Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wyników

19.09.13, 14:11
Witam,

mam sporo objawów niedoczynności tarczycy. M.in. dokucza mi brak koncentracji i kłopoty z pamięcią, słabe samopoczucie, brak sił, bóle stawów (czasem jestem tak połamana, że ledwo wstaję z łóżka), obrzeki twarzy, powiek, dłoni i stóp, oblewające mnie fale gorąca i kłopoty z równowagą - czasem czuję się jakbym była pijana. Mam też napady niepokojów, którym towarzyszy nieprzyjemne kołatanie serca, a także wrażenie "klucha" w gardle. W krótkim czasie przytyłam ponad 30 kg i mimo zdrowego odżywania i restrykcyjnych diet nie jestem w stanie zrzucić naweł pół kilograma.

Wyniki są w normie, lekarze mnie odsyłają do domu lub do psychologa, a ja czuję się coraz gorzej. Proszę o interpretacje moich wyników, które podaję poniżej:

TSH 1,4751 (0,35 - 4,94)
FT3 2,75 pg/ml (1,71 -3 ,74) 52%
FT4 0,84 ng/dl (0,70 - 1,48) 17,24%
ATG 0,73 lU/ml (0,0 - 4,11)
aTPO 0,78 lU/ml (0,0 - 5,61)

dwa lata wcześniej:
TSH 1,308 ulu/ml (0,55 - 4,78)
FT3 2,98 pg/ml (2,3 - 4,2) 35,79%
FT4 1,04 ng/dl (0,89 - 1,76) 17,24%
ATG 26,8 U/ml ( <60)
aTPO 33,1 U/ml ( <60)

opis usg: Tarczyca dwupłatowa, położona typowo, jednorodnej echogenicznosci, niepowiększona, bez zmian ogniskowych
płat prawy: 13x17x40mm (V=4,7 ml)
płat lewy: 10x13x39 mm (V=2,8 ml)

cieśń grubości 3mm
węzły chłonne w sąsiedztwie tarczycy, nie powiększone

V=7,5 ml

robiłam sobie internetowy test na niedoczynność tarczycy - mój wynik to 43 punkty

czy jest możliwość, że to problemy z tarczycą mimo, iż wyniki są w normie? czy powinnam zacząć szukać innych przyczyn złego samopoczucia?
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: prośba o interpretacje wyników 19.09.13, 21:55
      Myślę, że wystarczy, jak najpierw skupisz się na tarczycy. Jak najbardziej to właśnie ona może Ci tak dokuczać.
      Po to przeliczamy wyniki na procenty, żeby jaśniej zobaczyć, jak się mają do tych norm i do siebie nawzajem. Bo większość z nas tutaj ma wyniki mieszczące się w normach smile.
      A u Ciebie jest duża różnica między ft3 i ft4, poza tym ft4 jest nisko, co wystarczy, żebyś mogła czuć się podle.
      Poza normą masz objętość tarczycy i z tym już nie ma co dyskutować.
      Szybciutko szukaj lekarza, przejrzyj przyklejony wątek o polecanych lekarzach i nie dawaj się zbyć komentarzem, że "mieścisz się w normie". Bo Twoje samopoczucie nie mieści się w normie, wynik testu mówi sam za siebie.
      Powodzenia!
      • 5pinsleepe Re: prośba o interpretacje wyników 20.09.13, 08:42
        Cześć, dzięki za odpowiedź.

Byłam u endokrynologa, który powiedział, że tarczyca mała, ale jak widać daje rade bo wyniki są ok i orzekł depresję...

przeglądałam bazę lekarzy, ale z niej jasno nie wynika, do którego lekarza powinnam się wybrać w Warszawie, żeby zwrócił uwagę na niskie FT4 i nie przepisał mi antydepresantów, a nie chce zbankrutować, poza tym nie znoszę wizyt u lekarzy - bo zazwyczaj jest to nieprzyjemna strata czasu. Ale skoro potwierdzają się moje przypuszczenia, że to właśnie niskie FT4 może powodować moje beznadziejne samopoczucie, to na pewno będę dalej szukała odpowiedniego endo. Znajomi mi polecają Panią Doktor (nie pamiętam w tej chwili nazwiska) z lux-medu, zapisze się do niej ale terminy ma jakoś na luty.

a jeżeli mam możliwość zdobycia jednej paczki euthyroxu 50 mg, to powinnam z niej skorzystać i spróbować pobrać, czy może mi zaszkodzić?

• ola_dom Re: prośba o interpretacje wyników 20.09.13, 09:02
          Możesz spróbować upolować wizytę u dr Juchnickiej - w Enel Medzie, Medicoverze. Mam podobne wyniki do Twoich (ft4) i od razu zaordynowała mi małą dawkę Euthyroksu "na próbę".
          Dawka 50 to trochę za grubo na początek - najlepiej zaczynać max od 25, wiele osób lepiej znosi 12,5 na początek.
          W każdym razie - dr Juchnicka nie odsyła z marszu do psychiatry, sprawdza i pyta o wiele rzeczy. Ona przyjmuje jako endokrynolog i ginekolog-endokrynolog, nie zawsze łatwo się umówić, ale zwalniają się czasem wizyty i taką udaje się upolować.

Bo z jednej strony prawie na pewno Euthyrox może Ci pomóc, ale wciąż jest to "prawie". Sama jestem z tych, co najchętniej i najlepiej leczą się sami, ale akurat w tym wypadku jestem ostrożna. Więc może jednak lepiej najpierw spotkać się z SENSOWNYM endo.
          Ale gdybyś jednak zdecydowała się na "próby Euthyroksem" na własną rękę, to na pewno nie zaczynaj od tak dużej dawki. Bo objawy niepożądane na początku leczenia mogą być tak silne, że może się wydać, że Ci zaszkodził, a nie pomógł. Właśnie to przerabiam z moją mamą...uncertain

Myślę też, że wkrótce odezwą się bardziej doświadczone dziewczyny, ja jestem na początku swojej niedoczynnej terapii. Tyle że dobrze wiem, jak to na początku wygląda, jak człowiek boi się kolejnej wizyty u kolejnego lekarza, że zostanie potraktowany jak histeryczny hipochondryk, bo mnie też dwóch endokrynologów odesłało do psychologa/psychiatry, przez co straciłam kilka lat życia, za to zyskałam kilkanaście kilogramów...
          Leki na depresję też przerobiłam, na szczęście krótko, bo szybko stwierdziłam, że więcej mam z nich szkody niż pożytku.
          Nie daj się.
          • 5pinsleepe Re: prośba o interpretacje wyników 24.09.13, 12:21
            będę próbowała, dziękuję
            a z Euthyroxem chyba na razie nie będę eksperymentowała, poszukam innych endo i spróbuje się dostac do polecanej przez Ciebie Pani DR, może sie uda zanim zbankrutuję lub wyzionę ducha wink
    • muktprega1 Re: prośba o interpretacje wyników 20.09.13, 20:20
      > FT3 2,75 pg/ml (1,71 -3 ,74) 52%
      > FT4 0,84 ng/dl (0,70 - 1,48) 17,24%

Masz typowe objawy niedoczynności, więc nie szukaj dalej, ten nieduży gruczołek daje popalić smile
      Mała tarczyca (2x mniejsza od norm) nie nadąża z produkcją tyroksyny na potrzeby Twojego organizmu, stąd niskie Ft4.
      Na Twoją "niekorzyść" do wdrożenia tyroksyny - masz niskie przeciwciała i niskie TSH, trudno będzie Ci znaleźć lekarza, który zechce leczyć Ciebie, a nie wyniki.
      Po tyroksynie na pewno poczułabyś się lepiej, a może jakiś sensowny ogólny?
      Przed braniem tyroksyny lepiej być zdiagnozowanym i mieć ją oficjalnie smile a jeśli już Cię kusi, to najpierw musisz wiedzieć jak żeby sobie nie zaszkodzić.
      • 5pinsleepe Re: prośba o interpretacje wyników 24.09.13, 12:42
        dziękuję za odpowiedź.

niestety nie mam cierpliwości i wytrwałości do lekarzy. Jeszcze ze dwóch mnie odeśle do psychologa to zrezygnuję z dalszych poszukiwań. Zresztą rodzina też mnie zacznie brać za wariatkę jak bedę wydawała majątek na wizytu u lekarzy mimo, że mam wyniki w normie i oni mowią, że jest ok smile aż w końcu i ja uznam to za wariactwo i rzeczywiście wyląduje u psychiatry tongue_out

nic, postaram sie podrązyć temat. za jakiś czas powtórze badania. może jak mi się zmniejszy tarczyca, to ktoś się tym przejmie, zanim zostanie całkowicie pożarta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka