sz.al 17.07.12, 19:21 Witam mam zawyżone anty TG 5.20[+] IU/ml przy normie max 4.11 i nie mogę znaleźć na forum wyjaśnienia.. Reszta wyników to ft3 3.049 pg/ml norma 1.710 - 3.710 ft4 0.998 ng/dl norma 0.700 - 1.480 anty TPO 0.16 IU/ml norma max 5.61 proszę o pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_dorota Re: wysokie anty TG 18.07.12, 09:13 Ja miałam w pierwszym badaniu przeciwciał przekroczoną 26-krotnie normę anty-TPO, a anty-TG zerowe, po 2 miesiącach anty-TPO już niższe, ale znacznie powyżej normy, a anty-TG przekroczyło normę 50-krotnie. Twoje wyniki wyglądają znacznie lepiej, ale jest to sytuacja w tym momencie, uważam, że wymaga obserwacji i czujności, czyli regularnego badania. Przekroczona, ale nie odrobiną, tylko znacznie norma przeciwciał trzeciwtarczycowych świadczy o chorobie autoimmunologicznej. Zdrowe osoby też miewają przeciwciała, a u chorych mogą być nieuchwytne (patrz Czupakabra27). Anty-TPO to przeciwciała, które niszczą komórki tarczycy produkujące hormony, czyli z ich powodu tarczyca się zmniejsza. Anty-TG niszczą ściany komórek tarczycy, czyli jak powiedział mój endo "powodują, że ona przecieka". Te przeciwciała w małym stężeniu nic strasznego nie czynią, ale jakby było ich bardzo dużo, to hormony przedostają się do krwi w niekontrolowany sposób i powoduje to nadczynność tarczycy. U ciebie wskazane by było wykonanie USG tarczycy. Po przeliczeniu wyników na procenty za pomocą naszego forumowego kalkulatora wyglądają one tak: FT4 38.21% [ wynik 0.998, norma (0.7 - 1.48)] FT3 66.95% [ wynik 3.049, norma (1.71 - 3.71)] Nie wyglądają zbyt dobrze, ja przy takich czułam się naprawdę kiepsko, ale każdy ma inny organizm. Najlepiej ocenić swoje samopoczucie za pomocą testu na niedoczynność tarczycy: www.chorobytarczycy.eu/test#0 Sporo wyjaśnia. Objawy spisane na kartce warto warto przedstawić lekarzowi. Spisane, nie wydrukowane po wykonaniu testu, bo lekarze nie lubią wiadomości o "leczeniu i diagnozowaniu przez internet". Nie doceniają wartości doświadczenia pacjentów i "internetowych grup wsparcia" jakimi są dobrze prowadzone fora, jak to. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: wysokie anty TG 18.07.12, 18:14 A dlaczego zrobiłaś te badania? Coś ci dolega? Leczysz się na coś? Bierzesz jakieś medykamenty? Odpowiedz Link