Dodaj do ulubionych

proszę o radę....

02.12.10, 12:56
Mam niedoczynność Hashimoto niby nic, ale...
leczę się od wielu lat, kiedyś chodziłam prywatnie do lekarza, ale te "dobre" czasy się skończyły sad jestem obecnie na wychowawczym i ciężko... ale nie o tym mowa....
znalazłam lekarza na NFZ ale z tego co widzę to chyba zamiast mi pomagać chyba mi mocno szkodzi sad
moje ostatnie wyniki z marca:
przeciwciała ATG 192,8 IU/ml (norma 10,0-115,0)
przeciwciała ATPO 309,5 IU/ml (norma 5,0-34,0)
FT4 1,22 ng/dl (norma 0,93-1,70) - 37,60%
TSH 4,250 uIU/ml (norma 0,270-4,200)
brałam 100 eltroxinu

wyniki z listopada:
przeciwciała ATG 279,3 IU/ml (norma 10,0-115,0)
przeciwciała ATPO 436,7 IU/ml (norma 5,0-34,0)
FT4 0,96 ng/dl (norma 0,93-1,70) - 3,9%
TSH 30,910 uIU/ml (norma 0,270-4,200)

lekarka jak zobaczyła ostatnie wyniki nie bardzo wiedziała co ma ze mną zrobić i jak zaaplikować leki... sad zwiększyła dawkę do 125.... i kazała powtórzyć tylko TSH w grudniu....

jakoś straciłam do niej zaufanie.... sad

nie potrafię ujarzmić tej choroby sad
proszę o pomoc......
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: proszę o radę.... 02.12.10, 15:06
      Przede wszystkim - jak się czujesz? Bo to akurat jest najważniejsze. Zrób nasz test na niedoczynność:

www.chorobytarczycy.eu/test
      Wyniki sugerują, że wciąż jesteś w nadczynności. Do pełnego obrazu potrzebujemy jeszcze FT3. Bez niego trudno będzie decydować, czy będą potrzebne dalsze badania (ferrytyna, b12). Nie chciałabym tu narażać Cię na koszty, ale FT3 jest bardzo ważne w diagnostyce niedoczynności (a przynajmniej osoby udzielające się na tym forum i część lekarzy ich leczących tak uważa).

Masz jakiś świeży opis USG tarczycy? Jestem ciekawa, jak wygląda.

Tak więc wstępnie zrób ten test i daj znać, czy możesz wykonać badanie FT3 - a już w ogóle najbardziej optymalne byłoby powtórzenie TSH, FT3 i FT4, jako że już pewnie wprowadziłaś dawkę 125ug?
      • marzena_gabi Re: proszę o radę.... 02.12.10, 15:47
        USG miałam robione w marcu, oto wynik:
        tarczyca dwupłatowa o wym. ok:
        płat prawy 38x12 x 12 mm
        płat lewy - 26 x 11 x 6 mm
        cieśń 2 mm
        Tarczyca o niejednorodnej, obniżonej echogeniczności z rozrostem tkanki łącznej - obraz odpowiada chorobie Hashimoto. Okoliczne węzły chłonne szyjne niepowiększone.
        Dawkę 125 już wprowadziłam, powtórzę w grudniu razem z TSH FT3 i FT4
        czy do tego robić też ferrytynę?

zrobiłam test i wyszło, że: istnieje podejrzenie, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH

jak się czuję?
        bardzo senna przede wszystkim, miewam częste bóle migrenowe głowy, mam chrypę i wrażenie jakbym się dusiła.... miesiączki nieregularne, bardzo obfite....
        • anka.83 Re: proszę o radę.... 02.12.10, 16:27
          Masz bardzo małą tarczycę, 4,9 ml objętości. Minimum dla kobiety to ok 12 ml... Faktycznie musisz już długo chorować. Obraz typowy dla wieloletniego hashimoto.
          Przeciwciałami nie należy specjalnie się przejmować, raz są wysoko (gdy masz tzw. rzut choroby, czyli nagłe nasilenie niszczenia tarczycy), raz nisko. Częśc lekarzy uważa, że selen jest dobry w uspokajaniu przeciwciał. Na tym badaniu możesz oszczędzić.

Objawy jak najbardziej niedoczynnościowe, ale możnaby je też przypisać do niedoboru żelaza, b częstej przypadłości w niedoczynności.

W takim razie zrób cały panel: TSH, FT3, FT4 (oczywiście przed wzięciem tabletki, ale to pewnie wiesz) do tego ferrytynę (nie żelazo!) oraz wit B12. Ale musi minąć minimum 1 miesiąc od zmiany dawki do zrobienia badań, TSH dziwnie się zachowuje przez miesiąc od zmiany dawki. Kiedy wprowadziłaś dokładnie 125ug?
          • marzena_gabi Re: proszę o radę.... 02.12.10, 18:17
            jakoś w połowie listopada wprowadziłam 125 ug, a wyniki są z dawki 100 ug....
            powtórzę wobec tego cały panel + ferrytynę i wit B12
            choruję na Hashimoto prawie 15 lat... jeśli nie dłużej... już sama nie pamiętam, ale moja "przygoda" z tarczycą zaczęła się prawie 25 lat temu.....
            niby długo, ale jak Was poczytałam, to nigdy nie nauczyłam się "obsługiwać" tej choroby....

może te wszystkie skoki są spowodowane ciążą, karmieniem, sama nie wiem, 2 lata temu urodziłam, jakieś 6 miesięcy temu przestałam karmić piersią....
            • marzena_gabi Nowe wyniki 05.01.11, 17:18
              niestety ferrytyny i witaminy B12 nie dałam rady zrobić sad takie życie....
              zrobiłam panel tarczycowy + żelazo, i to wyniki:

TSH 3,38 (0,55-3,35)
              FT3 4,9 (3,5-7,9) 31,82%
              FT4 15,6 (7,64-19,7) 66%

żelazo 40,00 ug/dll (37,00-170,00)

dostałam hemofer...

wizytę u nowego endo mam w marcu... co radziłybyście mi robić?
              obecnie jestem na dawce 125.....

włączać selen? podnosić dawkę, zmniejszać???
              • anka.83 Re: Nowe wyniki 06.01.11, 22:41
                Wyniki hormonów wskazywałyby na potrzebę większej dawki, ALE myślę, że główny problem w tej chwili u Ciebie to niski poziom żelaza. On może mieć wpływ na taki obraz hormonów a nie inny.

Na razie pobralabym hemofer i obserwowała, czy poprawia Ci się samopoczucie czy nie. Jeżeli brak efektów przez miesiąc-> podniesienie dawki o 12,5 lub 25 bedzie konieczne.

Oczywiście wszystko konsultujemy z endokrynologiem! Ja z moim jestem umówiona w ten sposób, że w zalezności od potrzeb reguluję sobie dawkę. Nie wiem, jak elastyczny jest Twój...
                • marzena_gabi Re: Nowe wyniki 07.01.11, 09:27
                  ja też nie wiem, bo to nowa lekarka, dopiero ide do niej pierwszy raz, tamtej już nie zaufam...
                  ale dziękuję smile
                  • harmoniak Re: Nowe wyniki 07.01.11, 18:08
                    Moim zdaniem powinnaś brać 200 mcg selenu dziennie i brać żelazo.
                    Za 5-6 tygodni ponownie badania hormonów (koniecznie FT4 i FT3) i ewentualna korekcja dawki.
                    • marzena_gabi Re: Nowe wyniki 07.01.11, 20:54
                      a możesz mi polecić jaki mam brać selen?
                      nim dojdę do endo oczywiście zbadam hormony
                      bardzo Wam dziękuję smile
                      pomagacie mi na nowo oswoić się z chorobą a przede wszystkim jej się nauczyć i z nią żyć smile
                      dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka