Dodaj do ulubionych

Porada potrzebna :)

22.03.12, 13:30
Chciałabym zapytać "zaprawionych w boju", czy jeśli wyniki TSH, FT3, FT4 są w normie to czy przy przekroczonym aTPO powinno się podejmować leczenie.
Mam bardzo przykre objawy jak przy niedoczynności i powoli przestaję sobie z nimi radzić. Zrobiłam sobie Wasz test - wyszło mi w nim 30 pkt. Mój lekarz nie podejmuje leczenia - twierdzi, że wystarczy kontrola co 3m-ce, a mnie już brakuje determinacji i kasy na kontrole co 3 m-ce, zwłaszcza że nie wymagam zdaniem mojego lekarza leków.
I mam jeszcze pytanie czy wartości aTPO mogą spadać mimo, że nie przyjmuje się leków.

A historia moich badań wygląda tak:
15.04.2011
TSH - 4,32 ulU/mL
FT3 - 6,05 pmol/L
FT4- 11,7 pmol/L

26.05.2011
TSH - 3,66 ulU/mL
aTPO - 400 lU/ml
aTG - <20.0 lU/ml
31.05.2011
FT4 - 14,0 pmol/L

08.12.2011
TSH - 4,50 mIU/l
FT3 - 4,3 pmol/l
FT4 - 13,5 pmol/l
aTPO - 685,9 U/ml

15.03.2012
TSH - 4,41 mlU/l
FT3 - 4,0 pmol/l
FT4 - 13,5 pmol/l
aTPO - 546,8 U/ml

Jak bez leków (bo jak sądzę jutro mój pan prof również każe mi pokazać się z wynikami za kolejne 3 m-ce) możne sobie złagodzić trochę te koszmarne objawy z którymi bujam się już blisko rok. A może macie jakieś rady co jeszcze ewentualnie mogłoby dawać objawy takie jak w przypadku niedoczynności? Co jeszcze zbadać? Pomocyyyyyyyyyy
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 13:53
      Do fT3 i fT4 podawaj normy, bo normy są różne w różnych lab.

Powinno się u Ciebie podjąć leczenie ponieważ:
      1. Masz objawy niedoczynności, które Ci dokuczają.
      2. Twoje wyniki TSH nie są w normie, jeśli jesteś w wieku rozrodczym. Wg nowych norm np. w Niemczech i zaleceniach w Trójmieście powinno się leczyć na niedoczynność osoby z TSH ponad 2.5 lub nawet 2.0 z wysokimi przeciwciałami i objawami niedoczynności. A gdybyś nie była w wieku rozrodczym to i tak skoro źle się czujesz, warto coś z tym zrobić. Po co się tak męczyć? Szkoda życia!

Tak, przeciwciała mogą się zmieniać, rosnąć, maleć.

Niedoczynność tarczycy może dawać koszmarne objawy. Może też źle wpływać na serce i kości, na wchłanianie witamin i mikroelementów. Dlatego warto niedoczynność leczyć.

Są bardzo różne ceny za badania - w moim mieście za TSH, fT3 i fT4 muszę zapłacić około 84zł, a w mieście obok - połowę mniej. Także może i Tobie uda się poszukać tańszego labu? Przeciwciał też nie warto powtarzać - one pokazują, że masz Hashimoto. Przeciwciał się nie leczy.
    • mama_dorota Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 13:59
      Co to za profesor?!! Normalnie nazwisko należałoby wykrzyczeć na forum. Wiem, że nie podasz, ale to jest SZOK. Każdy normalny lekarz powinien z powodu samego TSH podjąć leczenie.

A odpowiadając na twoje pytanie: tak, należy, nawet trzeba podjąć leczenie, jeśli przeciwciała przekraczają normę i objawy wskazują na niedoczynność tarczycy, nawet jeśli wyniki hormonów są w normie. Ja tak zaczęłam leczenie, moja siostra, wiele osób na tym forum i w takiej sytuacji nikt jeszcze łaski nie robił. Trudniej jest wtedy, gdy w wyniku brakuje przeciwciał. TSH powyżej 4 to bardzo wysoki wynik i przepraszam, będę okrutna i piszę pod wpływem emocji, ale przy twoich wynikach nic nie usprawiedliwia podejścia twojego profesora - chyba tylko badania naukowe pt. "Jak długo człowiek wytrzyma z chorobą Hashimoto bez leczenia?". Nie dopisałaś norm, więc zrób to, proszę, ale i bez nich widać, że masz ich bardzo dużo i one torpedują tarczycę. Podaj też wiek.

Pokaż, proszę, te wyniki innemu endokrynologowi i już nie utrzymuj dłużej kogoś, kto z niewyjaśnionych przyczyn nie chce ci pomóc. Prawdopodobnie czeka aż twoje przeciwciała osiągną tysiące, a ty będziesz padać z wycieńczenia.

Przeciwciała mają to do siebie, że ich stężenie we krwi rośnie i maleje na przemian, a nawet całkowicie znikają, ale to nic nie znaczy.

Robiłaś kiedyś USG tarczycy?
      • mama_dorota Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:03
        Może trochę cię przestraszyłam, więc dopiszę, że Hashimoto to nie jest jakaś straszna choroba, leczy się ją dość łatwo, przyjmując hormon tarczycy, którego ten zanikający zazwyczaj organ nie jest już w stanie wyprodukować w ilości koniecznej dla organizmu. Tak trochę jak z witaminami - doustnie, ale w diecie tego nie możesz sobie dostarczyć, więc w tabletkach, całkiem tanich.

Niech zgadnę, jesteś z Krakowa? Jest taki jeden portal znanego endokrynologa, który uważa, że trzeba czekać, aż przeciwciała osiągną tysiące. Brrr...
        • kasulka79 Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:31
          "leczę" się w lublinie wink
      • kasulka79 Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:16
        tak USG tarczycy robiłam 2 razy

mam 32 lata

w ostatnim badaniu normy labolatorium w którym robiłam to:
        dla TSH 0,40 - 4,90 mIU/L
        dla FT3 3,0 - 7,0 pmol/l
        dla FT4 12.0 - 22.00 pmol/l

w przypdaku aTPO jest napisane tak: wartości negatywne do 60,0 U/ml; wartości pozytywne powyżej 60,0 U/ml
        badania robione "metodą radioimmunologiczną"

Dzięki za odzew! Jutro idę z wynikami i jak nic się nie zmieni w podejściu pana prof to skonsultuję się jeszcze z innym lekarzem.

• mama_dorota Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:21
          Jak ci nie szkoda pieniędzy, to idź, ale nie radzę informować go o "internetowej konsultacji" wink, na co bardzo czułych jest wielu lekarzy, nieświadomych, że nasza wiedza też od lekarzy pochodzi i co więcej, lekarzy leczących skutecznie.

Zapytaj go jak należy rozumieć normę laboratoryjną anty-TPO <60.

Możesz jeszcze przepisać tutaj opis z USG?
    • czupakabra27 Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:03
      Nie podałaś norm do wyników ft3/ft4 ale na pierwszy rzut oka widać, że jest fatalnie. Takie TSH jest bardzo nieciekawe. Trzeba pana profesora zmienić na innego lekarza o bardziej aktualnym stanie wiedzy, bo inaczej wyhodujesz sobie jeszcze gorsze wyniki i samopoczucie.
      Jak wygląda Twoje usg tarczycy? Jej obraz i wielkość są b. ważne. Powtarzanie poziomu przeciwciał to niepotrzeby koszt. Wiadomo, że masz Hashi i nie ma co tego dalej potwierdzać.
      Z badań dodatkowych zachęcałabym Cię do zbadania ferrytyny. Koszt około 30pln. Przy hashi są różne niedobory witaminowo-mineralne, ale narazie nic więcej dodatkowo bym nie robiła, tylko uzbierała kasę na dobre usg i dobrego lekarza.
      Uzupełnianie hormonów tarczycy Cię nie minie. To Ci się należy. Niczym poza tyroksyną nie złagodzisz swoich objawów. To jest jak proteza. Im później włączą Ci leczenie tym większych szkód narobi choroba w organizmie.
      • czupakabra27 Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:04
        Ale się wspólnie wzięłyśmy do odpisywaniasmile
        • mama_dorota Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:08
          Bo ta sytuacja chyba nami wszystkimi jednocześnie wstrząsnęła wink
          • djpa Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:31
            Powiedz prof., że źle się czujesz, że może dałby Ci hormon na próbę, że planujesz ciążę. Szczególnie dobry jest argument o ciąży. Jeśli już płacisz za wizytę, niech Ci napisze receptę. A potem może jakiś lepszy endo się znajdzie? Przygotuj się do wizyty, poczyta o nowych normach w Niemczech, może to pomoże? Spisz swoje objawy na kartce. Pytania też warto spisać.

Byłam w podobnej sytuacji jak Twoja, mają TSH 4.9 przy normie do 5.0 powiedziano mi, że jest OK, a ja uwierzyłam. Szkoda tylko było roku czy dwóch lat mojego bardzo złego samopoczucia. Czułam się jakbym miała 80 lat! Potem TSH urosło mi do 5.6, dostałam Euthyrox i znów miałam lat dwadzieścia big_grin
      • kasulka79 Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:30
        usg 13.05.2011
        tarczyca niepowiększona, niejednorodna echogenicznie, o wzmożonej ziarnistości i nieco nierównych obrysach. Płat prawy o wym 13x20x53 mm, V=7,0ml ze słabo wyodrębniającym się guzkiem hipoechogenicznym o śr 4 mm w części środkowej. Płat lewy o wym 12x13x43 mm, V3,4ml z guzkiem hipoechogenicznym w części środkowej o śr 5 mm. Cieśń a-p 3,0 mm

drugie robione 16.12.2011 - podobno u super specjalisty
        Płat prawy o wym 49x13x16, o objętości 5,4ml. Płat lewy o wym 48x15x15 o obj. 5,6 ml. Oba płaty wraz z cieśnią o niejednorodnie obniżonej echogeniczności miąższu, z zaznaczonym rysunkiem łącznotkankowym podścieliska, w badaniu z użyciem power Dopplera z bogatą energią przepływów - zmiany po/zapalne? Na tym tle nie stwierdza się ewidentnych cech zmian o charakterze ogniskowym. Tchawica nieprzemieszczona. Okoliczne węzły chłonne pęczków naczyń szyjnych USG bez cech patologicznego powiększenia
    • kasulka79 Re: Porada potrzebna :) 22.03.12, 14:37
      Dzięki kochane za wszystkie rady! Jutro idę się bić o lepsze samopoczucie wink A jak mnie znowu odeśle do kontroli za kolejne 3 m-ce to zmieniam lekarza.
      • pies_z_laki_2 Re: Porada potrzebna :) 23.03.12, 12:24
        I tak go zmień! Co trzy miesiące to masz takiego samego lekarza z NFZ czyli za free.

Płacić to warto dobremu lekarzowi, czyli takiemu, który się zabierze do pracy (leczenia zdiagnozowanej choroby), a nie takiemu, który dom z twoich pieniędzy wybuduje, dzieci wykształci, wakacje żonie zafunduje, a pacjentów ma gdzieś...

Z twoimi wynikami to i rodzinny cię może leczyć, tylko weź od endo kwit z diagnozą Hashimoto!!!

Trzymaj się ciepło smile
    • mama_dorota Re: Porada potrzebna :) 23.03.12, 12:51
      Coś dla ciebie znalazłam. Może się przyda. Przeczytaj do końca wink
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105231258,106868192,Re_Jak_schudnac_przy_niedoczynnosci_.html
    • kasulka79 Re: Porada potrzebna :) 23.03.12, 20:40
      No i po wizycie. Pan prof porównał wyniki, zapytał o samopoczucie i stwierdził, że leczenie czas rozpocząć. Nawet nie zdążyłam ust otworzyć żeby zażądać recepty na coś co poprawi moją egzystencję wink Mąż stwierdził, że pewnie czytał wieczorem forum wink Zaordynował mi euthyrox N25, najpierw po 1/2 tabletki później mam zwiększyć na całą i na początku maja (za ok 6 tyg) kontrolne FT3 i FT4. Może w końcu wrócę do żywych wink
      Dzięki za pomoc i opinie.
      • mama_dorota Re: Porada potrzebna :) 23.03.12, 21:05
        No to dobrze. Ale dokształć się ile wlezie, bo po tym, co było do tej pory można się spodziewać, że będzie cię trzymał na minimalnej dawce. A to wcale nie jest takie strasznie trudne leczenie, dawkę ostrożnie można sobie samemu dobrać i najlepiej zażądać od niego zaświadczenia i o chorobie, a na tej podstawie euthyrox internista ci wypisze za darmo. Odsapniesz finansowo.

Z ciekawości zapytam ile taki profesor bierze za wizytę. Od mojej mamy taki jeden chciał 400 zł za 15 minut.
        • kasulka79 trochę mnie nie było ... 10.04.12, 17:25
          4 stówki! Normalnie mnie zatkało! Na szczęście mój nie kosi takiej kasy jak lekarz Twojej mamy, ja płacę w porównaniu do niej tylko 95 zł. A on bierze w zależności od tego w którym centrum medycznym przyjmuje od 95 do 120 zł.
          Dzięki za podpowiedź, na najbliższej wizycie poproszę o takie zaświadczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka