Dodaj do ulubionych

prośba i interpratację

17.06.10, 23:42
Moja przyjaciółka ma takie wyniki:
tsh 1,94 norma 0,27 do 4,2
ft3 3,34 norma 2-4,4
ft4 1,29 norma 0,93-1,7

Usg jeszcze nie robiła. Jak z tymi ft3 i ft4? Bo nijak nie potrafię policzyć. Pomóżcie dziewczynki plisssmile
Obserwuj wątek
    • junkersica Re: prośba i interpratację 18.06.10, 00:10
      FT4 46.75% [ wynik 1.29, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 55.83% [ wynik 3.34, norma (2 - 4.4)]
      To jej wyniki smile
      A dlaczego robia badania? Cos jej dolega?
    • harmoniak Re: prośba i interpratację 18.06.10, 07:52
      Bo nijak nie potrafię policzyć
      Jak to, Iwona, przecież kalkulator jest od tego. Wystarczy wklepać do niego wyniki.
      • iwonagos Re: prośba i interpratację 18.06.10, 11:27
        Tak, harmoniak, jest, źle wyraziłam. Przeliczyłam je kalkulatorem, ale nie wiem, czy są dobre, czy nie. Te procenty nic mi nie mówią. Koleżanka zrobiła badania, ponieważ gdy była nastolatką leczyła się (nie pamięta czy na nad czy niedoczynność) a że teraz wokół pewno nas po operacjach, więc się przestraszyła i zarejestrowała do endo. Dopiero na koniec lipca. Byłyśmy ciekawe jak to z tymi ft3 i ft4, czy to dobre wyniki na wasze oko.
        • junkersica Re: prośba i interpratację 18.06.10, 11:46
          Moim zdaniem to nie są ZŁE wyniki. Jest mała różnica w hormonach, myslę, że koleżanka dobrze zrobiła, ze idzie do endo, warto dorobić usg. A jeśli nic nie wykaże, a ona dobrze sie czuje (niech zrobi test na niedoczynność), to radzę powtórzyć badania za pół roku i wtedy ewentualnie podjąć decyzję. Rozumiem, że tsh nie robiła?
          • iwonagos Re: prośba i interpratację 18.06.10, 11:54
            dzięki junkersica

Tsh robiła też: tsh 1,94 norma 0,27 do 4,2
            Tak, usg będzie robiła u endo.
            • maheda Re: prośba i interpratację 18.06.10, 12:16
              Jeśli koleżanka jest w wieku rozrodczym, to (tak mi powiedziała moja endo)
              powinna mieć TSH w okolicach 1 (jeden).
              • iwonagos Re: prośba i interpratację 18.06.10, 13:05
                Ma 37 lat. Też mi się wydaje, że tsh trochę za wysokie, ale nic jej nie sugeruję, nich idzie do endo. dziewczyny pisały tu na forum, że oprócz wyniku też ważne jest to, jak się ktoś czuje.
                • anka.83 Re: prośba i interpratację 18.06.10, 15:10
                  No jak ma lat 37, to wiekiem rozrodczym tego nazwać nie można. Na mój
                  gust hormony same w sobie bardzo dobre, TSH jak na ten wiek wcale nie
                  za wysokie. Teraz zależy jeszcze jakie ma objawy...
                  • iwonagos Re: prośba i interpratację 18.06.10, 16:33
                    No to żeś dała do pieca ankawink
                    Poczułam się jak staruchasmile Mam 36 lat i w ubiegłym roku urodziłam dziecko, więc czuję się tak jakbym była w wieku rozrodczymwink

A poza tym:

z Wikipedii

"Wiek rozrodczy (Reproductive age) - wiek, w którym kobieta zdolna jest (biologicznie) do urodzenia dziecka. W umiarkowanej strefie klimatycznej, w jakiej znajduje się Polska, za wiek rozrodczy przyjmuje się wiek 15-49 lat".
                    • anka.83 Re: prośba i interpratację 18.06.10, 20:38
                      Uaaaa, WPADKA <czerwonyburak>

Nie no, przepraszam, źle się wyraziłam, miałam na myśli podejście do pierwszego
                      dziecka (tyle tu się o tym mówi, że tak mi już jakoś zostało), które po 30 staje
                      się utrudnione.

Przy czym zdanie podtrzymuję, że wyniki są całkiem ok. Teścik już koleżanka
                      zrobiła? Daj znać, co jej wyszło, może będę miała szansę się zrehabilitować i
                      coś podpowiedzieć sensownego.

Buziaki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka