Dodaj do ulubionych

Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic

27.01.02, 11:26
...uwieczniania pewnych miejsc w naszym miescie (szczegolnie tych, ktore
najbardziej sie pozmienialy) i naszych skromnych osob ;) na zdjeciach, ktore
potem zostana umieszczone na serwerze. Bedzie to w pewien sposob uklon w
kierunku tych, ktorzy z jakichs przyczyn sa poza granicami kraju i nie moga na
biezaco sledzic zmian zachodzacych w Gliwicach i okolicach miasta. Nie ukrywam,
ze chodzi nam przede wszystkim (ale nie wylacznie)o Mirka ;))) Emigranci, co wy
na to?
Obserwuj wątek
    • sebush Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 27.01.02, 11:31
      Magiczna! Popieram w 100%, to genialny pomysl a moze by wciagnac do tego
      projektu tez Dom Wspolpracy Polsko-Niemieckiej na ul. Rybnickiej, oni przeciez
      interesuja sie takimi tematami - ostatnio wydali ciekawa pozycje - przynajmniej
      z samego tytulu :) - "Gornoslazacy w XX wieku". Sam pomysl i tytul jest
      wyjatkowy - wszyscy ulegamy jakims metamorfozom...

:-) Sebush
      • Gość: Mirek Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.5.192.150.miss.c1.ca 27.01.02, 15:28
        Re: Pomnik
        Autor: Gość portalu: Mirek
        Data: 25-01-2002 15:32 adres: *.sympatico.ca

Jak technicznie wygladaloby zorganizowanie czegos na wzor albumu
        fotograficznego
        forum? Chcialbym zobaczyc jak niektorzy z Was wygladaja, a juz na pewno taki
        wpis
        jak Sebucha powyzej, czy pokazanie Radzie Miejskiej dziury na Boh. Getta byloby
        pelniejszy, poparty fotka. Jak wiadomo nie kazdy moze pojsc i zobaczec :((
        Mysle ze mozecie porozmawiac na ten temat na spotkaniu z pracownikami Gazety; a
        nuz uzycza nam jakas "skrzynake fotograficzna" na wzor tekstowej?

Czy mowimy o tym samym? Juz jest tutaj duzo ciekawych zdjec, ale tak
        porozrzucanych, ze cholery mozna dostac aby cos znalesc! Juz nie tylko Gliwice,
        ale jak pokazalem kartki zywnosciowe moim dzieciom, to do dzisiaj mi nie
        wierza, ze tak bylo! Prosze! To jest swietny pomysl!
        • Gość: Jimi Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.czarnecki.silesianet.pl 27.01.02, 19:53
          Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Re: Pomnik
          > Autor: Gość portalu: Mirek
          > Data: 25-01-2002 15:32 adres: *.sympatico.ca
          >
          >
          > Jak technicznie wygladaloby zorganizowanie czegos na wzor albumu
          > fotograficznego
          > forum? Chcialbym zobaczyc jak niektorzy z Was wygladaja, a juz na pewno taki
          > wpis
          > jak Sebucha powyzej, czy pokazanie Radzie Miejskiej dziury na Boh. Getta byloby
          >
          > pelniejszy, poparty fotka. Jak wiadomo nie kazdy moze pojsc i zobaczec :((
          > Mysle ze mozecie porozmawiac na ten temat na spotkaniu z pracownikami Gazety; a
          >
          > nuz uzycza nam jakas "skrzynake fotograficzna" na wzor tekstowej?
          >
          >
          >
          > Czy mowimy o tym samym?

Ehem !! - dokładnie o tym samym ;)))
          Sadząc po zainteresowaniu Jarka Grabowskiego z Gazety to całkiem możliwe. I tu
          następuje szeroki i szczery acz lekko szczerbaty usmiech w stronę redaktorów!!!

Pozdrówka Barfly-Jimi
          • ballest Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 27.01.02, 21:18
            ladnie, ale ten pomysl zostanie chyba tylko metamorfoza ???
            • Gość: Jimi Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.czarnecki.silesianet.pl 27.01.02, 21:34
              ballest napisał(a):

> ladnie, ale ten pomysl zostanie chyba tylko metamorfoza ???

Metamorfozą????????

Kto wie? kto wie??
              Może akurat, warto spróbować...
              • zocker Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 27.01.02, 21:45
                Gość portalu: Jimi napisał(a):

> ballest napisał(a):
                >
                > > ladnie, ale ten pomysl zostanie chyba tylko metamorfoza ???
                >
                > Metamorfozą????????
                >
                > Kto wie? kto wie??
                > Może akurat, warto spróbować...

Nic nie rozumiem
                • ballest Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 27.01.02, 22:49
                  metamorfoza= przemiana (wandlung)
                  Mam na mysli jak sie nikt tym nie zajmnie to tez nic z tego nie wyjdzie, bo z
                  dyskusji jeszcze na razie nic nie powstalo.

• Gość: Magiczna Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.bmj.net.pl 28.01.02, 14:06
                    A kto powiedzial, ze nikt sie tym nie zajmie??? Jak tylko zrobi sie ladniejsza
                    pogoda pocykamy troche fotek.
                    • Gość: Ee Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: 157.158.202.* 28.01.02, 14:09
                      Proponuję zaczekać to kolejnego śniegu, który litościwie zasłoni ten brud, syf
                      i psie gówna zalegające w całym mieście.
                      • Gość: Magiczna Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.bmj.net.pl 28.01.02, 14:45
                        Przeca gowien fotografowac nie bede ;))
                        • Gość: magi Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: 62.27.133.* 28.01.02, 14:47
                          od kiedy jestes taka dowcipna, a po slonsku tysz juz umiesz?
                          • Gość: Magiczna Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.bmj.net.pl 28.01.02, 15:39
                            Moze i umiem ale nic ci do tego. Wypad z mojego nicka!
                        • Gość: Ee Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.necik.pl 28.01.02, 16:44
                          Ja wiem, że będziesz fotografować nas, a my jesteśmy piękne i młode, ale tło
                          będzie brzydkie....
                    • meg_s Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 31.01.02, 03:54
                      Gość portalu: Magiczna napisał(a):

> Jak tylko zrobi sie ladniejsza
                      > pogoda pocykamy troche fotek.

dziś (właściwie wczoraj) było piękne światło - polecam niesamowity widok, jaki
                      rozpościera się kiedy stoisz na Kaszubskiej - róg Banacha i patrzysz w kierunku
                      płn-zach?
                      to jest zagadka

• zocker Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 31.01.02, 07:59
                        meg_s napisał(a):

> Gość portalu: Magiczna napisał(a):

> dziś (właściwie wczoraj) było piękne światło - polecam niesamowity widok, jaki
                        > rozpościera się kiedy stoisz na Kaszubskiej - róg Banacha i patrzysz w kierunku
                        > płn-zach?
                        > to jest zagadka
                        >

Samochody na Wrocławskiej ?
                        • Gość: meg Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 08:21

> meg_s napisał(a):
                          > polecam niesamowity widok,

> zocker napisał(a):
                          > Samochody na Wrocławskiej ?

a cóż może być niesamowitego w samochodach - chyba, że kraksa, ale to nie to

• zocker Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 31.01.02, 08:26
                            Gość portalu: meg napisał(a):

>
                            > > meg_s napisał(a):
                            > > polecam niesamowity widok,
                            >
                            > > zocker napisał(a):
                            > > Samochody na Wrocławskiej ?
                            >
                            > a cóż może być niesamowitego w samochodach - chyba, że kraksa, ale to nie to
                            >

No to jeszcze I LO przychodzi mi do głowy. Nie wiem tylko czy kierunek się zgadza.
                            • meg_s Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 31.01.02, 17:30
                              zocker napisał(a):

> No to jeszcze I LO przychodzi mi do głowy. Nie wiem tylko czy kierunek się zgad
                              > za.

pudło
                              widać kompleks budynków straży pożarnej, za nimi "starą chemię", a obok stary
                              warsztat i mostek nad Kłodnicą - wszystko jak na starej fotografii, żadnych
                              nowych "wtrętów", w promieniach popołudniowego słońca cegła nabiera barwy -
                              piękny widok

• zocker Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 31.01.02, 18:24
                                wg mnie to bardziej na zachód niż na północ, ale nich Ci będzie.
                                • meg_s Re: Padla propozycja... Metamorfozy Gliwic 31.01.02, 18:57
                                  zocker napisał(a):

> wg mnie to bardziej na zachód niż na północ, ale nich Ci będzie.

może masz rację, wzięłam wypadkową położenia słońca i godziny, nie uwzględniłam
                                  pory roku :-)))
    • Gość: Matti Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: 195.212.51.* 01.02.02, 10:41
      Witam wszystkich serdecznie!

Korzystajac z pieknej wiosennej aury chcialbym zaproponowac wszystkim chetnym
      pierwsza ture gliwickiej ekspedycji zdjeciowej. Planowany czas to najblizsza
      sobota od godziny 12:00 az do zmroku.
      Zaczniemy od scislego centrum, zatem proponuje spotkac sie na Rynku.

W zwiazku z tym pytanie do forumowiczow przebywajacych obecnie z dala od
      Gliwic - co chcielibyscie zobaczyc na zdjeciach w pierwszej kolejnosci?

Pozdrawiam,
      Matti
      • Gość: Jimi Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.czarnecki.silesianet.pl 01.02.02, 13:42
        Cześć Matti, cześć Magi!!!!
        Wspaniała inicjatywa - miejmy nadzieję, że do jutra pogoda się utrzyma :))

Jeżeli mógłbym sobie czegoś życzyć to fajnie byłoby porobić zdjątka:
        1. Na rynku - myślę, że tu się tak wiele (i tak niewiele) zmieniło od czasów,
        kiedy niektórzy byli tu ostatnio, że warto ;) Polecam ujęcia z podcieni
        2. Parę ciekawych kamieniczek na zwycięstwa, szczególnie tych odnowionych na
        których widać ich architektoniczne piękno
        3. Park Chopina + Palmiarnia (z zewnątrz oczywiście) - myślę, że tu zmieniło
        się najwięcej (na plus oczywiście) To wręcz oaza w centrum
        4. Ruiny teatru

idąc w drugim kierunku na pewno na uwagę zasługuje:
        1. Plac Krakowski (wielu pamięta go jeszcze jako grzęzawisko)
        2. Niektóre budynki Politechniki (np. Chemia), ale najlepiej, jak pisała Meg -
        gdzieś pomiędzy 16.00 a 17.00 kiedy słońce maluje wszystko na pomarańczowo-
        czerowono.

jeszcze w innym kierunku polecam:

1. Park przy szkole muzycznej na ul.Wieczorka (sam budynek szkoły jest teraz -
        o ile pamiętam - pięknie odnowiony.
        2. Kościół Wszyskich Świętych i Katedrę
        3. Plac Grunwaldzki
        4. Alejkę wdłuż ul. Mickiewicza
        5. Alejkę wdłuż Słowackiego

no i ...

niezapomniane "Wilcze Doły" na Sikorniku

W innym temacie pisałem również o parku przy Chorzowskiej... Czy to park??
        Bardziej las - i tu kryje się jego urok. Wystarczy zejść odrobinę z wytyczonej
        ścieżki,żeby znaleźć się w naprawdę nieprzetartymn gąszczu. Lubię tak robić,
        kiedy tam jestem, bo wytyczone ścieżki są raczej mało parkowe i proste po
        horyzont. (nie to co te małe wydeptane maleństwa przez las, czy wręcz bezdroża,
        po których przebija się jedynie "na azymut")

Bardzo żałuję, ale chyba nie będę w stanie Wam towarzyszyć - pomimo soboty mam
        pełno różnych rzeczy do zrobienia (w tym również kursy po mieście) ale
        spróbuję. Jak mówisz? 12.00 na rynku. Chciałbym sie móc z Wami jakoś
        skontaktować - znacie mój telefon? Jeżeli mi się uda wyskoczyć - służę
        transportem ;)))

Ech niechby to!! do zobaczenia ;))

• Gość: Magiczna Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.bmj.net.pl 01.02.02, 13:56
        Gość portalu: Matti napisał(a):

Planowany czas to najblizsza
        > sobota od godziny 12:00 az do zmroku.

:( Dobrze wiedziec o takich planach wlasnego meza...Myslalam, ze idziemy na
        zakupy..?
        • Gość: Matti Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: 195.212.51.* 01.02.02, 14:07
          >
          > :( Dobrze wiedziec o takich planach wlasnego meza...Myslalam, ze idziemy na
          > zakupy..?

Zakupy nie uciekna (do 12:00 zdazymy zrobic:),
          a taka piekna pogoda w lutym to nie codziennosc - prawda?

Matti
          • Gość: Magiczna Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.bmj.net.pl 01.02.02, 14:46
            Gość portalu: Matti napisał(a):

> Zakupy nie uciekna (do 12:00 zdazymy zrobic:),

Hahahaha, ciekawe jak wstaniesz z wyra zeby sie wyrobic z zakupami do 12:00 ;)))
            Szczegolnie, ze sklepy otwieraja kolo 10:00 dopiero...
            • Gość: Mirek Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.5.192.150.miss.c1.ca 01.02.02, 16:15
              Ehh, jakbym slyszal moja zone ;))

Dzieki ze pytasz Matti! Nie chce Was przegonic po miescie, a wiec wszystko co
              mozecie. Moje osobiste perferencje, to przedyskutowany tutaj Pomnik Ofiar... i
              nowa kostka przed "Roma" (utkwilo mi to w pamieci i nie chce wyjsc; po co bylo
              zmieniac cos co bylo ladne?), nawet moze nie tylko kostka, ale front "Romy.
              Jak znajdziesz chwile czasu, to moze odpoczniesz w parku na Swietojanskiej ;)
              Pozdrawiam
      • meg_s Re: Padla propozycja... pora na realizacje! 01.02.02, 18:45
        Gość portalu: Matti

witam - nareszcie tu :-)

pogoda jest wprawdzie wymarzona na spacer, ale niestety mam jutro o pierwszej
        zapowiedzianą wizytę i nie mogę się wyrwać :-( bardzo żałuję

dobrze by było uchwycić nowowyremontowane budynki w chwili ich świetności, tj
        zanim się pobrudzą i pokryją graffiti - np sąd

• Gość: Magiczna Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.bmj.net.pl 01.02.02, 20:14
          Sad juz mamy :))
          • Gość: p Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.warsnet.trzepak.pl 02.02.02, 01:20
          • Gość: piotlik Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.warsnet.trzepak.pl 02.02.02, 01:28
            A jaki Sąd masz na myśli: Rejonowy, Okręgowy czy może Naczelny Sąd
            Administracyjny???
            • Gość: Magiczna Re: Padla propozycja... pora na realizacje! IP: *.bmj.net.pl 02.02.02, 14:37
              Gość portalu: piotlik napisał(a):

> A jaki Sąd masz na myśli: Rejonowy, Okręgowy czy może Naczelny Sąd
              > Administracyjny???

Ten, ktory jest jeszcze bialy :)

• Gość: Nu! Słabo... IP: *.bmj.net.pl 02.02.02, 04:05
      Już myślałem, że to zaczyn jakiś wielkiego projektu, sajt zobaczyłem ogromny,
      mapę klikalną, a pod każdym pikselem dziesiątki, setki, tysiące zdjęć
      gliwiczan, gliwiczanek i gliwiczątek, nadsyłanych pocztą, mailami a nawet
      osobiście do Centrum jakiegoś, w którym zapaleńcy jacyś, FANATYCY po prostu
      Gliwic te zdjęcia obrabiają, skanują, opisują, kadrują... A w tle zdjęć tych a
      czasem na głównym planie oczywiście unikalna architektura gliwicka, utrwalona
      na kliszach pod każdym kątem, w każdym oświetlenium, w każdym czasie: roku,
      dekadzie, wieku....
      Czytam dalej topik, a tu o psich kupkach ........ tfu!
      • Gość: Ballest Re: Do artystek i artystow !!!! IP: 10.145.112.* 02.02.02, 09:04
        Kiedy zobacze w koncu wasze pierwsze zdjecia z Gliwic ????
        pod jakim adresem???
        • Gość: Matti Re: Do artystek i artystow !!!! IP: *.bmj.net.pl 02.02.02, 14:13
          Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Kiedy zobacze w koncu wasze pierwsze zdjecia z Gliwic ????
          > pod jakim adresem???

W koncu, wlasnie wrocilismy z udanego polowania. Mamy ciekawe zdjecia, ktore na
          poczatku przyszlego tygodnia umiescimy na stronie, do ktorej zamiescimy linka.
          Dzis wieczorem zrobimy jeszcze kilka ujec oswietlonych obiektow.
          Ee i oczywiscie Magi - dzieki za pomoc i sympatyczny spacer.

Pozdr.
          Matti
      • meg_s Re: Słabo... 02.02.02, 13:26
        Gość portalu: Nu! napisał(a):

> Już myślałem, że to zaczyn jakiś wielkiego projektu, sajt zobaczyłem ogromny,
        > mapę klikalną, a pod każdym pikselem dziesiątki, setki, tysiące zdjęć
        > gliwiczan, gliwiczanek i gliwiczątek, nadsyłanych pocztą, mailami a nawet
        > osobiście do Centrum jakiegoś, w którym zapaleńcy jacyś, FANATYCY po prostu
        > Gliwic te zdjęcia obrabiają, skanują, opisują, kadrują

gdzie ty dziś znajdziesz fanatyków - do krytyki owszem, każdy pierwszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka