Gość: Leski IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 31.10.02, 21:06 proszę o informacje....od wszystkich, a najchetniej od samych ewangelików!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach. IP: *.cymes.net / *.mitre.org 05.11.02, 17:04 polecam www.luteranie.pl/diec.katowicka/info/gliwice.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.cymes.net / *.mitre.org 05.11.02, 17:06 Moze byc Zabrze? Nabozenstwo co niedziele 10:15, ul.Lutra ,boczna 3 maja niedaleko dworca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.02, 19:55 Ewangelicy w Gliwicach !! Pierwszym protestanckim burmistrzem miasta byl Martin Elsner, ktory przeszsedl do historii jako jeden z najbardziej zasluzonych urzednikow miasta. Pierwsza wzmianka o niesamodzielnej jeszcze gminie ewangelickiej pochodzi z 1790 roku. Wtedy to pierwsze nabozenstwa odbywaly sie w ratuszu gliwickim i ktore prowadzil pastor Pohl z Tarnowskich Gor.( To wlasnie tam przyniesli gornicy ze Szwajcarii nauke religii ewangelickiej na G.Slask) General Schimmelpfennig zwrocil sie w 1803 roku z prosba do krola pruskiego Wilhema III o pozwolenie utworzenia w Gliwicach parafii ewangelickiej i przekazanie jej kosciola sw.Barbary.Krol odpowiedzial pozytywnie i nakazal utworzenie specjalnej komisji, ktora jednak negatywnie sie do sprawy ustosunkowala. W 1807 roku przybyl do Gliwic pastor Strauchwald i byl pierwszym pastorem spolecznosci ewangelickiej prowadzac nabozenstwa w ratuszu jak i sporadycznie w kosciele sw.Barbary. Pierwszym wybranym pastorem byl ksiadz Ansorge.(roczna pensja 240 talarow oraz 40 tal. Dodatku mieszkaniowego) Oficjalne uznanie gminy nastapilo 14.09.1809 roku. W 1815 roku gmina otrzymala kosciol sw.Barbary na wlasnosc z przyleglym cmentarzakiem Poniewaz kosciol ten w bardzo zlym stanie byl i nie mogl pomiescic wszystkich wiernych, rozpoczeto w 1855 roku budowe nowego kosciola. Uroczyste poswiecenie nowego kosciola nastapilo w 1 listopada 1859 roku. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.rudzka.com.pl 06.11.02, 09:03 Interesuje mnie wszystko co dotyczy kościoła ewangelicko-augsburskiego w Zabrzu - mysle głównie o kościele Pokoju, ale moga byc również informacje na temat jego filii w Biskupicach, Mikulczycach oraz informacje o nieistniejącym kościele na Zaborzu.Zwracam sie głównie do Balesta prosiłbym o żródła - mogą byc niemieckie.Z twojej inforamacji wynika ,że możesz miec dostęp do takich żródeł. Kumak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.cymes.net / *.mitre.org 06.11.02, 11:18 Gość portalu: kumak napisał(a): > Nawiaz kontak z pastorem Dawidem, albo jezeli mieszkasz na Slonsku skocz po poludniu do parafii, mozesz tam tez kilka ksiazek kupic o kosciolach w Zabrzu. Kosciol Pokoju obchodzi w maju 2003 roku 140 lecie powstania. Parafia Zabrze 41-800 Zabrze pl. Klimasa 3 tel. (0-32) 271-16-93 fax (0-32) 278-58-12 kościół Pokoju Zabrze-Centrum ul. ks. M. Lutra 2 kaplica - adres parafii kościół Zabrze-Mikulczyce ul. Brygadzistów 14 kaplica w domu kopalni Zabrze-Biskupice ul. Jana Żmudy 2 ks. Dariusz Dawid, proboszcz ul. Klimasa 3 41-800 Zabrze tel. par. (0-32) 271-16-93 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.rudzka.com.pl 06.11.02, 11:39 Dziękuje za informacje ,ale z księdzem już rozmawiałem. Z uwagi na rozpoczęty temat postanowiłem zapytać, może ktoś inny ma jakieś dodatkowe zródełka - materiałów szukam gdzie sie da. Kumak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: Ewangelicy w Gliwicach i zabrzu IP: *.cymes.net / *.mitre.org 06.11.02, 12:10 hi kumak mam jeszcze maly link ale to prawdopodobnie nic nowego dla Ciebie: www.um.zabrze.pl/kalendarium/1873.html Znam jeszcze jeda osobe, ktora prawdopodobnie mogla by ci pomoc ; skoro znasz historie parafii,to wiesz jak sie nazywal poprzedni pastor, jego zona pracuje jeszcze w parafii, dlatego skocz po poludniu tam, moze ja zastaniesz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Ewangelicy w Gliwicach. 06.11.02, 08:15 To co napisał Walrus dotyczy Kościoła Ewangelicko Augsburskiego (Luterańskiego). W Gliwicach jest również parafia Ewangelicko Metodystyczna na ul. Kłodnickiej - znana większości mieszkańców z kursów angielskiego. O ewangelikach reformowanych w Gliwicach nic nie wiem - może się jacyś odezwą? Istnieją również w naszym mieście parafie protestanckie - "nie należące" do kościołów ewangelickich. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do Kumaka 06.11.02, 21:48 Hallo Kumak, niestety ode mnie sie za duzo nie dowiesz, ja znam tylko gliwicka historie. Wiem ale ze do roku 1872 zabrzanscy ewangelicy do gliwickiej nalezeli, a w 1872 roku wlasna parafie stworzyli (Pyskowice tez) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus do Kumaka IP: *.cymes.net / *.mitre.org 07.11.02, 09:23 Mam jeszcze cos ogolnego Joanna Szczepkiewicz-Battek Protestantyzm na Slasku Silesia, Wroclaw 1996 ISBN 89-901637-1-3 cena 9,9 zl nie ma w tej pracy szczegolow poszczegolnych parafii Gornego Slonaka, jest za to ale bardzo informatywna i posiada spora bibliografie, tu znalazlem cos co bedzie Cie interesowalo ,nie wiem tylko czy dojdziesz do orginalnej pracy, oto autor i tytul: Korczago,A:Dzieje ewangelicyzmu w Zabrzu w latach 1873-1985 Praca magisterska Wydzialu Teologii Ewangelickiej Akademii Teologicznej Warszawa 1988 pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: do Kumaka IP: *.rudzka.com.pl 07.11.02, 09:46 Walrus - bardzo dziekuje - tego nie znałem. Pochodzisz może z Zabrza ? Może miałbyś jakies informacje na temat kościoła ewangelickiego, który kiedyś stał na Zaborzu przy ul. Lompy - podobno zbudowany był z białej cegły ?? Szukam zdjęć tego obiektu , moze ktoś takie posiada ?? Kumak Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: do Kumaka 07.11.02, 10:45 Kumak tu masz adres do samego autora pracy i jeżeli dobrze pamiętam jego rodzina pochodzi z Zabrza. Macpor [Parafia Bładnice] 43-430 Skoczów, Bładnice Dolne 25 tel. (0-33) 858-74-40 - kościół ap. Pawła adres parafii ks. Adrian Korczago, proboszcz administrator źródło: www.luteranie.pl/www/diecezje/cieszynska/bladnice.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus hallo Kumak IP: *.cymes.net / *.mitre.org 11.11.02, 17:28 Gość portalu: kumak napisał(a): > Walrus - bardzo dziekuje - tego nie znałem. Pochodzisz może z Zabrza ? > Może miałbyś jakies informacje na temat kościoła ewangelickiego, który kiedyś > stał na Zaborzu przy ul. Lompy - podobno zbudowany był z białej cegły ?? > Szukam zdjęć tego obiektu , moze ktoś takie posiada ?? > > Kumak Hallo Kumak, sorry bylem troche zajety . Jestem zabrzaninem albo hindenburgerem zalezy jak dla kogo,chrzest otrzymalem w kosciele pokoju,tu tez bylem konfirmowany. Kosciola na Lompy nie zabardzo sobie przypominam, ale z bialej cegly ? nie chyba jednak nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
freiherr Re: hallo Walrus 12.11.02, 09:05 Widze, ze bylismy chrzczeni i konfirmowani przez tego samego pastora: sp. ks. seniora Alfreda Hauptmana. PS. Ktory rocznik konfirmandow jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: hallo Walrus IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 11:02 freiherr napisał: > Widze, ze bylismy chrzczeni i konfirmowani przez tego samego pastora: > sp. ks. seniora Alfreda Hauptmana. > > PS. Ktory rocznik konfirmandow jestes? odpowiedz wyslalem Ci na Twoja skrzynke pozdr.walrus Odpowiedz Link Zgłoś
freiherr Re: hallo Walrus 12.11.02, 12:04 No to znamy sie przynajmniej z widzenia. Moja konfirmacja byla 2 lata pozniej. Rowniez serdeczne pozdrowienia. PS. Mieszkasz moze w Wiesbaden? Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Zabrzanie z Niemiec 12.11.02, 16:19 Właściwie dlaczego rozmawiacie na ten temat na forum Gliwic?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: Zabrzanie z Niemiec IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 16:39 macpor napisał: > Właściwie dlaczego rozmawiacie na ten temat na forum Gliwic?? ;) no i co w tym zlego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: Zabrzanie z Niemiec IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 17:02 macpor napisał: > Złego nic. Dziwnego tak :). Dziwnego tez nie bo: takiego watku na slonskim forum nie bylo zbyt wielu ewangielikow na slonsku nie zyje mam/mamy osobiste powiazania z gliwicami pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Zabrzanie z Niemiec 12.11.02, 17:13 Gość portalu: walrus napisał(a): > macpor napisał: > > > Złego nic. Dziwnego tak :). > Dziwnego tez nie bo: > takiego watku na slonskim forum nie bylo > zbyt wielu ewangielikow na slonsku nie zyje Pewne rzeczy z bliska widać lepiej jeżeli wiesz co mam na myśli :))) Również serdecznie pozdrawiam Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: Zabrzanie z Niemiec 12.11.02, 17:03 To była trochę prowokacja bo wam się tak dobrze sobie samemu rozmawiało. Zawsze mnie korci pytanie o ludzi, którzy wyjechali, zostawili swój dom, a teraz wracają przez sieć do Polski... (Śląska??). Przepraszam ale nie znam waszego wieku ale czy mówią wam coś obozy organizowane przez KTE?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: Zabrzanie z Niemiec IP: *.cymes.net / *.mitre.org 15.11.02, 01:41 macpor napisał: > To była trochę prowokacja bo wam się tak dobrze sobie samemu rozmawiało. > Zawsze mnie korci pytanie o ludzi, którzy wyjechali, zostawili swój dom, a > teraz wracają przez sieć do Polski... (Śląska??). > > Przepraszam ale nie znam waszego wieku ale czy mówią wam coś obozy > organizowane przez KTE?? Niestety nie, osobiscie to blizej mi do zlotej konfirmacji niz do pierwszej.Co do powrotu, to osobiscie jestem b. ciekawy co sie na Slonsku dzieje,co ludzie mysla , jakie sa nastroje.Pozatym to tez trening jezykowy bo jak juz J.W. Goethe powiedzial "So viele Sprachen Du sprichst, so oft bist Du Mensch." . W tym sensie serdeczne pozdrowienia na Slonsk w szczegolnosci do Gliwic i Zabrza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: hallo Walrus IP: *.cymes.net / *.mitre.org 12.11.02, 16:36 freiherr napisał: > No to znamy sie przynajmniej z widzenia. Moja konfirmacja byla 2 lata pozniej. > > Rowniez serdeczne pozdrowienia. > > PS. Mieszkasz moze w Wiesbaden? Niestety nie, mieszkam juz sporo lat w Dolnej Saksonii, w okolicy podobnej do Wisly i Ustronia, tez bardzo ladnie,miasto ma przeszlo 1000 letnia tradycje gornictwa najpierw metali szlachetnych(srebra) potem olowiu itd, tutejsza kopalnia nalezy do zabytkow unesco.Miasto bylo w sredniowieczu jedna ze stolic rzeszy, spoczywa tu serce HenrykaIII, urodzil sie tu HenrykIV. Serdeczne Pozdrowienia walrus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leski ewangelicy w gliwicach IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 12.11.02, 19:34 ja proponuje wrócic do pytania zadanego przeze mnie....no, mówi wam coś CME, TE albo co...ktos był może w lecie na koncercie TGD???? Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: ewangelicy w gliwicach 12.11.02, 19:43 Byłem, domek układałem, i co dalej... chcesz wiedzieć? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leski Re: ewangelicy w gliwicach IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 14.11.02, 22:14 jasne że chcę wiedziec :) a pamiętasz z kim domek układałeś?????hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: ewangelicy w gliwicach 15.11.02, 16:59 Leski, Walrus jeżeli chcecie porozmawiać - mój adres e-mail jest do dyspozycji. Pozdrawiam Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: ewangelicy w gliwicach 29.11.02, 15:36 No i co znudziło się he he :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walrus Re: hallo Walrus IP: *.cymes.net / *.mitre.org 15.11.02, 01:34 freiherr napisał: > Serdeczne pozdrowienia do Goslar. Bingo Odpowiedz Link Zgłoś