Dodaj do ulubionych

rak tarczycy-prośba

17.12.10, 18:19
Witam

U mojej 26-letniej siostry w listopadzie zdiagnozowano raka tarczycy. Przedwczoraj byłysmy w klinice w Gliwicach, gdzie w ostatecznym rozpoznaniu wpisano: "observatio quoad carcinoma papoillare glaumdulae thyreoideae post operationem kwalifikacja do leczenia 131-I"
Czy moglabym prosic o przetłumaczenie tej diagnozy? Siostra ma wyznaczony kolejny termin konsultacji na 27.01.2011 r.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: rak tarczycy-prośba 17.12.10, 18:36
      witaj
      a siostra miala juz operację? to wynik histopatologiczny po operacji tak? Na pewno mamy tu do czynienia z rakiem brodawkowatym, najczęstszym i najlepiej rokującym. Jako zalecenie ma leczenie jodem radioaktywnym. Nie martwcie się, wszystko będzie dobrze, to naprawdę mało inwazyjny nowotwór, na forum mamy teraz chyba 3 osoby z taką diagnoząsmile Jod polega na podaniu kapsułki z jodem w szpitalu, potem kilka dni trzeba odsiedzieć w izolatce bo się promieniuje a potem przez jakiś czas unikać kontaktu z dziećmi i kobietami w ciąży. potem normalnie bierze się tyroksynę i jeździ do kontroli co jakiś czassmile
    • monika99_net Re: rak tarczycy-prośba 17.12.10, 20:54
      Witaj,
      Podpisuję się w całości pod tym co napisała Stapelia. Nie ma co się martwić na zapas smile. Jestem jedną z osób u której wykryto podobnego typu zmianę, tylko w bardzo początkującej fazie. Byłam w szpitalu na oddziale, gdzie właśnie podawany jest jod. Miałam styczność z osobami, które miały raka w stadium znacznie gorszym ode mnie i tacy ludzie są po operacji wycięcia tarczycy i ewentualnie węzłów chłonnych. Zdarzały się osoby, które nie miały operacji a miały podany jod. Nie wiem jak to będzie u Twojej siostry. Rozmawiałam z ludźmi u których zdiagnozowano raka, mówią, że biorą hormony i dobrze się czują i przyjeżdżają co jakiś czas na kontrole do szpitala. Były osoby, które co pół roku na początku przyjeżdżały do szpitala na kontrole. Z upływem czasu jeśli wszystko jest dobrze to odstępy między kontrolami są dłuższe.
      Pozdrawiam serdecznie
    • pablo_zielona_herbata Re: rak tarczycy-prośba 18.12.10, 20:21
      Zgadzam się z przedmówczyniami. Dodam tylko, iż IO w Gliwicach jest podobno najlepszym ośrodkiem leczenia chorób tarczycy w Polsce. Ja też jestem ich pacjentem...
      Pozdrawiam serdecznie.
      Pablo

www.rakrdzeniasty.blog.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka