Dodaj do ulubionych

Nowy węzeł drogowy na dk88

13.07.06, 13:39
Miał być ósmy cud świata za ciężkie pieniądze, a wyszedł wąźutki wiadukt.
Nawet na pasie technicznym zaoszczędzili. Przy tak wąskim wiadukcie zrobią tam
chyba ograniczenie prędkości do 40 km/godz. Węższego wiaduktu nie ma chyba na
całej dk88.

tiny.pl/tntp
Obserwuj wątek
    • Gość: perypatetyk Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 13.07.06, 14:24
      stasiek17 napisał:

> Miał być ósmy cud świata za ciężkie pieniądze, a wyszedł wąźutki wiadukt...

Może te oszczędności wynikły z potrzeby dofinansowania ekranu akustycznego dla
      człeka o najczulszym uchu z całej UE ? ;-)

tinyurl.com/p7g36
      • stasiek17 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 13.07.06, 14:51
        Gość portalu: perypatetyk napisał(a):
        >
        > Może te oszczędności wynikły z potrzeby dofinansowania ekranu akustycznego dla
        > człeka o najczulszym uchu z całej UE ? ;-)

:))

to jest całkiem możliwe ;)
        nie widać też na tym rozjezdzie separatorów takich jakie dla bezpieczeństwa
        porobiono na dk88 na terenie Zabrza.
    • Gość: perypatetyk Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 13.07.06, 18:13
      Tak przy okazji: Na historycznym zdjęciu (2006.04.24) z budowy tegoż węzła
      widać czwórkę fachowców, żwawo uwijających się przy zbrojeniu sąsiedniego
      wiaduktu (tego z prawej strony obrazka staśkowego).
      Podobno jednym z nich jest dobrze nam tu znany i szanowany 'betoniarz-zbrodniarz'
      tinyurl.com/jmn5k
      Sęk w tym, że nie wiem który to z nich :(
      (typuję właściciela ciemnoniebieskiej koszulki).

Może ktoś potrafi wskazać Go ? Może sam b-z ujawni się ? ;)

--
      BTW: Niech nikogo nie zmyli ruch na budowie ;)
      Naogół wymuszał to widok zbliżających się dwojga obwieszonych kamerami. Stąd
      takie postępy budowy...
    • gliwin Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 13.07.06, 20:31
      Moze dlatego pani Bubik z Zarzadu Drog Miejskich wypisuje w Miejskim Serwisie
      Informacyjnym, ze nie wiadomo czy DK88 bedzie spelniac normy, by po niej tiry
      jezdzily. Poki co, udalo sie gliwickiemu UM (za ciezkie pieniadze wprawdzie)
      zbudowac nawet niezla sciezke rowerowa. Szkoda tylko, ze taka krotka, no ale za
      to jaka szeroka...
    • Gość: Daro Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.bytom-piekary.net.pl 20.07.06, 19:36
      Mam pytanko, czy już jest otwarty ten węzeł ?
      • mieszko966 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 09:15
        Nie, węzeł jeszcze nie jest owarty, ale pewnie na danich uda się to zrobić.
        A jeśli chodzi o szerokość, to wiadukt ma ok. 10m. Przy założeniu, że
        standardowy samochód ma nie więcej niż 2 metry szerokości, można jednocześnie
        zmieścić ich na tym wiadukcie 5. Naprawdę nie widzę potrzeby budowania
        szerszych wiaduktów!!
        • Gość: mieszko967 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:21
          mieszko966, pracujesz w UM przypadkiem? sorry, ale trzeba byc ograniczonym lub
          co najmniej wiceprezydentem M. zeby plesc takie bzdury.. To ze droga nie zostala
          przebudowana do 2x2 uwazam osobiscie za skandal i niezly szwindel, miedzy UW a
          Carrefourem.

• mieszko966 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 11:43
            Od razu szwindel.
            Za 2-3 lata będziemy mieli dwie olbrzymie autostrady biegnące w 4 strony świata
            (nie wspominając o DTŚ). Jestem pewien, że ruch na DK-88 będzie wtedy wyglądał
            zupełnie inaczej i droga 2x2 nie będzie już w tym miejscu wcale potrzebna. Nie
            licząc oczywiście tego odcinka, który będzie dochodził od północy miasta (mam
            tu na myśli takie ulice jak Toszecka czy Tarnogórska) do DTŚ, ale on akurat
            jest podwójny (tzn. 4 pasy, bo jezdnia, jak wiadomo, jest jedna). A jeśli się
            mylę - tudzież, jeśli UM się myli - to na wszystkie strony podkreśla się dziś
            przecież, że w każdej chwili będzie istniała możliwość dobudowy drugiej nitki
            DK-88.
            Jeśli jednak taką szeroką drogę wybudowano by już dzisiaj, a za kilka lat
            okazałoby się, że wcale nie było takiej potrzeby, to byłbyś za pewne pierwszym,
            drogi mieszko967, który obwiniałby UM za marnowanie publicznych pieniędzy
            na "niepotrzebną ekstrawagancję". Jeśli buduje się coś z myślą o przyszłości,
            to nie należy patrzeć na to, jak sytuacja wygląda dzisiaj, lecz zastanowić się,
            jak będzie wyglądała w przyszłości. Wystarczy odrobina dalekowzroczności, żeby
            uczynić świat lepszym. Niestety, niektórym ludziom brakuje nawet tego
            minimum. :-/
            • stasiek17 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 11:50
              mieszko966 napisał:

>A jeśli się mylę - tudzież, jeśli UM się myli - to na wszystkie strony
              podkreśla się dziś przecież, że w każdej chwili będzie istniała możliwość
              dobudowy drugiej nitki DK-88.
              > Jeśli jednak taką szeroką drogę wybudowano by już dzisiaj, a za kilka lat
              > okazałoby się, że wcale nie było takiej potrzeby, to byłbyś za pewne pierwszym,
              >

Mieszko, zamiast polegać na tym co mówią ci w UM, zapytaj fachowców. Fachowcy
              twierdzą, że nie ma już technicznych możliwości dobudowy drugiego wiaduktu w
              ciągu dk88 na tym węźle.
              • mieszko966 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 11:55
                Daj mi postulat, a ja znajdę ci fachowca, który go potwierdzi. UM ma fachowców,
                którzy twierdzą, że się da. A ja, choć nie jestem fachowcem, mówię ci, że w
                ogóle nie będzie trzeba niczego dobudowywać. Najleiej będzie, jak skończymy tę
                dyskusję i wrócimy do niej za kilka lat, wtedy oboje będziemy dużo mądrzejsi.
                • Gość: mieszko967 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:05
                  nie odpowiedziales na pytanie czy pracujesz w UM.. byles, ogladales ten wezel?
                  polecam.. -> www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=9205593&postcount=164

nie widze miejsca na przekroj 2x2.. chyba ze w tunelu pod oczyszczalnia sciekow,
                  albo estakada nad cmentarzem centralnym
                • stasiek17 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:06
                  ci twoi "fachowcy" z UM nie potrafili wybudować kawałka obwodnicy przez 15 lat,
                  mimo, że mieli na to środki z unii
                  • stasiek17 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:10
                    Gość portalu: mieszko967 napisał(a):

> nie widze miejsca na przekroj 2x2.. chyba ze w tunelu pod oczyszczalnia sciekow
                    > ,
                    > albo estakada nad cmentarzem centralnym

:)))
                    to rzeczywiście jedyne możliwości
                  • mieszko966 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:15
                    @mieszko967: Nie, nie pracuję w Urzędzie Miejskim. Tak, byłem na tym wiadukcie,
                    pomierzyłem go, jak tylko mogłem i nawet pstryknąłem kilka fotek na pamiętkę
                    (www.gliwiczanie.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=859).

@stasiek17: Nawet małe dzieci wiedzą, że powodem opóźnienia budowy obwodnicy
                    nie był brak pieniędzy, tylko brak dobrej woli upartych mieszkańców (np.
                    osiedla Gw. Ludowej), który bezrozumnie protestowali przeciwko każdej próbie
                    wybudowania czegokolwiek. A że sądy w Polsce mamy takie, jakie mamy, to
                    oddalenie tych protestów we wszystkich możliwych instancjach trwało tyle ile
                    trwało (takie są uroki demokracji).
                    • stasiek17 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:18
                      pierwszy raz widzę taką darmową reklamę Carrefoura :

www.gct.hg.pl/mapa77/wyp2/wezel1.jpg
                      • Gość: . Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:30
                        pierwszy raz taka reklame w ogole, czy tylko carrefoura?:)
                        przejedz sie chocby A4 przez Katowice --> parking Geant
                        DK 81 i 44 w Mikolowie --> parking Auchan
                        ze nie wspomne o tablicach na wjezdzie S1 do Bielska
                    • sss9 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:18
                      link www.gliwiczanie.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=859). czyli: "zaloguj"
                      • stasiek17 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:21

u mnie działa bez logowania
                        • sss9 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:23
                          stasiek17 napisał:

>
                          > u mnie działa bez logowania

no to jestem zabanowany. ;)))
                          • stasiek17 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:25
                            :)

zapytaj meg o powody
                            • betoniarz-zbrodniarz Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:30
                              ja mam komunikat ze wiadomosc nie istnieje.
                              • mieszko966 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:49
                                Może po prostu uwierzcie mi na słowo, że te zdjęcia tam są. A co do samej
                                oczyszczalni, to faktycznie jest ona blisko - aż się czuje ten
                                charakterystyczny smrodek. Tym nie mniej, myślę, że znalazłoby się tam
                                dodatkowych kilkanaście metrów przestrzeni na drugi wiadukt. Nawet na tym
                                zdjęciu od mieszka967 ( www.skyscrapercity.com/showpost.php?
                                p=9205593&postcount=164 ) widać, że między skrajnią drogi, a budynkiem
                                oczyszczalni jest dość sporo miejsca, a i łuk zjazdu z DK-88 pod wiadukt (
                                www.gct.hg.pl/mapa77/wyp2/wezel4.jpg ) jest bardzo szeroki, aż za
                                szeroki, idealnie skrojony pod podwójny wiadukt.
                                • sss9 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:53
                                  www.skyscrapercity.com/showpost.php?
                                  "No Post specified. If you followed a valid link, please notify the webmaster"
                                  :)))
                                  mieszko, ty już może lepiej nie szukaj wolnych miejsc dla kolejnych pasów dróg...
                                  • mieszko966 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:59
                                    www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=9205593&postcount=164

Nic nie poradzę, że linki się psują przy wysłaniu.
                            • meg_s Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 21.07.06, 12:45
                              stasiek17 napisał:
                              > :)
                              > zapytaj meg o powody

przeceniasz mnie :D
                              • stasiek17 Re: zdjęcie jest w naszej galerii 21.07.06, 12:46
                                tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=728&w=45617538
            • Gość: wrobel Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.raiffeisen.net / *.raiffeisen.net 26.07.06, 11:46
              Bedzemiy mieli za 2,3 lata autostrady, ale pod jednym warunkiem: zmieni sie
              prezydent. ZF niczego nie jest w stanie zrobic w tym miescie, nawet szalety
              zlikwidowal. Natomiast co do DTS na odcinku gliwickim. Czy to prawda, ze ma on
              kosztowac 800mln? I czy to prawda, ze cala obwodnica Gliwic miala kosztowac
              tylko 200mln? Jesli tak, to za maly odcinek DTS, mielibysmy az 4 obwodnice!!!
              To na pewno rozwiazaloby calkowicie problem komunikacyjny Gliwic, i nie tylko
              ciezarowy. I przeciez w 2002 r. miala byc obwodnica. Ala w poblizu jej
              przebiegu, na Diamantowej, mieszka wiceprezydent ´`nietoperz``, no i dlatego
              nie powstala.
              • mieszko966 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 26.07.06, 21:26
                A co ma prezydent do autostrady?? Frankiewicz swoje już zrobił, tzn. załatwił
                nam przebieg A1 przez Gliwice. Reszta to już domena ministra Polaczka.

Co do DTŚ, to nie zapominajmy, że czym innym jest sześciopasmowa, dwujezdniowa
                DTŚ, a czym innym jednojezniowa obwodnica - różnice w kosztach być muszą. Poza
                tym, możnaby wybudować i z dwieście obwodnic, a podróż do Katowic dalej
                trwałaby 90 minut. Dzięki DTŚ będzie trwała co najmniej trzykrotnie krócej.
          • Gość: mnich Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.raiffeisen.net / *.raiffeisen.net 26.07.06, 11:41
            mieszko966 zapewne spi w jednym lozku z trzema osobami (albo i czterema). Jak
            sie ulozyc bokiem, to wszyscy wejda jak nic. Natomiast mieszko966 oczywiscie,
            ze pracuje w UM.
            • sss9 Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 26.07.06, 11:50
              raiffeisen.net, nuda w oddziale? nie ma chętnych na kredyt?
            • Gość: Tirówka Re: Nowy węzeł drogowy na dk88 IP: *.gl.digi.pl 26.07.06, 20:33
              Te "raiffeisen", czteronikowcu.
              Skoro już o tym gdzie, kto pracuje i jak, to jak myślisz czy twoi przełożeni się
              ucieszą jak się dowiedzą jak ciężko pracujesz na tym forum w czasie, za który ci
              płacą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka