33aga77
09.12.10, 20:08
Witam.
Obecnie jestem w 17tc i mój lekarz ginekolog profilaktycznie kazał mi zrobić TSH.
Na kolejnej wizycie kazał mi skonsultować sie z endo, bo mój wynik TSH jest w górnej granicy normy,sugerując że on by mi już podał Euthyrox50.
Dodatkowo na własną rękę wykonałam Ft3 i Ft4
24.11.2010
TSH 3.96 mlU/l (0,27-4,2)
Ft3 3,89 pg/ml (2,57-4,43) - 70,97%
Ft4 1,04 ng/dl (0,93-1,70) - 14,29%
Wybrałam sie do endokrynologa ,gdzie miałam wykonane USG tarczycy,przeprowadzony wywiad i w sumie nic się nie dowiedziałam konkretnego.
Tarczyca w normie,bez ognisk zapalnych ,o prawidłowych wymiarach.
ROZPOZNANIE:
Thyreoiditis autoimmunologica susp
-Struma 0 WHO (LD: 5,6cm3 , LS 7,6cm3)
-Hypothyreosis primaria latens
Hirsutismus ad expl
Graviditas
Lekarza najbardziej interesował wynik TSH niż pozostałe które podałam mu na stół.
Przepisał mi Euthyrox25, mam na następną wizytę zrobić przeciwciała Anty TPO ,Anty Tg i tsh.
Ft4 nie jest mu do niczego potrzebne.
Chciała bym byście oceniły moje wyniki i czy dawka tego leku nie jest czasem za mała do tak wysokiego TSH.
Obawiam się że lekarz do zmiany bo jeśli jego nie interesuje Ft4 które jest odpowiedzialne za dziecko a samo TSH...
Dodatkowo biorę żelazo Biofer 2x1 bo było już tak że spała bym cały dzień-obecnie jest ciut lepiej ale jestem dalej lekko ospała(lekarze mówią że to ciąża tak na mnie wpływa)
Jak to u mnie widzicie nadczynność ,niedoczynność bo internistka moja była zachwycona moimi wynikami bo mieszczę się w normach,endokrynolog mi nie powiedział a ja ze stresu zapomniałam sie zapytać.
Pozdrawiam Agnieszka.