Gość: popierający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 23:40 Tak pisze prof. Chorąży o DTS w Gliwicach: img127.imageshack.us/img127/6519/gliwiceadtsstrona1dt4.jpg img170.imageshack.us/img170/1399/gliwiceadtsstrona2js0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszko966 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 00:50 Śmiała teza: DTŚ powstaje tylko po to, żeby można było wygodnie transportować towary z KSSE do Sławkowa i z powrotem. Absurd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 01:58 Spróbuj przeczytać no a przede wszystkim zrozumieć cały tekst pana Profesora a potem się wymądrzaj Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 13:30 > Spróbuj przeczytać no a przede wszystkim zrozumieć cały tekst pana > Profesora a potem się wymądrzaj. Przeczytałem i zrozumiałem. Uważam, że wywód profesora jest jak najbardziej logiczny, ale opiera się na błędnych założeniach. Na przykład takich, jak wspomniane wyżej, że DTŚ powstaje tylko i wyłącznie dla tirów z KSSE jadących do Słwkowa. No i jeszcze ten fragment, że inspektor sanitarny i konserwator zabytków są nieobiektywni w swoich opiniach. To już trąci teorią spiskową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noi Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 18:24 > Przeczytałem i zrozumiałem. Uważam, że wywód profesora jest jak > najbardziej logiczny, ale opiera się na błędnych założeniach. Na > przykład takich, jak wspomniane wyżej, że DTŚ powstaje tylko i > wyłącznie dla tirów z KSSE jadących do Słwkowa. Oczywiscie, ze tak. Wszystko w Gliwicach podporzadkowane jest tirom. Przyznal to sam prezydent w wywiadzie do Nowin Gliwickich. > No i jeszcze ten > fragment, że inspektor sanitarny i konserwator zabytków są > nieobiektywni w swoich opiniach. To już trąci teorią spiskową. Jaja robisz? Po 16 latach rzadow Frankiewicza ktory urzednik jest tu obiektywny? Nie baw sie Goebelsa. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanalesi Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 18:40 mi sie bardzo osobiscie podoba fragment o zdegradownaniu terenów miejskich i ograniczeniu ich rozwoju. Myslę że zdjęcia tych prężnie rozwijających terenów miejskich rozwiałyby wiele nieporozumień. Domyslac sie mozna że na terenach przeznaczonych pod budowe DTŚ w Giwicech w tej chwili znajdują się budynki klasy Pałacu Saskiego, WTC lub Cristal Palace. Budynków które istniały ale juz nie są mozliwe do objrzenia. Niestety tak nie jest nawet jakbyśmy się bardzo wysilili to jedynym miejscem z jakim mozna porównać np. balcerek jest Stadion Dziesięciolecia, miejsce sławne ale chyba nie o taką sławę nam chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 21:03 jeanalesi napisał: > mi sie bardzo osobiscie podoba fragment o zdegradownaniu terenów > miejskich i ograniczeniu ich rozwoju. Twoja wypowiedź świadczy, że nigdy nie zastanawiałeś się nad kierunkami współczesnej urbanistyki. Rzecz nie leży w tym, że pod DTSkę zostaną wyburzone secesyjne kamienice, niektóre bardzo piękne, jak np. na Dworcowej. To jeszcze "małe piwo" i dałoby się od biedy przeboleć. Zdegradowanie terenów miejskich to znaczy wydarcie miastu (w centrum) 45 hektarów przestrzeni, która może stanowić przestrzeń publiczną decydującą o powiększaniu walorów miasta i poprawie jakości życia mieszkańców. Łopatologicznie - zamiast parku - będzie trasa szybkiego ruchu. Degradacja, to znaczy likwidacja istniejących terenów zielonych, wprowadzenie ponadnormatywnych zanieczyszczeń i hałasu. Degradacja, to znaczy zaburzenie historycznego układu urbanistycznego miasta. Degradacja to zastąpienie dzielnic o śródmiejskim charakterze architekturą "przyautostradową" - wielopoziomowe skrzyżowania, ekrany akustyczne itp. Do tego dojdzie pauperyzacja terenów przyległych do trasy, ucieczka mieszkańców i sukcesja firm - produkcyjnych, spedycyjnych, stacji benzynowych, marketów itp. I to wszystko w centrum miasta. To oznacza zdegradowanie terenów miejskich i ograniczenie ich rozwoju zgodnego z zasadami urbanistyki XXI wieku. Po prostu Polacy muszą się uczyć na własnych błędach-zamiast na cudzych. Wystarczy popatrzeć na kraje zachodnie, które już kiedyś takie pomysły przerabiały i w tej chwili stanowczo się od nich odcinają. Zresztą nawet w Chorzowie chcą rozebrać estakadę. No a my chcemy sobie zbudować. Kilka estakad... Koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noi Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 21:33 > jeanalesi napisał: > > > mi sie bardzo osobiscie podoba fragment o zdegradownaniu terenów > > miejskich i ograniczeniu ich rozwoju. > > Twoja wypowiedź świadczy, że nigdy nie zastanawiałeś się nad > kierunkami współczesnej urbanistyki. No bo jakby sie zastanowil to by na Frankiewicza juz w zyciu nie zaglosowal. Wiec lepiej sie nie zastanawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuk Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 21:49 W Gliwicach po prostu rzadza gliwiccy talibowie, barbarzyncy! W sposob haniebny, bezczelny i bezmyslny niszcza na potege to miasto nie patrzac na nic! Oprocz na interes wielkich firm. Co sami z tego maja? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 21:40 jeanalesi napisał: > mi sie bardzo osobiscie podoba fragment o zdegradownaniu terenów > miejskich i ograniczeniu ich rozwoju. Myslę że zdjęcia tych prężnie > rozwijających terenów miejskich rozwiałyby wiele nieporozumień. > Domyslac sie mozna że na terenach przeznaczonych pod budowe DTŚ w > Giwicech w tej chwili znajdują się budynki klasy Pałacu Saskiego, > WTC lub Cristal Palace. Budynków które istniały ale juz nie są > mozliwe do objrzenia. > Niestety tak nie jest nawet jakbyśmy się bardzo wysilili to jedynym > miejscem z jakim mozna porównać np. balcerek jest Stadion > Dziesięciolecia, miejsce sławne ale chyba nie o taką sławę nam > chodzi. naprawdę rzadko można przeczytać na tym forum takie bzdury. gratuluję, wysforowałeś się przed wilczurka. :D Odpowiedz Link Zgłoś
jeanalesi Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach 17.09.07, 18:07 uuuu zobaczyłem też że DTŚ zajmie 45 ha terenów na których może powstać wiele interesujących obiektów, np. skład węgla, targowisko, postój taksówek bagazowych, zasypany zasmiecony kanał, nieuzytki, fajne miejsca do picia wina parking dla samochodów, szczególnie lubię zasmiecony fragment ulicy na piasku. Nie zapominajmy o dzielnicy żuli ul. Świętej Katarzyny, zaniedbanym parku. nie mozliwe niektóre z tych wartosciowych miejsc juz istnieją i mają sie naprawdę świetnie. Kurcze cóz to za urbanistyczny geniusz wszystkie te miejsca umieścił w jednym miejscu, jak się to udało? Jezeli przez 700 lat istnienia tego miasta nie powstało w tym miejscu nic fajnego to trudno liczyć że Budowa DTŚ powstrzyma powstanie na tym terenie nowego Central Parku. Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach 17.09.07, 19:23 jeanalesi napisał: > uuuu zobaczyłem też że DTŚ zajmie 45 ha terenów na których może > powstać wiele interesujących obiektów, np. skład węgla, > targowisko, postój taksówek bagazowych, Dlaczego nie miałyby powstać ciekawsze obiekty??? Gdybyśmy mieli architekta miejskiego z prawdziwego zdarzenia, wiele rzeczy wyglądałoby inaczej. > Nie zapominajmy o dzielnicy żuli ul. Świętej Katarzyny, pozostawiam bez komentarza odnośnie twojej kultury. > Kurcze cóz to za urbanistyczny geniusz > wszystkie te miejsca umieścił w jednym miejscu, jak się to udało? Ostatni urbanistyczny geniusz, który miał moce decyzyjne wyjechał z Gliwic w 1945 roku. > Jezeli przez 700 lat istnienia tego miasta nie powstało w tym > miejscu nic fajnego to trudno liczyć że Budowa DTŚ powstrzyma > powstanie na tym terenie nowego Central Parku. Mylisz przyczyny ze skutkami. To zresztą powszechna metoda w Gliwicach - doprowadzić do ruiny i zburzyc - bo brzydkie. Te tereny wyglądają tak, dlatego, że są przeznaczone pod DTS i nic innego tam nie wolno było zrobić. Urbaniści, którzy wypowiadają się o tych terenach mówią o tym, co MOGŁOBY tam być, gdyby była dobra wola rządzących. O tym, jak powinno rozwijać się miasto, które chce być miastem, a nie poboczem autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela eciwilG - Odwrócone Miasto IP: *.eimperium.pl 18.09.07, 10:25 nawet w Warszawie ludzie by protestowali przeciwko tej głupocie DTŚ a co dopiero takie małe miasteczko. w chorzowie likwiduja estakadę a my sobie to robimy i 8-9 węzłów - jest to ludzie mądre? w jaki sposób może być architekt miejski w mieście, gdzie panują antyurbanistyka i antyarchitektura. obawiam się, że tylko urzędnik, który na ślepo robi co mu nakazane jest odpowiedni. poza tym tworząc stanowisko architekta miejskiego musiano by chociaż część kompetencji i waładzy jak chodzi o terytorium miasta oddać temu architektowi. nawet jesli byłby marionetką w 100% są granice śmieszności dla kolegów po fachu i nie będzie firmował podpisem absurdów. tylko w atmosferze całkowitego rozmycia "podpisu" pod kolejnymi warstwami urzędników niektóre rzeczy moga przejść. jeśli chcą ręcznie i miejscowo sterować, a chcą, tym wszystkim - nie ma mowy o kimś choćby w 5% wolnym. i tak jest w wielu miastach - nie ma architektów bo władza najdalej po tygodniu weszłaby z nim w konflikt - po co tworzone są Wydziały Planowania Przestrzennego - żedy miasta mogły same robić plany bez architektów i urbanistów, którzy są z zewnątrz i też mają swoje granice wytrzymałości i kompromisu i boją się ośmieszenia, bo przecież wyszyscy widzą co się robi i roznosi się to w piorunującym tempie po środowisku zawodowym. będzie tak, że jest prezydent, który decyduje i wydział, który to rysuje i zatwierdza - i koniec. prezydent bedzie legitymizował się wyborami dla kogo jest tajemnicą, że nasze ustawy idą w kierunku wyrzucania oponentów poza nawias jak za komuny? do tego dochodzi ustawodawca, który eliminuje społeczny głos w tych sprawach do rangi symbolicznego. nawet jesli są w urzędach rzesze architektów czy urbanistów to kryja się pod spódnicą prezydenta, który w końcu to podpisuje a ich (podpisów) spod niej nie widać. tutaj kończe bo chyba wszystko jasne?! pozdrawiam stowarzyszenie - gratuluje sukcesu z Unią - trzymam kciuki. zawsze wiedziałem że stamtąd przyjdzie strzał a wtył głowy DTŚ. teraz dziejowa konfrontacja - czy to co robi europejska władza jest sprzeczne z Unią czy nie. moim zdaniem jest i to w 100% i dlatego powoływanie sie na europejskość, rozwój itd. jest nadużyciem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: copernicus Re: eciwilG - Odwrócone Miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 10:37 > w chorzowie likwiduja estakadę a my sobie to robimy i 8-9 węzłów - > jest to ludzie mądre? W Gliwicach nie będzie estakady tylko tunel. Rozumiesz różnicę pomiędzy tymi dwoma typami konstrukcji?? > nawet jesli byłby marionetką w 100% są granice śmieszności dla > kolegów po fachu i nie będzie firmował podpisem absurdów. Moszyński z wykształcenia jest architektem i urbanistą i z pełną premedytacją podpisuje się pod projektem DTŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: eciwilG - Odwrócone Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 11:26 Gość portalu: copernicus napisał(a): > > w chorzowie likwiduja estakadę a my sobie to robimy i 8-9 węzłów - > > jest to ludzie mądre? > > W Gliwicach nie będzie estakady tylko tunel. Rozumiesz różnicę > pomiędzy tymi dwoma typami konstrukcji?? To jest kolejny dowód otumaniania gliwiczan.Będzie tunel ale tylko 200m,oraz 8-9 węzłów!!! ale to już nie dociera do świadomości ogółu > Moszyński z wykształcenia jest architektem i urbanistą i z pełną > premedytacją podpisuje się pod projektem DTŚ. A to dowód, ze to projekt obłąkany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela eciwilG - Odwrócone Miasto IP: *.eimperium.pl 19.09.07, 08:51 idz sobie w chorzowie i zobacz co dzieje sie pod, nad, na, obłąkanej estakadzie. to jest jak łażenie pod podbrzuszem jakiegoś giganta - to rak w miesćie! idz sobie zobacz jak kwitnie życie koło jakiegokolwiek tunelu drogowego... i co to jest 200 metrów. tunel zaczyna się pare metrów przed okrąglakiem na wysokości kamienicy PKP przy Dubois a kończy za mostem na Dworcowej. potem planowane jest odbicie i połączenie Dworcowej z Tarnogórską. kiedy stoisz na Tranogórskiej to za torami widzisz osiowo Dworcową. trzeba do forum jakos dojechać - nie? kiedy cały zachód wyprowadza transport cięzki z centrów miast my to walimy i to 750 metrów od rynku!!! i rozwalamy sobie główną ulicę i całe miasto. a to piękny teren pod nowe inwestycje w mieście i jego sklejenie poprzez zabudowanie śladu kanału. drogowcy! przestańcie mieszać się w nieswoje sprawy. tam gdzie nie ma dróg nie ma was! jesteście tylko branżowcami! planowanie miast to rola urbanistów. wiem o tunelu - chodzi mi i o ten tunel i o te wszystkie wielopoziomowe (2-3) węzły. to absurd w takim mieście, które stanowi dzidzictwo kulturowe.. na zachodzi to już widzą ale my jesteśmy w 1960 roku, kiedy to wymyślono DTŚ - nic dodać nic ująć!!! i wierzę, że traz Unia to głośno powie... nie żebym myślał, że was wszystkich przekona - gdzie? przecież to wy macie rację! - nie? czy fani DTŚ mogliby przestać kontrować przeciwników tego absurdu i podać jakąś zwartą i sensowną obronę tego. ciągle fani atakuja jakieś miejsca, gdzie moga się przyczepić... ale tylko do wypowiedziach obrońców miasta. co do Pana M. dla kogo jest nowością, że w gliwicach jest wielki konflikt nt. DTS pomiędzy nim a architektami z wydziału architektury Politechn.? - no to niech nie będzie. poczytajcie sobie opinie! "ale jest demokracja i ma być tak jak ja chcę!". jak gadać z kimś do kogo nic nie przemawia? widzę w mieście, że przydałaby się jakaś broszura. widziałem coś takiego wczoraj "o co chodzi w Rospudzie". skoro mamy naszą gliwcką Rospudę warto byłoby, żeby rozpropagować sprawę, bo nie wszyscy gliwczanie o tym wiedzą i myślą, że tunel leci od tesco do giełdy i to 200 metrów pod ziemią. nie wszyscy wiedzą że ma 200 metrów a pod ziemią będzie z 2 metry. ile kosztuje wynajęcie plakandy z bilboardem ze zdjęcie lotniczym, na którym zaznaczone będą te dziesiątki budynków i setki drzew, które pójdą pod siekierę postępu z 1960 roku! cieszę się bo, przy stałej liczbie fanów DTŚ moim zdaniem rośnie świiadomość ludzi z Gliwic i sprzeciw przeciwko DTŚ. szkoda, że nic się nie dzieje w mediach. żadnych debat, zadnych "warto rozmawiać"... ja znam może 10 osób, która sa za DTŚ. władze i stali forumowicze. mieszko, wilczur, inni mniej rzucający się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: eciwilG - Odwrócone Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 12:31 > kiedy cały zachód wyprowadza transport cięzki z centrów miast my to > walimy i to 750 metrów od rynku!!! i rozwalamy sobie główną ulicę i > całe miasto. a to piękny teren pod nowe inwestycje w mieście i jego > sklejenie poprzez zabudowanie śladu kanału. Nie my rozwalamy, a Frankiewicz nam rozwala miasto! On i jego skrajnie nieudolna ekipa nie maja najmniejszego pojacia jak funcjonuje miasto. Nie potrafi nawet kibli w miescie uruchomic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela eciwilG - Odwrócone Miasto IP: *.eimperium.pl 20.09.07, 09:00 tak to racja. podoba mi się też w jaki sposób nie potrafi się odnależc w polityce. chyba w końcu nie startuje w wyborach - było to w aktualnościach tydzien temu o tym, jak został na jakiejś radzie chyba w warsz. 17 głosami przeciw na 22 nie wpuszczony na listę. nie wiem o co chodzi ale zawsze mi się wydawało, że to raczej on kokietuje PO a tu coś takiego... można było miec nadziję na jakieś zmiany w mieście ale po tym chyba już nie można? po tym jak wykonano u nas w mieście modelową koalicję PO+SLD, do czego podobno idzie PO w warsz. coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.eimperium.pl 19.09.07, 09:09 widać, że "janalesi" to typowy "beneficjent" przemian ustrojowych, który wierzy ludziom w Glwicach, którzy wiedzą o co chodzi!!! on to wie, co robić, żeby się dostać na osiedle za szlbanem a inni to żule i zatorowcy! on wie, że tiry w mieście to postęp i rozwój. tak tak... jesteś w dechę facet. ten to ma łeb do interesów i planowania miast i wie co i jak, bo mu się tak wydaje a jak mu się wydaje to jest na bank tak, jak mu się wydaje! tak tak! za chwilę Unia postawi "?" pod tym wszystkim ale co mi tam Unia? ja przecież wiem co mi się wydaje! UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! do Stowarzyszenia - czy można gdzieś poczytać Opinię o DTŚ autorstwa ludzi z Architektury i np. TUP'u, bo słyszałem, że ostatnio było wiele opinii a nic nie wiem gdzie co jest? tylko proszę o urbanistów i architektów - nie drogowców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach 19.09.07, 21:11 Fragmenty kilku opinii ekspertów dotyczących przebiegu DTŚ przez Gliwice zostały zacytowane w Nowinach Gliwickich z 5 września 2007 w artykule "Kręgosłup czy nóż?". Część opinii jest w posiadaniu Stowarzyszenia Gliwiczanie dla Gliwica, dużą część posiada również NSI Gliwice. W posiadaniu wojewody są wszystkie nadesłane opinie oraz wnioski i liczymy, że zostaną one udostępnione ogółowi obywateli. Niewykluczone, że również my zdecydujemy się (za zgodą autorów) na opublikowanie posiadanych opinii na naszych stronach internetowych. Dziś mogę jedynie powiedzieć, że w najbliższym pażdziernikowym wydaniu kwartalnika Archivolta ukaże się drukiem jedna z nadesłanych do wojewody opinii. Jest to opracowanie architekta - urbanisty... nie drogowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 23:30 Tu znalazlam pewna propozycje www.berezowski.ovh.org/komentarze/DTS.jpg www.berezowski.ovh.org/komentarze/mapka.jpg Pomysl poprowadzenia DTS w calosci w tunelu jest ciekawy. Tak przeciez robi sie w miastach eropejskich, ze prowadzi sie drogi szybkiego ruchu pod calym miastem, a sa tylko wjazdy i wyjazdy z tunelu. 200 m od Dworcowej do Zwyciestwa to za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.eimperium.pl 20.09.07, 08:54 dzięki za info o opiniach - poszukam ale prosze to gdzieś wszystko razem opublikować. ciekawe, co o tym sądzą autorytety i fachowcy. że to bez sensu to wystarczy przez chwile pomyśleć ale wiadomo, że autorytety i fachowcy, coc dzisiaj kto ich słucha, bo wiemy lepiej przecież i nie po to mamy wolność, żeby słuchać wykształciuchów, ale warto poczytać i wiedzieć. kiedy bedzą te zgody i kiedy na jakiejś stronie pojawia się te opinie. trzymam za Was - trzymajcie się i liczę, że wygracie. skoro można pytać to proszę jeszcze powiedzieć czy to prawda, że: 1. Gliwce blokuja Zabrze z ich DTŚ 2. jaki jest postęp przez te 2-3 tygiodnie z Unią. 3. poza tym interesuje mnie co z tymi spotkaniami ekspertów u wojewody - czy to jeszcze będzie i 4. jak ma sie zaskarżony Raport o środowisku i decyzja prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach 20.09.07, 12:01 Gość portalu: ela napisał(a): > dzięki za info o opiniach - poszukam ale prosze to gdzieś wszystko > razem opublikować. jak będziemy mieli zgodę autorów, to opublikujemy. Pozstaramy się jak najszybciej. > trzymam za Was - trzymajcie się i liczę, że wygracie. :) Dzięki! > skoro można pytać to proszę jeszcze powiedzieć czy to prawda, że: > 1. Gliwce blokuja Zabrze z ich DTŚ tu mozna przeczytać list stowarzyszenia do Pani prezydent Zabrza: www.gliwiczanie.republika.pl/bbbb.html?a=2007/06/08/prez.gif tu odpowiedź: www.gliwiczanie.republika.pl/bbbb.html?a=2007/06/08/zabrze.gif a tu list Pani prezydent do marszałka woj.Śląskiego: www.gliwiczanie.republika.pl/bbbb.html?a=2007/06/08/zabrze1.gif Gliwiczanie niczego w Zabrzu nie blokują. Jeżeli Zabrze będzie miało kłopoty, to wina jest po stronie samorządów i DTS SA, że takpodzielili projekt i tak wnioskowali o pieniądze (na ostatni odcinek w Zabrzu, przed A1 - łącznie z pierwszym odcinkiem gliwickim). Kto im kazał tak to łączyć? Teraz zwalają winę na GdG. Bdura. GdG nie ma wpływu na tego typu decyzje. > 2. jaki jest postęp przez te 2-3 tygiodnie z Unią. trudno powiedzieć > 3. poza tym interesuje mnie co z tymi spotkaniami ekspertów u > wojewody - czy to jeszcze będzie i Wojewoda próbuje się wymigać. Nie podejrzewał, że opinie ekspertów będą tak druzgocące i teraz nie wie, co ma z tym dalej zrobić. Liczymy, że zorganizuje kolejne spotkanie, bo przecież pierwsze to było tylko przedstawienie stanowisk obu stron. Teraz powinna się zacząć rzeczowa dyskusja. Inaczej wcześniejsze działania wojewody będąbez sensu. > 4. jak ma sie zaskarżony Raport o środowisku i decyzja prezydenta? nowa decyzja się tworzy: www.gliwiczanie.republika.pl/2007/08/26/urzad.doc Mamy przeczucie, że nowa decyzja będzie kopią starej. Ale to tym lepiej. Jeżeli pozostaną wszystkie uchybienia, tymłatwiej będzie jąponownie zaskarżyć i wygrać. Nowa decyzja jest tworzona z pominięciem przepisów prawa - ogłoszenie w tej sprawie nie było upublicznione przez nakazany prawem okres czasu. Stowarzyszenie złożyło skargę w tej sprawie. Prawda jest taka, że wszelkie działania prowadzone są chyłkiem, aby nikt się nie dowiedział. Żeby złapać ogłoszenie o tworzeniu decyzji środowiskowej na stronie UW trzeba było miesiącami, dzień w dzień śledzić ich stronę. Ogłoszenie pojawiło się i natychmiast zniknęło. Czy to jest normalne? Czy to są przejrzyste procedury? Państwo prawa? Ciekawość, co mają do ukrycia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.eimperium.pl 21.09.07, 13:01 dzieki za info. swoją drogą siekawe, że nasze przezroczyste miasto, ISO, jakieś kolejne standardy i takie tam... a tu w naszym demokratycznym i europejskim mieście i państwie takie coś. bądzcie dobrych mysli - jeżeli te wszystkie dane w raporcie były podrasowane to te prawdziwe będą tym bardziej na korzyść Gliwic i przeciw fanon DTŚ. a swoją drogą, może to głupie pytanie, ale dlaczego oni sie tak upierają? przecież ktoś logiczny powinien ich ostrzec, że to się dla nich mam nadziję żle skończy. wstarczy, że ani prezydent ani ta druga pani, którzy się przekomarzali, kto na liście wyborczej ma byc nr 1 oboje... wypadli a już Nowiny na pierwszej stronie (czytałem tylko podpis pod obrazkiem) dopuściły słowo krytyki w postaci podpisu, że na Nowych Gliwcach jest pusto i że dziura... "i ty Brutusie przeciwko mnie?!" to nie fair play! i od razu mamy nowego szefa Aglomeracji! Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach 19.09.07, 12:27 jeanalesi napisał: > uuuu zobaczyłem też że DTŚ zajmie 45 ha terenów na których może > powstać wiele interesujących obiektów, np. skład węgla, targowisko, > postój taksówek bagazowych, zasypany zasmiecony kanał, nieuzytki, > fajne miejsca do picia wina parking dla samochodów, szczególnie > lubię zasmiecony fragment ulicy na piasku. > Nie zapominajmy o dzielnicy żuli ul. Świętej Katarzyny, zaniedbanym > parku. nie mozliwe niektóre z tych wartosciowych miejsc juz istnieją > i mają sie naprawdę świetnie. Kurcze cóz to za urbanistyczny geniusz > wszystkie te miejsca umieścił w jednym miejscu, jak się to udało? > Jezeli przez 700 lat istnienia tego miasta nie powstało w tym > miejscu nic fajnego to trudno liczyć że Budowa DTŚ powstrzyma > powstanie na tym terenie nowego Central Parku. :) faktycznie, do urbanistów ostatnich siedmiuset lat można mieć pretensje, ale do gieniuszka z trzoskikiem pełnym talentów już nie? to musi być cholernie rozpierająca ciało duma, tak sobie przyswoić absurdalny dziś pomysł sprzed trzydziestu lat i popierać go całom swojom siłom tylko z jednego powodu - to nie za pieniądze Gliwic ma być zrealizowany, za to kilka osób dzięki DTŚ się napasie. tak naprawdę, to jest wasz - popleczników DTŚ - jedyny argument. to z tego powodu najlepszy z prezydentów i jego ekipa przez ostatnich trzynaście lat nie kiwnęli palcem w celu ucywilizowania terenów, które wymieniłeś. a przecież można by sądzić, że kto jak kto, ale akurat oni powinni mieć głębszą wizję rozwoju miasta niż tylko podpięcie się pod plan z czasów komuny, który zaowocuje rozbiciem struktury miejskiej, a wzdłuż DTŚ powstaną tak oczekiwane przez was niezwykle estetyczne, przykuwające uwagę kilku metrowej wysokości ekrany akustyczne. jest już kilka miejsc (jak choćby w Katowicach przy tunelu pod rondem), gdzie można się tym widokiem delektować. sam miód, a jak przyciąga turystów! jeśli dojdzie do tego plan wybudowania estakady nad Pl. Piastów, to już będzie kompletna katastrofa. podobny syf wybudowali sobie w Gdańsku, tam też można obserwować czy kierowcy dłubią w nosach z okien kamienic... na drugim piętrze. może powinieneś się poważniej zastanowić za co tak żarliwie popierasz tę ekipę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Artykuł podChorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.eimperium.pl 20.09.07, 09:06 jest we Wrocławiu tez taki Komunikacyjny Węzeł Gordyjski przy Urzędzie Wojewódzkim i Moście przez rzekę. z tego co wiem teraz władze chcą to zlikwidować i w tym miejscu zrobić kawałek normalnego miasta - to albo Plac Obywatelski albo Społeczny, bo nie wiem ale przy Urzędzie Wojewódzkim. dorzucam to jako kolejny przykład przy likwidacji estakady w chorzowie. co ci ludzie w tym Wrocku i Chorzowie wyprawiają?:) mam pytanie - czy jeszcze gdzieś w Polsce dzije sie podobny projekt jak DTŚ w Gliwicach? wiem, że gdzie reszcie Polski do Gliwic... ale tak z ciekawości... fani DTŚ bo 2 kontrprzykłady juz mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 18:51 > Jaja robisz? Po 16 latach rzadow Frankiewicza ktory urzednik jest > tu obiektywny? Gdyby chodziło o urzędników miejskich, to może miałbyś rację. Ale zdaniem profesora nieobiektywni są urzędnicy wojewódzcy, a nawet centralni. Sprawa w inspekcji sanitarnej dotarła nawet do Głównego Inspektora Sanitarnego, który także odrzucił wszelkie zarzuty względem projektu DTŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 20:16 urban1981 przechodzisz sam siebie. Napisałeś "DTŚ powstaje tylko po to, żeby można było wygodnie transportować towary z KSSE do Sławkowa i z powrotem. Absurd!!!". Masz inne zdanie to je przedstaw i podaj dowody na jego poparcie. Samo krytykowanie i pisanie "Absurd!!!" to żaden argument. Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 20:51 fotoforum.gazeta.pl/72,2,728,57071780,69125887.html Mieszko, specjalnie dla ciebie - mapka z twojego ulubionego publikatora - MSI. Popatrz uważnie i oceń obiektywnie - dokąd wiedzie DTŚka? Prościusieńko, jak w mordę, do KSSE i ŚCL. A jak pamiętamy, firmy transpotowe nie mogą nadkładać drogi i jeździć A4 i DK88, omijając Gliwice - bo to za daleko i się nie opłaca. To są święte słowa pana wiceprezydenta Wieczorka. Obwodnicy pd-zachodniej jak nie było, tak nie ma (zresztą to też nadkładanie drogi), więc to zrobią firmy jadące do centum logistycznego i KSSE? Pojadą DTŚką. Jej parametry techniczne (rodzaj podbudowy i nawierzchni) są tak zaprojektowane, żeby móc obsługiwać bardzo ciężki transport (informacja ze stron DTS SA). Niby po co? A skoro będą jeździć tędy TIRy z kierunku Katowic, to dlaczego nie miałayby jechać i te ze Sławkowa? Co w tym jest takiego nieprawdopodobnego? Zastanów się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noi Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 21:38 Przeciez Frankiewicz bebni, ze tiry beda jezdzic po centrum poki DTS nie powstanie, bo to alternatywa dla ominiecia centrum dla tirow. Tym szantazem i oszustwem posluguje sie od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiora Mam nadzieję, że nie wprowadzą DTŚ do centrum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 22:37 Proszę mnie trzymać za słowo, ale wierzę w zbiorową mądrość europejską (UE). Gdyby DTŚ (w proponowanym przez UM kształcie) udało się jakoś "TWa i RT" cichaczem przeforsować, zarówno UE jak też EBI, mogły by pozorować, iż mają "czyste ręce", I ŻE NIE WIEDZIELI O DEGRADACJI. Teraz w/w nie mają już takiego komfortu. Nieszczęściem (a może wbrew pozorom szczęściem)Frankiewicza i jego otoczenia (z okresu absurdalnych lat rządzenia), jest Stowarzyszenie "przeciwko głupocie", które jest owocem nieliczenia się władz miasta z lokalnym społeczeństwem. Oczywiście tym stowarzyszeniem jest GdG Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 23:06 > Mieszko, specjalnie dla ciebie - mapka z twojego ulubionego > publikatora - MSI. Popatrz uważnie i oceń obiektywnie - dokąd > wiedzie DTŚka? Prościusieńko, jak w mordę, do KSSE i ŚCL. Pokaż mi lepiej mapkę, na której DTŚ wiedzie prościusieńko do Sławkowa. Swoją drogą, DK-88 też prowadzi prosto do KSSE, ale nie skłania cię to do wniosku, że to właśnie tamtędy kursować będą tiry. A tak przy okazji, jeśli wszystkie towary z KSSE wywozić się będzie tirami przez DTŚ, to po co PTK z Zabrza z grube miliony budowało ten nowoczesny terminal kontenerowy w porcie, który był otwierany w piątek?? Ja nie mówię, że argument budowania DTŚ z myślą o KSSE jest nielogiczny. Ale nie wszystko złoto, co się świeci. Nie każdy logiczny wniosek musi być słuszny. Zauważ, że w zimie wzrasta zachorowalność na grypę. I dziwnym zbiegiem okoliczności, także w zimie ludzie cieplej się ubierają. Czy to oznacza, że zachorowalność na grypę jest wynikiem chodzenia w ciepłym ubraniu?? Teoretycznie jest to logiczne, ale wszyscy dobrze wiemy, że to bzdura. Z DTŚ, KSSE i tirami, moim zdaniem, jest podobnie. Przyczynowość jest tu tylko pozorna. Znów można się odwołać do faktu, że projekt przebiegu DTŚ jest dużo starszy, niż tiry i KSSE. Dawno temu DTŚ zaprojektowano po to, żeby ludziom łatwiej było dojechać do pracy czy szkoły i ten powód budowy nadal jest, moim zdaniem, aktualny. Te wszystkie tiry, KSSE czy centra handlowe to tylko nakładka na tej podstawowy cel. W jakimś tam zakresie słuszna, ale wtórna do pomysłu budowy DTŚ. Nie można więc mówić, że DTŚ budowana jest dla tirów albo dla centrów handlowych. Budowana jest dla mieszkańców. A jeśli przejedzie nią jakiś tir albo klient do galerii handlowej, to też się świat nie zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 17.09.07, 19:13 mieszko966 napisał: > Pokaż mi lepiej mapkę, na której DTŚ wiedzie prościusieńko do > Sławkowa. Jeszcze takiej mapki nie widziałam, ale to pewnie tylko kwestia czasu. A umiejętność przewidywania pewnych rzeczy przed faktem ma niewątpliwe zalety nad tym, kiedy się narzeka po fakcie > Swoją drogą, DK-88 też prowadzi prosto do KSSE, ale nie > skłania cię to do wniosku, że to właśnie tamtędy kursować będą tiry. To wyjaśnił Wieczorek - za daleko > Nie każdy > logiczny wniosek musi być słuszny. Zauważ, że w zimie wzrasta > zachorowalność na grypę. I dziwnym zbiegiem okoliczności, także w > zimie ludzie cieplej się ubierają. Czy to oznacza, że > zachorowalność na grypę jest wynikiem chodzenia w ciepłym > ubraniu?? Zachorowalność na grypę wzrasta, kiedy zima jest ciepła :) > Znów można się odwołać do faktu, że projekt przebiegu DTŚ jest > dużo starszy, niż tiry i KSSE. Dawno temu DTŚ zaprojektowano po > to, żeby ludziom łatwiej było dojechać do pracy czy szkoły Tamten projekt DTS przewiduje również, że w Gliwicach mamy obecnie 360 tys. mieszkańców :)))Mocno nieaktualna prognoza, > (DTS) Budowana jest dla mieszkańców. A jeśli przejedzie nią > jakiś tir albo klient do galerii handlowej, to też się świat nie > zawali. Niby taki mądry jesteś, a tak bezkrytycznie wchłaniasz papkę reklamową serwowaną przez DTS SA i UM. To nieprawda, że DTS ułatwi indywidualnym kierowcom porusznie się po Gliwicach. Centrumzakorkuje się jeszcze bardziej, bo gdzie niby mają się podziać te samochody, które dojadą spoza Gliwic na ul. Zwycięstwa, Dworcową, Sienkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
faar Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 17.09.07, 22:48 kl-2 napisała: > > Swoją drogą, DK-88 też prowadzi prosto do KSSE, ale nie > > skłania cię to do wniosku, że to właśnie tamtędy kursować będą > tiry. > > To wyjaśnił Wieczorek - za daleko Kasiu Akceptujesz to co powie Wieczorek tylko wtedy, gdy pokrywa się z Twoją tezą? Więcej krytycyzmu. Wyjaśniałem już, że ten pomysł Wieczorka był po prostu głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
faar Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 17.09.07, 22:50 kl-2 napisała: > Tamten projekt DTS przewiduje również, że w Gliwicach mamy obecnie > 360 tys. mieszkańców :)))Mocno nieaktualna prognoza, Tak samo jak nikt nie przewidywał wtedy, że w Gliwicach będzie tyle samochodów. Szacunki były dużo niższe. Wychodzi więc na jedno :) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko966 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 17.09.07, 23:33 > To wyjaśnił Wieczorek - za daleko Wieczorek mówił o A4, że za daleko, a nie o DK88. Zresztą, to nie Wieczorek decyduje o tym, którędy jeżdżą tiry, ale kierowcy (tudzież szefostwo firm przewozowych), więc nie traktowałbym jego słów jako prawdy objawionej. Tym bardziej, że bardzo często był on zresztą na tym forum wyśmiewany (poniekąd słusznie), że zupełnie nie zna realiów panujących w transporcie i że jego dywagacje są nic nie warte. > Niby taki mądry jesteś, a tak bezkrytycznie wchłaniasz papkę > reklamową serwowaną przez DTS SA i UM. Nie papkę, tylko widzę, jak jest w Katowicach. Wcześniej, żeby dojechać na Uniwersytet, trzeba było wiele minut stać w korku na rondzie. Teraz, dzięki DTŚ i tunelowi pod rondem, dojeżdża się tam bez żadnych przestojów. Wiem, bo dzisiaj jechałem. Podobnie jest też w Chorzowie i Świętochłowicach, gdzie ulice rozprowadzające ruch z DTŚ wcale nie są szersze, niż te, które mamy w Gliwicach. Ja jestem bardzo przywiązany do praktyki, a praktyka naszego regionu pokazuje, że DTŚ ułatwia komunikację mieszkańcom regionu. Dzięki temu zajechałem dzisiaj do Katowic w 30 minut. Bez niej trwałoby to pewnie dużo, dużo dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 18.09.07, 22:25 W 30 minut DTŚ do Katowic? Jak jeździsz... i ile zakazów łamiesz po drodze? Czuj duch panie Andrzeju Wawrzyczek. Może czas już ujawnić nazwiska... popierających władze miejskie? To chyba nie wstyd przyznawać się do swojego nazwiska? Dziś urban 1981... c.d.n. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 18.09.07, 21:40 urban1981 czytujesz coś więcej niż MSI? W Dzienniku Zachodnim jest artykuł, który odpowie na twoje "wątpliwości". Jest też wątek na tym forum na ten temat. Może poczytasz??? Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Realizujmy DTŚ - projekt Tow. Wiesława Gomułki!!! IP: *.eimperium.pl 20.09.07, 10:00 mieszko966 napisał: "Znów można się odwołać do faktu, że projekt przebiegu DTŚ jest dużo starszy, niż tiry i KSSE. Dawno temu DTŚ zaprojektowano po to, żeby ludziom łatwiej było dojechać do pracy czy szkoły i ten powód budowy nadal jest, moim zdaniem, aktualny. Te wszystkie tiry, KSSE czy centra handlowe to tylko n a k ł a d k a na tej podstawowy cel. W jakimś tam zakresie słuszna, ale w t ó r n a do pomysłu budowy DTŚ. Nie można więc mówić, że DTŚ budowana jest dla tirów albo dla centrów handlowych. Budowana jest dla mieszkańców. A jeśli przejedzie nią jakiś tir albo klient do galerii handlowej, to też się świat nie zawali." ale się uśmiałem: facet sam sobie przeczy i pokażę gdzie: w takim razie rozumiem, że po DTŚ będą jeżdziły tylko Syreny, Fiaty 125,6, Zastawy i to do szkoły czasem fury a tirów nie wpuścimy, bo to dla nich nie było przewidziane... no i żadni klienci ani dostawa nie wjedzie! pan nie rozumie, że owa TIRowa i szybkosamochodowa "nakładaka" to jedyna dzisiaj, bo tych wymienionych sprzętów dziś już nie ma. to pokazuje, że w UM jesteśmy w 1960 roku a mieszko przyjechał dziś do pracy Warczącym Wartburgiem! czas biegnie i wydawało mi się że to obiektywne i gdyby nawet DTŚ w 1960 miała rację bytu (a była tak samo bez sensu jak teraz) to przecież upłynęło 50 lat i tego transportu, który ci wymieniłem już nie ma (nie ma tej nakładki) i zostały Tiry i szybkie auta i musimy mieć wiedzę (wystrczy spojrzeć co jeżdzi na rogu Zwycięstwa/Konstytucji, żeby wiedzić, że tej dawnej nakładki już nie ma!!! zmieniły sie auta, przekroje ulic, promienie skrętów (choc jest w gliwicach kilka (DK88/Tranogórska, Estakanda nad torami na warszawskiej), które robione niedawno maja promienie dla furmanek stąd tam tyle szkła. to jest dla wielu pewne - trasa DTŚ nie ma racji bytu bo niesie same minusy dla miasta! a kiedy rzucili bombe atomową na Japonię to czy świat się zawalił? - też nie - to żaden mieszko966 argumet. zaprzeczasz sam sobie bo twierdzisz, że ta trasa jest zrobiona dawno temu i dlatego nie rozumiesz, że tym bardziej, ba, była do kosza już w 1960, 1989 roku i trzeba tym bardziej, ze względu na to znacznie nieproporcjonalnie większe od tamtego obciążenie powinien być powtórnie wrzucony do kosza!!! ...ale że "ktos te pomięte papiery" z tego kosza wyciągnął, zachwycił się, ma władzę, pod wpływem zachwytu nadał sprawie bieg a teraz czy się przyzna, że jego zachwyt był dziecinny? nie - raczej zawali ten świat ale tego nie przyzna. więc nie siądzie z GdG do stołu w Glwicach to siądzie w Brukseli w Unii. i w to z kolei wierzę. wszystkie miasta na wschodzie sa przecięte - Będzin, Dąbrowa, Sosnowiec, Chorzów, Katowice, ale ze względu, że tam maja bliżej do warszawy to do Glwic nie doszli. nie zacierajmy tego, że DTŚ w Glwicach to kontynuacja tamtego z lat 60. 70. projektu i że w tamtych miastach to ich największy problem. z rangi miast stały sie osiedlami przy arterii komunikacyjnej - nie wierzycie to tam popytajcie. to już nie są miasta - DTŚ w Glwicach to nic innego. ze zdziwieniem, jak zapytacie to usłyszycie, że oni też chcą do DTŚ, która zacyzna się na Rondzie przy spodku w Katowicach ale, co was zdziwi, maja zamiar iść zupełnie innymi trasami poza centrami. w samej DTŚ na wschodzie jest podstawowy argument dla obalenia jej na zachodzie - te dwa kawałki będą się w tym miejscu kierowały sprzecznymi zasadami prowadzenia! pomyślcie o tym też w Stowarzyszeniu i popytajcie tych z Dyrekcji Średnicówki!!! słuchaj mieszko966! wolę, jak jako fan UM i DTŚ w krótkiej formie kontrujesz poboczne, trzecioplanowe wątki w wypowiedziach obrońców gliwic... i tego się trzymaj. nie otwieraj się niepotrzebnie bo kiedy sie otworzyłes to zupełnie bez sensu. dajesz obrońcom gliwic same argumenty do ręki - wiem, że tego nie rozumiesz ale uwierz na słowo i dalej szukaj punktów zaczepienia i nie mysl, że możesz zabłysnąc tu jakims merytorycznym i pierwszorzednym argumentem za DTŚ bo go nie znajdziesz... pamiętasz jak ktoś z UM błysnął myślą, że "firmy transportowe nie mogą sobie pozwolić na okrążanie Centrum miasta ze względu na wzrost kosztów na paliwa i muszą sobie jeżdzić pomiędzy naszymi dziećmi idącymi do szkoły? pamiętasz, jak ktoś powiedział, że to dobrze, że tysiace młodych ludzi opuszcza nasz kraj i jedzie do Ireland albo England?... wiem, że czujesz się pewnie ale więcej pokory. co zrobisz, jak kiedyś uda sie wygrać wybory i będa przegrane dla ciebie? i ktoś mądry ośmieszy i wrzuci te papiery z 1960 roku do kosz gdzie ich miejsce? gdyby Kaczyński był mądry to on by tę sprawę przeciął i wrzucił to do kosza i nie robilibysmy sobie wstydu w Unii, że chemy projekty z epoki chyba Gomułki czy Bieruta (cholera kto wtedy rządził?)! widzisz to juz mieszko966? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanalesi Re: Realizujmy DTŚ - projekt Tow. Wiesława Gomułk 20.09.07, 22:32 moze to jest i twój towarzysz mój napewno nie. Fajna wiedą dysponujesz mysląc że w latach sześćdzisiatych rządził bierut. Ale w sumie co tam bierut gomułka frankiewicz dla ciebie to to samo. Oni rządzili on rzadzi może to rodzina. sukcesja w lini prostej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Realizujmy DTŚ - projekt Tow. Wiesława Gomułki!!! IP: *.eimperium.pl 21.09.07, 13:06 wchodząc do pkoju pełnego kolegów nie muszę mówić "zdrastwójtie! "albo mordo tym moja!"" jeśli wiesz, o czym mówię...? co do tych wyliczonych "kto z kim przestaje takim się staje" koalicja PO+SLD jest w gliwicach faktem - a nie jest? to do ciebie pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.eimperium.pl 20.09.07, 09:07 to udowodnij tezę przeciwną? - prosimy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 10:39 I Pana Profesor wszystko to napisał sam, Panowie czapki z głów oto geniusz. Aleś dał się wkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: 195.205.21.* 16.09.07, 11:00 Najlepszy urbanista wśród onkologów i najlepszy onkolog wśród urbanistów. A do "Wiadomości Wędkarskich" też coś napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noi Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 11:33 > A do "Wiadomości Wędkarskich" też coś napisał? Tupaj tupaj cienkimi nozkami, tup tup tup... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 16.09.07, 21:18 "Najlepszy urbanista wśród onkologów i najlepszy onkolog wśród urbanistów." napisał o profesorze Chorążym anonimowy znawca "od wszystkiego". Jakież to żałosne... a przy tym plagiat. Wiem, że jedynie ZF ma prawo znać się na wszystkim... . Wprawdzie ostatnio, nawet jego partia, jakoś nie potrafi docenić tej wiedzy... ale i tak jest najlepszy. Czy PO już przystąpiła do GdG, czy może opanowały ją "bereklony"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opserfer Czas dyskusji nad DTŚ (której nie było) minął! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 13:33 Natomiast nad bieżącymi sprawam, które są niejako w toku, nie wpuszcza się zainteresowanych mieszkańców. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=63040211&a=63050611 Odpowiedz Link Zgłoś
whelp Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 18.09.07, 22:05 Nie chce się odnosić do wszystkich postów, więc odniosę się tylko do artykułu prof. Chorążego. Co by nie było wątpliwości to jestem za tym, żeby powstała DTS z zakazem przejazdu pojazdów powyżej 3,5 tony przez tunel. Z pierwszym akapitem całkowicie się zgadzam. Jesteśmy uzależnieni od wielkich korporacji, etc. etc. Ja sam jak spojrzę tylko na mój komputer to jestem uzależniony od wielkich korporacji. Microsoft, AMD, Samsung, HP, i tak dalej. Gdzieś te fabryki się muszą budować, fajnie że u nas, a nie w innym miejscu. Stwierdzenie, że to co podaje miasto to iluzje to prawda, niestety sam profesor w swoim artykule nie stroni od mnóstwa iluzji. Czy DTS w takiej formie jak jest planowane będzie służyło jako tranzyt ze Strefy do miast aglomeracji? Jeśli będzie chodziło o dojazd tylko do miast na trasie DTS to na pewno tak. Przy czym: jeśli na DTS w Gliwicach ruch będzie zbyt duży kierowcy wybiorą DK88-A1-węzeł DTS i dopiero potem do centrów. Terminal w Sławkowie jeśli przyjmie 1 procent ruchu z Strefy to chyba max. To jest naprawdę wygłup profesora. Po pierwsze mamy Centrum Logistyki w Gliwicach, które ma obsługiwać ruch kolejowy. Po drugie pociągi jadące do Ukraina/Rosja mają specjalne przesuwne ustawienia osi, żeby wjechać na szyny na wschodzie, a u nas na CMS. W Chinach wracają na wąski rozstaw. No dobrze ale załóżmy, że jednak profesor ma racje. To: 1. Jak chcę jak najtaniej – wybieram drogę przez Bytom (DK88) i Dąbrowę Górniczą 2. Jak chcę jak najszybciej - mogę wybrać DTS a w Katowicach zjechać na A4 i potem dalej S1. 3. Mogę zjechać od razu w Gliwicach na A4 a potem na S1 Albo kręcą w Katowicach albo w Gliwicach. W Gliwicach wjazd przez DK88 mają od ręki na DTS też muszą najpierw wskoczyć na DK88. Artykuł z DZ mnie o tyle przekonuje, o ile można by zapytać ile w Centrum Logistyki mają zamiar spławiać rzeką, którą mają tuż pod nosem. Pewnie kolejny 1% towarów. A transport powrotny to już chyba tylko do Sławkowa bo po co dobra dla Europy Zachodniej do Strefy? Kolejna nieprawda w artykule to sugerowanie, że DTS w Gliwicach będzie miała pas awaryjny – zgodnie z tym co podano na stronie DTS – pasu awaryjnego nie będzie. „Szeroki na kilkadziesiąt metrów pas betonu”. Sprawdźmy. Droga G ¼, czyli max 3,5 metra na jezdnię i po 1,20 na pobocze. Pasy mają być nierozdzielone. Czyli max 16,40 metra szerokości. Lekki mistake wynikający z niesprawdzenia przepisów. Następne przekłamanie to stwierdzenie, że będzie 8-9 dwupoziomowych skrzyżowań. 8-9 a dokładnie 11 (razem z wjazdem na DK-88) to będzie obustronnych zjazdów i wjazdów na DTS, z czego 3-4 będą dwupoziomowe i to raczej przed wjazdem do centrum. O ekranach akustycznych nie wiem, więc powiedzmy że to „iluzja” do przyjęcia. W centralnej, historycznej części miasta gdzie był basen portowy ma być tunel. I w czym problem? Że ma być znowu basen portowy? Na tunelu ma być parking wielokondygnacyjny. Iluzja – może tak, może nie. Chyba na razie nikt nie wie co tam będzie. Ile osób tyle koncepcji. Póki co jest parking koło GCH. Co myślę o tej inwestycji? 1. Zgadzam się, co więcej powiem nawet, że taką obwodnicę już zaczęli budować i dość szybko im idzie, na pewno skończą zanim zacznie się budowa DTS w Gliwicach. No i DTS-ki nie traktuje jednak jako drogi tranzytowej. 2. DTS-ka podzieli tkankę miejską – tak to prawda, ale skoro już operujemy urbanistycznymi terminami, to tkanka miejska w tym miejscu jest i tak podzielona przez dawny kanał. Centra tak czy siak powstaną, system drogowy w tym rejonie będzie niewydolny (moja iluzja) i skończy się to jeszcze gorzej dla mieszkańców. Stracą na wartości ceny domów mieszkalnych? Rok-dwa temu za metr w Gliwicach płaciło się 1,2-2 tys., teraz płaci się 3-4 tys. Przy DK będą pewnie koło 3 tys. Tym niemniej zgadzam się z tezą że cena będzie zależna (negatywnie) od położenia przy DTS. 3. Iluzja. Teoria o tym, ze każda nowa droga powoduje wzrost ruchu na niej o 30% w porównaniu do tego jaki byłby ruch na istniejących ulicach gdyby jej nie było, jest równie dobra co moja teoria o tym, że spadek cen samochodów i fakt że większą ilość osób dziś stać na nie, powoduje wzrost ruchu samochodów też o 30% w jakimś tam okresie czasu. Równie dobrze można powiedzieć, że fakt wybudowania obwodnicy spowoduje wzrost ruchu tylko z powodu jej zbudowania. 4. Fakt. Miasto zubożeje o te 45ha. Reszta to iluzja. 5. DK-78 istnieje. W skrócie to Rybnik – Tarnowskie Góry. Łączy się z 88, z 44 i A1. Jakoś tez musi się łączyć z DTS, no ale jakby miała iść tak jak szanowny profesor pisze, to skrzyżowanie byłoby chyba w tunelu. Prawdopodobnie poleci z 78 na 88 potem na obwodnicę i wypadnie na Rybnicką. 6. Tak to jest poprawne myślenie, powinniśmy korzystać z pieniędzy centralnych. Czemu nie? Czy gospodarskim myśleniem będziemy nazywać odnowę korzystania z pieniędzy budżetu państwa? Z tekstu dalszego już nienumerowanego artykułu: Zgadzam się, że znaczna część mieszkańców miasta jest obojętna na cały stan rzeczy. Po ostatnich wyborach można spokojnie uznać, że 50% mieszkańców ma to wszystko głęboko gdzieś tam... No to tyle już i tak za dużo się wypisałem Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 18.09.07, 22:40 Po pierwsze ponawiam pytanie, które kierowałem do urbana1981 - czytasz coś więcej niż MSI? Może lektura Dziennika Zachodniego pomoże ci zrozumieć pewne fakty? Po drugie, piszesz " Następne przekłamanie to stwierdzenie, że będzie 8-9 dwupoziomowych skrzyżowań. 8-9 a dokładnie 11 (razem z wjazdem na DK-88) to będzie obustronnych zjazdów i wjazdów na DTS, z czego 3-4 będą dwupoziomowe i to raczej przed wjazdem do centrum". Radzę zatem poproś nasze władze miejskie (podobno udostępniają wszystkie dokumenty) aby udostępnili ci raport oddziaływania na środowisko dotyczący DTŚ z czerwca 2006. Poproś też o załączniki... i wtedy będziemy mogli porozmawiać. Na razie udajesz, że wiesz i cytujesz MSI ale to nic nie znaczy. Pokaż mapy z raportu i potoki ruchu... obecne i przewidywane a nie udawaj, że jest inaczej niż napisano w raporcie. P.S. Czy według ciebie drogi serwisowe oraz wjazdy i zjazdy na ulicę Zwycięstwa też znajdują się "raczej przed wjazdem do centrum"? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanalesi Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 18.09.07, 23:05 Jakiś taki madry i oczytany. Ja rozumiem że dla ciebie kynologu centrum Gliwic jest od al. Jana Nowaka Jeziorańskiego do Królewskiej Tamy ale to trochę za szerokie rozumienie znaczenia słowa centrum jak dla mnie. Czemu nie napiszesz ze wielo-poziomowych rozjazdów będzie prawie kilkanaście to brzmi jeszcze straszniej. gdzie chcesz upchnąć tych prawie kilkanascie zjazdów na zwyciestwa i dworcowej bo według mnie to jest centrum. "powiedz mi gdzie mieszkasz, a powiem ci jaki jest twój stosunek do DTŚ" czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ IP: *.eimperium.pl 19.09.07, 08:58 tak byście chcieli - zredukować zainteresowanych do kilku osób ze 190 tysięcy z Gliwcach. nie ma dziwne. kilka osób woli widzieć na przeciwko siebie kilka osób. nawet gdyby ten pan był z Chin to ma w tej sprawie prawo mówić. co to ma do rzeczy gdzie mieszka. to jakbym zapytał ciebie co to cie obchodzi, skoro twój dom nie jest na przyszłym pacie ruchu DTŚ? powiedz lepiej "jeanalesi" jaki masz stosunek do Rospudy? a nie - ty nie możesz mieć stosunku bo jesteś ze Zwycięstwa i ciebie to nic nie obchodzi bo twoja wieś spokojna!!! cha cha. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanalesi Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ 19.09.07, 19:08 mam w du.. Rospudę i nie lubię ekologów ani zielonych i kazałbym mieszkać im przy ruchliwej jednopasmowej ulicy po której jeżdzą TIR- y. Mam ruch pod oknem i gó..aną myjnię która szumi cały dzień i nie narzekam caly czas, bo jak chcesz mieszkać w centrum to musisz sie pogodzic z hałasem. w przeciwienstwie do ciebie jestem z miasta, a nie ze wsi. Gdyby ten Pieczyrak był z chin to siedziałby cichutko i to jest róznica między polską a Chinami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypuch Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 21:06 A my mamy w du... ciebie i to cale talatajstwo, ktore popierasz dla wlasnego szmalu, cieciu. Miasto to ty widziales najwyzej w telewizji. Dales nie raz dowody, ze jestes kompletnym kretynem z sowieckiego kolchozu, tam jest im wsio rawno czy jest smrod i lasas. Twoje wypowiedzi dowodza tylko, ze trzeba natychmiast odsuniac od wladzy obecne kierownictwo Gliwic! Taka holota jak ty to dramat i tragedia Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipeta [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 23:27 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 21:12 Czy ty sie nazywasz Piotr Wieczorek i jestes wiceprezydentem Gliwic? Bo on mieszka przy ruchliwej ulicy (Pszczynska) i ma myjnie pod oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Do ciekawej IP: *.adsl.alicedsl.de 20.09.07, 11:32 Ciekawa ty chyba masz racje z tym wielo-nickiem "jeanalesi", ktory uwielbia tu wszystkich dotykac. To on, bo jezeli jego sie tu dotknie, to znikaja wypowiedzi, ktore jego dotykaja, co doswiadczalem. Teraz podjal kolejna probe nasz przekret, chcac udowodnic nam, ze ma dopiero 27 lat ten przedszkolak. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ 19.09.07, 21:20 jeanalesi napisał: „mam w du.. Rospudę i nie lubię ekologów ani zielonych i kazałbym mieszkać im przy ruchliwej jednopasmowej ulicy po której jeżdzą TIR-y. Mam ruch pod oknem i gó..aną myjnię która szumi cały dzień i nie narzekam caly czas, bo jak chcesz mieszkać w centrum to musisz sie pogodzic z hałasem. w przeciwienstwie do ciebie jestem z miasta, a nie ze wsi. Gdyby ten Pieczyrak był z chin to siedziałby cichutko i to jest róznica między polską a Chinami”. Cóż za oszałamiający pokaz erudycji, elokwencji i kultury. Jestem pod wrażeniem. Nie zrozumiałem jednak zdania: „Gdyby ten Pieczyrak był z chin to siedziałby cichutko i to jest róznica między polską a Chinami” . Czy chodzi tutaj o to, że w Chinach bałbym się odezwać czy o to, że nie podoba ci się polska demokracja i tęsknisz za chińskim modelem władzy? Czy pisząc „to jest różnica między polską a Chinami” celowo napisałeś nazwę naszego kraju z małej, a Chin z dużej litery aby podkreślić swoje sympatie i antypatie? P.S. Miałem okazję żyć w czasach stanu wojennego i wtedy również nie „siedziałem cicho”… a ty, nawet dziś boisz podpisać się własnym imieniem i nazwiskiem pod swoimi poglądami. Ot różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanalesi Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ 19.09.07, 23:38 sorki spieszyłem sie na mecz, ale moje sympatie zdecydowanie leżą po stronie Polski. Trudno byłoby mi walczyć o wolność od 1981 skoro miałem wtedy dokładnie 1 rok. Powiedzcie szczerze na początku jak wszyscy zieloni, ekolodzy, chcieliscie poprostu fajnie zarobić na protescie, a jako że sie nie udało to teraz to beznadziejne gów.o dalej ciągniecie? widzę juz ekologów z wajrakiem przypinających się do budek na balcerku. Broniących płodozmiana pospokitego zyjącego przy ulicy Dubois. co w warszawce przy budowie wiezowców to sie udaje, a w gliwicach nie wyszło i co tu zrobić? popraw mnie jeżeli się myle. Visca El Barca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franko Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 23:44 Przestac cpac i pic rownoczesnie i poloz tatusia do lozka i wyprowadz sie z Pszczynskiej na wies Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ 20.09.07, 00:53 Bardzo się mylisz jeanalesi. Tak to jest, kiedy się ocenia innych według własnej hierarchii wartości ("chcieliście po prostu fajnie zarobić"). Wyobraź sobie, że można działać BEZINTERESOWNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 10:15 BEZINTERESOWNIE?, a spade4k cen mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ IP: *.eimperium.pl 21.09.07, 13:09 do Chin tęsknicie widzę fani DTŚ. zapewniam, że nie jest nam w kwestii praktyk demokratycznych daleko... zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanalesi Re: Dobry jest Artykuł prof. Chorążego nt DTŚ 21.09.07, 13:18 Trudno mi ciebie nazwać inaczej niz głuptaskiem. jest nam równie blisko do Chin jak tobie do eli "klonie paskudny". Odpowiedz Link Zgłoś
whelp Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 19.09.07, 06:59 andrzej.pieczyrak napisał: > Po pierwsze ponawiam pytanie, które kierowałem do urbana1981 - > czytasz coś więcej niż MSI? Może lektura Dziennika Zachodniego > pomoże ci zrozumieć pewne fakty? Na razie odpowiem ci tylko na to. Akurat co do tego nie czytałem MSI, oparłem się na danych ze strony DTS i tego co wiem choćby z roku studiowania geografii transportu. Lektura z DZ jest czystą reklamą centrum, jakie to oni mają możliwości. Teraz zerknij sobie na czystą reklamę centrum w Sławkowie: www.lhs.slawkow.pl/tresc/c_6.htm no i mamy całe centrum będzie przerabiać nawet do 100 tys. kontenerów rocznie. Nie ma co jak tam będzie 1% z Gliwic (ze strefy) to max czyli 1000 kontenerów na rok, czyli 3 tiry dziennie. - zakładajac że będzie to leciało Tirami, bo przecież mamy jeszcze w naszym gliwickim centrum tory kolejowe. Nie mam czasu by poświęcić go na przeglądanie materiałów w Urzędzie. Chyba to wasza broszka, żeby udowodnić że wynika z niego katastrofa dla Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 19.09.07, 11:59 whelp napisał: > Na razie odpowiem ci tylko na to. (...) to ty jesteś Mieszko pod nowym nickiem? :D Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 19.09.07, 21:34 Wielokrotnie przywoływałam zapisy "decyzji środowiskowej" odnośnie DTS w Gliwicach, ale zrobię to po raz kolejny, bo niektórzy próbują relatywizować rzeczywistość opowiadająć, że nie będzie estakad i dwupoziomowych skrzyżowań oraz dróg serwisowych. Co prawda decyzja została uchylona przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze, jako niezgodna z prawem, ale jest to jedyny dostępny dokument, który dość szczegółowo opisuje przedsięwzięcie. Otoniektóre zapisy. Całość jest na stronie GdG www.gliwiczanie.republika.pl/2006/07/18/decyzja-srod2.htm Przedsięwzięcie polega na: - budowie drogi klasy G 1/4, G 2/2, GP 2/3 długości ok. 8,2 km, - rozbudowie dwupoziomowego węzła drogowego z droga krajową nr 88, - budowie dwupoziomowego węzła drogowego z ul. Orlickiego i ul. Jana Śliwki, - budowie dwupoziomowego węzła drogowego z ul. Sienkiewicza, ul. Dubois i ul. Bohaterów Getta Warszawskiego, - budowie dwupoziomowego węzła drogowego z ul. Zwycięstwa – Dworcowa – Częstochowska, gdzie DTŚ usytuowana będzie w tunelu na odcinku od ul. Zwycięstwa do ul. Dworcowej, - budowie jezdni obsługujących („serwisowych”) od ul. Zwycięstwa do ul. Częstochowskiej, - budowie dwupoziomowego węzła drogowego z ul. Konarskiego, - budowie połączeń drogowych z ul. Franciszkańską, ul. Robotniczą w rejonie ulic W. Pola – Hutnicza, planowana ul. Nowobojkowska i ul. Baildona, - budowie dwupoziomowego węzła drogowego z ul. Królewskiej Tamy, - budowie dwupoziomowego węzła drogowego z ul. Kujawską i Błonie, - budowie dwupoziomowego węzła drogowego z autostradą A1, - budowie estakady nad terenami zalewowymi rzeki Kłodnicy, - budowie estakady dla przekroczenia DTŚ torów PKP i ul. Wschodniej, z wyłączeniem działek na terenach zamkniętych, - przebudowie ulic poprzecznych krzyżujących się z DTŚ w zakresie niezbędnym dla realizacji inwestycji, - budowie mostów, wiaduktów, konstrukcji wsporczych, w tym murów oporowych, koniecznych dla realizowania jezdni w wykopach i na nasypach, - budowie i przebudowie istniejących ciągów pieszych, rowerowych, dojść i dojazdów zapewniających obsługę komunikacyjną przyległego terenu, Odpowiedz Link Zgłoś
whelp Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 19.09.07, 21:58 kl-2 napisała: > Wielokrotnie przywoływałam zapisy "decyzji środowiskowej" odnośnie > DTS w Gliwicach, ale zrobię to po raz kolejny, bo niektórzy próbują > relatywizować rzeczywistość opowiadająć, że nie będzie estakad i > dwupoziomowych skrzyżowań oraz dróg serwisowych. To z czasów kiedy nie zaglądałem na forum, wieć pozwól że się najpierw zapoznam, bo dokumentu nie znam - a troche mi to zajmie Odpowiedz Link Zgłoś
whelp Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 21.09.07, 14:44 Po przeczytaniu decyzji środowiskowej (thx kl-2) muszę kilka swoich wypowiedzi sprostować. Oczywiscie zajmujemy się DTSką w centrum czyli od kiedy robi się G1/4 - od Królewksiej Tamy 1. Ekrany nie są iluzją, ale faktem. Niestety nawet super-hiper otoczone bukszpanem etc. nie upiększają krajobrazu, ale są niestety nieodzowne. Było nie było duży minus DTSki. 2. Dałem dupy z tymi skrzyżowaniami dwupoziomowymi. Zupełnienie nie zajarzyłem że każdy wjazd i zjazd powiąznay będzie z drogą która przecina DTS-ke u góry. Pisząc 3-4 miałem na myśli 2 które są jeszcze gdy DTS ma 3 pasy - z Kujawską i Królewskiej Tamy plus te tuż przed wjazdem na DK88. 3. Drogi serwisowe. Jedyne miejsce gdzie będzie to tunel i kawałek przed i za. To prawdopodobnie wymóg w przypadku użytkowania dróg w tunelu. Więc tu nie ma mowy o tym. Mały kawałek którego w więszości nie widać. 4. Z postu Andrzeja Pieczyraka: "Pokaż mapy z raportu i potoki ruchu... obecne i przewidywane a nie udawaj, że jest inaczej niż napisano w raporcie." W decyzji o potokach nic nie ma. Na moje stwierdzenie kiedyś, że jak samochód pojedzie DTS-ką to nie pojedzie innymi drogami - w końcu to naczynia połączone - ktoś z SypmGdG napisał, że zgodnie z teorią nowa droga generuje dodatkowy ruch - jakieś 30% większy, równie dobrze można stwierdzić, że jak wybudują obwodnicę to na 10 samochódów, przybędzie 3 tylko dlatego, że ją oddano. Dla mnie teoria która jest lekko bez sensu. Nie ma co się posiłkować tym, że otorzą Focus Park i ruch się zwiekszy bo jego otworzą tak czy siak. Ruch na DTS będzie może nawet bardzo duży, ale przez to zmniejszy się na Odrowążów, Kujawskiej czy Pszczyńskiej. 5. Uzmysłowiłem sobie jednocześnie, że trudno tu mówić, o tym, że DTS podzieli miasto na 2 części. 11 przejazdów plus przejścia dla pieszych to chyba więcej niż jest nad DK-88 czy torami kolejowymi, nie wspominając A4, czy A1. Budowa DTS-ki ma minusy i chyba nikt temu nie zaprzeczy, jednak ma też plusy i dla mnie więcej jest plusów niż minusów. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.pieczyrak Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 21.09.07, 23:13 Chciałoby się odpowiedzieć "witaj w klubie" ale widzę, że jednak stale jesteś po innej stronie mocy. Nie zmierzam Cię przekonywać ale: 1. DTŚ w Gliwicach to podział miasta. 2. Zjazdy, wjazdy, drogi serwisowe to nie fikcja ale rzeczywistośći...i tego się boję. 3. ...a doczytałeś do tego momentu jak wspomina się o wyburzeniu muzeum odlewnictwa? 4. Nowoczesność ponad wszystko???? Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 22.09.07, 00:21 whelp napisał: >> 4. Z postu Andrzeja Pieczyraka: "Pokaż mapy z raportu i potoki >> ruchu... obecne i przewidywane a nie udawaj, że jest inaczej niż >> napisano w raporcie." > W decyzji o potokach nic nie ma. Tutaj masz mapkę z potokami ruchu. Wyrób firmy INKOM, która ma udziały w DTS SA i robi dla nich i dla UM Gliwice różne projekty: fotoforum.gazeta.pl/72,2,728,57071780,57072670.html Czerwonawe i niebieskie prostokąty to istniejące i planowane "generatory ruchu". Grubość drogi odpowiada natężeniu ruchu. Zwróć uwagę, że na DTS jest planowane większe natężenie ruchu niż na A4 w rejonie, gdzie teoretycznie stanowi ona pd-zach obwodnicę miasta. Trochę to dziwne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
faar Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 22.09.07, 10:36 @whelp Dzięki za merytoryczne przedstawienie racji - faktycznie jest sporo minusów tej DTŚ-ki. Mnie to przełamanie miasta na pół średnio bierze, bo jak będzie Forum i Focus Park to moim skromnym zdaniem nie tylko DTŚ ale nawet tory kolejowe tego miasta przetną na pół (przy czym tory są o wiele grosze niż DTŚ, a jakoś SGDG nie chce zlikwidowania kolei na terenie Gliwic). Tym bardziej, że ta droga będzie przecięta tyloma drogami poprzecznymi, to o czym mowa :) Jest dla mnie jednak negatywem sprawa tych ekranów ochronnych, oraz te 2 poziomowe skrzyżowania. Może by napisać do DTŚ, aby zrobiło jakieś wizualizacje tego czegoś :( Pewnie i tak nie zrobią i teraz pytanie - nie zrobią: 1. bo im się nie chce 2. bo wiedzą, że wtedy DTŚ popadłaby w jeszcze większe problemy? Gdyby odpowiedź na to hipotetyczne pytanie to była (2) to już bym robił starania o wysłanie takiego maila do DTŚ :) Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 22.09.07, 22:52 faar napisał: > Może by napisać do DTŚ, aby zrobiło jakieś wizualizacje > tego czegoś :( Fajny pomysł. Może napiszesz? Pytam poważnie. > > Pewnie i tak nie zrobią Skąd ten pesymizm? Przecież wszystkie procedury dotyczące DTS są tak przejrzyste... (Zartuję oczywiście). Jedno jest pewne, predzej odpowiedza Tobie, niż komuś z GdG. Dlatego namawiam Cię, żebyś napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
faar Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 28.09.07, 23:51 > Dlatego namawiam Cię, żebyś napisał. Napisałem po jednym dniu namysłu. Dzisiaj mamy piątek i nie ma odpowiedzi. Lenistwo? Ani przepraszam, ani dziękuję, ani ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 30.09.07, 00:34 faar napisał: > Napisałem po jednym dniu namysłu. Dzisiaj mamy piątek i nie ma > odpowiedzi. > Lenistwo? Ani przepraszam, ani dziękuję, ani ... ;) Hmm, widocznie sprawa wymaga głębszego namysłu z ich strony. A kpa chyba nie reguluje terminów odpowiedzi na maile... Ja dostałam odpowiedź z mzuk po 5 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.adsl.alicedsl.de 01.10.07, 00:19 kl-2 napisała: > Hmm, widocznie sprawa wymaga głębszego namysłu z ich strony. > A kpa chyba nie reguluje terminów odpowiedzi na maile... Przepraszam KL-2, ze Cie poprawie. DTS, to korporacja firm lub firma, a wiec nie podlega pod k.p.a. Szanujace sie firmy, jezeli nie narzuci sie im w pismie terminu do odpowiedzi, odpowiadaja szybko, ale niekiedy potrzebuja az 30 dni. Nie ma tu znaczenia, czy pismo wyslano poczta czy mailem. Tu poczta goruje, bo masz prawo do dowodu nadania. W tej pierwszej odpowiedzi masz racje. Podejrzewam, ze DTS zrozumiala w koncu, ze nie dokona tego cesarskiego ciecia na naszym miescie, dlatego unika odpowiedzi na tak banalne zapytania. Gdyby jednak wbrew rozsadkowi dokonali tego ciecia, to napewno licza, ze taka wizualizacje wykonaja im bezplatnie nasi utalentowani grafficiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach 01.10.07, 23:35 Gość portalu: kibic napisał(a): > kl-2 napisała: > > > Hmm, widocznie sprawa wymaga głębszego namysłu z ich strony. > > A kpa chyba nie reguluje terminów odpowiedzi na maile... > > Przepraszam KL-2, ze Cie poprawie. DTS, to korporacja firm lub > firma, a wiec nie podlega pod k.p.a. słusznie > Szanujace sie firmy, jezeli nie narzuci sie im w pismie > terminu do odpowiedzi, odpowiadaja szybko, ale niekiedy potrzebuja > az 30 dni. Im dłużej czeka się na odpowiedź, tym więcej (niepotrzebnych?) podejrzeń lęgnie się w głowie... Kiedy sprawa jest czysta, a firma solidna, to nie potrzeba miesiąca do namysłu nad odpowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Artykuł prof. Chorążego nt DTS w Gliwicach IP: *.gwardii.osi.pl 02.10.07, 17:16 droga Pani gwarantuję że pracownicy firm mają na prawdę więcej roboty niż odpisywanie na pisma (w szczególności takie w których rozmówca nie chce dyskutować tylko udowadniać swoją rację). Założenie że ktoś odpowiada późno to jest oszustem ma Pani we krwi chyba - życzę Pani słusznej pracy a nie zbijania bąków na forum i życiu na czyjejś harówie. Odpowiedz Link Zgłoś