tere-sa22 11.01.11, 22:28 Czy samo badanie TSH (1,030- czyli prawidłowe) wyklucza całkowicie choroby tarczycy? Z testu wychodzi 24 - poza typowymi objawami mam do tego ogromne pragnienie- muszę ciągle mieć coś do picia przy sobie - cukier w normie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychofinka Re: Proszę o radę 11.01.11, 22:40 Nie, absolutnie nie wyklucza, choć wygląda porządnie. Zrób badania ft3, ft4, przeciwciała antyTPO, antyTG, usg tarczycy. Jakie badania na cukier robiłaś? Czy tylko glukozę na czczo? Jakie masz najbardziej charakterystyczne objawy? Odpowiedz Link
anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 10:40 Podkreślę może to, co tropi u Ciebie Psychofinka - duże pragnienie jest niespotykane przy niedoczynności, jeżeli już krążyć w okół tarczycy, to nadczynność wywołuje często duże pragnienie. Przy czym wynik testu raczej na to nie wskazuje. Pogłębiłabym diagnostykę cukrzycową. Odpowiedz Link
anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 10:42 za to zrobiłabym też żelazo i ferrytynę (zamiast przeciwciał) - pragnienie przy anemii występuje Odpowiedz Link
djpa Re: Proszę o radę 12.01.11, 10:55 duże pragnienie jest niespotykane przy niedoczynności Duże nie, ale wzmożone pragnienie tak, bo przy niedoczynności szybciej wysycha w gardle. Piszę to ze swojego i mojego synka doświadczenia. Ilość wypijanych przez niego litrów wody na dobę jest proporcjonalna do TSH Synek cukru od lat nie dostaje do jedzenia wcale (przez całe życie), glukoza ładnie w normie. U mnie podobnie. Tym bardziej zimą, gdy powietrze suche. Nie lubię suchego powietrza. Odpowiedz Link
anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 13:14 Djpa, też tak miałam, pić mi się chciało, ale nie przesadnie (chociaż może dlatego, że TSH nigdy nie wyszło poza 5,5). Koleżanka natomiast mówi, że cały czas praktycznie pije - a to już mi nie psuje do niedoczynnościowego obrazka. Jak już zaczęli z lekrzem drążyć temat cukru, to niech go skończą. Inna sprawa, że cukier na czczo może być w normie, a dopiero po posiłku mogą zaczynać się problemy (hiperglikemia poposiłkowa, wstęp do klasycznej cukrzycy typu 2). Tak więc jedno badanie niczego nie wyklucza. Odpowiedz Link
djpa Re: Proszę o radę 12.01.11, 13:40 Tak, Anka ze wszystkim masz rację! U mojego 5 latka pewnie jeszcze daleko do cukrzycy typu 2 Ale przy TSH=5 w wieku 3 lat pił jakieś 2-3 litry dziennie. I siusiał co godzinę! Biedny był. Wszędzie picie musieliśmy dla niego zabierać. To już było przesadne pragnienie... Przy TSH około 1 pije i siusia normalnie (tzn. podobnie jak inne dzieci), wydaje mi się, że około 1litr, a może mniej. Odpowiedz Link
anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 13:59 djpa napisała: > Tak, Anka ze wszystkim masz rację! Hłe hłe, przeczytałam "Tak anka, ze wszystkim musisz miec racje!" > > U mojego 5 latka pewnie jeszcze daleko do cukrzycy typu 2 Jeszcze by mu to było potrzebne Tfu tfu, wypluwamy > Ale przy TSH=5 w wieku 3 lat pił jakieś 2-3 litry dziennie. I siusiał co godzin > ę! Biedny był. Wszędzie picie musieliśmy dla niego zabierać. To już było przesa > dne pragnienie... A to ciekawe. Czyli jednak można podciągnąć duże pragnienie pod niedoczynność. Może to kwestia wieku? Trzeba zgłębić temat internetowo Wiesz w sumie jak jest, z tą tarczycą nigdy nic nie jest jasne. Chociażby moje chudnięcie w niedoczynności. Odpowiedz Link
djpa Re: Proszę o radę 12.01.11, 16:02 Oj tak, z tarczycą nic nie jest jasne. Ja też w niedoczynności swego czasu schudłam, z 52kg na 48kg. I nic nie przytyłam. Odrobinę przytyłam w czasie wakacji, gdy, jak się okazało, niechcący (i pewnie krótko) miałam fT3 powyżej normy. Dlatego nie podobają mi się wizyty na NFZ u endo dziecięcego trwające 5 minut - dosłownie! Jak taka endo ma się zorientować w objawach dziecka?? I jeszcze nie słuchając rodziców wcale, a nawet twierdząc, że mówią bzdury? Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: Proszę o radę 12.01.11, 16:27 Tere-sa, zrób sobie 3-punktowa krzywą cukrową i insulinową. Koniecznie! Warto ją zrobić - wiem z doświadczenia. Mam ciągłe pragnienie, dużo piję i dużo siusiam, woda tak jakby przelatuje przez mnie. Glukozę naczczo zawsze miałam dobrą. Po badaniu krzywej okazało się, że cukier w normie choć krzywa jest płaska, ale insulina już nie jest ok, więc przyczyny tego suszenia chyba się wyjaśniły. Dodam, że nie mam podeschniętej śluzówki w ustach, śliny mam aż nadto, a pragnienie jest cały czas. Odpowiedz Link
tere-sa22 Re: Proszę o radę 12.01.11, 22:05 Dziękuję za odpowiedzi. Prawdę mówiąc nigdy w życiu nie chorowałam (i mam nadzieję że dalej tak jest) ale od kilku miesięcy źle się czuję: osłabienie, bóle głowy, wypadanie włosów, sucha skóra gwałtowny przyrost wagi. Morfologia wykazała lekką anemię, przeszłam kurację a objawy dalej są. Które zbadań na tarczycę wykonać w pierwszej kolejności( skierowanie nie dostane bo tsh prawidłowe). Mam też pytanie odnośnie badań cukru- czy to badanie wykonuje się w szpitalu czy niekoniecznie?. Odpowiedz Link
anka.83 Re: Proszę o radę 13.01.11, 09:52 Objawy, o których mówisz, pasują do anemii lub niedoczynności. Kiedy ostatnio była morfologia robiona i kiedy skończyłaś leczenie żelazem? Jakie żelazo brałaś? Leczenie dało dobre rezultaty czy specjalnej poprawy nie poczułaś? Anemia czym była wywołana? Bo bardzo często anemia z nieznanych przyczyn (czyli nie z powodu diety ubogiej w żelazo, problamami z układem pokarmowym czy cięzką chorobą) jest powodowana przez niedoczynność tarczycy. Robiłabym wszystko równocześnie, tzn badania w kierunku anemii (na to lekarz na pewno da Ci wszystkie potrzebne skierowania, z uwagi na historię problemów), tarczyca (przy braku pieniążków wstępnie TSH + fT3 + fT4, potem USG) oraz cukier (to jużdziewczyny Ci doradzą). Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: Proszę o radę 13.01.11, 10:04 Cukier i insulinę badają we wszystkich osiedlowych przychodniach i oczywiście we wszelkich luxmedach itd. Radziłabym Ci zrobić w zwykłej państwowej tyle ze odpłatnie - jeśli lekarz nie chciałby zlecić. W takich miejscach ceny są najlepsze, a przecież to nie jest nic do czego potrzeba superdrogich odczynników - zwykłe badanie tyle, że x3. Odpowiedz Link