Dodaj do ulubionych

co obniża TSH

03.08.10, 09:42
Dowiedziałam się wczoraj od polecanej na forum endokrynolog, o tym co może
obniżać TSH. Może nie odkrywam Ameryki i wszyscy już o tym wiedzą, ale
wybaczciesmile Stany zapalne! Ukryte gdziekolwiek np. w zębach. Takie tykające
bomby z opóźnionym zapłonem. Rzecz ciekawa, bo ilość osób z względnie niskim
TSH i równocześnie niskimi hormonami jest ogromna.
U lekarki byłyśmy z mamą - tym razem ona w roli pacjentki i obie dostałyśmy
skierowania na pantomogram.

Patrząc na to, że mam stale problemy z migdałkami i innymi stanami zapalnymi
ta informacja jest dla mnie bezcenna.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: co obniża TSH 03.08.10, 09:58
      Ale chodzi o stan zapalny w tym sensie, że bakterie harcujące mają
      wpływ na tarczycę, czy stan zapalny każdy - np. taki z choroby auto
      wynikający?
      • czupakabra27 Re: co obniża TSH 03.08.10, 10:10
        Chodzi chyba o zwykły stan zapalny z bakteriami. Szkoda, ze nie dopytałam
        głębiej o mechanizm działania, ale miałam ciężki dzień jeśli chodzi o kojarzeniesad
        • harmoniak Re: co obniża TSH 03.08.10, 21:07
          Hm, a ja myślałam, że infekcje podwyższają TSH.
          • kromlek Re: co obniża TSH 03.08.10, 21:59
            www.endokrynologia.net/?q=content/nieprawid%C5%82owe-wyniki-hormon%C3%B3w-bez-zaburze%C5%84-tarczycy
            • jurmik Re: co obniża TSH 03.08.10, 23:16
              A mnie też sie wydaje, że infekcja z którą musi walczyć organizm,
              zwiększa zapotrzebowanie na hormony tarczycy czyli podwyzsza TSH.
              Być może jest tak, że w trakcie samej infekcji i jej leczenia TSH
              spada, ale po infekcji rośnie (a przecież nie ma sensu w trakcie
              leczenia anginy czy zapalenia oskrzeli antybiotykiem sprawdzać TSH,
              bo i po co?)
              • anka.83 Re: co obniża TSH 03.08.10, 23:39
                Cz.- moze źle lekarkę zrozumiałas po prostu.
                Reszta-przeczytajcie dokładnie artykuł, który podał kromlek,fragment o depresji. Jak wiele osób ma niskie wszystkie 3 hormony i sugerowano im leczenie depresji a pomogły hormony tarczycy?A ilu osobom nie pomogły? Czy depresja faktyczna moze miec jakies swoje źródło w nierównowadze hormonow tarczycy, niekoniecznie spowodowanej niedoczynnością długotrwałą, chorobową - tylko chwilowym zachwianiem spowodowanym np. dużą dawką stresu, które przez niekorzystny zbieg okoliczności nie moze wrócić do pierwotnego poziomu? I inna rzecz - ciekawe czy obraz czynności mózgu osoby w dużej niedoczynności jest podobny do obrazu mózgu osoby w depresji...
                Rozumiecie, moze to jest ze sobą ściślej powiązane, niż nam się wydaje?
                • czupakabra27 Re: co obniża TSH 04.08.10, 11:14
                  Nie. Lekarkę na pewno dobrze zrozumiałam, bo po co dawałaby mamie i mnie
                  skierowanie na pantomogram żeby przejrzeć zęby. Dla mnie to skierowanie było "do
                  towarzystwa" bo moje TSH wyjściowe nie było super niskie, ale mama ma 0,4 - 0,5.
                  No cóż, może nawet dobrze oceniani lekarze się mylą.
                  A już myślałam, że jakieś odkryciesad
                  • jurmik Re: co obniża TSH 04.08.10, 13:34
                    Tylko z powodu niskiego TSH skierowanie na pantomogram? Ma to
                    oznaczać, że jak sie ma niskie TSH to ma się problemy z zębami?
                    Chyba przesada. To niech się wypowiedzą Hashimotki, które z racji
                    brania Novotyralu od dawna mają TSH nie tylko na dolnej granicy
                    normy, jak Twoja Mama, ale w ogóle zerowe - tracą zęby? A czemu nie
                    dała skierowania na badanie kości? Jak zęby, to i kości niszczy
                    niskie TSH wg tej lekarki, tak?
                    Wg mnie - tak jak wyczytałam - nadczynność tarczycy czyli za dużo
                    hormonów tarczycy może źle działać na kości i pewnie zęby, ale nie
                    niskie TSH (chyba że jest ono z powodu nadczynności, oczywiście)
    • jobenka Re: co obniża TSH 04.08.10, 13:18
      to moze nie u kazdego, bo ja nie moge sie pozbyc bakterii z szyjki macicy, a na
      tsh to nie ma wplywu.
      • czupakabra27 Re: co obniża TSH 04.08.10, 16:21
        O rany,ale podgrzałam atmosferę niechcącywink

Jurmik_podstawowa sprawa. Ta lekarka nie uznała tego TSH za zbyt niskie.
        Absolutnie nie chodziło o nadczynność i związaną z nią osteoporozę.
        Być może jej twierdzenie, że przy przewlekłych infekcjach TSH jest fałszywie
        obniżone nie jest wiedzą książkową, a wynika z jej osobistych obserwacji? Tego
        nie wiem, hasło takie padło na koniec wizyty. Sądzę, że więcej wizyt nie będzie,
        ale to już z innych względów.

Od razu dodam, że to nie są opinie prof. Słowińskiej która leczy mnie.

Może ten wątek powinien zostać wykasowany? Bo narobiłam hałasu, a jak się
        okazuje niepotrzebnie.
        • jobenka Re: co obniża TSH 04.08.10, 16:23
          e, czemu kasowac. to kolejna dyskusja i tyle.
          • harmoniak Re: co obniża TSH 05.08.10, 19:09
            Zgadzam się z Jobenką.

smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka