To zdanie do dzisiaj wyzwala na prawde duzo energii w tym narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
x600 Re: przyszłość Gliwic 29.09.01, 01:41 Ale to własnie od władzy zalezy czy będzie potrafiła z ludzi ta siłę wydobyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: przyszłość Gliwic IP: *.*.*.* 29.09.01, 02:11 Jest to dla mnie temat bardzo trudny. Jedna wladza wydobyla ze mnie sile aby wyjechac, a z tej ktora mam tutaj jestem zadowolony (az mi czasami glupio pisac pewne rzeczy na forum) Odpowiedz Link Zgłoś
x600 Re: przyszłość Gliwic 29.09.01, 02:15 Biorąc pod uwagę wyniki wyborów sam zastanawiam się czy nie byłoby dobrze gdzies wyemigrować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: przyszłość Gliwic IP: *.*.*.* 29.09.01, 02:20 Az tak zle? Dajcie mi ogolne pojecie, prosze. Kompletnie nie wiem co sie dzieje. Tutaj sie pisze ze Polacy zle wybrali tym razem, ale recesja jest wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: przyszłość Gliwic IP: 212.106.173.* 09.10.01, 23:20 Ten temat zawsze powinien być w "czołówce"! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: przyszłość Gliwic 10.10.01, 10:11 Gość portalu: piotlik napisał(a): > Ten temat zawsze powinien być w "czołówce"! a zarazem: - czyż to nie symptomatyczne? - tak mało mamy do powiedzenia i tak mało realnych pomysłów na tę przyszłość czy to wyraz totalnego pesymizmu,abo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: przyszłość Gliwic IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.01, 10:18 jak to sie godo ? Podroze ksztalcom . To je prowda , jak sie konsek swiata obejzy to pomyslow je juzas az za wiela . Mysla ze colko mocka "Poloki" (a w tym i miyszkancy Gliwic) bydom brali z inkszych krajow , kaj niy ino urlop bydom robic abo robiom . To je wbrew pozorom wazno rzecz . Odpowiedz Link Zgłoś