Dodaj do ulubionych

moje wyniki

28.07.11, 17:46
Byłam wczoraj u endo zpisał mi Eutyrox N 50mcg 1raz dziennie. Co o tym myślicie? Czy to ma sens?
2010.11
TSH 1,720 norma ),270-4,200
FT4 -18.18% [ wynik 0.79, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 23.75% [ wynik 2.57, norma (2 - 4.4)]

2011.07
TSH 2,210 norma 0,270-4,200
FT4 -29.87% [ wynik 0.7, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 34.58% [ wynik 2.83, norma (2 - 4.4)]
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: moje wyniki 28.07.11, 19:14
      Sens to pewnie ma, ale jak to skomentować, skoro nie piszesz, czy to dalszy ciąg suplementacji hormonem, a jeśli tak, to od kiedy bierzesz i ile. Czyli za mało danych smile
      • toblanka Re: moje wyniki 29.07.11, 07:46
        Nic nie biorę to mój całkowity początek.Objawy typowe. Aczkolwiek trudno powiedzieć czy zmęczenie jest objawem bo teraz nie ma ludzi niezmęczonych itd każdy objaw można teoretycznie wytłumaczyć czymś innym.
        • anka.83 Re: moje wyniki 29.07.11, 11:38
          "bo teraz nie ma ludzi niezmęczonych "

Jest ich mnóstwo na tym świecie, zaś tych zmęczonych non stop bez powodu - niewiele. Czy czujesz poprawę po leczeniu? Jeżeli tak, to dawkę należy zwiększać do momentu, gdy znikną wszystkie negatywne objawy.

"każdy objaw można teoretycznie wytłumaczyć czymś innym."

Przy czym bardziej prawdopodobne (szczególnie ze wzgledu na wyraźnie zły wynik), że ma się 1 chorobę powodującą te objawy, niż kilka(naście) innych, dających w sumie ten sam zestaw. Robiłaś test na niedoczynność z nagłówka?
          • toblanka Re: moje wyniki 29.07.11, 14:34
            Robiłam większość mam na TAK.
            A leku nie biorę zastanawiam się dostałam go dopiero kilka dni temu. Martwi mnie nie przekonanie lekarza, który m powiedział że może niech Pani pobierze zobaczymy. Tak jak by sam nie był przekonany czy to jest niedoczynność. Dlatego moje pytanie o interpretacje badań.
            • pies_z_laki_2 Re: moje wyniki 30.07.11, 09:24
              A może jesteś świeżo po porodzie? Bo wyniki wyraźnie się poprawiają, trend jest dobry. Skoro się nie leczysz, to może jest to naturalne zawirowanie w pracy tarczycy?

A może zrób usg? I przeciwciała?

E 50 to już całkiem spora dawka, ja bym się bała tak od samego początku wziąć tak dużo, wiem jak się czułam na 100 łykanej przez pierwszy tydzien suplementacji...

• toblanka Re: moje wyniki 30.07.11, 19:06
                Nie rodziłam dziecka ostatnio. Najmłodsze ma 5,5roku i nie byłam od tamtej pory w ciąży. Niczym się nie leczyłam. Dlatego na razie nie łykam tego co mi lekarz zapisał bo nie mam pewności że trzeba.
                • pies_z_laki_2 Re: moje wyniki 31.07.11, 10:51
                  Trzeba, trzeba, sama widzisz jakie masz wolne hormony.
                  Mnie raczej chodziło o stopniowe włączanie Euthyroxu, nie od razu pełną dawkę, tylko najpierw ćwierć, za tydzień pół, a potem trzy czwarte.

Jeśli jednak nie masz objawów niedoczynności, to z jakiego powodu robiłaś badania?
                  • toblanka Re: moje wyniki 05.08.11, 13:06
                    Mam objawy niedoczynności. Biorę 3 dzień zalecony lek. Pierwsze dwa dni 25, dziś 50, rano popijając mała ilością wody i cierpię ale pół godziny czekam na kawę.
                    Czy według Ciebie te wyniki są złe? Widzę że odbiegają od normy.Do czego powinnam dążyć?
                    • anka.83 Re: moje wyniki 05.08.11, 14:15
                      toblanka napisała:
                      "Do czego powinnam dążyć?"

Do bardzo dobrego samopoczucia. Chyba z tym problemem poszłaś do lekarza?

Nie chcę Cię tu namawiać na dodatkowe koszta, ale jeżeli nie będziesz zdadowolona w pełni z efektów leczenia Euthyroxem (za ok miesiąc - półtora należy powtórzyć badania i porównać liste objawów, jakie zmiany zaszły) warto zbadać poziom ferrytyny. To tak na przyszłość. I tylko, gdy Euthyrox nie przyniesie rezultatów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka