Dodaj do ulubionych

bardzo,bardzo proszę o interpretację wyników

12.04.11, 23:20
Witam!
Od listopada 2010 r. mam wyciętą tarczycę z powodu guzków, wyniki przedoperacyjne nie wskazywały ani na nadczynność,ani na niedoczynność tylko wyniki biopsji guzków były niepokojące,ale na szczęście na niepokojach tylko się skończyło wink no ale tarczycy nie mam uncertain
Do tej pory biorę cały czas Letrox w dawce 100,dzisiaj odebrałam wyniki hormonów i są następujące:
TSH 52,69 (norma 0,270-4,20)
FT3 3,07 (norma 3,10-6,80)
FT4 19,90 (norma 12,0-22,0)
Wg kalkulatora procenty są takie: FT3 -0,81%, FT4 79%
Bardzo proszę o interpretację,dodam tylko,że objawy wskazują na niedoczynność,ale nie wiem jak się do tego mają wyniki FT3 i FT4. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: bardzo,bardzo proszę o interpretację wyników 13.04.11, 10:58
      twor-zywo napisała:

> Do tej pory biorę cały czas Letrox w dawce 100,dzisiaj odebrałam wyniki hormonó
      > w i są następujące:
      > TSH 52,69 (norma 0,270-4,20)

Koszmarnie wysokie, wybitna niedoczynność.

> FT3 3,07 (norma 3,10-6,80)
      > FT4 19,90 (norma 12,0-22,0)
      > Wg kalkulatora procenty są takie: FT3 -0,81%, FT4 79%

Poważny niedobór fT3, wynikający z bardzo złej przemiany fT4 do fT3. Nie wiem, czy w ogóle jest sens bawić się w selen na poprawę przemiany, lekarz przepisze zapewne Novothyral (zwiera T4 +T3).

Koniecznie zbadaj jeszcze poziom ferrytyny, prawdopodobnie jest niska też (nie badaj żelaza, nie ma sensu). Jak Twoja morfologia wygląda, robiłaś ostatnio?

Zrób test na niedoczynność z nagłówka i napisz, ile Ci wyszło i jakie masz objawy, ok?

Kiedy idziesz do endokrynologa, a kiedy ostatnio byłaś?
      • twor-zywo Re: bardzo,bardzo proszę o interpretację wyników 13.04.11, 11:53
        Witam i dziękuję za spojrzenie na moje wyniki, morfologii nie robiłam ostatnio w ogóle,ale jutro mam przyspieszoną wizytę u endokrynologa i pewnie coś zleci.
        Zrobiłam test na niedoczynność i wyszło 37 punktów, ja w ogóle zrobiłam badania hormonów teraz,bo zaczęłam mieć niepokojące objawy, które zaczęły się nasilać do tego stopnia,iż stwierdziłam, że coś naprawdę jest nie tak, najpierw postępujące osłabienie, zmęczenie, doszło do tego,że siatka z większymi zakupami jest problemem, tak jakbym mięśni w ogóle nie miała. Zaczęło mi być cały czas zimno, ubieram się w kilka bluzek i sweter, doszło drżenie mięśni, rąk, te ostatnie znowu zaczęły mi puchnąć (to akurat zauważyłam, kiedy rękawiczki nagle zrobiły się za ciasne), tak samo jak opuchnięte mam okolice oczu, powieki. No i sucha skóra też coraz bardziej, teraz jest tak,że w okolicach np. pasa spodni czy bielizny to ta skóra wręcz płatami odchodzi uncertain
        Zobaczymy jutro, jak ta wizyta przebiegnie,na pewno dam znać.Dziękuję Aniu jeszcze raz smile
        • anka.83 Re: bardzo,bardzo proszę o interpretację wyników 14.04.11, 08:49
          Nie ma sprawy. Jeżeli mogę coś zasugerować - wydrukuj sobie listę objawów albo przepisz na kartce, żeby pokazać endokrynologowi na wizycie. Z doświadczenia wiem, że w stanie niedoczynności wiele rzeczy zapominamy, a dobrze byłoby, gdyby był świadom tych wszystkich objawów. 37 punktów to dużo...

Osłabione mięśnie - też typowe dla niedoczynności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka