Dodaj do ulubionych

Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :)

09.12.10, 20:08
Witam.
Obecnie jestem w 17tc i mój lekarz ginekolog profilaktycznie kazał mi zrobić TSH.
Na kolejnej wizycie kazał mi skonsultować sie z endo, bo mój wynik TSH jest w górnej granicy normy,sugerując że on by mi już podał Euthyrox50.

Dodatkowo na własną rękę wykonałam Ft3 i Ft4
24.11.2010
TSH 3.96 mlU/l (0,27-4,2)
Ft3 3,89 pg/ml (2,57-4,43) - 70,97%
Ft4 1,04 ng/dl (0,93-1,70) - 14,29%

Wybrałam sie do endokrynologa ,gdzie miałam wykonane USG tarczycy,przeprowadzony wywiad i w sumie nic się nie dowiedziałam konkretnego.
Tarczyca w normie,bez ognisk zapalnych ,o prawidłowych wymiarach.

ROZPOZNANIE:
Thyreoiditis autoimmunologica susp
-Struma 0 WHO (LD: 5,6cm3 , LS 7,6cm3)
-Hypothyreosis primaria latens
Hirsutismus ad expl
Graviditas
Lekarza najbardziej interesował wynik TSH niż pozostałe które podałam mu na stół.
Przepisał mi Euthyrox25, mam na następną wizytę zrobić przeciwciała Anty TPO ,Anty Tg i tsh.
Ft4 nie jest mu do niczego potrzebne.
Chciała bym byście oceniły moje wyniki i czy dawka tego leku nie jest czasem za mała do tak wysokiego TSH.
Obawiam się że lekarz do zmiany bo jeśli jego nie interesuje Ft4 które jest odpowiedzialne za dziecko a samo TSH...

Dodatkowo biorę żelazo Biofer 2x1 bo było już tak że spała bym cały dzień-obecnie jest ciut lepiej ale jestem dalej lekko ospała(lekarze mówią że to ciąża tak na mnie wpływa)

Jak to u mnie widzicie nadczynność ,niedoczynność bo internistka moja była zachwycona moimi wynikami bo mieszczę się w normach,endokrynolog mi nie powiedział a ja ze stresu zapomniałam sie zapytać.

Pozdrawiam Agnieszka.
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 10.12.10, 10:18
      witaj
      no masz trochę za wysokie to tsh, ale jesteś już w II tc więc dziecko ma własną tarczycę, wiec aż tak z ciebie nie ciągniesmile Ja bym posłuchała endo, zaczęła brać 25 i po miesiącu zrobiła badania, żeby sprawdzić czy dawka nie jest za mała.
    • 33aga77 Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 29.12.10, 21:14
      Witam.

Przedwczoraj zrobiłam wyniki o które prosił mnie lekarz endokrynolog-dzisiaj je odebrałam i lekko się załamałam-zero poprawy:
      Zaznaczę że jestem na dawce Euthyrox25(badanie robione było na czczo-bez tabletki)

27-12-10
      TSH 3 gen 3,75 mIU/L (0,27-4,20)
      Ft4 0,963 (0,93-1,70) 4.29%
      Anty TPO 152,9 IU/ml (0-34)
      Anty TG <10 IU/ml (<115)

Zrobiłam jeszcze morfologię HGB 13,6 (12-16).
      Nie wiem co mam zrobić bo dopiero wizytę u endo mam 10 stycznia a gin 7 stycznia-czy ta dawka nie jest za mała,i co świadczą b podwyższone Anty TPO.

Pokazałam obecne wyniki mojej lekarce rodzinnej i ta znowu że jest wszystko ok bo mieszczę się w normie-ręce opadają

Pozdrawiam Agnieszka smile
      • stapelia Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 29.12.10, 21:28
        wysokie miana przeciwciał świadczą o stanie zapalnym tarczycy, nie martw się, na dziecko nie ma to wpływu.
        Wydaje mi się, że endo powinien ci zwiększyć dawkę, więc możesz albo czekać te 2 tyg albo zaryzykować i zwiększyć np o 1/4 tabletki. Nie sądzę, żeby endo się pieklił z tego powodusmile miałaś robione usg kiedyś? jak nie to koniecznie zrób.
        • stapelia Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 29.12.10, 21:29
          przepraszam, widzę, ze miałaś usgsmile)
        • 33aga77 Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 29.12.10, 21:42
          Dziękuję za szybką odpowiedźsmile
          Też właśnie myślałam by zwiększyć dawką ale o pół tabletki 12,5 -czy to nie za dużo??
          Czuję się fatalnie -spała bym przez cały dzień co przy dzieciach się nie da choć już takie małe nie są.Łapię coraz częściej doła a na tą chwilę czuję się nawet poirytowania.Jak zaczełam brać Biofer to jak by ciut mi się poprawiło,wytrzymywałam bez spania cały dzień,natomiast teraz już nie da się.
          Czy mogę żelazo brać w zwiększonej dawce niż 2x1-np 3x1?
          Dokucza mi wysokie ciśnienie 155/110,150/100-biore Dopregyt 3x1
          Nie wiem czy to istotne ale co rano bolą mnie nadgarstki albo oba albo u którejś ręki.
          Postaram się może wepchnąć do endo poza kolejką wcześniej,może nawet jutro...
          • djpa Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 29.12.10, 21:54
            Biofer i Euthyrox nie lubią się. Euthyrox nie lubi w konkurencji w postaci Bioferu czy innych witamin.

Ja bym zwiększyła dawkę o 12.5. I poszła do endo bez kolejki, powinna przyjąć. smile
            • t.usia Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 04.01.11, 20:02
              ja jestem w 21 tygodniu ciąży. od początku biorę euthyrox w dawce 150. i na tym może się nie skończyć. tyle, że jestem po operacji tarczycy. ja znalazłam ginekologa-endokrynologa dzięki czemu nie muszę biegać do dwóch lekarzy. wepchnij się bez kolejki, a dawka wydaje mi się że powinna być większa.
              • iwonagos Re: Wyniki w ciąży -proszę o interpretację :) 05.01.11, 17:05
                A ja tam bym dawki sama, szczególnie będąc w ciąży nie zmieniała. Teraz to już są inne normy honorowane przez endokrynologów. Powinno być poniżej 2. Ponad 3 to trochę za dużo. Ale masz przecież całą tarczycę i być może 25 hormonu wystarczy, żeby ths spadło. Jak się w ogóle czujesz? Robiłaś test na niedoczynność?
                Ja niby mam idealne tsh, a mam książkowe objawy nadczynności...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka