Gość: zwolennik IP: *.nest.gliwice.pl 20.08.07, 23:53 Dlaczego odstąpiono od budowy Ikei w Gliwicach i co powstanie na dzialkach przy autostradzie A-4 i A-1??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zorientowani pisac Re: Ikea Gliwice IP: *.nest.gliwice.pl 21.08.07, 18:00 plac budowy zostal opatrzony tablicami inwestora z warszawy i to wszystko.Prawdopodbnie nieopodal tej dzialki na ul Pszczynskiej ma powstac trzeci z kolei w tym miescie Carrefour {to chore}. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Ikea Gliwice 21.08.07, 19:21 Jak już te wszystkie hipermarkety w mieście wybudują, to na jednego mieszkańca wypadnie chyba ponad 10m2 powierzchni handlowej. Ciekawe ile na głowę mieszkańca wypada powierzchni mieszkalnej albo dostępnych publicznie powierzchni terenów zielonych ? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Ikea Gliwice 21.08.07, 19:26 Generalnie IKEA stwierdziła, że skoro buduje się DTŚ, to sklep w Gliwicach nie jest już potrzebny, bo można szybko i wygodnie dojechać do Katowic. Nie mniej, IKEA wciąż jest właścicielem połowy działki. Drugą połowę odkupiła firma Helical, która chce wybudować tam park handlowy (coś na kształt Areny - kilka sklepów, wspólny parking), którego częścią będzie rzeczywiście Carrefour. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogolnick Re: Ikea Gliwice IP: *.gl.digi.pl 21.08.07, 19:34 skad masz to info, ze to z powodu dts ikea zrezygnowala z budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Ikea Gliwice 21.08.07, 20:06 > skad masz to info, ze to z powodu dts ikea zrezygnowala z budowy? Gdzieś to kiedyś przeczytałem, ale niestety już nie pamiętam gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ikea Gliwice 21.08.07, 21:39 pewnie w szklanej kuli. Ikea dawno już porzuciła pomysł budowy sklepu w Gliwicach i nie z powodu planowanej DTŚ, ale dlatego, żeby katowickiemu nie robić niedźwiedziej przysługi. Ikea to nie Carrefoury, których w mieście może stać i dziesięć. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Ikea Gliwice 21.08.07, 22:22 > Ikea dawno już porzuciła pomysł budowy sklepu w Gliwicach i nie z > powodu planowanej DTŚ, ale dlatego, żeby katowickiemu nie robić > niedźwiedziej przysługi. Użyłeś, co prawda, innych słów, niż ja, ale sens twojej wypowiedzi jest dokładnie taki sam: "po co budować sklep w Gliwicach, skoro gliwiczanie mogą spokojnie dojeżdżać do IKEI w Katowicach". Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Ikea Gliwice 21.08.07, 22:29 zapomniałeś dodać, że będą to robić chętniej jadąc DTŚ. :))) ale skoro z różnych zdań odczytujesz ten sam sens, to objaśnij po jakiego grzyba Ikea kupowała ten teren. no i nie zapomnij o szklanej kuli. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Ikea Gliwice 21.08.07, 23:35 > zapomniałeś dodać, że będą to robić chętniej jadąc DTŚ. :))) No autostradą też można, ale jest trochę dalej (objazd przez węzeł "Murckowska"). > po jakiego grzyba Ikea kupowała ten teren. To już pytanie nie do mnie, ale myślę, że to może mieć coś wspólnego z nazwą samego sklepu: "IKEA - Idioten Kauf Einfach Alles" [Idiota Kupi Absolutnie Wszystko]. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Ikea Gliwice IP: *.adsl.alicedsl.de 22.08.07, 22:21 Redaktorku znowu sie nie popisales. Tlumaczenie brzmi: "Idioty kupia poprostu wszystko". Polecam rowniez: "Nie tylko dla idiotow" Media Mark- no przetlumacz na niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Ikea Gliwice 23.08.07, 05:47 > Tlumaczenie brzmi: "Idioty kupia poprostu wszystko". A znasz, kolego, taki termin, jak "wolne tłumaczenie"?? Tak się składa, że sam się nie popisałeś, bo "po prostu" pisze się oddzielnie, a nie razem. A mnie zależało na tym, żeby tłumaczenie też miało cztery słowa, tak jak oryginał, dlatego zrezygnowałem z użycia "po prostu" i znalazłem słówko o podobnym znaczeniu, ale jednoczłonowe. Jakby ktoś nie wiedział, to jestem nie tylko socjologiem, ale też filologiem. Co prawda angielskim, ale tłumaczyć tak czy siak potrafię. Technika, niezależnie od języka, jest taka sama. :) PS. Poza tym, nie "idioty", a "idioci". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Ikea Gliwice IP: *.adsl.alicedsl.de 23.08.07, 09:53 P.s. nawiazalem do uzytego przez Ciebie wyrazu. Absolutnie, w niem. to Absolut. Jakby ktos nie wiedzial, to Ja jestem "bereklonem, romantykiem i.t.d." wg. Twojego socjologicznego myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś