Dodaj do ulubionych

baaaaardzo proszę o interpretację moich wyników

21.03.12, 18:44
Witam.
Bardzo proszę o interpretację moich wyników tarczycy:
TSH 4,96 (0,30-4,50)
FT3 3.62 (4,00-8,30) -8,84%
FT4 15.8 (9,00-20,00) 61,82%
Anty TPO <28,00 (0,00-60,00)

Będę wdzięczna za interpretację i sugestię leczenia.
Do tej pory leczę się na wole. Łykam eltroxin 25 i jodid 200, ale czuję się fatalnie. Proszę pomóżcie. Mam nieodparte wrażenie, że czas zmienić lekarza. Czuję się jak zdechły królik. Nie mam siły i ochoty na nic. Mogę spać naście godzin na dobę i dalej jestem zmęczona. Jest to strasznie uciążliwe - najgorsze jest to, że dużo jeżdżę samochodem i boję się, że któregoś dnia zasnę za kierownicą...
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: baaaaardzo proszę o interpretację moich wynik 21.03.12, 19:31
      Masz bardzo niskie ft3, czyli czynny hormon tarczycy. Masz święte prawo czuć się jak zdechły królik. W tej sytuacji można podejrzewać niedobór żelaza i selenu. Na selen warto jadać orzechy brazylijskie (1-2 dziennie), a jeśli chodzi o żelazo, to sprawdzić poziom ferrytyny (nie żelaza) we krwi i przeliczyć na % tak jak hormony. Jeśli jest niżej niż 30%, to postarać się o receptę na żelazo typu sorbifer. Takie z apteki może być dla ciebie za słabe.

Możliwe, że to nie wystarczy i będzie potrzebny novothyral, ale żelazo i selen też są ważne.

A co mówi twój lekarz o twoim samopoczuciu i wynikach?
      • olcia_czwa Re: baaaaardzo proszę o interpretację moich wynik 21.03.12, 21:44
        No właśnie o to chodzi, że mój lekarz nie widzi problemu i bagatelizuje to, że mówię mu, że nie czuję się dobrze, że tyję, że nie mam ochoty na nic, że śpię jak niedźwiedź w zimie. Właśnie postanowiłam zmienić lekarza, umówiłam się na wizytę do pani doktor polecanej tutaj na forum. Zobaczymy co ona powie. Tyle, że to dopiero za dwa tygodnie. W każdym razie będę musiała wykonać jeszcze badania na ferrytynę.
        A co to może być za schorzenie? No i zastanawiam się czy słusznym było to, że przez ostatnie 5 lat przyjmuję jodid. Chodziłam do lekarza, który niestety nie udostępniał mi np wyników USG, nie mówił na czym tak naprawdę polega mój problem, wg niego oczywiście. W związku z tym nie wiem na jakiej podstawie stwierdził, że moja niedoczynność wynika z braku jodu...
        Proszę powiedzcie co można zrobić. Na następną wizytę chcę już pójść mądrzejsza...
        • mama_dorota Re: baaaaardzo proszę o interpretację moich wynik 22.03.12, 08:56
          Bardzo dobrze, że idziesz do innego lekarza. Jeśli nie udostępniał ci wyników badań i ignorował wynik ft3 nawet poniżej normy, to znaczy, że już ci nie pomoże.

Wydaje mi się, że na razie ferrytyna wystarczy, a więcej powie lekarz. Ona też zdecyduje co dalej z jodem.

Ewentualnie możesz też sprawdzić poziom witaminy b12 (niedrogie badanie, kilkanaście -30 zł) i d3 (drogie, 70-170zł), bo przy takiej niedoczynności pogarsza się wchłanianie i tych właśnie witamin oraz żelaza wchłania się mniej, czasem także kwasu foliowego i to wszystko powoduje wtórne problemy.
        • pies_z_laki_2 Re: baaaaardzo proszę o interpretację moich wynik 22.03.12, 22:34
          >Chodziłam do lekarza, który niestety nie udostępniał mi np wyników USG, nie mówił na czym tak naprawdę polega mój problem, wg niego oczywiście. W związku z tym nie wiem na jakiej podstawie stwierdził, że moja niedoczynność wynika z braku jodu...

Masz prawo do wglądu w swoje papiery. Możesz dostać kopie dokumentacji na swoje wyraźne życzenie. A tam powinny być wszystkie wyniki badan i diagnoza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka