Dodaj do ulubionych

wątek czarnej blyskawicy

07.10.13, 19:08
Czesc
Od tygodnia wiem że mam Hashi. Tu są moje wszystkie wyniki
tu moj poprzedni wątek
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,147127401,147127401,poronienie_5tc_wysokie_aTG.html
wyniki z 26.09.13
TSH 1,492 μIU/ml (0,55-4,00)
FT3 (46%) 4,88 pmol/l (3,5-6,50)
FT4 (23,21%) 14,10 pmol/l (11,5- 22,70)
Przeciwciała anty-TG 560,50 IU/ml -(0- 4,11)
anty-TPO 37,76 IU/ml (0- 5,61 )
aTRAB 0,32 (0-1)
moje wyniki z forumowego testu - 15pkt

wyniki z 07.10.13
Witamina B12 -33%- 349,40 pg/ml (191,00-663,00)
Ferrytyna - 8% -23,87 µg/l (13,00-150,00)
Witamina D3
metabolit 25(OH)- 10,5 ng/ml (niedobor<10; 10<il niewystar<30; 30<wystarcz<100; toxycz.>100)

usg z 28.09.13
obj. 7,04+7,84=14,88ml
cieśn 0,33cm
oba płaty normoechogeniczne, nieco niejednorodne z rozsianymi krótkimi pasmami hiperechogenicznymi o cechach zwłoknień, przeciętnie ukrwione
okoliczne w. chłonne niepowiększone

biorę obecnie euthyrox w dawce 25, mam jeszcze podnieść o 12,5 i potem zbadać po 4 tyg hormony
biorę też B12 w kroplach z allegro ENER-B SHOT
nie wiem po czym moze mnie boleć żołądek?

wyprosiłam od rodzinnej receptę na D3 - VIGANTOLETTEN 1000, chyba trochę mało?
czy po tym może boleć brzuch
boję się już łykać cokolwiek bo dzisiaj cały dzień chodzę zgięta w paragraf i nie wiem od czego chyba od euthyroxu?sad
Obserwuj wątek
    • czarna_blyskawica Re: wątek czarnej blyskawicy 07.10.13, 19:12
      znalazłam też artykuł o innych chorobach zapalnych tarczycy
      i tam jeszcze znalazłam info że poporodowe zapalenie tarczycy może wystąpić też po poronieniu:
      www.pnmedycznych.pl/spnm.php?ktory=140
      • djpa Re: wątek czarnej blyskawicy 07.10.13, 21:25
        Przy zapaleniu poporodowym zwykle na początku jest nadczynność, po paru miesiącach niedoczynność tarczycy, potem wyrównanie hormonów lub niedoczynność już na zawsze.

Ale w zasadzie początek Hahsimoto też tak może wyglądać: najpierw przejściowa zwykle niezbyt mocna nadczynność, potem niedoczynność. Czynnikiem wywołującym zapalenie może być stres.

Niektórzy uważają, że poporodowe zapalenie tarczycy to wersja Hashimoto.
        • czarna_blyskawica Re: wątek czarnej blyskawicy 08.10.13, 19:51
          ok to co mi napisałaś potwierdza ostatecznie wersję że mam to choróbsko od paru lat
    • muktprega1 Re: wątek czarnej blyskawicy 07.10.13, 23:11
      Przy takich niedoborach wit D3 (miałam 9) poleca się brać 7000 jednostek, ja nie dowierzałam i brałam przez pierwsze 1/2 roku 5000, okazało się że wzrosło do najniższej normy - 30 przez tyle czasu. Kupowałam również na All...o wit D3 firmy Puritans
      Brzuch może boleć od niedoczynności i zbyt małej dawki tyroksyny.

docs.google.com/file/d/0B92LicTrudCSSGM0eFBNcmE3R0U/edit?pli=1
      • czarna_blyskawica Re: wątek czarnej blyskawicy 08.10.13, 20:01
        dzisiaj wyprosiłam od pani aptekarki D-vitum 2000j.m. - czyli dziennie mam łykać po 3 takie tabletki, super dzięki, są to kapsułki w oleju i jestem pewna ze po tym żołądek mnie nie rozboli
        tych twardych proszków Vigantoletten 1000 boje sie brać
        mogę komuś je wysłać za friko
        • kamsiak Re: wątek czarnej blyskawicy 02.11.13, 12:44
          hej ja od Ciebie przyjmę opakowanie, mam zlecone dawkowanie na parę miesięcy a w portfel chudziutki smile podaj maila czy coś
          • czupakabra27 Re: wątek czarnej blyskawicy 02.11.13, 13:20
            Dziewczyny, rozumiem że na początku człowiek popełnia trochę błędów i ładuje się w wydawanie fortuny na Vigantoletten (jak ja) ale to bez sensu. Po to jest to forum żeby ostrzec nowicjuszy i im pomóc. Kasa się przyda na badania np.
            Duże dawki dobrze wchłanialnej D3 znajdziecie na al...o. Forma olejowa tej witamy amerykańskiej firmy Puritan's Pride w dawkach 2tys-5tys jednostek jest bardzo przyjazna dla portfelasmile Jeśli chcecie możecie też kupować suplementy w USA przez net. Niektóre forumowiczki bardzo to sobie chwalą.
          • czarna_blyskawica Re: wątek czarnej blyskawicy 03.11.13, 14:08
            hej
            wyślij mi swój adres na gazetowego mejla to Ci wyślęsmile
            • kamsiak Re: wątek czarnej blyskawicy 04.11.13, 18:16
              hmmm nie mogę znaleźć... nowa tu jestem big_grin napisz mi maila na kamich89@gmail.com
    • czarna_blyskawica po 6 tygodniach 07.11.13, 20:46
      cześć Wam Wszystkim
      zrobiłam badania kontrolne po 6 tyg
      jestem po 3 tyg (25+12,5) = 37,5um euthyroxu mam teraz przyjsc na kontrole

TSH 1,012 (było 1,492)
      FT3 4,7 - 40% -(było 46%)
      FT4 12,85 - 12,05% (było 23,21%)

ponieważ biorę 6tys D3 (przez ostatni tydzień nie brałam)
      spr poziom wapnia -
      wapń całkowity 2,5 (2,1-2,55)
      magnez 2,2 (1,7-2,40) - wydawało mi się że będę miała zero bo piję dużo kawy no i te nerwy...
      ponieważ mam niską ferrytynę (8%) sprawdziłam poziom TIBC
      TIBC 301 (60-650)

Czyli podnieść już dzisiaj samowolnie dawkę? do 50? wizyta u endo w sobote
      czy mam rzut choroby?

aha no i samopoczucie
      szczerze to nie wiem
      w ciągu dnia chyba troche lepiej, więcej energii mniejsza drażliwość
      ale w duchu myślałam sobie że ok, no dobra ponieważ nie miałam tych wyników jakichs strasznych - tak mi się zdaje... - więc ta małą brakującą dawkę już mam prawie dobraną i podsumowując, to tyroksyna to fajny bajer ale szczerze jeśli ma być jak jest to chyba wolę jednak nie brać wcale i nie martwić się rano jak przełknąć tą szorstką tabletke tą maleńką ilością wody i żeby nie zastanawiać się do błogosławionej pierwszej kawy "połkłam" ją czym nie "połkłam?"
      podsumowując przeraża mnie większa dawka - nie czuję się chora, nie czuję się źle
      może chociaż włosy zechcą odrosnąć...

• czarna_blyskawica właśnie doczytalam... 07.11.13, 20:57
        ze tarczyce należy zbadać rano bez hormonówsad
        czyli jak hormony brałam rano o 6.30 a badanie robiłam o 17.00 i wyszły mi niżej niż pierwotnie to i tak musze powtórzyć badanie?smile
        • muktprega1 Re: właśnie doczytalam... 07.11.13, 23:08
          Hmmm tak się zastanawiam, a czy zawsze wykonywałaś badania o tej samej godzinie??
          Moim zdaniem możesz dorzucić do 50 smile przy niskim Ft4:
          TSH 1,012 (było 1,492)
          FT3 4,7 - 40% -(było 46%)
          FT4 12,85 - 12,05% (było 23,21%)

Wiesz myślę, że jeśli zawsze robiłaś po południu to można je porównywać, a czy jest jakiś powód dla którego nie robisz rano czy tak wyszło smile
          Chociaż z drugiej strony z tego co pamiętam po południu są najniższe, ale mogę się mylić
          • czarna_blyskawica Re: właśnie doczytalam... 08.11.13, 00:13
            czesc dzieki za odpowiedz
            to moje drugie badanie
            pierwsze bylo bez lekow jeszcze przed diagnoza - wtedy nie wiedziałam że pora ma znaczenie
            teraz- niby wiedziałam ale zapomniałam, chyba autopilot mi się włączyłsad
            no i nie wiem co robic
            wg mnie z tych wynikow jasno widac ze dalej brak hormonow, tak?
            czy gdybym jutro rano zrobiła bez hormonów to wynik będzie jeszcze niższy, czy moja zjadana chorobą tarczyca zdąży sama mi coś wyrzucić i wyniki będą lepsze niż te wieczorne?
            • djpa Re: właśnie doczytalam... 08.11.13, 08:45
              Po południu TSH jest niższe niż rano. Wczesnym rankiem TSH jest najwyższe, TSH wykazuje dobową zmienność. Dlatego nie można porównywać TSH rano i TSH po południu. Jeśli Twój endo patrzy przede wszystkim na TSH, to warto robić to badanie wcześnie rano.
              A jeśli patrzy na fT4, które wyszło Ci bardzo niskie, to OK. Dawkę trzeba zwiększyć smile
              • czarna_blyskawica wyniki rano 08.11.13, 14:43
                cześć
                Djpa - dzieki za odpowiedz, dzisiaj rano nie badałam juz TSH
                FT3 5,30 (60%)
                FT4 12,75 (11,16%)
                czy wiesz może co znaczy taki duży rozrzut miedzy hormonami?
                • djpa Re: wyniki rano 08.11.13, 15:57
                  Wiem smile Endo powinien Ci koniecznie zwiększyć dawkę Euthyroxu smile
                  • czarna_blyskawica Re: wyniki rano 08.11.13, 16:20
                    hej dzięki za odpowiedź
                    masz rację
                    właśnie sobie zdałam sprawę co jest u mnie wyznacznikiem za małej dawki - rozdrażnienie

• czarna_blyskawica źle 15.11.13, 18:20
      dziewczyny
      jutro mam zwiększyć dawkę z 50 na 75
      a ja nie wiem już sama co robić
      myślałam że takie rozdrażnienie i chęć płaczu to niedobór
      ale może to nadmiar?
      wyniki chyba na to nie wskazują
      ja ogólnie czuję się dobrze, mam energię ale tak jak na początku podnoszenia dawki czułam się dobrze i na luzie tak teraz robię się coraz bardziej nerwowa, ciągle się wszystkim denerwuję, aż chodzę w środku
      czy to może być wina euthyroxu czy raczej do psychiatry się udać?crying
      • czarna_blyskawica Re: źle 15.11.13, 18:24
        aha i jeszcze biorę wit D3
        o D3 mi ciepło i po euthyroxie też
        zawsze byłam zmarźluch a teraz strasznie mi gorąco w twarz
        właściwie to zimne powietrze które teraz jest to dla mnie pozytywne doznanie, nie wiem może już mam za wysoka temperaturę
        • djpa Re: źle 15.11.13, 21:58
          Spokojnie smile
          Nadczynność Ci nie grozi.
          Dawkę endo kazał zwiększyć?
          Będzie dobrze! Ale nie zwiększaj od raz Euthyroxu z 50 na 75. Zrób to powoli. Możesz przez kilka dni brać pół dawki 50 i pół 75. Albo możesz zrobić jeszcze ostrożniej:
          3/4 tabletki 50 i 1/4 tabletki 75 przez kilka dni,
          potem pół 50 i pół 50
          potem 1/4 dawki 50 i 3/4 dawki 75
          potem cała 75.

Dasz radę smile
          • czarna_blyskawica Re: źle 15.11.13, 23:22
            dzięki za odpowiedz
            chyba zrobię jak mówisz
            mam wrażenie jakbym miała serce uwięzione w piłce baseballowej
            czuję jakoś podskórnie że nie dam rady tyle jutro zarzucić
            dzięki....
          • czarna_blyskawica jest OK:) 18.11.13, 16:25
            Hej Djpa
            Dzięki za radę, brałam przez weekend 50 i pół 25, dzisiaj wzięłam 75 i jest OK, chociaż przez weekend byłam nerwowa i nie mogłam spać z nerów
            to dzisiaj czuje sie dobrze po 75, rozdrażnienie przeszło, może uda się spokojnie zasnąć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka