Dodaj do ulubionych

dziwny poziom FT3

24.11.10, 04:03
Witam!
Jestem 25-letnim facetem i z powodu bardzo nasilonego wypadania włosów przebadałem sobie tarczycę, i otrzymałem dość dziwne wyniki:

TSH 3,83 norma 0,27 - 4,20 90% normy
FT3 6,25 norma 2,04 - 4,4 178% normy
FT3 1,39 norma 0,93 - 1,71 58% normy

Proszę o pomoc w interpretacji wyników... mam ewidentnie za wysokie FT3 ale TSH raczej w normie, ewentualnie wysoka granica... przeglądając internet nie spotkałem się jeszcze z takimi wynikami, że FT3 jest podwyższone a zarazem dosyć wysokie TSH
podejrzewałem wcześniej nodczynność ale nie wiem już sam..
z innych objawów to bardzo nadmierne pocenie się, drżenie rąk, zmęczenie, bezsenność, zła tolerancja wysokich temperatur oraz straszne pieczenie oczu na słońcu...

zbadałem jeszcze żelazo i jest podwyższone... 191 przy normie 59-158

ma ktoś jakiś pomysł??
Obserwuj wątek
    • djpa Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 07:53
      Myślę, że masz niedoczynność tarczycy. Na tym forum Anka.83 miała przy wysokim TSH przekroczone ponad normę fT3. Poszukaj jej wątku (Anka.83 - myślę, że mogę??)

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104975959,104975959,wyniki_po_pol_roku_leczenia_prosze_o_pomoc_.html
      • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 11:25
        Jak najbardziejsmile

Proponuję, żebyś zrobił test na niedoczynność:

www.chorobytarczycy.eu/test
        Jak na razie widzę 1 objaw typowej niedoczynności (wypadanie włosów), 1 niepweny (zmęczenie może być od niedoczynności i nadczynności), reszta raczej nadczynności. Dlatego sprawdź w teście, co jeszcze masz.

Żelaza nie ma co badać, najlepiej ferrytynę (poczytaj FAQ, dlaczego). Mogłeś dzień wcześniej najeść się czegoś dość "żelaźnego", stąd wynik.

Koniecznie USG tarczycy trzeba wykonać. Do ferrytyny, jeżeli możesz, zrób też B12.
        • bejoza Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 14:37
          dzięki zaodpowiedźsmile

zrobiłem ten test - niby 23 pkt ale nie ejstem przekonany, bo część tych objawów mogę mieć z innych przyczyn... zastanawiam się czy już iść do endo czy zrobić jeszcze raz badania za miesiąc...może to chwilowe rozchwianie hormonów?

W zasadzie gdyby nie wypadające włosy to nie robiłbym badań na tarczycę, bo inne objawy to może być brak kondycji itd...

anka.83 przeczytałem Twój wątek i nie do końca rozumiem... masz 100% stwierdzoną niedoczynność? Wyniki faktycznie mamy podobne, ale ja z drugiej strony nie mam tych typowych objawów niedoczynności tylko nadczynności...

Odkąd pamiętam zawsze mi było gorąco tam gdzie inni marzli, nigdy nie odczuwałem zimna. Pocę się nadmiernie od jakiegoś roku, włosy wypadają od 6 miesięcy. Zmęczenie od jakiś 3 lat.
          Nie chudnę tylko tyję - jakieś 10 kg w 2 lata, ale przestałem w tym czasie uprawiać sport i niestety prowadzę siedzący tryb życia...

Co do żelaza to faktycznie kilka dni przed badaniem przestałem łykać jakiś suplement z żelazem, który brałem na włosy...

Sam już nie wiem... generalnie wyniki badań mogą wzkazywać zarówno na niedoczynność jak i nadczynność ale żadne w zdecydowany sposób... Czy da się to zdjagnozować tak żeby mieć pewność? Może to jednak to Hashimoto tylko znowóż - nigdy nie marznę co jest podawane jako jeden z głównych objawów...
          • bejoza Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 14:42
            Wyczytałem jeszcze coś takiego:
            W stanach niedoboru jodu zdarza się nieco podwyższony lub graniczny poziom FT3 przy prawidłowych (granicznych wysokich) poziomach TSH

może to jednak niedobór jodu? ale z drugiej strony sporo solę potrawy i spożywam dosyć dużo bogatych w jod produktów...

Czy moje TSH jast naprawdę takie wysokie? Jednak miści się w tej normie... 3,83 przy normie 0,27 do 4,20
            • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 15:04
              No więc dlatego zaznaczyłam konieczność zrobienia USG. BO jeżeli na USG wyjdzie obraz typowy dla Hashimoto, to jod Ci może tylko zaszkodzić. A jest możliwe, że to początkowa faza Hashimoto przebiegająca w nadczynności. Natomiast jeżeli wyjdzie wole bądź zwiększone unaczynienie tarczycy bez nierównej echogeniczności/nacieków/itp obrazów typowych dla hashi, to może to sugerować faktycznie niedobór jodu - ale moim zdaniem nie miałbyś wtedy tak wysokiego FT3 (to nie jest "nieco" lecz znacznie podwyższony poziom) i tylu objawów nadczynności. No i masz rację - przy diecie bogatej w sól, ktora najczęsciej jest jodowana, żadko zdażają się wola z niedoboru jodu.

TSH - obecnie lekarze na całym świecie powoli przekonują się do zmniejszenia normy TSH do 2,5 (badania na szeroką skalę na osobach o zdrowej tarczycy i bez historii chorób tarczycy w rodzinie miały wyniki nie przekraczające tej wartości). Tu na forum są osoby, które z Twoim TSH otrzymywały leczenie (no ale u nich objawy były ewidentnie niedoczynnościowe). W każdym bądź razie ja optuję za wahnięciami hoormonów przy jakiejś formie choroby tarczycy z autoagresji, stawiam Hashimoto początkową fazę. W FAQ poczytaj, dlaczego.

Zrób USG, powinno nam wyjaśnić sprawę. Jest jeszcze wiele innych przyczyn (guzki aktywne hormonalnie, problemy z kortyzolem, i in), które mogą być powodem Twojego stanu.
              • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 15:18
                Co do mojego wątku - problem polega na tym, że tu nic nie jest jednoznaczne. Ja miałam niedoczynność lub być może wciąż ją mam (jeżeli kortyzol faktycznie mam za niski). Objawem niedoczynności jest tycie - ja chudłam. I znów nie wiadomo, czy to ze względu na zbyt wysokie wolne T3 czy niski kortyzol. Tycie też jest jednym z głównych objawów niedoczynności, jak marznięcie. Co wcale nie znaczy, że Twoje tycie można od razu zrzucić na karb niedoczynności.
                USG wykazało małą, zwłokniałą, ogólnie zniszconą tarczycę, TSH, FT4 i objawy wskazywały na niedoczynność, postanowiono wdrożyć leczenie.

Mam prośbę - wypisz te objawy, które zaznaczyłeś na teście. Jak wyglądają Twoje łokcie i kolana? Nie są czasem szorstkie, suche i spękane? A cera? Przetłuszcza się, problemy skórne są?

• stapelia Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 15:06
              mnie się wydaje, ze masz za wysokie TSH pomimo normy. Czy miałeś robione usg i poziom przeciwciał? może warto. Pokaże to czy mamy do czynienia z hashimoto (przy tej chorobie nie można zażywać jodu)
              • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 15:19
                Wiedziałam, że o czymś zapomniałam, cholerne przeciwciała, dzięki Stapelia.

Trzeba zrobić: aTPO i antyTG. Ew, jak masz kasę, to jeszcze TRAb.
    • bejoza Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 15:51
      ok porobię te badania, zaczynając od USG... i tu pytanie bo chcę zrobić prywatnie bez skierowań... czy to jest po prostu zwykłe USG tarczycy czy jakieś specjalistyczne pod kątem niedoczyności/nadczynności/hashimoto?

anka oto wyniki z testu:
      1. Objawy, które odczuwasz
      duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
      chrypka bez konkretnego powodu
      depresja będąca uciążliwym problemem
      przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
      palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
      wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
      niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
      duże przybranie na wadze
      trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
      problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
      zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
      trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
      2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
      przedwcześnie siwiejące włosy
      łysienie (utrata włosów, zwłaszcza miejscach intymnych)
      3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
      przedwcześnie siwiejące włosy
      4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
      osłabienie mięśni
      spuchnięte stopy
      spuchnięte powieki lub worki pod oczami
      spuchnięta twarz
      nadmiar woskowiny w uszach

tylko, że większość tych objawów można tłumaczyć również czymś innym nawet bardziej prawdopodobnym:
      kaszel, przełykanie - palenie papierosów
      tycie - brak ruchu
      spuchnieta twarz - czy ja wiem może po prostu przytyłem
      spuchnięte stopy - od małego mi puchną dłonie i stopy tak jak i Mamie która ma zdrową tarczycę
      depresja, złe samopoczucie - też mogą być inne przyczyny
      siwiejące włosy - Tata wcześnie osiwiał

pytałaś o suche łokcie i kolana... jak się przyglądam to może troche, ale wydaje mi się że od zawsze tak miałem
      co do cery - troche się przetłuszcza, czasem się zrobi jakiś syf czy krostka, ale z drugiej strony większosć znajomych rówieśników też tak ma więcchyba jakiś wielkich problemów z cerą u mnie nie ma... włosy troche się przetłuszczają ale brak łupieżu... może czasem sucha skóra, ale to chyba kwestia kosmetyków jakich akurat używam...

sam już nie wiem, bo czytając internet można sobie większość chorób wmówićwink

no ale jednak wyniki wyszły jakie wyszły więc coś pewnie jest na rzeczy...uncertain

• bejoza Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 16:19
        jeszcze mała poprawka wyników bo 2 razy podałem FT3 a powinno być:
        TSH 3,83 norma 0,27 - 4,20
        FT3 6,25 norma 2,04 - 4,4
        FT4 1,39 norma 0,93 - 1,71
        • djpa Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 17:00
          Wiesz, znajomych ostatnio wysłałam na badania tarczycy, bo znajomej w 2 swetrach w mieszkaniu zimno, a jej mężowi w tym samym mieszkaniu w koszulce gorąco.

I znajomemu wyszła - ku mojemu zdziwieniu - niedoczynność, TSH prawie 6.0, wolnych hormonów nie robił, ale na USG wyszło hashimoto że hoho. Spodziewam się, że fT3 miał wysokie, np. ciągle jadł a nie tył, poza tym nerwowy, depresja, senność, zmiana osobowości.

A ja mam Hashi od dawna i nie tyję, przy słabych hormonach nawet chudnę, bo nie trawię. I ważę od około 15 lat 50kg plus minus 2kg.
      • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 21:27
        bejoza napisał:

> ok porobię te badania, zaczynając od USG... i tu pytanie bo chcę zrobić prywatn
        > ie bez skierowań... czy to jest po prostu zwykłe USG tarczycy czy jakieś specja
        > listyczne pod kątem niedoczyności/nadczynności/hashimoto?

Nie, USG tarczycy i tyle, lekarz będzie wiedział, o co chodzi.

>
        > anka oto wyniki z testu:
        (...)>
        > tylko, że większość tych objawów można tłumaczyć również czymś innym nawet bard
        > ziej prawdopodobnym:
        > kaszel, przełykanie - palenie papierosów
        Możliwe. Ale np. pół mojej rodziny pli i kaszlu oraz problemu z przełykaniem nie ma. tak więc kwestia dyskusyjna.
        > tycie - brak ruchu

No ja tak samo pomyslałam, jak przeczytałam, że przestałeś sport uprawiać. Więc również i tu trudno jednoznacznie stwierdzić.
        > spuchnieta twarz - czy ja wiem może po prostu przytyłem
        No tu Ci już nie pomogęsmile Tzn mogę powiedzieć tylko tyle, że inaczej wygląda twarz opuchnięta przy niedoczynności, inaczej zwyczajnie opuchnięta, a jeszcze inaczej "przytyta", że się tak wyrażę. Głównie opuchnięcia te są widoczne w okolicach oczodołów i powiek, a gdy nadusi się je, nie powstaje dołek w skórze.
        > spuchnięte stopy - od małego mi puchną dłonie i stopy tak jak i Mamie która ma
        > zdrową tarczycę

To ten objaw wykreślamy

> depresja, złe samopoczucie - też mogą być inne przyczyny
        Jeżeli jesteś w stanie wskazać sensowne przyczyny, to można wykreslić. Ale zły nastrój (u mnie była to nie tyle depresja, co wieczne wkur...nie) to tez typowe dla niedoczynności
        > siwiejące włosy - Tata wcześnie osiwiał
        A może tata ma problem z tarczycą? U facetów objawy są zwykle mniej nasilone, niz u kobiet, w zw. z czym żadziej są diagnozowani... Przyjrzyj mu sięsmile

> pytałaś o suche łokcie i kolana... jak się przyglądam to może troche, ale wydaj
        > e mi się że od zawsze tak miałem

Hehe, ja tez żyłam tym przekonaniem, do momentu, gdy po paru miesiacach leczenia zrobiły się delikatne i gładkie.

> co do cery - troche się przetłuszcza, czasem się zrobi jakiś syf czy krostka, a
        > le z drugiej strony większosć znajomych rówieśników też tak ma więcchyba jakiś
        > wielkich problemów z cerą u mnie nie ma... włosy troche się przetłuszczają ale
        > brak łupieżu... może czasem sucha skóra, ale to chyba kwestia kosmetyków jakich
        > akurat używam...
        Sucha tłusta skóra - to był mój problem. Też myślałam, że kosmetyki (bo po zmianie na inne chwilowo cera się poprawiała).

> sam już nie wiem, bo czytając internet można sobie większość chorób wmówićwink

No taki problem z tarczycą niestety. Hormony tarczycy regulują metabolizm (a więc wpływaja na działanie) każdej komórki ciała. Więc jak nawala tarczyca, to nawala cały organizm. Stąd zestaw objawów, które wystepuja przy wielu innych schorzeniach.

> no ale jednak wyniki wyszły jakie wyszły więc coś pewnie jest na rzeczy...uncertain

No właśnie, chodzi o ilosć tychże objawów wystepujacych równocześnie. Im wiecej, tym większa mozliwość, ze to tarczyca.

Jestem daleka od diagnozowania wszystkim przybyłym na to forum problemów z tarczyca, zresztą to widac po moich postach, ale u Ciebie widze ewidentnie problem. Mam swoje podejrzenia, ale dlatego potrzebne jest USG - bo gdybaniem daleko nie zajdziemysmile
        • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 24.11.10, 21:30
          no i znowu zapomniałam - oczywiście przeciwciała do kompletu (aTPO i antyTG, ew TRAb).

I jeszcze intymne pytankowink- jakieś zatwardzenia, rozwolnienia, nadkwaśność czy inne cuda zw z układem pokarmowym?
          • bejoza Re: dziwny poziom FT3 25.11.10, 14:58
            o nic zobaczymy jutro, bo zapisałem się na USG... w przyszłym tygodniu może te antyciała zrobię...

co do problemów z układem pokarmowym to zdecydowanie częste a nawet bardzo częste rozwolnienia co wskazywałoby na nadczynność, ale też dodatkowo zgaga więc może to nie od tarczycy...
            • bejoza Re: dziwny poziom FT3 26.11.10, 18:12
              witam!
              zrobiłem USG tarczycy i proszę o pomoc w interpretacji wyniku:

Tarczyca dwupłatowa, położona typowo, niepowiększona, z prawidłowym przepływem przerz miąsz tarczycy, bez zmian ogniskowych.
              Płat prawy: 17x19x38 mm (V=6,9 ml)
              Płat lewy: 12x16x37 mm (v=3,7 ml)
              cieśń grubości 3mm
              Węzły chłonne szyjne w sąsiedztwie tarczycy niepowiększone

nie za mała ta tarczyca? bo coś wyczytałem że powinna mieć około 25ml objętości...?
              • bejoza Re: dziwny poziom FT3 26.11.10, 20:08
                przeglądająć forum zauważyłem, że w moim wyniku nie ma nic o echogeniczności, więc pobiegłem jeszcze raz do lekarza, i po moim pytaniu stwierdził, że zapomniał i że tarczyca jest niejednorodna echogenicznie... nawet nie spojrzał na zdjęcia tylko spytał jakie miałem wyniki hormonów... więc nie wiem czy ta informacja jest coś warta i czy całe to badanie jest
                coś warte... wybitny specjalista to chyba nie był...
                • jurmik Re: dziwny poziom FT3 26.11.10, 20:47
                  No fakt, na pewno nie był...
                  Tarczyca mała, o niejednorodnej echogeniczności i takie jak u Ciebie wyniki hormonów plus różne objawy - to wskazuje na konieczność wybrania się do endokrynologa, ale koniecznie dobrego czyli sprawdzonego, polecanego (i znów kłania się problem naszej jakże ubogiej bazy endo - jak u nas nnie znajdziesz, poszukaj w znanylekarz.pl) - ja myślę, że dostaniesz leczenie i sam zobaczysz, czy będzie lepiej (ja myślę, że na pewno tak)
                  • stapelia Re: dziwny poziom FT3 26.11.10, 21:06
                    no mnie to wygląda na regularne hashimotosad najlepiej jakbyś do wizyty u endo zrobił poziomy przeciwcial, choć dobry lekarz bez tego włączy ci hormony.
                    • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 28.11.10, 22:42
                      No potwierdziły się moje podejrzenia - hashimoto w fazie nadczynnej.

A ten ekspert od usg, a niech go...Zapomniał o najważniejszej informacji w całym tym badaniusmile

Ale jeszcze poczekamy na przeciwciała. Zrobiłeś może TRAb?
                      • bejoza Re: dziwny poziom FT3 23.12.10, 15:42
                        Witam wszystkich świątecznie!

Chciałem odświeżyć swój wąteksmile

Byłem za granicą przez jakiś czas, więc nie udałem się jeszcze do endo, ala zaraz po

powrocie powtórzyłem badania i wyniki trochę mnie zaskoczyły... Proszę o pomoc w

interpretacji...smile

TSH - 2,228 norma 0,35 - 4,94 40%
                        FT3 - 4,81 norma 1,71 - 3,71 155%
                        FT4 - 1,17 norma 0,70 - 1,48 60%

Widać więc, że TSH wyraźnie spadło, FT4 tak jak było i mały spadek FT3... zaznaczam, że nie

brałem żadnych leków, zacząłem tylko jeść siemię lniane, bo wyczytałem że dobre na włosysmile
                        Co do objawów to nic się nie zmieniło niestety...

Dodatkowo zrobiłem też:

Ferrytyna 149,43 norma 21,81 - 274,66
                        Wit. B12 558,00 norma 189,0 - 883,00
                        przeciwciała anty-TPO < 1 a w normie mam tylko max który wynosi 5,61

z innych badań to żelazo mi już spadło:

165 norma 70-180

i trochę za niski magnez - dziwnę, bo piję jakiegoś plusza z magnezem..

0,70 norma 0,73 - 1,06

reszta badań w normie... czekam jeszcze na morfologię...

co powiecie na takie wyniki? czy warto coś jeszcze zbadać?
                        Z górry dziękuję za wszelką pomoc i radęsmile

pozdrawiam!
                        • anka.83 Re: dziwny poziom FT3 27.12.10, 09:33
                          Hormony - TSH reaguje z opóźnieniem lekkim, zrobił się duży wyrzut fT3 i przysadka próbuje tarczycę wyhamować.

Ferrytyna i B12 bardzo ładne, żadko się tu zdarzają takie wynikismile

Niedobór magnezu to już się chyba powoli staje problemem globalnym, nasze społeczeństwo życje w takim pośpiechu i stresie, że co druga osoba ma z tym problemy. Ale w każdej aptece, nawet przy kasie w supermarkecie, można dostać magnez+wit. B6. A najlepiej wpierniczać czekoladę gorzką. W każdym razie magnezem bym się specjalnie nie przejmowała.

Nie masz może jeszcze antyTG zrobionego?
                          aTPO w normie, ale często się zdaża, że oba przeciwciała są w normie a tarczyca ma nacieki limfocytarne (tzn. jest niszczona przez organizm). Wielu lekarzy w takiej sytuacji robi biosję tarczycy, żeby ostatecznie potwierdzić lub wykluczyć problem (jak dla mnie to jest hashimoto, ale nigdy nie można mieć 100% pewności, niestety).

Na tym etapie nic Ci tu więcej nie pomożemy, musisz udać się do dobrego endokrynologa z listą wszystkich badań i objawów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka