Dodaj do ulubionych

Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!!

26.05.08, 09:08
Minęło 63 lata za nim gliwiczanom udało się awansować do najwyższej klasy
rozgrywkowej w Polsce. Wielka feta na Rynku pokazała jak wielkie jest
zapotrzebowanie w mieście na piłkę nożną. Sami bohaterowie nie czuli
zaskoczenia taka rzeszą fanów oczekujących do późnych godzin nocnych.

piastgliwice.eu/comment.php?what=news&id=484&PHPSESSID=2
Obserwuj wątek
    • quilleur Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 09:16
      Było już po północy z soboty na niedzielę, kiedy na ulicę Zwycięstwa w Gliwicach
      wjechał autokar z piłkarzami Piasta. W otwartych oknach pozdrawiali kibiców
      zawodnicy, którzy przejdą do sportowej historii miasta. Co bardziej odważni fani
      wdrapali się na dach pojazdu, który jechał żółwim tempem i tam wyrażali swoja
      radość. Jeden z obserwatorów nie omieszkał stwierdzić, że nazwa głównej ulicy
      Gliwic jest adekwatna do tego, co się tam działo.

Dwie młode dziewczyny zdzierały gardło, wiwatując na cześć ich ukochanej
      drużyny. - Staram się być na meczach Piasta w Gliwicach. Do końca wierzyła, że
      awansujemy do ekstraklasy - mówiła Aleksandra Kesler, a Joanna Pietruszyk
      dodała: - To jest coś fantastycznego. Cieszę się, że mogę uczestniczyć w tak
      spontanicznej uroczystości.

Olbrzymiego wzruszenia nie krył też Michał Dylong: - 28 lat jeżdżę z Piastem na
      mecze po Polsce. Dzisiaj doczekałem się wreszcie chwili, że mogę krzyczeć
      ekstraklasa jest już nasza. Przepraszam, ale nic więcej nie mogę powiedzieć -
      mówił wzruszonym głosem Dylong.

Na czele pochodu przed autobusem z piłkarzami szedł prezes Piasta, Jacek
      Krzyżanowsk.

- Przyznam szczerze, że po środowej porażce zwątpiłem w to, że możemy awansować.
      Pojechałem do Warszawy, aby być z piłkarzami podczas ich ostatniego meczu w tym
      sezonie. Okazało się, że jednak jesteśmy w ekstraklasie. Nie muszę mówić, co
      wtedy czułem - powiedział Krzyżanowski.

Na Rynku trwała tymczasem wielka feta. Kilkakrotnie na ramionach kibiców
      wznoszony był do góry Jarosław Kaszowski - kapitan Piasta. Jest on wyjątkową
      postacią w tej drużynie. W 1996 roku rozpoczynał z nią grę w B klasie. Tylko on
      został z tamtego zespołu, nic dziwnego, że był w sobotnią noc jednym z
      najszczęśliwszych piłkarzy na Rynku.

- Proszę napisać, że Kaszowski jest wielkim zawodnikiem Piasta i dokonał
      niebywałej sztuki - przekonywał Marek Filipczyk, były bramkarz, a obecnie
      członek zarządu Piasta.

Pojawienie się Piotra Mandrysza wywołało euforię. On też wielokrotnie podrzucany
      był przez kibiców w górę.

- Po raz pierwszy uzyskałem awans do ekstraklasy z drużyną, która nigdy w niej
      nie była. Konsekwentnie realizowaliśmy swój plan. Chcieliśmy awansować, wbrew
      temu, co niektórzy o nas mówili. Udowodniliśmy przy tym, że potrafimy walczyć do
      końca - stwierdził trener Mandrysz.

Dla gliwiczanina Wojciecha Kędziory, wychowanka Sośnicy, potem zawodnika Carbo i
      teraz Piasta, ten awans ma szczególny wymiar. - Jeszcze do mnie nie dociera, że
      jesteśmy w ekstraklasie. Muszę się z tym oswoić. Niektórzy już nas skreślili,
      dlatego jestem bardzo wdzięczny tym, którzy do końca w nas wierzyli - powiedział
      Kędziora.

Od dzisiaj przed działaczami Piasta są kolejne wyzwania. Trzeba szukać stadionu,
      na którym zespół będzie rozgrywać mecze w ekstraklasie. Władze miejskie też mają
      o czym myśleć. Awans stał się faktem. Trzeba jak najszybciej zabrać się za
      przebudowę obiektu na ulicy Okrzei. Teraz nie ma już żadnych wymówek. Piłkarze
      swoje zrobili, czas, aby wykazali się też inni.

- Od poniedziałku zaczynamy przygotowania organizacyjnie. Po awansie czeka nas
      mnóstwo pracy - stwierdził dyrektor gliwickiego klubu Józef Drabicki.
      Andrzej Azyan - POLSKA Dziennik Zachodni
      gliwice.naszemiasto.pl/sport/856843.html
      • quilleur Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 09:22
        Cud w Warszawie: Piast awansował do ekstraklasy!

Dzięki wyjazdowemu zwycięstwu nad Polonią, niezwykłemu zbiegowi okoliczności
        oraz fantastycznej postawie w ciągu całego sezonu gliwiczanie po raz pierwszy w
        historii zagrają w ekstraklasie.

Co dalej?

Aby Piast mógł jednak zagrać w wymarzonej ekstraklasie, musi od PZPN-u dostać
        licencję. A z tym będzie kłopot, bo stadion przy ul. Okrzei nie spełnia wysokich
        wymogów. - Jeszcze nie wiem, gdzie będziemy występować w roli gospodarza. W grę
        wchodzą Zabrze, Bytom i Wodzisław - mówi Krzyżanowski. Najbardziej prawdopodobne
        jest, że działacze Piasta wypożyczą stadion Górnika - do czasu, aż Gliwice
        zmodernizują obiekt przy ul. Okrzei. Kosztem 10 mln zł ma tam zostać
        zainstalowana podgrzewana murawa oraz przebudowany budynek klubowy.

W samej drużynie obejdzie się bez wielkich zmian. Pewny swojej posady może być
        Mandrysz. - Trener spełnił swoje zadanie - potwierdza Krzyżanowski. Działacze
        już rozglądają się za wzmocnieniami.

www.sport.pl/pilka/1,65063,5243592.html
        • quilleur Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 09:42
          mecz z Polonią Warszawa na iTVP:

tiny.pl/nbrm
          • Gość: maria Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 10:56
            nie podniecaj się tak i nie zaśmiecaj forum. Jak widzisz, nikogo tutaj to nie
            interesuje.
            • stasiek17 Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 11:50
              Gość portalu: maria napisał(a):

> nie podniecaj się tak i nie zaśmiecaj forum. Jak widzisz, nikogo tutaj to nie
              > interesuje.

Paniusia się myli.
              Mnie to akurat interesuje, cieszę się z historycznego sukcesu Piasta i takich
              jak ja jest w tym mieście bardzo dużo. Paniusia poogląda sobie relacje z nocnej
              fety, to zobaczy ilu mieszkańców się radowało.
        • andy_gl Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 11:49
          > Najbardziej prawdopodobne jest, że działacze Piasta wypożyczą
          > stadion Górnika - do czasu, aż Gliwice zmodernizują obiekt przy
          > ul. Okrzei.

Wydaje się to być najbardziej racjonalne, ale z wiadomych powodów
          również najbardziej kontrowersyjne rozwiązanie. A może by tak
          Rybnik? Na tamtejszym stadionie żużlowym już kilkukrotnie grały
          nawet reprezentacje młodzieżowe.
        • Gość: brt Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:35
          Czy ktoś orientuje się na jakim etapie są przygotowania do mordernizacji stadionu? Ile trzeba będzie czekać na pierwszy pierwszoligowy mecz w Gliwicach? Żeby nie potrwało to czasami do końca przyszłego sezonu...
      • andy_gl Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 11:46
        Naciągany jakiś ten artykuł. Poczynając od tego, że autokar
        przyjechał grubo po 1 w nocy, poprzez to, że Krzyżanowski na Rynku
        pojawił się gdzieś po 22, a więc już w 3 godziny po meczu (szybko
        jechał z tej Warszawy), zresztą, wcale nie szedł przed autobusem,
        tylko cały czas przyjmował gości w pubie na Rynku. Podrzucania
        trenera też nie pamiętam, ale może akurat byłem w tym czasie gdzie
        indziej.
        • stasiek17 Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 11:54
          > trenera też nie pamiętam, ale może akurat byłem w tym czasie gdzie
          > indziej.

Pewnie tak, bo Krzyzanowski wyszedł z pubu na Zwycięstwa, żeby poprowadzić
          autobus z kibicami.
          Z władz miasta nikogo nie było, ale tego pewnie też nie zauważyłeś.
          • andy_gl Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 13:10
            > Pewnie tak, bo Krzyzanowski wyszedł z pubu na Zwycięstwa, żeby
            > poprowadzić autobus z kibicami.

A no chyba, że tak. Ja byłem przy autobusie z piłkarzami, więc nie
            wiem, co się działo przy autobusie z kibicami. A był w ogóle taki?

A pub nie był wcale na Zwycięstwa, tylko na Rynku. Masz taką samą
            wiedzę o tej fecie, jak ten biedny dziennikarz z "DZ". Ale faktem
            jest, że urząd się nie pofatygował. Przynajmniej oficjalnie.
            • sss9 Re: Machlojka? 26.05.08, 14:32
              prezes ma więcej pubów niż ten jeden na Rynku. ale fajnie jest popatrzeć jak się
              dwóch kibiców tej samej drużyny kopie po kostkach o pierdoły. :D

mnie trochę zaciekawił ten fragment artykułu z Gazety:

Nawet wygrana w stolicy nie dałaby Piastowi awansu, gdyby nie szereg
              sprzyjających zdarzeń. Zawiłości regulaminowych dotyczących zasad awansu było
              tak wiele, że jeszcze wiele minut po zakończeniu wszystkich meczów kibice w
              wielu miastach głowili się nad tym, czy mają się cieszyć, czy smucić. - Z
              ostatnim gwizdkiem sędziego prowadzącego mecz w Warszawie podnieśliśmy ręce w
              górę, ale jeszcze bez pełnego przekonania, mimo że znaliśmy wyniki z innych
              boisk. Dopiero po telefonie do PZPN-u i korzystnych dla nas wyjaśnieniach
              ucieszyliśmy się w pełni - mówi Krzyżanowski.

Wyjaśnijmy więc po kolei: Piast awansował do ekstraklasy, choć zajął dopiero
              trzecie miejsce w tabeli, a regulamin rozgrywek przewidywał automatyczną
              promocje tylko dwóch pierwszych zespołów. Jak to możliwe? W sobotnie
              przedpołudnie Komisja ds. Nagłych PZPN-u wyraziła zgodę na połączenie Groclinu
              Grodzisk Wielkopolski ze Śląskiem Wrocław. Jako że to właśnie wrocławianie
              ukończyli rozgrywki na drugim miejscu, nagrodę w postaci awansu przeniesiono na
              klub, który zajmie kolejną lokatę w lidze.

To jednak dopiero początek komplikacji. Dlaczego trzecie miejsce przypadło
              gliwiczanom, a nie Arce Gdynia lub Zniczowi Pruszków, które zgromadziły tyle
              samo punktów co Piast? Tu zadecydowała mała tabelka, którą stworzono na
              podstawie wyników meczów rozegranych między tymi zespołami. Okazało się, że
              Piast ma najlepszy bilans z tej trójki. Najtrudniej to zrozumieć kibicom w
              Gdyni, których zespół ma lepszy bezpośredni bilans gier z Piastem, a jednak jest
              za nim w tabeli!
              miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,5243592.html
              • betoniarz-zbrodniarz Re: Machlojka? 26.05.08, 16:45
                Mnie zaciekawił fragment krótszy: "szereg sprzyjających zdarzeń"
                • sss9 Re: Machlojka? 26.05.08, 17:36
                  betoniarz-zbrodniarz napisał:

> Mnie zaciekawił fragment krótszy: "szereg sprzyjających zdarzeń"
                  >

o tym już pisałem. Zygmunt, to jest gość. :D
            • fesia Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 15:18
              andy_gl napisał:

andy_gl napisał:

> > Pewnie tak, bo Krzyzanowski wyszedł z pubu na Zwycięstwa, żeby
              > > poprowadzić autobus z kibicami.
              >
              > A no chyba, że tak. Ja byłem przy autobusie z piłkarzami, więc nie
              > wiem, co się działo przy autobusie z kibicami. A był w ogóle taki?
              >
              > A pub nie był wcale na Zwycięstwa, tylko na Rynku. Masz taką samą
              > wiedzę o tej fecie, jak ten biedny dziennikarz z "DZ". Ale faktem
              > jest, że urząd się nie pofatygował. Przynajmniej oficjalnie.

Otóz drogi andy , Krzyzanowski przybył na Rynek przed północą. Po kolejnym
              telefonie ,ze autobus z piłkarzami jest już na Zwyciestwa , opuscił pub Freeeway
              po to zeby "poprowadzic" autobus.Nie wiem gdzie wtedy byłes , ale moge wnosic ze
              nie przy autobusie o ile wiesz jak wyglada prezes Pista:)
              www.piast.gliwice.pl/strony10/piast_polonia08/rynek/23.jpg
              A fakt jest taki , ze to niestety biedny dziennikarz z DZ ma wieksza od ciebie
              wiedze o fecie , o stasiu nie wspominając:)
              • Gość: TORCIDA GLIWICE Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 16:02
                Się tak kurczaki nie napinajcie. Fetę mieliście spoko, ale teraz trzeba powrócić
                na ziemię. Co najwyżej, jeśli dostaniecie licencję, pogracie w Wodzisławiu. Na
                wynajem "Świątyni polskiego futbolu" przy Roosevelta nie macie szans. Rok temu
                marzyło się to także Bytomiowi. Wasze szanse są, jak ich ---> zerowe!!!! Może
                odważycie przyjechać tu na wyjazd w maximum 500 głów. TRÓJKOLOROWE
                GLIWICE
                • jeanalesi Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 17:45
                  mam nadzieję ze nie mieszkasz w Gliwicach. to tak samo jakbyś
                  spiewał żabolu "legia to jest potęga",
                  Nie identyfikujesz sie ze swoim miastem, z klubem z tego miasta
                  twoja sprawa.
                  Pierwsza liga, pierwsza liga Piastunka.
                  • stasiek17 Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 20:09
                    Pierwszy trening 1 - ligowców:

www.tvs.pl/informacje/1452/
                  • Gość: Torcida ponownie Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 21:39
                    akurat TU sie urodzilem. Kocham Gliwice i nic tego nie zmieni. Jesteście
                    żałośni.. Jaga was rozdupi i chu*a bedzie z ekstraklasy. 1. liga nie dla idiotow!!!
                • Gość: gej from kopernik Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.kopnet.pl 26.05.08, 21:26
                  Jeśli stadion wybudowany przez Adolfa Hitlera w mieście Hindenburg
                  nazywasz "świątynią polskiego futbolu", to Stadion Śląski można
                  określić jedynie jako "Olimp polskiego futbolu". ;)

Staśku, czy to nie ty pisałeś kiedyś, że na ul. Zwycięstwa nie ma
                  żadnych pubów tylko same banki? A tu nagle się okazuje, że prezes
                  Krzyżanowski "wyszedł z pubu na Zwycięstwa". Wot magik. ;)
                  • stasiek17 Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 23:04
                    > Krzyżanowski "wyszedł z pubu na Zwycięstwa". Wot magik. ;)

skrót myślowy - wyszedł z pubu(z pubu na Rynku, o którym pisał Andy i poszedł)
                    na Zwycięstwa przywitać autokar z zawodnikami.

Chcecie detalicznie, to proszę bardzo:

"Prezes Klubu sportowego GKS Piast Gliwice, pan Jacek Krzyżanowski, wyszedł z
                    pubu znajdującego się na Rynku i przeszedł na ulicę Zwycięstwa gdzie powitał
                    zawodników pierwszoligowego Piasta Gliwice, powracających autokarem z Warszawy
                    po wygranym meczu z drużyną Polonii Warszawa."

ty także lekko autystyczny jesteś i nie zajarzyłeś ?

;)
                    • stasiek17 Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 26.05.08, 23:12
                      > Jeśli stadion wybudowany przez Adolfa Hitlera w mieście Hindenburg
                      > nazywasz "świątynią polskiego futbolu"...

Gen. Charles de Gaulle nazwał w swoim czasie Zabrze najbardziej polskim z
                      polskich miast, więc dlaczego w takim mieście nie miałoby być "świątyni
                      polskiego futbolu" ;)
                      • sss9 Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 27.05.08, 00:22
                        ja to mam ubaw! :DDD pojeby z Piasta licytują się ze Stasiem który z pojebów
                        jest większy!! no chłopcy, takiego targu głupoty, to nawet na waszych kibolskich
                        portalach nie ma. :)
                        • pit-zeolit Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 30.05.08, 13:48
                          sss9 napisał:

> ja to mam ubaw! :DDD pojeby z Piasta licytują się ze Stasiem który
                          z pojebów
                          > jest większy!! no chłopcy, takiego targu głupoty, to nawet na
                          waszych kibolskic
                          > h
                          > portalach nie ma. :)

Wyluzuj SSS9. Nie wiem czy Piast będzie w OE ( czego mu życzę). Nie
                          porównuj kiboli do kibiców, a takim napewno jest Stasiu.
                          • sss9 Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 31.05.08, 01:28
                            spokojnie, akurat Stasia za kibola nie mam i nie o nim pisałem.
                            zastanawia mnie aura wałków wokół awansów i degradacji:
                            miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,5263952,Na_Slasku_sa_w_szoku_po_degradacji_Polonii_Bytom.html
                            tym naprawdę powinien zając się Zygmunt. bo Zygmunt Picie, to jest gość. ;)
                      • Gość: gej from kopernik Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.kopnet.pl 28.05.08, 01:44
                        > Gen. Charles de Gaulle nazwał w swoim czasie Zabrze najbardziej
                        > polskim z polskich miast

Większość radykalnych Ślązaków skróciłaby go za to o głowę. ;)
                        • Gość: kibic Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.08, 11:21
                          Gość portalu: gej from kopernik napisał(a):

>
                          > Większość radykalnych Ślązaków skróciłaby go za to o głowę. ;)

Nie musiała. Bóg jest zawsze cierpliwy ale sprawiedliwy geju!

• Gość: TORCIDA GLIWICE Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 21:46
                    \G/liwice też były kiedyś niemiecke tępy ciulu!!!
                    • Gość: xzrron anty ksg Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! IP: *.warynski.net 01.08.08, 19:21
                      NI/G\DY TO /G|ÓWNO
                      • bereklon Re: Piast Gliwice Piast Gliwice GKS !!!!!!!!! 01.08.08, 21:26
                        Ty żabolski gnoju odświerzyłeś temat z maja
                        je**ć żaboli ich cała polska p***rdoli.
    • Gość: pi Dlaczego dopiero teraz bedzie modernizowa stadion? IP: *.krzywa.gliwice.pl 31.05.08, 08:02
      Przecież już w poprzednim sezonie Piast wszedłby do OE, gdyby nie pewne punktowe
      komplikacje. Nie mówiąc już o tym, że Piast wisiał w II lidze tak długo, że
      wiadomy był kiedyś awans. Jak można dopiero teraz modernizować, lub coś innego
      budować? Gdzie jakieś przyszłościowe myślenie włodarzy miasta? To trochę
      upokarzające dla kibiców, żeby Piast grał na Górniku.
      • Gość: mik Re: Dlaczego dopiero teraz bedzie modernizowa sta IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.08, 23:30
        nowiny.gliwice.pl/ng/Nowiny%20ramki/piast.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka