Dodaj do ulubionych

Rak tarczycy

09.04.13, 11:40
Witam wszystkich,
stwierdzono u mnie raka brodawkowatego tarczycy. Guz ma średnicę 6 mm. W najbliższych dniach będę operowana przez dr Stachlewską w CM Damiana. Czy są tu osoby, które przechodziły tę chorobę?
Jak jest z późniejszym leczeniem radiojodem, czy można to przesunąć w czasie? Mam półroczne dziecko i na razie nie wyobrażam sobie rozłąki z nim na 4 tygodnie, ale oczywiście jeśli zajdzie taka konieczność...
Będę wdzięczna za wszelkie opinie.
Obserwuj wątek
    • mami-016 Re: Rak tarczycy 09.04.13, 11:58
      Witaj!

Ja brałam jod radioaktywny ale z powodu nadczynności i Graves-Basedowa. Ale były tam ze mną osoby, które miały zdiagnozowanego raka. One miały dość wysoką dawkę i zostawały w szpitalu na 3 dni. Ja wyszłam od razu ale musiałam mieszkać oddzielnie przez 3 tygodnie. Moja córeczka miała wtedy 1,5 roku i fakrtycznie był to dla mnie koszmar. Ale byłam wtedy totalnie rozjechana psychicznie. Przepłakałam całe te 3 tygodnie. Teraz już bym inaczej do tego podeszła. Trzeba i koniec. Teraz mam drugą córeczkę i jest ok.
      Niestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, czy jod musi być zaraz po operacji. Ale skoro i tak Cię to nie minie, to nie odwlekaj. Czy dziecko będzie miało pół czy półtora roku - zawsze będzie ciężko.
      Jak my kiedyś te nasze pociechy na obozy, kolonie itp. wyślemy? Też będziemy wyły z tesknoty za... kilkunastolatkamiwink
      Głowa do góry i powodzenia.
      Jak chcesz pogadać mniej oficjalnie, to mój mail mami-016@gazeta.pl
    • pies_z_laki_2 Re: Rak tarczycy 10.04.13, 17:41
      Ola, nie odwlekaj leczenia, zadbaj o swoje zdrowie już teraz właśnie dla maluszka!!!
    • zamostkowa Re: Rak tarczycy 12.04.13, 22:50
      Olu, jestem po operacji wycięcia całkowitego tarczycy - rak brodawkowaty. Od razu napiszę, że trafiłaś na wspaniałego endochirurga. Po operacji czekasz około 2-3 tygodni na histopat i dopiero wtedy masz wizytę u lekarza w celu omówienia leczenia. W Twoim wypadku - masz mikroraka (czyli guz mniejszy od 1 cm) mogą być dwie drogi, w zależności od wyniku histopatologicznego. Jeżeli węzły chłonne będą czyste i guz nie przekroczy torebki, możesz mieć tylko jod diagnostyczny (dochodzisz na badania do szpitala przez 3 dni - czyli badanie krwi i usg szyi, następnie scyntygrafia szyi i trzeciego dnia scyntygrafia całego ciała i wizyta u lekarza). Pierwszego dnia również połykasz tabletkę jodu i tu również są przeciwwskazania do obcowania zwłaszcza z małym dzieckiem. Dostaniesz dokładne zalecenia.
      W przypadku drugim, kiedy jednak zlecą leczenie jodem, musisz pozostać w szpitalu przez przeważnie 5 dni, z tego 3 dni w izolacji i później zdecydowanie nie możesz przebywać zwłaszcza z małym dzieckiem przez 2 tygodnie (o ile dobrze pamiętam). Napisz później, jakie leczenie Ci zalecono, to podpowiemy Ci, jak się przygotować. Dostaniesz niezbędne informacje ze szpitala, ale pacjenci zawsze mają jeszcze swoją praktyczną wiedzę smile
      I jeszcze jedno - po operacji tarczycy możesz, ale nie musisz dostać od razu hormonu typu euthyrox czy letrox. Lekarze często czekają na histopat z tabletką i wpadasz w dużą niedoczynność. Poza tym przed jodem (i tym trzydniowym i tzw. dużym) przez miesiąc nie wolno brać hormonu, więc ta niedoczynność może się przedłużyć. Nie jest to wszystko przyjemne, ale wierz mi - można przeżyć i uśmiechać się! Najważniejsze - pogonić raka!
      Trzymaj się i daj znać po operacji, chyba, że masz jakieś pytania - chętnie odpowiem. Pozdrawiam
      • ola20005 Re: Rak tarczycy 15.04.13, 11:02
        Witam!
        Dziękuję za odpowiedzi! Jestem już 2 dni po operacji wycięcia tarczycy, sam zabieg przebiegł ok z czego bardzo się cieszę smile Co do dr Stachlewskiej to mam do niej pełne zaufanie i jestem pewna, że byłam w najlepszych rękach!
        Co do jodu, to raczej będę musiała przejść pełne leczenie, ponieważ na oko pani doktor guz miał ok. 1 cm, czyli więcej niż wykazywało usg sad
        Biję się z myślami, czy zaczynać jod od razu, czyli za ok. 4 tyg. czy czekać do jesieni. Dodam, że mam małe, 7 mies. dziecko , które karmię piersią. Nie przyjmuję jeszcze hormonów.
        Pani dr przychyla się do leczenia w późniejszym terminie, natomiast ja zaczynam coraz intensywniej myśleć, czy jednak nie lepiej zrobić tego od razu i mieć to z tzw " bańki"?
        Czy to czekanie aby na pewno będzie dla mnie bezpieczne?
        Martwi mnie strasznie rozłąka z dzieckiem, ale to i tak nieuniknione...
        • zamostkowa Re: Rak tarczycy 15.04.13, 19:37
          Olusia, chyba jeszcze z ostateczną decyzją można poczekać do otrzymania histopatu.
          Ale myślę, że najlepiej poddać się od razu leczeniu i dobić ostatecznie skorupiaka. Sytuację masz trudną, maleńkie dziecko, rozłąka, ale pomyśl, że będziesz spokojniejsza po jodzie, a tak - będziesz ciągle biła się z myślami, czy dobrze robisz, czekając.... Jeżeli cokolwiek po operacji jeszcze zostało, trzeba się z tym rozprawić na zawsze. Pogadaj jeszcze z dr S., co dla Ciebie byłoby najlepsze, ale bez nacisków typu "mam malutkie dziecko". Pamiętaj też, że po histopacie dostaniesz hormon, który będziesz musiała za kilkanaście tygodni przerwać (na miesiąc przed jodem), a to też nieciekawe przeżycie (chociaż - jak trzeba będzie, to trzeba i już). Trudno komuś radzić, przedstawiłam Ci tylko swoje doświadczenie. Pogadaj jeszcze z lekarzem, rozważając wszystkie za i przeciw. Życzę zdrowia!
          • ola20005 Re: Rak tarczycy 15.04.13, 22:08
            Ale myślę, że najlepiej poddać się od razu leczeniu i dobić ostatecznie skorupiaka. Sytuację masz trudną, maleńkie dziecko, rozłąka, ale pomyśl, że będziesz spokojniejsza po jodzie, a tak - będziesz ciągle biła się z myślami, czy dobrze robisz, czekając.

Czytasz w moich myślach, dokładnie to mi chodzi po głowie...

Z całego serca dziękuję za rady i wsparcie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka