03.10.11, 20:00
Witam
Krótko, men 46 lat. Od marca wojuje z tarczycą i Hashimoto.
Wyniki w marcu - (w nawiasie norma)
TSH - 4,51 (0,25-5) -
FT3 - 2,79 (2,6-5,4) - 6,79%
FT4 - 0,88 (0,7-1,55) - 21,18%
Anty TPO - 204,6 (0-34)
zalecono 50 Euthyroxu
CZERWIEC
TSH - 3,42 (0,25-5) -
FT3 - 2,34 (2,6-5,4) - 9,29%
FT4 - 0,87 (0,7-1,55) - 20%
Anty TPO - 918,72 (<5,61)
zalecono 75 Euthyroxu
SIERPIEŃ
TSH - 3,19 (0,25-5) -
FT3 - 2,14 (2,6-5,4) - 16,43%
FT4 - 0,89 (0,7-1,55) - 22,35%
Anty TPO - >1 000 (<5,61)
zalecono 50 Euthyroxu i 1/2 NOVOTHYRALU 75
na następne badania tylko wyniki FT3 i FT4.
WRZESIEŃ- badania po tabletkach , jak zwykle na czczo
FT3 - 3,57 (2,6-5,4) - 34,64%
FT4 - 0,87 (0,7-1,55) - 20%
zalecono 50 Euthyroxu i NOVOTHYRALU 75.
No i pytanie - czy to leczenie nie powinno być jakieś bardziej "agresywne" ? , bo według mnie wyniki są na podobnym poziomie. Niemniej muszę przyznać że czuje się znacznie lepiej. Chociaż w niektóre dni mam wrażenie że Hashimoto mnie atakuje bardziej niż zwykle i wtedy mam złe samopoczucie - może by wtedy więcej łyknąć "pigułki " smile
Co o tym sądzicie ?

zalecono 75 Euthyroxu
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: porada 04.10.11, 01:50
      Prowadzi cię dobry lekarz, trzymaj go bo to skarb smile

Nie dłub przy dawkach, nie spiesz się, żadnej terapii agresywnej, to nie angina!!! Spokojnie łykaj to co ci kazali, jak już każda komórka twojego ciała nasyci się hormonami, wtedy poczujesz się o niebo lepiej. Hormony tarczycowe, to nie ibuprom, nie działają jak w reklamach tv ("mega dawka na mega ból głowy")...

Nie miotaj się też z dawkami, im więcej stałości i przewidywalności w tym względzie, tym lepiej. A badania rób po 4-6 tygodniach na tej samej dawce (bez prochów przed badaniem, łykniesz sobie tuż po pobraniu krwi), nie wcześniej.

Mógłbyś dzielić dawkę na dwie porcje, część rano, część po południu czy na wieczór. Ale chyba dobrze tolerujesz te dawki, które masz przepisane teraz, tak? To nie ma powodu, żeby to zmieniać smile Z niedoczynności wychodzi się co najmniej tak samo długo, jak się w nią wchodziło (czyli miesiącami, jeśli nie latami...).
      • czupakabra27 Re: porada 04.10.11, 10:18
        Bojar_nigdy nie rób badań po łyknięciu leków. Niektórzy lekarze mówią, że tak można ale praktyka wygląda jednak inaczej.
    • harmoniak Re: porada 04.10.11, 17:40
      Po pierwsze na forum nie ma lekarzy, więc nie udzielamy porad tylko rad.

Poza tym nie zgadzam się z Pieskiem ( big_grin ) i uważam, że Twój lekarz nie prowadzi Ciebie dobrze, ponieważ wg mnie źle dawkuje Tobie Novothyral.

Czupakabra, można brać tabletkę przed badaniem, jeśli badasz tylko TSH.

Przechodząc do posta.

> Wyniki w marcu - (w nawiasie norma)
      > TSH - 4,51 (0,25-5) -
      > FT3 - 2,79 (2,6-5,4) - 6,79%
      > FT4 - 0,88 (0,7-1,55) - 21,18%
      > Anty TPO - 204,6 (0-34)
      > zalecono 50 Euthyroxu

Dobra dawka.

> CZERWIEC
      > TSH - 3,42 (0,25-5) -
      > FT3 - 2,34 (2,6-5,4) - 9,29%
      > FT4 - 0,87 (0,7-1,55) - 20%
      > Anty TPO - 918,72 (<5,61)
      > zalecono 75 Euthyroxu

Dobrze.

> SIERPIEŃ
      > TSH - 3,19 (0,25-5) -
      > FT3 - 2,14 (2,6-5,4) - 16,43%
      > FT4 - 0,89 (0,7-1,55) - 22,35%
      > Anty TPO - >1 000 (<5,61)
      > zalecono 50 Euthyroxu i 1/2 NOVOTHYRALU 75

Tutaj uważam że jest duży błąd lekarza, ponieważ Novothyral włączamy, gdy FT3 jest znacznie mniejsze od FT4 i to po dłuższym okresie. U Ciebie nie ma ani jednego ani tym bardziej drugiego. Przy w/w wynikach trzeba było podnieść Euthyrox do 100.

> na następne badania tylko wyniki FT3 i FT4.

Słusznie, bo na Novo spada TSH.

> WRZESIEŃ- badania po tabletkach , jak zwykle na czczo
      > FT3 - 3,57 (2,6-5,4) - 34,64%
      > FT4 - 0,87 (0,7-1,55) - 20%
      > zalecono 50 Euthyroxu i NOVOTHYRALU 75.

Przy takim leczeniu byłabym zdziwiona, gdybyś dobrze się czuł. Uważam, że w tym momencie powinieneś zwiększać dawkę wyłacznie Euthyroxu. W ogóle błędem jest przepisywanie Novo osobie, która nie ma niskiego FT3. Łączenie Novo i Euthyroxu bywa trudne, poza tym Novo zawiera T3 w gotowej formie, co oznacza, że po spożyciu nienaturalnie wzrasta poziom FT3 we krwi do dużych wartości, co może być obciążające dla serca. Normalnie jest tak, że organizm sam produkuje T3 w ratach przez cały dzień. Sama biorę Novo, bo muszę, ale uważam, że u Ciebie jest to na razie całkowicie zbędne!

> No i pytanie - czy to leczenie nie powinno być jakieś bardziej "agresywne" ? ,

Leczenie powinno wyglądać zupełnie inaczej. Może powinieneś robić badania częściej, co 4-6 tygodni.

> bo według mnie wyniki są na podobnym poziomie.

Tak to może być na początku.

> Niemniej muszę przyznać że czuje
      > się znacznie lepiej. Chociaż w niektóre dni mam wrażenie że Hashimoto mnie ata
      > kuje bardziej niż zwykle i wtedy mam złe samopoczucie - może by wtedy więcej ły
      > knąć "pigułki " smile

Nie, po prostu jesteś źle leczony. Żeby dobrze się czuć codziennie musiałbyś mieć dobrą dawkę. Niedopuszczalne jest zmienianie dawek wg własnego widzimisię. Przy złym samopoczuciu można sobie tym wręcz zaszkodzić. Są przypadki, kiedy można jednorazowo zwiększyć sobie dawkę, ale to dotyczy starych wyjadaczy, którzy wiedzą, co w trawie piszczy.

> Co o tym sądzicie ?

Taka jest moja opinia, prosto z mostu. Opieram ją na swoich doświadczeniach i na tym co przez lata widziałam na forum.

Radzę zbadać ferrytynę, b12, wit. D i zrobić test na niedoczynność (patrz linki niżej).
      • czupakabra27 Re: porada 04.10.11, 17:57
        No tak. ale Bojar jak widać robi cały panel. Co zresztą warto pochwalićsmile
    • harmoniak Re: porada 04.10.11, 18:15
      Przyjrzałam się jeszcze raz Twoim wynikom i zauważyłam, że nie podajesz minusów przy procentach a to na nie patrzyłam pisząc swojego posta. Przepraszam za pomyłkę.

Poprawiając się napiszę, że w sierpniu lekarz postąpił dobrze, bo FT3 spadło Ci poniżej normy. Jeśli chodzi o wyniki wrześniowe to myślę, że lepiej byłoby dodać Euthyroxu ale chyba powinieneś zostać przy tym dawkowaniu i pozwolić lekarzowi się poprowadzić.

Zatem dobrze że bierzesz Novo, zapomnij co pisałam o tym wyżej.

Lekarz leczy Ciebie dość agresywnie wbrew Twoim odczuciom.
      • bojar65 Re: porada 05.10.11, 08:28
        Dzięki, za rady. Test zrobiłem już dawno i wyszła taka niedoczynność , że HEJJJ. Co do dodatkowych badań , dzięki za sugestję. B12 już zrobiłem i czekam za wynikami, pozostaje ferrytyna i wit. D. Moja Endo powiedziała że jak B12 będzie poniżej normy to mam natychmiast przyjść. Zobaczę jak odbiorę, poza tym , mimo że płacę za każde badania (.......... - tu klnę) jestem otwarty na jakieś wskazówki. Mam poza tym plan , że pójdę do mojego Roddzinnego i nie wyjde jak mi nie przepisze kompletu na "wszystko" smile Ciekawe czy się to uda ?
        • anka.83 Re: porada 05.10.11, 13:23
          Tylko mu nie mów, że to z powodu chorej tarczycy, bo sie wkurzy, że prywatnie to sobie łazisz a od niego wyciagasz skierowania na badania, które normalnie dostałbyś od endo (choć w praktyce NFZ u większości z nich pewnie też byś nie dostał, ale to inna sprawabig_grin). No i rodzinny nie może wypisać na fT3 i fT4, tylko TSH (które Ciebie nie urządza, bo bierzesz Novo, przy którym nie bada się TSH).

Przede wszystkim obserwuj samopoczucie - Twoim celem jest obudzenie się kiedys rano i stwierdzenie "czuję się naprawdę dobrze". Zanim to nastąpi, możesz przejść dość długą drogę z kombinacją z dawkami (choć niekoniecznie), więc cierpliwoścismile
          • bojar65 Re: porada 05.10.11, 20:07
            Też tak myślę , że się może lekko poddenerwować. Zwłaszcza że się już wkurzała(bo to ona) że chciałem skierowanie do Endo. A najbardziej mnie rozśmieszyło jak stwierdziła że mi nie da , bo tam są długie terminy. Fakt, bo naprawdę nic to mi nie dało, bo u mnie w marcu, jak zaczołem chodzić, to już nie zapisywali - więc czekam na 2012 (może sie nie doczekam -bo to koniec świata smile). Więc teraz wszystkie wizyty są prywatne. A najbardziej mnie wk..., że płacę 2 składki zdrowotne. Nasze prawo i NFZ !!!!!!!

A na marginesie odebrałem B12 - wynik 710 na stawki 189 - 883 pg/ml.

NO i czekam tego fajnego poranka, chociaż jest już o niebo lepiej.
            • 1.teresa Re: porada 05.10.11, 22:08
              Witaj -gdzie znalazłaś dobrą endo- ja szukam takiej co zainteresuje się moim niskim FT3
              • bojar65 Re: porada 06.10.11, 13:18
                W wielkopolsce smile
                • jurmik Re: porada 06.10.11, 21:52
                  W Trójmieście też.
    • bojar65 Re: porada 17.11.11, 11:59
      Witam
      No i mam nowe wyniki
      TSH - 0,05 norma 0,25- 5 ulU/ml
      FT3 - 2,96 norma 2,6-5,4 pg/ml - 12,86 %
      FT4 - 1,2 norma ,7 - 1,55 ng/dl - 58,82 %

No i przy tych wynikach to już nie wiem co sądzić.
      Wiadomo biore 50 Euthyroxu i NOVOTHYRALU 75.
      No to FT4 juz fajne ale FT3 nadal kiepsko.
      Ale tak niskiego TSH to jeszcze nigdy nie miałem.
      • bojar65 Re: porada 14.12.11, 11:38
        No to się okazało , że wpadłem w nadczynność. Jak by tak się zastanowić nad tym, to mogłem to stwierdzić wcześniej sam. Kłania się w słuchanie w swoje ciało. Jednak prawdą jest , że kobiety szybciej się same diagnozują. Może zaczne zapisywać odczucia smile.
        Poza tym zmniejszyłem dawkę teraz 50 Euty i 37,5 Novo( o połowę). Dodatkowo 100 selenu.
        Ale selen po dwóch tygodniach odstawiam na 2-3 dni. Całe ciało zaczelo mnie swędzić. Może to jakis skutek uboczny?. Poczekam i zaczne znowu . Jak sie powtorzy to bedzie oznaczało że to to.
        Poza tym chyba zaczynam wychodzic z nadczynności i znowu w niedoczynność.
        Pierwsze wrażenie jest takie - że w nadczynności mi lepiej.
        Napewno cieplej, a przecież (jest) idzie zima. smile
        • pies_z_laki_2 Re: porada 15.12.11, 11:03
          Ależ w jaką nadczynność??? Kto ci to powiedział? Endo?

Jeśli bierzesz Novo to TSH będzie bliże zera i każdy normalny endo powinien to wiedzieć, że przy Novo TSH nie jest dobrym markerem stanu zdrowia.

"TSH - 0,05 norma 0,25- 5 ulU/ml
          FT3 - 2,96 norma 2,6-5,4 pg/ml - 12,86 %
          FT4 - 1,2 norma ,7 - 1,55 ng/dl - 58,82 %
          Wiadomo biore 50 Euthyroxu i NOVOTHYRALU 75. "

Czyli za mała dawka Novo, a nie za wysoka. Jak sobie obniżysz, to będziesz się huśtał między niedo a nadczynnością, a taka huśtawka to dopiero jest problem.

ja bym sobie powoli (!) podniosła dawkę N do setki, przy niezmienionym E50 i łykała orzechy, zamiast selenu. A po 4-6 tygodniach badanie.
          • bojar65 Re: porada 15.12.11, 12:06
            No to ładnie. A mi jeszcze mój endo zmniejszył dawkę Novo o połowę i teraz biorę 50 E i 37,5 Novo no i ten selen.
            i faktycznie taka jakaś hustawka samopoczucia jest.
            No to po swietach zrobie badania i pójde do endo.
            Jesli twierdzisz , że przy Novo TSH bliskie 0 to może nie potrzeba go robić ?
            • pies_z_laki_2 Re: porada 16.12.11, 12:04
              To nie ja tak twierdzę, bo nie jestem lekarzem smile
              Ja tylko uważnie czytam niemal całe forum i mnóstwo innych materiałów, z czego staram się wyciągać wnioski.

Wnioski zaś są takie: jeśli bierze się Novo, to TSH obniża się do niemal granic wykrywalności. Pacjentki (i pacjenci pewnie też) na ogół to wiedzą i opisują na forum. Niektórzy endo też to wiedzą i rozumieją mechanizm / akceptują fakty, nie zlecając wtedy badania tsh. A ci endo, którzy o tym nie wiedzą, albo nie rozumieją mechanizmu/nie akceptują takiego stanu, opierając się tylko na tsh i widząc wyniki na poziomie bliskim zeru - obniżają dawkę (jak u ciebie), bojąc się nadczynności.

W takim zaś przypadku ważne są inne parametry niż samo tsh, ważne są wolne T4 i T4, oraz objawy kliniczne czyli ogól nie rzecz ujmując samopoczucie. Lekarz winien opierać się nie tylko na poziomie tsh, ale na wywiadzie i na wynikach innych badań. Może nie jesteś przykładem prostej książkowej sytuacji, łatwej w diagnozowaniu i leczeniu, może trzeba wyjść poza standardowe myślenie...

Poszukaj na forum wątków o Novo, na pewno znajdziesz na ten temat sporo ciekawostek, jak brać, jak obliczać dawkę, co endo zlecają dla monitorowania stanu tarczycy, o co pytają itd.

Nie skacz po dawkach, nie rób żadnych gwałtownych ruchów, w dawkowaniu hormonów działaj raczej małymi kroczkami. I trzymaj się ciepło smile
              • anka.83 Re: porada 16.12.11, 12:46
                To prawda, że nie wszyscy lekarze wiedzą o niziutkim TSH przy stosowaniu Novo. Nie wiem dlaczego, ale się nie dziwię, skoro spotykamy i takich gagatków, co twierdzą, że dopiero TSH powyżej 10 to niedoczynność, wszystko poniżej to depresje, nerwice, lenistwo i obżarstwosmile Jednych i drugich szczęśliwie jest coraz mniej. Przeczytaj ulotkę Novo, tam może jest coś wspomniane o tym TSH.
                • bojar65 Re: porada 01.02.12, 09:51
                  Witam ponownie.
                  Zrobiłem nowe wyniki i
                  Ft 3 - 2,97 - norma 2,6 do 5,4
                  Ft 4 - 1,32 - norma 0,7 do 1,55
                  co sie okazało ? że nic sie nie zmieniło w wynikach. A samopoczucie mam gorsze niż przy dawce Nowo 75 ( bo obecnie biore EUTY 50 i NOVO 37,5 - zmniejszona dawka po poprzednich wynikach). I jest mi dużo gorzej, bo sie poprostu źle czuje.
                  Ale jak patrze na te normy to niby utrzymuje sie w granicach dopuszczalnych.

I tak sobie wymysliłem, że jeśli Euthyrox zawiera lewotyroksyne i jest odpowiedzialny, w dużym skrócie za zwiekszenie Ft3 to może by przedyskutować z ENDO dawkę 100.
                  NOVO moge zostawić na tym poziomie, chociaż jak każdy men jestem trochę niecierpliwy to i w extremum podnieść do 75 i zobaczyć co sie będzie działo. Poza tym jako men wygodny zaoszczędze sobie łamania tych tabletek . smile smile smile
                  Dobre nie ? Jedyna zaleta pigułek to, to że humor wrócił smile
                • bojar65 Re: porada 01.02.12, 09:56
                  Aha jeszcze jedno - faktycznie przy NOVO - TSH spada prawie do zera.
                  • bojar65 Re: porada 13.07.12, 01:42
                    Witajcie. Dawno mnie tu nie było, bo i problemow nie mialem. Dawki po staremu , czuje się psychicznie dobrze, fizycznie prawie też - tylko .. WAGA...
                    Rośnie w sposób nie do opisania tygodniowo zaczołem przybierać po 1,5 kg - i zaznaczam że sie w jakis tam niewyobrażalny sposób nie objadam.
                    Słodyczy , ciast nie jem juz chyba z 7-8 lat < a uwielbiam smile > , pozwalam sobie tylko na lody i to od czasu do czasu, czyli rzadko. Nie słodzę napojów.
                    Nie griluję często - w tym roku może z 4-5 razy. Jem dużo jogurtów - codziennie dwa naturalne.
                    HM wychodzi mi na jakiegoś nowoczesnego "pustelnika". No w każdym bądź razie jest problem. Waga rośnie , brzuch jakby wzdęty, na szczęści e tego nie widać bo mam 185 cm wzrostu , raczej grubo kościsty, ale 100 kg mnie przeraża.
                    Tak sobie myslę że może zwieksze NOVO.
                    Co o tym myslicie?
                    • mama_dorota Re: porada 13.07.12, 11:24
                      A kiedy robiłeś ostatnio badania? Jakie są wyniki?
                      • bojar65 Re: porada 16.07.12, 18:44
                        Właśnie odebrałem. Nic juz z tego nie rozumie.
                        FT3 - 2,35 - tj, 8,93 %
                        FT4 - 1,03 - tj. 38,82 %
                        tak niskie FT3 to miałem w czerwcu 2011 przy dawce EUTHYRO 50 .
                        Przeciez teraz mam gorsze wyniki niż w styczniu jak bralem EUTHYRO 50 i NOVO 37,5.

A teraz biorę przecież E 88.
                        Nic juz nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka