Dodaj do ulubionych

hormony w tabletkach a oczy

03.09.12, 11:12
Długo się wahałam czy zakładać taki wątek, bo nie wiem czy nie dokonuję nadinterpretacji jeśli chodzi o mój stan zdrowia, ale zaczynam podejrzewać że Novo szkodzi mi na oczysad Słyszałam o niekorzystnym, wysuszającym działaniu Euthyroxu, ale Novo?
Gdyby tak było rzeczywiście, byłabym załamana bo bez Novo (poł tabletki Novo 100+37,5 E) byłabym znowu depresyjnym flakiem, a nie człowiekiem. Po Novo miałam schudnąć, nie schudłam ale poziom energii mam naprawdę fajny.
Oczy mam przedewszystkim wyschnięte, ale to nie jest największy problem. Problemem jest obfita siatka czerwonych żyłek, których nie mogę się pozbyć. Z daleka wygląda w miarę ok. Z bliska widać te nienaturalnie obrzmiałe żyłki. Byłam u okulistki zostałam obejrzana, dostałam krople i maść, ale poprawa jest połowiczna.
Faktem jest że miałam już w życiu epizody suchego oka - dawniej antyki, komputer, soczewki i przesiadywanie przed kompem robią swoje, ale od kilku lat było super i nagle takie coś.

Chcę zrobić w tym tyg klasyczny zestaw badań. Jeśli będą przekroczone to zmniejszam (z bólem) do ćwiartki. Ale jeśli wyjdą dobre, to nie będę widziała co robić, bo gdyby nie oczy niewiele brakowałoby mi do pełni szczęścia.
Czy zrobić TRAB? Nigdy nie robiłam, bo nie wiedziałam sensu ale może każdy tarczycowiec powinie choć raz wykonać to badanie?
Doradźcie coś bo czuje się jak w matni.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: hormony w tabletkach a oczy 04.09.12, 10:55
      A co dokłądnie powiedziała okulistka? Że to reakcja na hormon tarczycowy?
      Czerwone żyłki to u mnie reakcja na zmęczenie oczu (komputer, albo np. jazda samochodem po ciemku), na uczulający kosmetyk (maskara), albo zatarcie oka (tzw. piasek w oku) czyli pewnie jakieś historie uczuleniowe.

G-B powoduje raczej wypychanie gałki ocznej, jakieś historie ciśnieniowe, nie bardzo się na tym znam, ale w czytanych lekturach czerwone żyłki nie wpadły mi nigdy w oczy.
      • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 04.09.12, 11:03
        Nie. Nic takiego nie powiedziała. Zresztą niektórzy lekarze nawet nie wiedzą, że Novo istnieje. Diagnoza - zwykłe podsychanie rogówki. Na poziomie średnim. No ale jeśli przez 2 tyg wlewam na okrągło krople i chodzę w okularach zamiast w soczewkach, a poprawa średnia to już nie wiemsad Czuję takie jakby parcie w oczach, tylko że to może być autosugestia, nadinterpretacja osoby przejętej sytuacją.
        Ostatni raz problem z podsychaniem miałam parę lat temu. Zmiana soczewek na lepiej przepuszczalne był strzałem w 10. Dodatkowo odstawiałam antyki. Problemy się skończyły. Aż do teraz.
        • zamostkowa Re: hormony w tabletkach a oczy 04.09.12, 11:20
          Miałam podobne problemy, z tym, że ja biorę euthyrox. Na dodatek czułam jeszcze ból oczu, jakby oczodołów smile Trafiłam na okulistę w EnelMedzie, który od razu zapytał o tarczycę i historię choroby i dał skierowanie na usg oczu (nawet nie wiedziałam, że takie istnieje). Ponoć niektórzy pacjenci tarczycowi mają kłopoty z oczami, ma to swoją nazwę, ale już nie pamiętam. Mnie po jakimś czasie przeszło bez leczenia. Trochę zaniechałam ten temat, bo miałam poważniejsze kłopoty zdrowotne. Ale spróbuj - oprócz badań, które zamierzasz zrobić - zrobić jeszcze usg oczu. Robią to w specjalistycznej przychodni Al. Solidarności, wyszukaj w googlach.
          • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 04.09.12, 11:28
            O dzięki! No właśnie czytałam, że Euthyrox miewa fatalny wpływ na oczy u niektórych pacjentów. Tylko, że u mnie było przez ponad 2 lata super. Nie sądzę żeby to E.
            Chyba, że nie zaszkodziło mi T3 a T4 z Novo. Teoretycznie Euthyrox, który biorę i Novo produkuje ta sama firma, ale świat jest pełen niespodzianek.
            Zamostkowa, czy Ty robiłaś kiedykolwiek TRAB?
            • kratkawpaski Re: hormony w tabletkach a oczy 04.09.12, 14:18
              Zamostkowa ma pewnie na myśli oftalmopatię/orbitopatię tarczycowąsmile. To świństwo faktycznie często przyplątuje się przy problemach z tarczycą i to - wbrew powszechnej opinii - nie tylko ludziom z G-B, bo i przy Hashimoto też, tyle że duuużo rzadziej. Na pewno USG gałek ocznych może dużo wnieść do diagnozy. Przeciwciała TRAb też warto w takim przypadku zrobić, ale wynik ujemny niestety orbitopatii nie wyklucza.

Bardzo możliwe zresztą, że problemu wcale nie trzeba szukać aż tak daleko, bo np. "suche oko" to u niektórych osób typowe objawy Hashi (czasem również w fazie eutyreozy). Takie powiększone żyłki lubią się też pojawiać przy zmęczonych oczach albo przy zbyt wysokim ciśnieniu w gałce ocznej. Miałaś teraz robione podstawowe badanie okulistyczne - ciśnienie, dno oka? Osobiście najdokładniej bym się przyjrzała temu pierwszemu.
              • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 04.09.12, 15:39
                Oczywiście miałam oczy, dno oka dokładnie obejrzane pod lampą szczelinową. Ciśnienia chyba nie miałam mierzonego ale zawsze było idealne. Mierzono mi kilka razy w życiu "maszynowo" i z takim czujnikiem nakładanym na gałkę. No ale ostatnio to było ze 4 lata temu.
                Już myślałam, że trochę odetchnę a tu usg by się przydało, nietanie badania krwi i znowu wizyta u okulisty. Chciałbym żeby ten problem się sam rozpłynął.
                • pies_z_laki_2 Re: hormony w tabletkach a oczy 05.09.12, 13:16
                  A mnie niedawno pani okulistka dmuchała w oko smile Kto wie co ona tym zbadała? (nie dopytałam sad)
                  • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 05.09.12, 14:01
                    Ciśnienie Piesku, ciśnieniesmile
      • jasmeenek8 Re: hormony w tabletkach a oczy 01.11.12, 13:02
        Przy chorobie Gravesa tez sa takie same objawy oczne jak opisujesz, wie, bo ma sama mam to. sprawdz dokladnie wyniki moze masz te wlasne chorobe! zycze ci by to nie bylo to... wytrzeszc zoczu jest dopiero w stadium zaawansowanym. a zanim do niego sie dojdzie to sa wlasnie bole, zaczerwienienie, opuchniecie, poczucie suchosci, piasku w oczach... itp.
    • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 06.09.12, 14:39
      Jestem po mierzeniu ciśnienia i USG. Ciśnienie idealne. W usg zwyrodnienia typowe dla dużego krótkowidza, którym jestem - męty itd. Zero uszkodzeń związanych z tarczycą o co mocno podpytałam lekarza. Kamień spadł mi z sercasmile Może przyoszczędzę na TRABach.
      Ponoć sprawa jest bardzo powierzchowna i tu dr od usg zgadza się z moja okulistką. Czyli nawilżać, nawilżać, nawilżać.
      • kratkawpaski Re: hormony w tabletkach a oczy 06.09.12, 15:03
        No i to jest świetna wiadomość!smile. Oczywiście tylko z jednej strony, bo z drugiej musisz nawilżać, nawilżać i jeszcze raz nawilżać, co jest trochę upierdliwe, o ile pamiętam, ale w sumie mniej niż oczne problemy "odtarczycowe".
      • zamostkowa Re: hormony w tabletkach a oczy 06.09.12, 18:45
        Czupakabra - cudnie! bo już się martwiłam, że faktycznie Twoje oczy poddały się tej tarczycy, suche oko to kosmetyka właściwie przy problemie oftalmopatii. Dobrze, że zrobiłaś to usg smile
        Odpowiadając na Twoje pytanie - nigdy nie miałam robionego badania TRab (mimo, że miałam raka tarczycy, ale chyba to nie było wtedy ważne badanie)

Kratkawpaski - tak, chodziło mi o oftalmopatię, dzięki za podpowiedź smile Ja jestem hashimotką z
        podejrzeniem tego właśnie schorzenia, ale w obecnej chwili przeszło do podziemia (przeszło), więc nie chodzę do okulisty.
        • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 07.09.12, 07:39
          Dziewczyny bardzo mi pomogłyściesmile Sama nie pomyślałabym o usg.
          Jak lekarz zaczął dyktować opis do badania to byłam w dużym strachu, nie brzmiało to z początku zbyt optymistycznie, ale na szczęście nie było żadnego groźnego ciągu dalszego. A to, że mam męty to sama wiem. Cóż robić.
          Ciekawe jest dlaczego mam suche oko przejściowo. Euthyrox biorę ponad 2 lata i w tym czasie nic się nie działo. Za to w przeszłości zdarzały się takie epizody więc jakaś skłonność jest. Jak zrobię badania krwi to zobaczę czy suchość koreluje z wynikami.
          • pies_z_laki_2 Re: hormony w tabletkach a oczy 07.09.12, 11:59
            Ja kiedyś miałam uszkodzoną rogówkę z powodu wysuszenia gałki ocznej, okulistka mówiła coś o jakichś kryształkach i zaleciła Hylo-Comod albo tp. krople.

Ale odkąd łykam Letrox krople stoją nieużywane, a oczy miewam zmęczone, ale nie suche smile

Czupakabra, cieszę się razem z tobą smile
    • rosebush Re: hormony w tabletkach a oczy 10.09.12, 09:58
      czupakabra27 napisała:

> Długo się wahałam czy zakładać taki wątek, bo nie wiem czy nie dokonuję nadinte
      > rpretacji jeśli chodzi o mój stan zdrowia, ale zaczynam podejrzewać że Novo szk
      > odzi mi na oczysad Słyszałam o niekorzystnym, wysuszającym działaniu Euthyroxu,
      > ale Novo?

Ja miałam problemy i z Euthyroxem i z Novothyralem. Przyczyną była skrobia kukurydziana wchodząca w skład tabletek. Teraz zażywam Thybon - wprawdzie też ma skrobię kukurydzianą, ale widocznie jest jej mniej, bo nie jest aż tak wysuszający. Najlepsza byłaby chyba Trijodthyronin Sandoz, ale jest tylko w Austrii, a to dla mnie za daleko...
      • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 10.09.12, 11:39
        Rosebush, a czy u Ciebie podłoże było alergiczne? U mnie lekarka oglądając oko wykluczyła alergię, bo przy alergii w oku (nie wiem dokładanie w którym miejscu) robią się takie specyficzne grudki, a ja ich nie mam.
        Też bardzo chętnie brałabym T3 osobno, ale w Polsce to jest wg firmy Merck "preparat niszowy"sad
        U mnie kukurydza raczej odpada jako przyczyna, bo jestem na diecie bezglutenowej i kukurydzę o dawna bez kolizyjnie konsumujęsmile
        Fajnie, że podałaś kolejny element układanki, bo może ktoś będzie miał podobnie jak Ty i trafi na właściwy trop.
        • rosebush Re: hormony w tabletkach a oczy 11.09.12, 08:22
          Trudno powiedzieć jakie jest podłoże, bo nie byłam z tym ani u alergologa, ani u okulisty. Krople łagodziły objawy, a potem, gdy zamieniłam Euthyrox na Letrox, nastapiła poprawa i zapomniałam o sprawie. Potem miałam podobny epizod z Novothyralem, ale już domyślałam się co jest tego przyczyną i zmieniłam go na Thybon (Thybon musi faktycznie mieć tej skrobi niewiele, albo jest innej jakości, bo nawet cała tabletka nie daje silnych objawów). Sądzę jednak, że to chyba nie jest typowa alergia, bo wiosną na uczuleniowe sprawy zwykle biorę Fexofast/Telfexo, które też zawierają skrobię kukurydzianą, i wtedy oczy również mi dokuczają.
          • rosebush Re: hormony w tabletkach a oczy 11.09.12, 08:25
            P.S. Też jestem w Polsce. Thybon kupuję w Niemczech, respektują polskie recepty.
            • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 11.09.12, 14:12
              Czyli... dostaję o lekarza normalną receptę, bez żadnych dopisków z nazwą handlową T3 dostępnego w danym kraju, jadę tam, daję znajomemu receptę lub kupuję przez net i jest ok? I płacisz normalna cenę Thybonu? Nic nie doliczają?
              Tutaj cena jest chora bo normalnie 20mcg kosztuje chyba połowę mniej:
              goldpharma.com/search/k6be50a732cb5e0f5eec8d380c22341c22a4/
              Jadę w tym roku na wakacje do Hiszpanii i chyba tam też nie kupię T3 bo u nich jak u nas T3 BRAKsad
              Swoją drogą ciekawe co sprawia, że w jednych krajach produkt jest normalny, a w innych niszowy. Dlaczego np. Czesi mają wskazania do łykania czystego T3 a Polacy nie.
              • rosebush Re: hormony w tabletkach a oczy 16.09.12, 03:49
                Przepraszam za późną odpowiedź, nie było mnie tu przez kilka dni.
                Tak, lekarz w Polsce wypisuje receptę np. na Thybon 20 mcg i ta recepta jest realizowana w Niemczech. Płatność 100%. Ja płacę jeszcze 45 zł za transport, bo nie chce mi się samej jeździć (zresztą koszta przejazdu w dwie strony byłyby pewnie zbliżone, nie mówiąc o stracie czasu).
                Na stronie, którą podałaś ceny są rzeczywiście bardzo zawyżone. Kiedy ostatnio kupowałam Thybon 20 mcg (chyba w marcu lub w lutym), płaciłam po 130 zł za opakowanie zawierające 100 tabletek, a na tej stronie jest cena o ponad 50 zł wyższa. W niemieckich aptekach jest po około €30.
                • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 16.09.12, 11:19
                  Fajnie, że mi to tak tłumaczysz krok po krokusmile Czy wysyłasz receptę czy skan recepty?
                  Jeśli możesz to wyślij mi (na priva?) namiar na aptekę w której zamawiasz.
                  Z receptą miałabym możliwość poprosić znajomego żeby mi kupił T3 w Czechach ale... niby to wszystko to samo, a później okazuje się, że jednak nie. Hormon hormonowi nierówny. Szukając info o T3 zetknęłam się na amerykańskich forach z dyskusją a propos Cytomelu. Podobno oryginał super a amerykański generyk powodował u ludzi bardzo złe samopoczucie, łącznie z palpitacjami serca. Oczywiście wszystko na tej samej dawce. Niestety cena bardzo się różni i oryginał jest nie na każdą kieszeń, bo ubezp pokrywa koszty genryku.

Jeśli chodzi o stan moich oczu to zatrzymałam się w połowie poprawy. Nie jest tak źle jak na początku, ale do poprzedniego stanu jeszcze daleko. Jeśli winny jest Novo to niestety krople nic tu nie pomogą.
      • living_with_joy [...] 17.10.12, 20:41
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • living_with_joy Re: hormony w tabletkach a oczy 17.10.12, 20:47
          przepraszam, teraz dopiero przeczytałam w innym wątku na forum, że nawet odstąpienie komuś leku jest nielegalne, a postu skasować już nie mogę, proszę o skasowanie
    • czupakabra27 CDN 03.10.12, 19:39
      Sprawa niestety jest nadal rozwojowa. W międzyczasie pojawiły się ubytki rogówki sad i musiałam brać sterydy. Dziś już ubytków nie ma, ale muszę trzymać rękę na pulsie i cały czas wlewać krople nawilżające. Oczy są także nadal z żyłkami ale lekarka (kolejna już) uspokoiła mnie, że taki efekt rozszerzenia może jeszcze potrwać, a najważniejsze że ranki się podgoiły. W międzyczasie byłam na tygodniowych hiszpańskich wakacjach i miałam mocne chwile załamania. Byłam już zdecydowana, na obniżenie T3 z 10 do chociaż 7,5 ale nie miałam ze sobą odpowiedniej wielkości tabletek T4 więc musiałabym zmniejszyć wszystko. Dla oczu poświęcić ogólny dobry stan organizmu i energii. Moje wyniki to teraz: FT4 62.34%
      FT3 45.00% więc zmniejszenie (idzie jesień!) mogłoby być zabójcze.
      No i narazie nic nie zmieniam i obserwuję oczy. Każdy lekarz mówi mi, że i sama choroba i leki mogą suszyć, więc zmniejszając nie mam gwarancji na poprawę.
      • czupakabra27 Re: CDN 12.10.12, 11:09
        Właśnie przeczytałam, że przy niedostatkach filmu łzowego stosuje się syropy mukolityczne np. Ambroxol, czy Flegaminę. Eksperymentalnie wzięłam dziś pierwsza porcję. Oczywiście może to być pomoc jedynie na krótką metę, bo nie pasuje mi takie wtłaczanie w siebie chemii. Za to odkryłam nowa metodę nad którą mocno się zastanawiam. Czasowo można zatkac przewody łzowe miękkimi zatyczkami, które po jakimś czasie same się rozpuszczają. W ten sposób możemy zatrzymać łzy na oku. Nie spływają do nosa i powinno być lepiej. Zużycie sztucznych łez można bardzo ograniczyć, a nawet wyeliminowaćsmile Jeśli metoda się sprawdzi kanaliki można zablokować na stałe.
        Oczywiście w Polsce metoda mało popularna, bo lepiej żeby pacjent kupował krople bez końca.
    • czupakabra27 Re: hormony w tabletkach a oczy 22.11.12, 14:33
      Z poczucia obowiązku wink wpisuję moje TRAB-y,
      Mam ich 0,28 przy normie chyba do 1,8, chyba bo przez tel miałam wynik podany. Mam czyste sumienie, że zrobiłam. Czyli moje gały czerwone są tylko i wyłącznie po Novo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka