Dodaj do ulubionych

Czechwickie kąpielisko to jeden wielki śmietnik!

21.06.06, 23:30
Byłam dzisiaj na kąpielisku w Czechowicach.
Tak zasyfionej plaży i trawników dawno nie widziałam!!! Kosze miniaturki
przepełnione pewnie ze dwa dni temu.Na samej plaży mało nie nastąpiłam na
deskę z gwozdziami.
Nie wiem kiedy zaczyna się tam pełny sezon, ale mam nadzieje,że przynajmniej
o estetykę zadbają i rozstawią kosze w rozmiarach XXL.
Obserwuj wątek
    • meg_s Re: 22.06.06, 06:12
      a co zrobić żeby ta banda co tam wypoczywa nie "syfiła"

klub płetwonurków jak co roku wysprzątał przed sezonem
      dużo koszy to racja, ale niektórym gnojkom nie chce się zrobić nawet paru kroków
      - co widać i na mieście
      • meg_s cd 22.06.06, 06:14
        brak koszy to nie jest żadne usprawiedliwienie - jak się mogło i chciało wieźć
        wałówkę, to można też wziąć ze sobą "reklamówkę" na śmieci i tak będzie lżejsza
        • myha1 Re: cd 22.06.06, 08:04
          meg_s napisała:

> brak koszy to nie jest żadne usprawiedliwienie - jak się mogło i chciało wieźć
          > wałówkę, to można też wziąć ze sobą "reklamówkę" na śmieci i tak będzie
          lżejsza

dokładnie tak, Meg...nie wyobrażam sobie, że po plażowaniu zostawiam śmieci
          obok....to kwestia kultury i wychowania i nic tu nie zdziała cały tabun
          sprzątających i kosze stojące obok siebie ;(

Co oczywiście nie zwalnia gospodarzy obiektu z dostosowania ilości koszy do
          możliwości "przepustu" ludzi (ale brzydkie słowo).
          • braid Re: cd 22.06.06, 09:14

na deptaku "mojego" miasta pojawily sie jakis czas temu znaki
            informujace pieszych o odleglosci do nastepnego kosza i z kierunkiem do niego...

zawsze to troche stymuluje do nie pozbywania sie smieci w biegu ..byle gdzie.
    • ivva1 Re: Czechwickie kąpielisko to jeden wielki śmietn 22.06.06, 14:34
      wszystko się zgadza, ale osób którym chce się wiezc smieci do domu jest
      zaledwie kilka procent a reszta...?
      Ja wożę ze sobą zawsze w samochodzie woreczek na śmieci i szlak mnie trafia jak
      inni wywalają przez okno papiery i woreczki-nie mówiąc o popielniczkach!!!
      Niektórym brakuje kultury chociaż wymagają jej od innych.
      Jeśli nie będziemy uczyc porządku dzieci będą robic dokładnie to samo i
      niestety koło sie zamyka!!!
      • meg_s Re: 22.06.06, 15:46
        moje nauczyłam, żebym jeszcze wiedziała jak uczyć cudze
    • myha1 Re: Czechwickie kąpielisko to jeden wielki śmietn 23.06.06, 23:26
      a tutaj napisali coś innego ;))

gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/616458.html
      byłaś chyba przed sprzątaniem :)
    • Gość: al Re: Czechwickie kąpielisko to jeden wielki śmietn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 17:20
      dzisiaj bylo czysto
    • sss9 Re: hop do wody 26.06.06, 08:37
      gliwice, knurów
      A nad jeziorem już tłumy...
      Na wszystkich kąpieliskach wielkie otwarcie sezonu zapowiedziano na dzisiaj.
      Teraz już do końca wakacji nad bezpieczeństwem będą czuwać ratownicy.

Czysto i za darmo
      Ośrodek Wypoczynkowy "Czechowice" kusi darmowym wstępem. Płaci się tylko za
      parking: 5 zł dla samochodów osobowych, 10 zł dla autobusów. Nad bezpieczeństwem
      wypoczywających od 23 czerwca w godz. 10-18 czuwać będą ratownicy.

Oddanie na przechowanie roweru to koszt 2 zł. Dla miłośników sportów wodnych
      udostępniona jest wypożyczalnia sprzętów wodnych, gdzie zapłacimy 9-12zł/h.
      Sprzęt sportowy, leżaki kosztują około 5 zł. Jednorazowe wejście na zjeżdżalnie
      to wydatek 50 gr. Ze wszystkich tych atrakcji korzystać można w godz. 10-18, ale
      bramy ośrodka otwarte są cały czas. Dla dzieci urządzony jest plac zabaw, rampa
      dla rolkarzy. Na terenie ośrodka mieści się "Stajnia nad jeziorem", gdzie w
      bogatym programie każdy znajdzie cos dla siebie. Oprowadzanie na placu, jedno
      okrążenie kosztuje 2 zł, dla początkujących, półgodzinna jazda jest za 15 zł, w
      terenie z instruktorem za 20 zł. Działa także szkółka jeździecka, gdzie kilka
      razy w tygodniu, w trzech etapach można uczyć się, a potem doskonalić swoje
      umiejętności.

Wakacje nad jeziorem
      - W ramach akcji "wakacje dla aktywnych" organizujemy sześciodniowe obozy
      młodzieżowe pod namiotami - zaprasza Agnieszka Dyjas, referent ds turystyki i
      rekreacji. Koszt takiego wyjazdu to 280 zł z wyżywieniem. Ponadto można za 99 zł
      zorganizować dziecku 5 dni wakacji w ramach półkolonii na Czechowicach. Zbiórka
      codziennie o 11 na pl. Piastów. Czterogodzinne zabawy, turnieje z pływaniem i
      przejażdżką na koniach kończy powrót z wychowawcą do centrum Gliwic.

Hop do wody!
      Dziś po raz pierwszy wskoczymy do wody na Kąpielisku Leśnym. W godzinach 10-20
      do dyspozycji są 3 pływalnie o zróżnicowanej głębokości, zjeżdżalnia, 4 boiska
      do siatkówki plażowej, boisko do koszykówki ulicznej.

Na krytej pływalni "Mewa" oprócz basenu, brodzika i zjeżdżalni, oferowane są
      zabiegi rehabilitacyjne, sauna, solarium. Czynne jest od poniedziałku do piątku
      w godz. od 21.45, natomiast w soboty i niedziele od 10. do 21.45. Cenny
      kształtują się w okolicach 5-7 zł dla dorosłych. 3-6 zł dla dzieci i młodzieży,
      wyższe są wieczorami i w weekendy. Kryta pływalnia "Delfin" dodatkowo posiada
      wanny do hydromasażu, prowadzone są zajęcia fitness. Otwarta jest od
      poniedziałku do piątku w godz. od 6 do 22, soboty i niedziele do 21.45. Ceny dla
      dzieci i młodzież 4-7 zł, dorośli płacą 7-9 zł, dzieci do 3 lat wchodzą bezpłatnie.

Ochłoda na Zaciszu
      Także na knurowskim Zaciszu sezon rozpoczyna się dzisiaj. Wypoczywający na tym
      obiekcie zapewne docenią fakt wymiany kostki brukowej wokół basenów. Ta leżąca
      tu w latach minionych była już mocno zmurszała, a chodzenie po niej bosymi
      stopami można było przyrównać do spaceru fakira po igłach. Nie pojawią się
      natomiast nowe rekreacyjne obiekty.

- Do dyspozycji kąpiących się będą trzy baseny pływackie o głębokości: ponad
      dwóch metrów, 1,75 metra i 1,30 metra. Jest także zjeżdżalnia oraz brodzik dla
      najmłodszych. Maluchy mają także plac zabaw ze sprawdzonymi w ostatnich dniach
      pod względem bezpieczeństwa urządzeniami. Jest także stanowisko wytyczone do
      rozpalania grilla oraz boisko do piłki nożnej siatkowej i piłki ręcznej. Z tych
      wszystkich atrakcji można korzystać bezpłatnie. Za niewielką opłatą można
      natomiast korzystać ze sprzętu zgromadzonego w wypożyczalni sprzętu sportowego -
      mówi Piotr Surówka, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.

Zacisze jest czynne codziennie w godzinach od 10. do 19. Za bilet normalny przy
      wejściu do godz. 15 zapłacimy 5 złotych, potem 4 zł. Ulgowy dla uczniów i
      młodzieży uczącej się (do 25 roku życia) - 2,50 zł. Dzieci do lat sześciu
      wchodzą bezpłatnie. Rodzice decydujący się na rekreację razem z dzieckiem do lat
      16 płacą 3 złote (dzieci według cennika). Można skorzystać z biletów grupowych.
      Gdy zbierze się minimum piętnastoosobowa grupa bilet kosztuje od osoby 3,50 zł
      (dorośli) i 2 złote (dzieci). Osoby niepełnosprawne korzystają z uroków zacisza
      bezpłatnie.

Woda pod lupą sanepidu
      Państwowy Powiatowy Inspektor Nadzoru Sanitarnego w Gliwicach sprawuje w tym
      roku nadzór po kątem sanitarno-higienicznym nad trzema zbiornikami wód
      powierzchniowych użytkowanymi jako kąpieliska. To Czechowice, Pławniowice (akwen
      duży i mały) i Dzierżno. (jh)
      gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/616458.html.
      teraz może zróbmy ranking najlepszego kąpieliska w okolicy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka