Dodaj do ulubionych

Euthyrox a Eltroxin

04.10.10, 15:01
Teraz ja piszę w imieniu koleżanki. Brała kilka miesięcy Eltroxin w dawce 50, w weekendy 100 (tak, wiem, że powinna brać stałą dawkę, ale tak jej zaleciła endo). TSH z ok. 2 skoczyło jej na taj dawce do 5,55 przy normie do 4,2.
Znajoma stara się o dziecko i przechodzi różne związane z tym perypetie, bierze hormony itp.
Gin-endo zalecił jej zwiększenie dawki do 125 w ciągu tygodnia, a w weekendy 150.
Eltroxin podobno nie ma dawek 25, a tabletki 50 bardzo źle się kroją, czy znajoma może się postarać o receptę na Euthyrox i brać w zaleconych dawkach? Czy Euthyrox i Eltroxin to na pewno to samo??
I skąd mógłby być taki wzrost?
Wiem, powinna zbadać hormony i powiem jej to, ale na razie mam tylko takie dane, a ją czas nagli...
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Euthyrox a Eltroxin 09.10.10, 19:11
      Tak, to to samo.
      Znajoma może się czuć inaczej na Euthyroxie. Tzn. Eltroxin i Euthyrox to w gruncie rzeczy to samo, ale niektórzy tolerują z jakichś dziwnych powodów np. tylko Letrox.
      Może bezpieczniej byłoby łączyć eltroxin z euthyroxem (np. 100 el. + 25 eu.) i ewentualnie stopniowo schodzić z eltroxinu na rzecz euthyroxu?

Jeśli znajoma ma Hashimoto, to taki wzrost TSH nie dziwi.

I tak, badania to podstawa.
    • idaeadegeneraria Re: Euthyrox a Eltroxin 13.02.11, 18:20
      Odgrzebię stary wątek.
      Właśnie zauważyłam, że pani doktor przez przypadek wystawiła mi receptę na Eltroxin 50 zamiast Euthyroxu 50 sad Nie mam możliwości pójścia do niej po korektę, zresztą już powinnam wykupić.
      Czy myślicie, że spokojnie mogę wziąć od razu moją dawkę Eltroxinu (czyli 62,5), czy skoro zmieniam tabletki to powinnam stopniowo dochodzić do swojej dawki?
      • anka.83 Re: Euthyrox a Eltroxin 14.02.11, 22:12
        w aptece powinni Ci dać Euthyrox na życzenie, bo to zamiennik Eltroxinu. I poza tym - to to samo, więc nawet możesz to brać bez obaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka