11.05.12, 20:17
Na początek wklejam mój wątek sprzed roku, chciałam się w nim wpisać, ale już zarchiwizowany
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,117442648,,Prosba_o_interpretacje.html?v=2
Przez ten rok było różnie raz lepiej, raz gorzej ostatnio gorzej, więc powtórzyłam badania. Dziś otrzymałam wyniki dodam bo to stotne, że jestem w ciąży prawie 7tc. Morfologia ładna a wyniki tarczycowe takie:
TSH 3,300 norma od 0,270 do 4,200
FT3 3,46 norma od 2,00 do 4,40 czyli 60,83%
FT4 1,07 norma od 0,93 do 1,70 czyli 18,18%
anty TPO 63,99 norma do 34,00
Nigdy nie dostałam leczenia na tarczycę, choć objawy są od 3 lat, z różnym natężeniem, dopero teraz ewidentnie widać to w wynikach. Wiem, że teraz już dostanę leczenie, właśnie czytam i myślę do którego endo się zapisać.Ale to co dla mnie teraz najważniejsze czy przy tych wynikach ciąża nie jest zagrożona? I czy mam rację, że one wskazują na hashimoto?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Powrót 11.05.12, 22:39
      Idź do endo tam, gdzie najszybciej abyś jak najszybciej dostała tyroksynę. Brawo za czujność i zrobienie badań!
      Czy ciąża zagrożona? Chyba nie. Myślę, że jeśli szybko dostaniesz tyroksynę, to powinno być wszystko OK. Wiem o kilku ciążach z dużo gorszymi wynikami od Twoich, które skończyły się szczęśliwie smile
      Powodzenia smile
    • pies_z_laki_2 Re: Powrót 12.05.12, 22:13
      Kiedy dostaniesz tyroksynę, wprowadzaj ją stopniowo, po kolejnej ćwiartce co kilka dni, aż dojdziesz do dawki docelowej. I trzymaj się ciepło smile
    • dot22 Po wizycie kilka pytań 19.05.12, 15:45
      Byłam u endokrynologa, i sama nie wiem co myśleć wizyta szybka, wywiad minimalny, jakie mam objawy, ja w sumie zła jestem też na siebie bo wszystkiego nie powiedziałam, pytał czy wypadają mi włosy powiedziałam, że nie, zerknął na usg sprzed roku, stwierdził niedoczynność i hashimoto. Pokazał mi, że na szyi w miejscu tarczycy są dołki. Dał euthyrox 25 od poniedziałku do piątku w weekendy mam nie brać. Powiedział, że przy tych wynikach ciąża zagrożona nie jest, więc mnie uspokoił. Do kontroli za 2 miesiące , mam zrobić 2 dni przed wizytą TSH i Ft4. Teraz mi przyszło na myśl kilka pytań czy będę musiała chodzić po receptę co 2 miesiące, czy to tylko podczas ciąży tak często? Czy lekarz rodzinny może przepisywać ten lek czy tylko endokrynolog? No i czy też tak macie, że bierzecie tylko od poniedziałku do piątku lek? No i podobno w ciąży tyroksynę trzeba stopniowo wprowadzać czy ta 25 to już stopniowo czy jeszcze ją dzielić np na pół?
      • djpa Re: Po wizycie kilka pytań 19.05.12, 21:27
        Ponieważ to ciąża, moim zdaniem lepiej badania zrobić już za 4 tygodnie. I lepiej brać codziennie 25, w weekendy też. fT4 masz na tyle niskie, że na pewno nie zaszkodzi.

Włos wypada kilka miesięcy po tym, jak obumrze - to raz. A dwa - w ciąży włosy rzadko kiedy wypadają z uwagi na hormony ciążowe.

Dawkę 25 możesz brać od razu całą, a możesz przez 2-4 lub 6 dni brać po pół i wtedy całą.

Euthyrox może przepisać także lekarz ogólny i ginekolog.
        • dot22 Re: Po wizycie kilka pytań 20.05.12, 08:56
          Dziękuję za odpowiedz.
    • dot22 Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 04.08.12, 07:41
      Cały czas biorę euthyrox 25, wyniki z dnia 09.07.12 były takie:
      TSH 1,400 (0,270-4,200)
      FT3 2.82 (2,00-4,40) 34,17 %
      FT4 1.01 (0,93-1,70) 10,39%
      morfologia trochę się popsuła hemoglobina 11.9 norma od 2.0 i hematokryt 35 norma od 37. Endokrynolog chciał zbić TSH poniżej 1,5 więc uznałam, że jest ok.
      Badania powtórzyłam wczoraj, morfologia bez zmian, ale
      TSH 2,00 (0,270-4,200)
      FT4 0,89 (0.93-1,70) -5,19%
      poza tym mocno obniżony mocznik 11,46 norma od 17 i trochę kreatynina 0,45 norma od 0,50
      I co najważniejsze jestem w połowie ciąży. Oczywiście jeszcze dziś umówię się prywatnie do endo, ale pewnie dopiero w środę będzie wizyta, domyślam się, że powinnam podnieść dawkę euthyrexu, pytanie o ile? I czy taki wynik nie zagraża ciąży (do tej pory wszystko było dobrze)? Proszę o szybką interpretację, bo się stresuję, żeby wszystko było dobrze z dzidzią. Spadek samopoczucia nastąpił już kilka dni temu, dokucza szczególnie wieczorem, ciśnienie po wypiciu coli 97/60 puls powyżej 90 ale poniżej 100, cukier też niski 76.
      • dot22 Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 05.08.12, 07:21
        Wizytę u endokrynologa mam w środę(wcześniej się nie dało), jutro spróbuję się dostać do ginekologa-endokrynologa mam nadzieję, że się uda. Ale doradzcie czy mogę podnieść dawkę do 50 dziś wzięłam jeszcze 25, i czy od razu podnieść o 25 czy najpierw 12,5 przez kilka dni?
        • pies_z_laki_2 Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 05.08.12, 10:13
          Jeśli masz takie wyniki, to natychmiast podnieś dawkę!!!
          Jak zniosłaś wdrożenie hormonu? Jeśli dobrze, to od razu podnieś do 50, jeśli gorzej, to podnieś o połowę i odczekaj dzień dwa. Zatrzymasz się pewnie na setce, albo i wyżej...

Dlaczego przy lipcowych wynikach i w ciąży nie podniosłaś dawki?
          • dot22 Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 05.08.12, 16:51
            Dziękuję za odpowiedz po wynikach lipcowych lekarka powiedziała, że ładnie spadło TSH i szybko, nie sugerowała zmiany dawki. Wprowadzenie hormonu zniosłam bardzo dobrze, od jutra wezmę większą dawkę. Napisz mi proszę jeszcze jeśli wiesz czy przy tych wynikach jest duże zagrożenie dla ciąży to 20 tc? I jeszcze pytanie, biorę codziennie magnez i falvit ten bez jodu czy kupić jakieś żelazo czy wystarczy to w falvicie? Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
            • djpa Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 05.08.12, 21:19
              Gdyby to były moje wyniki, a mam już 2 dzieci, to dawkę Euthyroxu bym podniosła koniecznie i nawet sama, a jeśli chodzi o żelazo, to koniecznie bym zbadała ferrytynę. Żelazo jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Dziecko wyciąga od mamy bardzo duże ilości żelaza, nawet kosztem samej mamy. Pod koniec ciąży dziecko potrzebuje więcej żelaza niż mama jest w stanie wchłonąć, dlatego warto zadbać o zapasy żelaza już teraz. Jeśli dziecko nie otrzyma w ciąży odpowiedniej ilości żelaza, ciąży na nim ryzyko anemii, a anemia u niemowląt powoduje, że dziecko nie rośnie i nie rozwija się, choruje. Nic ciekawego. Żelazo można podawać niemowlętom doustnie, ale zdarza się, że mają one po takim żelazie kolki, wzdęcia, a nawet krew w kupkach.
            • pies_z_laki_2 Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 06.08.12, 09:57
              Tu nie chodzi o lekarkę ani o tsh, tylko o fT4. Zobacz jaki masz poziom hormonu tarczycowego! najpierw tuż przy dolnej granicy, a teraz poniżej! A powinno starczyć dla was obu, ciebie i dziecka...

Hemoglobina też nie zwróciła uwagi lekarki??? Już teraz, natychmiast zacznij jeść więcej warzyw liściastych, natki pietruszki i innych ziółek, wątróbki, moreli i innych produktów bogatych w żelazo, a zaraz potem kup dobre żelazo w kroplach i łykaj z kolacją. Jak najszybciej zrób badania ferrytyny, bo to najlepszy wyznacznik zapasów żelaza w organizmie. Żeby się nie kłuć co chwilę zamów to przy najbliższych badaniach trójki tarczycowej.

Twoja lekarka chyba nie bardzo wie co robi... Masz niedobory widoczne na pierwszy rzut oka, a ona zaleca falwit? Hm, a jakby coś się działo, to nie ona ma kłopoty, tak? Dobrze, że robisz badania i trzymasz rękę na pulsie, ale weź też swoje zdrowie we własne ręce.
            • dot22 Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 06.08.12, 19:49
              Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, udało mi się dziś dostać do ginekologa-endokrynologa, od razu powiedziała, że za niska dawka. Przepisała euthyrox 50 i tak mam brać przez 4 tyg. potem powtórzyć badania TSH, ft4, anty TPO, anty TG i usg i zobaczymy czy nie zwiększyć, do tego prenatal classic i prenatal dha+ magnez i żelazo. Babka wydawała się kompetentna wizyta trwała godzinę. Przy najbliższych badaniach zrobię ferrytynę.
              • djpa Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 06.08.12, 20:06
                Świetnie smile
              • pies_z_laki_2 Re: Potrzebna szybka interpretacja nowych wyników 07.08.12, 13:31
                Super!
    • dot22 Najnowsze wyniki 25 tc-zerknijcie proszę 06.09.12, 19:39
      Oto moje wyniki z 05.09.2012
      TSH 1,170 norma (0,270-4,200)
      FT 4 0,97 norma (0,93-1,70) 5,19%
      anty TPO 32,10 norma do 34,00
      anty TG 52,54 norma do 115,00
      Byłam dziś u endo z tymi wynikami i powiedziała, że zostajemy przy dawce euthyroxu 50, kolejna wizyta z nowymi wynikami za miesiąc. I czym mnie przeraziła to tym, że po połogu spróbujemy odstawić tyroksynę, bo spadł poziom przeciwciał. Chce je zbadać jeszcze raz pod koniec ciąży i po ciąży i podjąć decyzję o odstawieniu . Ja jej odstawiać nie chcę, bo w końcu czuję się w miarę dobrze, poza tym Ft4 moim zdaniem nadal jest dużo za małe, choć moje samopoczucie bez porównania lepsze niż miesiąc temu i od razu niższy puls. Myslałam, że w końcu znalazłam dobrą endo, ale dziś mam wątpliwości. Co sądzicie o tych wynikach? Czy odstawienie tyroksyny po porodzie i połogu to dobry pomysł? Zrobię jeszcze usg tarczycy zobaczę jak wyjdzie, ale to dopiero koło października.
      • stapelia Re: Najnowsze wyniki 25 tc-zerknijcie proszę 07.09.12, 09:31
        mnie jakoś po połogu (14 miechów już) przeciwciała nie spadłysmile))
        ja bym się tylko wtrąciła w kwestii krwi - oczywiście dieta dieta dieta ale w ciąży krew jest bardzo rozrzedzona żeby łatwiejsza była podaż do dziecka i te parametry wydają się nieco niskie wtedy ale to nie znaczy że jest anemia. Hemoglobina 12 w ciąży - baardzo ładnasmile) to takie moje zdanie po mojej ciąży i tlumaczeniach lekarzysmile
      • djpa Re: Najnowsze wyniki 25 tc-zerknijcie proszę 07.09.12, 09:41
        Odstawienie tyroksyny po porodzie, jeśli będzie taka potrzeba (bo np. fT4 będzie powyżej normy) to dobry pomysł.
        Odstawienie tyroksyny po porodzie aby zobaczyć co się stanie, pomimo samopoczucia i tylko dlatego, że w ciąży spadły przeciwciała, to nie jest dobry pomysł.

Mi kazali w ciąży mieć fT4 powyżej połowy normy. Ance z naszego forum też tak kazali.
      • dot22 Re: Najnowsze wyniki 25 tc-zerknijcie proszę 07.09.12, 10:26
        Dzięki dziewczyny za odpowiedź, Djpa czy Ty lub wspomniana przez Ciebie Anka jesteście może z Warszawy lub okolic? bo może podałybyście namiar na endo który chce utrzymać ft4 powyżej połowy normy chętnie bym do takiego trafiła. Moja była zadowolona, że mieści się w widełkach normy. Ja też się cieszę, że się podniosło choć trochę, bo czuję się znacznie lepiej nie wiem czy to zasługa witamin i żelaza czy wyników, pewnie i jednego i drugiego.
      • pies_z_laki_2 Re: Najnowsze wyniki 25 tc-zerknijcie proszę 07.09.12, 11:06
        Ale po co chcecie badać p.ciała? W ciąży i w połogu organizm nieco wariuje i to badanie nie jest do końca reprezentatywne. P.ciała nie są zresztą potrzebne do monitorowania Hashi, badanie robi się raz do postawienia diagnozy, a potem można (ale nie trzeba) sprawdzać je przy rzucie choroby, kiedy czujemy, że coś się dzieje z tarczycą, albo raz do roku, czy raz na kilka lat.

Ważne to są poziomy wolnych hormonów, a ty masz je nisko. Dla mnie są one za nisko. I teraz nie martwiłabym się połogiem, tylko uzupełnianiem poziomy fT4 teraz, jeszcze w ciąży.
        • dot22 Re: Najnowsze wyniki 25 tc-zerknijcie proszę 09.09.12, 20:15
          To raczej endo chce, bo ona by chciała odstawić w przyszłości euthyrox. Ja wiem, że nie chcę odstawić tyroksyny, bo w końcu się czuję lepiej. Ale na razie nie będę się martwiła tym co będzie po ciąży tylko, żeby teraz wyniki były coraz lepsze.
          • dot22 Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie proszę 08.10.12, 12:54
            Morfologia niezła, widać skutki brania żelaza 2 x dziennie, bo hemoglobina w normie co prawda dolnej, ale wzrosła, hematokryt również. A tarczycowe:
            TSH 0,650 norma (0, 270-4,200), więc ładnie
            FT4 0,96 norma (0,93-1,70) 3,90%
            I tak się zastanawiam czemu to FT4 nie rośnie, a nawet odrobinę spadło mimo, że TSH ładnie w dół poszło. Cały czas jestem na dawce 50, dziś mam wizytę u endo zobaczę co powie. Czy jest jakiś sposób na podciągnięcie FT4, dawki euthyroxu, chyba nie powinnam zwiększać, bo TSH jest niziutkie. Co myślicie?
            • dot22 Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 08.10.12, 15:48
              Już po wizycie, endo stwierdziła, że mam zostać przy dawce 50, i czekamy miesiąc co będzie. Mówi, że ani zmniejszyć, ani zwiększyć się dawki teraz nie powinno.
              • djpa Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 09.10.12, 18:31
                Dotka, a jak się czujesz?
                Mi endo w około 30-32 tyg ciąży nie chciała zwiększyć dawki z powodu TSH, choć ja czułam, że powinna mi dawkę zwiększyć. To też była jesień, coraz zimniej. Endo posłuchałam, synek urodził się w 34-35 tygodniu, nie udało się powstrzymać porodu. Zanim go urodziłam pobrano mi krew na TSH i fT4. Wyniki pokazały, że fT4 spadło, a TSH urosło prawie do 3.0. No, ale już było za późno na zwiększanie dawki, zresztą dla lekarzy na oddziale moje wyniki było OK, bo w normie wink
                Jesień to dla mnie taki paskudny czas, bo jest coraz zimniej, w pracy dużo pracy (latem mam luzy). Co rok jesienią muszę dostosować dawkę do potrzeb, bo jeśli tego nie zrobię, mam kilka tygodni nędznego samopoczucia.
                • dot22 Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 10.10.12, 08:54
                  No właśnie czuję się całkiem dobrze, do 21-22 funkcjonuje bez problemów, tętno też ok. W porównaniu z samopoczuciem z początku ciąży i przed zmianą dawki na 50 to jest super. Ja mam mieć planowane cc, bo będzie to moje trzecie cc. Teraz ogólnie mam przypływ energii i wszystko szykuje na narodziny malutkiej bo obawiam się, że w ostatnim miesiącu nie zdążę lub nie będę miała siły. A czy coś zapowiadało u Ciebie wcześniejszy poród? Sądzisz, że powinnam zwiększyć dawkę do 75?
                  • djpa Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 10.10.12, 10:35
                    A ja właśnie wtedy źle się czułam, bez energii, szybko się męczyłam, co drugi dzień nie wstawałam z łóżka ze zmęczenia.
                    Jeśli naprawdę dobrze się czujesz, to może warto zrobić badania za 2 tygodnie?
                  • dot22 Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 20.12.12, 11:35
                    Chciałam Wam tylko napisać, że córeczka się już urodziła jest malutka 2650 kg i 53 cm, ale zdrowa, ładnie je więc pewnie szybko nadrobi wagę smile. Dzięki za wszystkie rady w czasie ciąży.
                    • patria5 Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 21.12.12, 10:36
                      hej, to masz dzieciątko na Święta, super!
                      wszystkiego dobrego
                    • pies_z_laki_2 Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 21.12.12, 12:25
                      Gratulacje!!!

No to mamy następne Hashimotkowe dziecko, super!!!

Trzymajcie się ciepło obie, najlepszego!!!
            • pies_z_laki_2 Re: Najnowsze wyniki prawie 30tc, zerknijcie pros 09.10.12, 13:51
              Nie ma sprawy, poczekaj aż fT4 spadnie poniżej normy, wtedy zobaczysz na własnej skórze, co oznacza brak hormonu w każdej komórce twojego ciała...

Na razie dawkę E50 zużywasz w całości, we krwi zostaje tyle, co nic. A co to oznacza? Że twój organizm potrzebuje więcej hormonu. A tsh? U hashimotek tsh bywa w okolicy zera (!), przy wolnych hormonach na poziomie dopiero połowy normy, a więc żadna to nadczynność.

Zapisuj sobie samopoczucie, dawki i wyniki pod datami, potem będziesz umiała powiązać jedno z drugim i trzecim.
    • dot22 wyniki z wczoraj 27.10.12, 08:00
      Powtorzylam badania i oto wyniki
      TSH 0,900
      Ft4 1.05 nrma od 0,93 do 1,70 wiec 15,58% czyli jest lepiej dawka caly czas E 50, jakos balam sie podniesc na 75 sama. Za 2 tyg. powtorze badania. Ale chyba poki co jednak ta 50 jest ok? Czy mimo wzrostu ft4 nadal sadzicie ze powinnam zwiekszyc do 75? Samopoczucie ok.
      • pies_z_laki_2 Re: wyniki z wczoraj 28.10.12, 13:33
        Jeśłi masz nadmiar kasy i wolne miejsca na blizny w żyłach, to możesz badać się nawet częściej, niż co dwa tygodnie. Ale po co??

Badania robimy co 4-6 tygodni na jednej i niezmienianej dawce. No chyba, że jest początek ciąży i jednocześnie totalny brak fT4, albo bardzo wysokie tsh i braki fT4.

Jak dla mnie 15% normy to baaaaardzo niski wynik, ale wybór zależy do ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka