Dodaj do ulubionych

pilnie proszę o radę w sprawie badań

06.06.13, 09:08
Mąż miał zawyżone wyniki tarczycowe. Był u endokrynologa , która przypisała Thyrozol 5mg przez pierwsze 10 dni 2 tabletki a potem jedna,wizytę po około 4 tygodniach i nowymi wynikami badań, powtórzone TSH,FT4,FT3 i nowym badaniem,którego jeszcze nie robił: p/c przeciw receptorom TSH.
Miał plan iść w sobotę pobrać krew,ale właśnie dziś go olśniło czy aby ta doktor nie mówiła,że przed badaniem trzeba ten thyrozol odstawić???Pomóżcie proszę, trzeba czy nie, a jeśli tak to jak długo przed badaniem nie powinno się go przyjmować?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 06.06.13, 09:55
      Nie znam, się na thyrozolu, ale pierwsze, co warto zrobić, to przeczytac ulotkę leku. Może tam coś jest?
      Znalazłam ci jeszcze taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,98378752,,tsh_na_czczo_.html?v=2
      • nikulam Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 06.06.13, 10:50
        W ulotce niestety nic nie znalazłamsadW linku, który wkleiłaś (dziękuję!) też widzę są 2 szkoły. Mysle,ze mąż pójdzie na czczo, ciekawe tylko,czy nie powinien go odstawić np. na tydzień przed badaniem.
    • mami-016 Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 06.06.13, 10:51
      nic nie odstawia. tylko przed pójsciem na badania niech nie łyka i najlepiej zrobi badania na czczo. a po powrocie moze wziąć tableteczke
      • mami-016 Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 06.06.13, 11:11
        Prawdopodobnie Thyrozol będzie nieco dłużej brał niż te 4 tygodnie. Nie znam choroby, więc ciężko mi powiedzieć, w jakim celu i na jak długo lekarz przewiduje jego stosowanie. Kontrolę kazał zrobić za 4 tygodnie, bo albo zjedzie z dawką do np. 1/2 tabletki albo zostawi nie zmienioną.
        Wszystko zależy od rodzaju choroby. Moja mama ma brać thyrozol do końca życia w bardzo małej dawce razem z euthyroxem
        • nikulam Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 06.06.13, 11:16
          Mami-016 ---dziękuję,ze odpisałaś! W takim razie śmiało wysyłam męża w sobotę na badania na czczo,ale dziś i jutro normalnie przyjmie tabletkę.To badanie nowe ,niezbyt tanie bo 95zł. czyli p/c przeciw receptorom TSH nas najbardziej zastanawia czy przed nim nie trzeba odstawić, bo z racji finansów wolelibyśmy by wyszło miarodajniesmile
          Zdrówka dla Mamy!
          • mami-016 Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 06.06.13, 11:29
            Tak samo badając przeciwciała nie odsrtawiasz.
            Ja brałam metizol (tak samo jak thyrozol zawiera tiamazol). Zaczynałam od dawki 3 tabletek na dobę i co kilka tygodni zmniejszałam aż do zera. U mnie diagnoza to nadczynność i Graves-Basedow.
            Mama ma brać do końca życia, bo u niej daignoza: nadczynność i guzki powodujące tą nadczynność.
            Więc jak widzisz ten sam lek, inne rozpoznanie, inne stosowanie. Obie na tych lekach robiłyśmy przeciwciała przeciw receptorom, jak również tpo i tg.
            A na przyszłość trzeba pytać o wszystko lekarza, nawet o najdrobniejszą rzecz i wydającą się być oczywistą. Bo po wyjściu z gabinetu okazuje się, że nic nie jest oczywistewink. No chyba że tylko ja tak mam (ale obawiam się że całe forumwink
            Pozdrawiam
            • nikulam Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 06.06.13, 12:30
              Tak masz rację, chyba powinnam tam z nim chodzić bo twierdzi,ze wizyta trwała 3-5 minut i właściwie nic po niej nie wie.
              Dziękuję Ci, w takim razie spokojnie łyka tabletkę i leci na tą krew w sobotę na czczo.
              Te przeciwciała o których piszesz(tpo,tg) badał, wyszły w normie.
    • pies_z_laki_2 Re: pilnie proszę o radę w sprawie badań 11.06.13, 18:03
      A jakie miał wyniki "tarczycowe"? I czy robił usg tarczycy? Jeśli tak, to podaj nam opis i objętość gruczołu.

Czy mąż miał badane p.ciała atpo i atg, czy macie sprawdzić tylko p.ciała trab?

Pytam, bo to może nie nadczynność przy ch. Gravesa-Basedova, a nadczynny początek ch. Hashimoto, a wtedy metizol łyka się krótko, a potrzebne są hormony tarczycy, które ten metizol (czy inny podobny preparat) blokuje.
      • nikulam Pies_z_laki_2 13.06.13, 16:30
        Tutaj wątek męża z wynikami:
        forum.gazeta.pl/forum/w,94641,142809238,142809238,prosze_o_interpretacje_wynikow_meza.html
    • nikulam najnowsze wyniki 26.06.13, 15:37
      męża zrobione po 26 dniach brania thyrozol 5mg. Może napiszecie co myślicie, TSH tak podskoczyło ogromnie względem pierwszego badania:
      TSH: 3,499 (0,550-4,780)
      FT3: 3,57 (2,30-4,20)
      FT4: 1.10 (0,89-1,76)
      p/p przeciw receptorowi TSH 0,59 ( < 1,22 zdrowi)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka