Dodaj do ulubionych

niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowiecznoscii

12.05.13, 11:51
Gdy jest ich za mało, przysadka produkuje tyretropinę (TSH), która ma stymulować ten gruczoł do wytwarzania hormonów T3 i T4. Stale podwyższony poziom we krwi hormonu TSH oznacza, że tarczyca funkcjonuje na zwolnionych obrotach.

Dr Martin Surks i jego koledzy z Albert Einstein College badali poziom TSH w grupie najstarszych przedstawicieli społeczności Żydów aszkena-zyjskich, słynących z długowieczności. Przebadano 236 osób w wieku około 100 lat oraz ich 400 dzieci (około 70-letnich). Okazało się, że aszkenazyjczycy mają zawyżony poziom TSH, co teoretycznie sugerowałoby ich większą podatność na dolegliwości wynikłe z niedoczynności tarczycy.

Wyniki badań przedstawiono w weekend na sesji Endocrine Society w Waszyngtonie. - To jedno z tych prawdziwie rewolucyjnych odkryć. Jeszcze rok czy dwa temu wysokie TSH było uznawane za objaw choroby, którą dawało się leczyć tylko w ograniczonym zakresie.

Nasze ustalenia poczynione na wyselekcjonowanej populacji sugerują coś całkiem odwrotnego. Podwyższony pozom TSH to pozytywny wskaźnik - mówi prof. Martin Surks, endokrynolog i patolog.

Zwykle poziom TSH mieści się w skali pomiędzy 0,5 do 4,5. Osoby z niedoczynnością tar-czycy mają zwolniony metabolizm i rytm serca. Mają tendencję do nadwagi, okrągłą twarz, podwyższony poziom cholesterolu i często obniżoną temperaturę ciała.

W świecie zwierząt gatunki o takiej charakterystyce pracy organizmu (np. słonie) żyją bardzo długo. Mysz o bardzo szybkim metabolizmie umiera po kilku miesiącach.

Według prof. Surksa osoby starsze z niedoczynnością tar-czycy są "słoniami" w świecie ludzi. - Jeśli jesteś w starszym wieku i cechuje cię wysokie TSH, to być może masz niezłe widoki na długie życie - mówi badacz. Ale ostrzega też, że osoby przed 50. powinny się jednak bezwzględnie leczyć z powodu zbyt słabej pracy tarczycy.

Obserwuj wątek
    • djpa Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 12.05.13, 14:34
      Ale to niepoważne na podstawie takich badań wyciągać takie wnioski!
      Czy było badane fT4 i samopoczucie tych osób stuletnich? Dlaczego są wyciągane wnioski, że jeśli teraz badani mają wysokie TSH to w młodości też ich TSH było podwyższone?
      Czytałam, że osoby starsze zwykle mają nieco wyższe TSH niż osoby młode nie mając przy tym objawów niedoczynności tarczycy. Być może osoby 100-letnie tym bardziej. Ale uwaga, objawy niedoczynności tarczycy przypominają objawy starości.
      Czy badani mieli wykonane usg tarczycy w celu potwierdzenia, że nie mają niedoczynności tarczycy i są zdrowi?
      Niedoczynność tarczycy i długowieczność - gdyby nie Euthyrox, niedoczynność mojej tarczycy już kilka lat temu doprowadziłaby mnie do grobu.
      • muktprega1 Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 12.05.13, 15:38
        Właściwie na starsze lata spada aktywność hormonów tarczycy, więc w zdrowym organizmie możliwe, że TSH rekompensuje ten spadek, stąd długowieczność, natomiast nie ma to zupełnie nic wspólnego z podwyższonym TSH z powodu niedoczynności Hashimoto. Ech te psudo naukowe wnioski.....
    • pies_z_laki_2 Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 13.05.13, 12:40
      Dziękuję za materiał, poproszę o podanie źródeł (odnośnik?), jakieś daty, konkrety...

Sprostowanie od ręki:

>Stale podwyższony poziom we krwi hormonu TSH oznacza, że tarczyca funkcjonuje na zwolnionych obrotach.

Jest odwrotnie, skoro tarczyca funkcjonuje gorzej, to jako skutek pojawia się podniesione tsh. Czyli założenie tego badania jest nieco dziwne...

> Okazało się, że aszkenazyjczycy mają zawyżony poziom TSH, co teoretycznie sugerowałoby
      > ich większą podatność na dolegliwości wynikłe z niedoczynności tarczycy.

Nie. Tzn. teoretycznie może i tak, ale w praktyce nie.
      Skoro wszyscy ci badani dożyli tak sędziwego wieku, to znaczy, że do tej pory nie mieli skłonności czy schorzeń, a podniesione tsh jest skutkiem ogólnie gorszego funkcjonowania organizmu w wieku zaawansowanym. I takie badania były robione już wielokroć, czyli nic nowego.

Druga sprawa to selekcja naturalna i nienaturalna. To są stulatkowie czyli urodzeni około 1915 roku, tak? Czyli przeżyli pierwszą i drugą wojnę światową. Żydzi. To oznacza, że ta grupa naprawdę jest elitą (z wielu względów: selekcja naturalna /późniejszy rozwój medycyny/, głód, choroby, holokaust, stres itd itp temat jest bardzo szeroki i nie miejsce tu na głębsze wyjaśnienia), a wtedy nie wolno wyników badania takiej grupy przekładać na całą populację.

Inaczej mówiąc chciałabym należeć do tej grupy ludzi, nie dość, że są ogólnie zdrowi, jak widać dożyli słusznego wieku, na ogół mają piękne włosy i karnację, bystry umysł i mieszkają w boskim klimacie, ale niestety nie jest dane mi do nich należeć i nikt tego już nie zmieni sad

> Osoby z niedoczynnością tar-czycy mają zwolniony metabolizm i rytm serca. Mają
      > tendencję do nadwagi, okrągłą twarz, podwyższony poziom cholesterolu i często obniżoną temperaturę ciała.

I wystarczy, że łykają jedną tabletkę dziennie? Tak, to bardzo powierzchowna charakterystyka, a okazuje się, że niedoczynność tarczycy przed epoką suplementacji hormonami (naturalnymi i potem syntetycznymi) zabijała. Tak, zabijała. Bo nie chodzi tu tylko o niższą temperaturę ciała, chociaż fajnie by było, też bym tak chciała... Wystarczy założyć polar i jest ok...

Niestety niedobory hormonów tarczycy powodują mnóstwo innych, znacznie groźniejszych dla zdrowia problemów, tylko o tym już nie napisano... bo te powikłania są "nie od tarczycy", tylko od podniesionego cholesterolu, albo od podniesionej prolaktyny, albo od głębokich niedoborów, albo od innych niedoczynności / uszkodzeń / problemów powiązanych z niedomogą tarczycy... ale jeśli się dzieli człowieka na kawałki i leczy tylko jeden kawałek, to faktycznie niedoczynne nadnercza są "nie od tarczycy", encefalopata jest "nie od tarczycy", bolące stawy są "nie do tarczycy"...
    • niedu Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 18.05.13, 11:08
      Co mi po długowieczności, skoro na nic nie mam siły? Co to za życie???
      I czy naprawdę chcemy czuć się jak słonie?
      • ekamana Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 19.05.13, 12:22
        Witajcie!
        Lekarz zdiagnozował u mnie hashimoto ale już kolejny dąży do tego aby uniknąć u mnie dawkowania hormonów, ponieważ wyniki mam skaczące i wiele objawów typowych nie występuje. Ale zalecił mi unikanie jodu więc prosiłabym o radę dot. diety i dodatkowych suplementów. Dawkowalam sobie wit. D, mam teraz wynik 50. lekarz wskazuje na stres bo innych powodów nie ma poza wyższymi wynikami AntyTPo. Doradźcie coś. ekamana
        • niedu Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 19.05.13, 17:42
          Hej, załuż własny wątek i wklep wyniki. Bez nich nikt nie będzie w stanie nic powiedzieć.
    • anka.83 Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 20.05.13, 09:48
      Powiem Wam, że już spotkałam się z wypowiedzią lekarza, że niedoczynność delikatna może wydłużyć życie. I o ile spowolniony metabolizm nie struje organizmu i nie spowoduje szeregu groźnych schorzeń, to na takich spowolnionych obrotach teoretycznie można ciągnąć i ciągnąć - długie życie ale nędznesmile

Lubię takie teoretyzowanie, ale w praktyce nie ma ono większego sensu (nie umiemy poprawnie zdiagnozować niedoczynności, a co dopiero określić dokładnie jej nasilenie, skutki uboczne i sterować chorobą odpowiednio, poza tym - djpa i pies_z_laki_2 dokładnie wyjaśniły problem).
      • kulturysta45cm Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 24.05.13, 14:52
        to proste poprostu trzeba utrzymywac wtedy wysoki poziom adrenaliny i noradrenaliny, i dobrze sie odrzywia uprawiac sport , funkcje tarczycy przejma nadnercza i hormon wzrostu, taki scenariusz jest tez przy dietach niskokalorycznych ktore lecza i wydluzaja zycie i zawsze nastepuje spadek h.tarczycy
        • agcerz Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 24.05.13, 16:30
          Szczególnie fascynuje mnie dobre odrzywanie.
          • djpa Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 24.05.13, 19:07
            Ba, po spółgłosce 'g' piszemy przecież 'rz' wink
            Poza tym odrzywianie ma więcej liter, więc jest bardziej odżywcze wink
          • muktprega1 Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 24.05.13, 20:39
            > Szczególnie fascynuje mnie dobre odrzywanie.

Mnie też, szczególnie teraz w czasie rzutu chciałabym odrzyć
            i w końcu "rz" ma jednak przewagę chociażby ilościową nad "ż"
            • kulturysta45cm [...] 25.05.13, 19:36
              Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • pies_z_laki_2 Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 26.05.13, 09:27
          A mnie zaintrygowało przejęcie funkcji tarczycy przez nadnercza. To fascynujące, jak hormon wzrostu działa na organizm, taka np. akromegalia... Czyli w skrócie T4 i T3 nas zmniejszają, a hormon wzrostu powiększa. Ale są wymienne... Ależ sprytna ta natura jest, ojejku, jejku... smile
          • niedu Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 26.05.13, 12:56
            Mnie też bardzo ciekawi przejmowanie funkcji tarczycy przez nadnercza.
            Patrzę na babcię - wygląda jak Cushing - czyli nadnercza; oczywiście nie zdiagnozowana, ale otyłość Cushingowa jak byk, problemy hormonalne widoczne na kilometr: niechciane owłosienie na twarzy i plecach - lekarz nic, chociaż może nawet specjalnie się lekarzowi nie skarżyła, bo ona się tego wszystkiego wstydzi; i napomknienie, że kiedyś miała problemy z tarczycą, cokolwiek to znaczy, bo oczywiście szczegółów mi nie znam...
            • anna345e Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 28.05.13, 12:38
              po 1 starszych ludzi nie oplaca sie leczyc po 2 moj dziadek ma 98 lat , nigdy nie chorowal ,byk w obozie, jest chudy, bardzo malo je , ok 500kcal dziennie , pali jak smok, a woadomo ze nikotyna podnosi poziom hormonow stresy nadnerczy, zatem to aktywne nadnercza i niski poziom tarczycy jest gwarancja dlugiego zdrowego zycia , warunek to jesc malo
              • anka.83 Zmęczone nadnercza 28.05.13, 14:45
                Dla osób twierdzących, że - jak to było? - "nadnercza przejmują rolę tarczycy".

Owszem, dokładnie tak to działa, w niedoczynności tarczycy rolę jej hormonów w początkowej fazie przejmuje adrenalina. Skutkiem ubocznym większej produkcji adrenaliny jest nadmiar kortyzolu (objawy wymienione wyżej).

Ale to jeszcze nic - po miesiącach intensywnej pracy ponad normę nadnercza zaczynają "nie wyrabiać" i ich wydajność znacząco spada - poniżej normy. Częste zjawisko w przypadku długotrwałej niedoczynności tarczycy - współwystępująca niedoczynność kory nadnerczy.

I w tym momencie mamy taką nierównowagę hormonalną (nie tylko na osi podwzgórze-przysadka-tarczyca/nadnercza), że wychodzenie z tego może nam zająć nawet lata, jako że niezwykle ciężko jest się ze sztucznymi hormonami wstrzelić idealnie w poziom niedoborów/nadmiarów (organizm koryguje codziennie drobne wahania, tabletka ma stałą dawkę).

Najgorsze, co można zrobić, to ingerować w ten cały złożony system, kiedy funkcjonuje jak trzeba.
            • niedu Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 29.05.13, 12:57
              Ponieważ po odstawieniu jodu mam wybuchy gorąca, to sobie myślę, może to nie tylko od tarczycy, ale też od nadnerczy? Pogrzebałam w necie i natknęłam się na ten artykuł:

www.womentowomen.com/adrenalhealth/thyroid-stress-hormones.aspx
              • kasia36678 Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 29.05.13, 20:22
                od czego wiec to goraco skoro tarczya slabo pracuje
          • mama_dorota Re: niedoczynnosc tarczycy gwarancja długowieczno 31.05.13, 09:41
            Inteligentny projekt - inteligentny Projektant smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka