Dodaj do ulubionych

Proszę o radę

11.01.11, 22:28
Czy samo badanie TSH (1,030- czyli prawidłowe) wyklucza całkowicie choroby tarczycy? Z testu wychodzi 24 - poza typowymi objawami mam do tego ogromne pragnienie- muszę ciągle mieć coś do picia przy sobie - cukier w normie
Obserwuj wątek
    • psychofinka Re: Proszę o radę 11.01.11, 22:40
      Nie, absolutnie nie wyklucza, choć wygląda porządnie.
      Zrób badania ft3, ft4, przeciwciała antyTPO, antyTG, usg tarczycy.

Jakie badania na cukier robiłaś? Czy tylko glukozę na czczo?

Jakie masz najbardziej charakterystyczne objawy?
      • anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 10:40
        Podkreślę może to, co tropi u Ciebie Psychofinka - duże pragnienie jest niespotykane przy niedoczynności, jeżeli już krążyć w okół tarczycy, to nadczynność wywołuje często duże pragnienie. Przy czym wynik testu raczej na to nie wskazuje. Pogłębiłabym diagnostykę cukrzycową.
        • anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 10:42
          za to zrobiłabym też żelazo i ferrytynę (zamiast przeciwciał) - pragnienie przy anemii występuje
        • djpa Re: Proszę o radę 12.01.11, 10:55
          duże pragnienie jest niespotykane przy niedoczynności

Duże nie, ale wzmożone pragnienie tak, bo przy niedoczynności szybciej wysycha w gardle.

Piszę to ze swojego i mojego synka doświadczenia. Ilość wypijanych przez niego litrów wody na dobę jest proporcjonalna do TSH wink Synek cukru od lat nie dostaje do jedzenia wcale (przez całe życie), glukoza ładnie w normie. U mnie podobnie.

Tym bardziej zimą, gdy powietrze suche. Nie lubię suchego powietrza.
          • anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 13:14
            Djpa, też tak miałam, pić mi się chciało, ale nie przesadnie (chociaż może dlatego, że TSH nigdy nie wyszło poza 5,5). Koleżanka natomiast mówi, że cały czas praktycznie pije - a to już mi nie psuje do niedoczynnościowego obrazka. Jak już zaczęli z lekrzem drążyć temat cukru, to niech go skończą.

Inna sprawa, że cukier na czczo może być w normie, a dopiero po posiłku mogą zaczynać się problemy (hiperglikemia poposiłkowa, wstęp do klasycznej cukrzycy typu 2). Tak więc jedno badanie niczego nie wyklucza.
            • djpa Re: Proszę o radę 12.01.11, 13:40
              Tak, Anka ze wszystkim masz rację!

U mojego 5 latka pewnie jeszcze daleko do cukrzycy typu 2 wink
              Ale przy TSH=5 w wieku 3 lat pił jakieś 2-3 litry dziennie. I siusiał co godzinę! Biedny był. Wszędzie picie musieliśmy dla niego zabierać. To już było przesadne pragnienie...
              Przy TSH około 1 pije i siusia normalnie (tzn. podobnie jak inne dzieci), wydaje mi się, że około 1litr, a może mniej.
              • anka.83 Re: Proszę o radę 12.01.11, 13:59
                djpa napisała:

> Tak, Anka ze wszystkim masz rację!

Hłe hłe, przeczytałam "Tak anka, ze wszystkim musisz miec racje!" big_grin
                >
                > U mojego 5 latka pewnie jeszcze daleko do cukrzycy typu 2 wink

Jeszcze by mu to było potrzebnesad Tfu tfu, wypluwamysmile

> Ale przy TSH=5 w wieku 3 lat pił jakieś 2-3 litry dziennie. I siusiał co godzin
                > ę! Biedny był. Wszędzie picie musieliśmy dla niego zabierać. To już było przesa
                > dne pragnienie...

A to ciekawe. Czyli jednak można podciągnąć duże pragnienie pod niedoczynność. Może to kwestia wieku? Trzeba zgłębić temat internetowowink Wiesz w sumie jak jest, z tą tarczycą nigdy nic nie jest jasne. Chociażby moje chudnięcie w niedoczynności.
                • djpa Re: Proszę o radę 12.01.11, 16:02
                  Oj tak, z tarczycą nic nie jest jasne.

Ja też w niedoczynności swego czasu schudłam, z 52kg na 48kg. I nic nie przytyłam. Odrobinę przytyłam w czasie wakacji, gdy, jak się okazało, niechcący (i pewnie krótko) miałam fT3 powyżej normy.

Dlatego nie podobają mi się wizyty na NFZ u endo dziecięcego trwające 5 minut - dosłownie! Jak taka endo ma się zorientować w objawach dziecka?? I jeszcze nie słuchając rodziców wcale, a nawet twierdząc, że mówią bzdury?
                  • czupakabra27 Re: Proszę o radę 12.01.11, 16:27
                    Tere-sa, zrób sobie 3-punktowa krzywą cukrową i insulinową. Koniecznie! Warto ją zrobić - wiem z doświadczenia. Mam ciągłe pragnienie, dużo piję i dużo siusiam, woda tak jakby przelatuje przez mnie. Glukozę naczczo zawsze miałam dobrą. Po badaniu krzywej okazało się, że cukier w normie choć krzywa jest płaska, ale insulina już nie jest ok, więc przyczyny tego suszenia chyba się wyjaśniły. Dodam, że nie mam podeschniętej śluzówki w ustach, śliny mam aż nadto, a pragnienie jest cały czas.
                    • tere-sa22 Re: Proszę o radę 12.01.11, 22:05
                      Dziękuję za odpowiedzi.
                      Prawdę mówiąc nigdy w życiu nie chorowałam (i mam nadzieję że dalej tak jest) ale od kilku miesięcy źle się czuję: osłabienie, bóle głowy, wypadanie włosów, sucha skóra gwałtowny przyrost wagi. Morfologia wykazała lekką anemię, przeszłam kurację a objawy dalej są.
                      Które zbadań na tarczycę wykonać w pierwszej kolejności( skierowanie nie dostane bo tsh prawidłowe). Mam też pytanie odnośnie badań cukru- czy to badanie wykonuje się w szpitalu czy niekoniecznie?.
                      • anka.83 Re: Proszę o radę 13.01.11, 09:52
                        Objawy, o których mówisz, pasują do anemii lub niedoczynności. Kiedy ostatnio była morfologia robiona i kiedy skończyłaś leczenie żelazem? Jakie żelazo brałaś? Leczenie dało dobre rezultaty czy specjalnej poprawy nie poczułaś?
                        Anemia czym była wywołana? Bo bardzo często anemia z nieznanych przyczyn (czyli nie z powodu diety ubogiej w żelazo, problamami z układem pokarmowym czy cięzką chorobą) jest powodowana przez niedoczynność tarczycy.

Robiłabym wszystko równocześnie, tzn badania w kierunku anemii (na to lekarz na pewno da Ci wszystkie potrzebne skierowania, z uwagi na historię problemów), tarczyca (przy braku pieniążków wstępnie TSH + fT3 + fT4, potem USG) oraz cukier (to jużdziewczyny Ci doradzą).
                        • czupakabra27 Re: Proszę o radę 13.01.11, 10:04
                          Cukier i insulinę badają we wszystkich osiedlowych przychodniach i oczywiście we wszelkich luxmedach itd. Radziłabym Ci zrobić w zwykłej państwowej tyle ze odpłatnie - jeśli lekarz nie chciałby zlecić. W takich miejscach ceny są najlepsze, a przecież to nie jest nic do czego potrzeba superdrogich odczynników - zwykłe badanie tyle, że x3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka