tajemniczy_ogrod 29.04.10, 11:04 jaką bierzecie dawke selen chela olimpu?? Taką jaka jest w ulotce czy więcej? Podobnie z żelazem np: Tardyferon? Gdzieś wyczytałam na forum, ze dużo osób bierze większe daki niz npaisane w ulotce. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kromlek Re: dawki leków 29.04.10, 11:15 Lekarz przepisał żonie Tardyferon przez pierwsze 10 dni 3 tabletki, przez kolejne 3 tygodnie 2 tabletki dziennie. Chela Selen żona zaczyna też brać, z tego co czytałem w składzie, to 1 dziennie wystarczy. Odpowiedz Link
eli_1 Re: dawki leków 01.05.10, 15:17 > jaką bierzecie dawke selen chela olimpu?? Taką jaka jest w ulotce > czy więcej? Z tego co rozumiem, dwie kapsułki selen chela olimpu to 400 mg selenu, od takiej wartości zaczyna się dawka toksyczna. Więc nie wolno brać więcej niż jedną kapsułkę dziennie! Odpowiedz Link
eli_1 Re: dawki leków 01.05.10, 15:22 Tzn jedna kaspułka selenu = 200 mcg. Z wikipedii, bo najprościej: Nadmiar selenu jest szkodliwy i uważa się że przekroczenie dawki 400 mikrogramów na dobę może prowadzić do objawów zatrucia. Jednakże ryzyko przedawkowania przy stosowaniu naturalnych preparatów selenowych jest niewielkie (dawki nawet do 800 µg dziennie nie okazały się toksyczne). Nie wiem, czy chela selen to "naturalny preparat selenowy", chyba lepiej nie sprawdzać na sobie. I trzymać się jednej kapsułki. Odpowiedz Link