Dodaj do ulubionych

Badanie dziecka

30.09.13, 15:24
Czesc dziewczyny czy te badania wygladaja ok? Czy tsh nie jest za wysokie jak na ten wiek ? Dziecko ma prawie 15 m-cy - Zrobilam badanie dla swietego spokoju ( szuakalm w necie norm - ale co strona to inna inormacja )
TSH 5,800 µIU/ml 0,700-5,970 N
FT3 4,40 pg/ml
FT4 1,20 ng/dl
anty-TPO 5,14 IU/ml 34,00 N
anty-TG 21,33 IU/ml 115,00 N
niestety nie podali norm dla ft3 i ft4 sad Dzieki
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Badanie dziecka 30.09.13, 22:13
      TSH ma podejrzanie wysokie. Jakie ma fT4? Jakie są w tym lab normy dla dorosłych na fT4?
      U dzieci mogą się zdarzać wyższe TSH, bo u dzieci oś przysadka tarczyca podwzgórze inaczej pracuje, dlatego ważne jest to fT4 i norma. No i najważniejsze jest samopoczucie dziecka. Rozwój, wzrost, apetyt, czy jest pogodne, czy też nigdy się nie śmieje ani cieszy. Napisz smile
      Jak przebiegało pobranie krwi? Czy spokojnie? Skąd pobrali?

Moja córcia raz miała tsh na górnej granicy w wieku 22 miesięcy, ale to było jednorazowo i jak dotąd, jest u niej tarczycowo OK. Ot, taki wyskok jej się zdarzył.
    • djpa Re: Badanie dziecka 01.10.13, 08:32
      Aha, i jeśli możesz, idź z dzieckiem do endo dziecięcego. Teoretycznie on powinien obejrzeć dziecko bardzo dokładnie i powinien wiedzieć co i jak. Endo sprawdzają skórę, czy jest ciepła, nie sucha, czy głos nie jest zachrypnięty, skrzeczący, czy tętno jest w normie, sprawdzają brzuch, wagę wzrost.

Gdy poszłam do endo z moją córką i jej wynikiem na górnej granicy normy, to endo dokładnie ją obejrzała i powiedziała, że niedoczynności córka na pewno nie ma i jeśli chcę, to mogę jej powtórzyć za parę tygodni TSH, bo ona (endo) jest pewna, że tsh wyjdzie córce dobre. I miała zupełną rację, tsh wyszło o połowę niższe i do tej pory jest OK smile
      • fisnieta Re: Badanie dziecka 01.10.13, 10:46
        Pobierali mu z zyly ( darl sie strasznie sad )
        dzis sie wygenerowal pdf i tam byly niby normy do jego wieku
        Tsh niby do 5,970
        FT4 29.63% [ wynik 1.2, norma (0.96 - 1.77)]
        FT3 64.40% [ wynik 4.4, norma (2.41 - 5.5)]
        Na piatek jestem umowiona do dzieciecego endo - zobaczymy co powie
        • djpa Re: Badanie dziecka 01.10.13, 11:06
          Przy hormonach tarczycy powinno być z żyły.
          Czyli fT4 też niskie, więc koniecznie do endo smile Powodzenia smile
    • djpa Re: Badanie dziecka 06.10.13, 21:39
      Jak po wizycie u endo dziecięcego?
      • fisnieta Re: Badanie dziecka 07.10.13, 22:13
        Powiedziala ze norma TSH u niego to niby do 7 - a idealne w jego wieku to 3
        Na razie ma przyjmowac 50 jodu - za 2 m-ce kolejna kontrola tsh i hormonow. Jak nie bedzie poprawy to wtedy euthyrox. Zobaczymy smile mam nadzieje ze bedzie dobrze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka