Dodaj do ulubionych

Harmoniak, wątek osobisty

10.10.13, 09:46
Chyba najwyższy czas na mój wątek osobisty? wink

Zacznę od pytania o wit. D, zrobiłam właśnie badania:
25(OH)D 26.1 ng/mL (30-80)
Parathormon 55.9 pg/ml (10-62)
Wapń całkowity 9.5 (8.9 - 10)

Wysoki parathormon potwierdza niedobór wit. D, prawda?

Z objawów mogę wymienić zmęczenie, szwankującą koncentrację, a ostatnio problemy ze snem. To jednak może być związane z anemią, która znowu mnie dopadła. Dokuczają mi też stawy.

Przez ostatnie lata brałam wit. D (5000 UI) na jesień i zimę, dodatkowo musiałam brać wtedy magnez, który szybko się kończył przy suplementacji wit. D.

Mam pytanie o suplementację wapnia w tej sytuacji, brać, nie brać, a jak tak to ile?

Tutaj znalazłam rozpiskę suplementacji podaną przez Natder.
Obserwuj wątek
    • natder Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 11:31
      "Czyli w skrócie: magnez jest potrzebny do przekształcenia wit. D do formy aktywnej oraz poziom wit. D nie podniesie się przy jej przyjmowaniu jeśli jest niedobór magnezu. "

Kochana, być może tym stwierdzeniem dokonałaś epokowego odkrycia smile
      Może dlatego Hashimotki muszą brać dużo, dużo i długo D3 żeby podnieść jej poziom. Pisałam już na sąsiednim forum ale wyszłam na heretyczkę, co chce ludziom uszkodzić nerki - na moje oko z 90% niedoczynnych ma tężyczkę, czyli niedobór magnezu.
      Prawidłowy poziom wit. D3 powoduje, że magnez i wapń trafiają tam gdzie go potrzeba, w tkanki.
      Jak zawsze mamy tu sprzężenie zwrotne. Jak widać, nie wystarczy łykać d3 by wyregulować jej poziom. Bez magnezu nie wchłania się d3, bez d3 nie wchłania się magnez ani wapń. Błędne kółeczko.
      Cóż, niedoczynność od Hashi czy nie od Hashi - to choroba niedoborów.

Z własnego podwórka mogę dodać jeszcze tylko tyle, że przy długotrwałych i dużych niedoborach 6 micro magnezu/kg ciała to za mało. Po 4 m-cach takiej terapii nadal moje mięśnie pokazują, jak bardzo brak im magnezu i wapnia. D3 idę zrobić w sobotę i bardzom ciekawa czy i ile urosła (4 miechy na 5000j. wraz z wapniem i magnezem w dużych dawkach).
      Sądząc po objawach - nie urosła za wysoko i pokazuje to mój wciąż niski wapń.
      Aktualnie poważnie zastanawiam się nad zwiększeniem jeszcze dawki magnezu - do 10 micro na każdy mój kilogram - i dopasowaniu do tego d3 (może 8000-10000j. a nie 5000) i wapnia (wychodziłoby 1360mcg dziennie-auć). Może wreszcie widać by było, że się te niedobory uzupełniają bo aktualnie mam wrażenie, że mi życia braknie na ich wyrównanie wink
      • ola_dom Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 12:59
        natder napisała:

> "Czyli w skrócie: magnez jest potrzebny do przekształcenia wit. D do formy aktywnej oraz
        > poziom wit. D nie podniesie się przy jej przyjmowaniu jeśli jest niedobór magnezu. "

> Jak zawsze mamy tu sprzężenie zwrotne. Jak widać, nie wystarczy łykać d3 by wyregulować jej poziom.
        > Bez magnezu nie wchłania się d3, bez d3 nie wchłania się magnez ani wapń.

Korzystając z okazji zadam pytanie o wapń:
        w tej chwili suplementuję wit. D (5333 jednostek dziennie) i magnez (5 tabletek Slow Magu dziennie - nie wiem, ile to jednostek, bo z liczeniem u mnie ciężko, ale dawka spora). Nie łykam wapnia, bo się trochę obawiam. Nie boję się przedawkowania wit. D, bo mam od lat spore jej niedobory; ani magnezu - bo wiem, że prawie nie ma możliwości go przedawkować;
        ale wapnia się obawiam i nie wdrożyłam go na razie na własną rękę.
        Czy słusznie? Czy należy zrobić badania (jakie???) zanim zacznie się suplementację wapniem?
        Pytałam o to samo mniej więcej w swoim wątku, ale nie dostałam odpowiedzi sad
        Czy wapń z tabletki jest konieczny jako element tej układanki wapniowo-magnezowo-witaminowej?
        • natder Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 13:46
          Ola, obawiam się, że nikt Ci nie odpowie kompetentnie na to pytanie, bo nie ma badania, które pokazałoby, czy brakuje Ci wapnia w tkankach czy nie.
          Ten wapń we krwi to może być wapń wyciągany przez organizm z kości i zębów.
          Możesz jeszcze ew. zrobić badanie gęstości kości.
          A w takim przypadku jak Twój i Harmoniak to ja bym po prostu zrobiła badanie poziomu wapnia i wapnia zjonizowanego PRZED kuracją i np. po kilku tygodniach - wtedy porównać co się dzieje z poziomem wapnia. Czy rośnie czy może spada, a może jest na takim samym poziomie. I wtedy myśleć co dalej z tym wapniem.
          Powiem Wam, że nie wiem za cholerę jak ugryźć ten wapń. Bo nie ma na ten moment metody diagnostycznej, która pozwoliłaby sprawdzić czy w organizmie jest wystarczająco dużo wapnia czy nie. Wiadomo natomiast, że jak jest go za mało to nie wchłania się magnez a teraz wiemy już dzięki Harmoniakowi, że jak jest zbyt mało magnezu to nie wchłania się D3.
          I znów z mojego własnego podwórka: w momencie kiedy niedoczynność upośledziła znacznie wchłanianie, wapń spadł u mnie do poziomu blisko dolnej granicy, włączyłam wapń - calperos 500, wapń trochę urósł ale potem znów zaczął spadać, włączyłam więc calperos 1000 - ale poziom wapnia nadal spadał i był poniżej normy, więc dorzuciłam drugi calperos 1000, dużo wit. D3 i magnez i od tamtej pory wapń stoi od kilku m-cy na poziomie 10% normy. No to przepraszam, ale gdzie się podziewa 800micro wapnia który zjadam codziennie? Ja myślę , że on wędruje prosto w kości, w zęby i w tkanki i dlatego jego poziom we krwi nie rośnie, a jak urośnie to będzie znak od mojego organizmu, że na poziomie tkankowym organizm już się nasycił.
          Nie mam oczywiście 100% pewności ale najprawdopodobniej nie jest to u mnie kwestia usunięcia/uszkodzenia przytarczyc bo parathormon mam w normie i jest go dość dużo, gdybym nie miała przytarczyc lub gdyby były uszkodzone jego poziom byłby zerowy albo bardzo niski.
          Także ja eksperymentuję na sobie pełną gębą, ale myślę, że moja tężyczka teraz jawna a wcześniej utajona a do tego zdiagnozowana wiele, wiele lat temu jako epilepsja - to nic innego jak skutek chorej tarczycy (bo tarczycę miałam chorą już w wieku dojrzewania a nie wykluczam i że wcześniej już było z nią coś nie ok).
          Także sorry ale nie pomogę crying Jedyne co mogę, to robić eksperymenty na sobie i dzielić się efektami...
          • ola_dom Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 15:09
            natder napisała:

> Ola, obawiam się, że nikt Ci nie odpowie kompetentnie na to pytanie, bo nie ma
            > badania, które pokazałoby, czy brakuje Ci wapnia w tkankach czy nie.

aha - czyli tak, jak pisałaś o magnezie - że badanie poziomu we krwi nie ma wielkiego sensu...
            Słyszałam też o cholesterolu - że badanie jego poziomu we krwi ma niewiele sensu, bo to, że jest we krwi, wcale nie oznacza, że z krwi odłoży się w tętnicach i dopiero stanie się groźny. Więc tak naprawdę należałoby badać cholesterol odłożony na ściankach żył, bo we krwi może sobie go dużo swobodnie pływać i wcale nie będzie zagrażał zdrowiu.
            Tylko jak zbadać takie tętnice???

> Także sorry ale nie pomogę crying Jedyne co mogę, to robić eksperymenty na sobie i
            > dzielić się efektami...

Już pomogłaś smile. To jest istotna odpowiedź - że nie wiadomo, jak to zbadać i trzeba się przyglądać także w tej materii.
            Dziękuję smile.
      • harmoniak Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 14:32
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.

Mój wynik parathormonu jest dość wysoki:
        parathormon: 88.27% [wynik 55.9, norma (10 - 62) ]

Dlatego, skoro wysoki PTH oznacza, że wapń jest wyciągany z kości, to powinnam ten wapń uzupełnić. Do tego zauważyłam pogorszenie stanu moich zębów. W poprzednich latach nie brałam wapnia razem z wit. D, ale teraz spróbuję, będę wobec tego regularnie sprawdzać, czy wapń pozostaje w normie, czy nie. Myślę też nad badaniem gęstości kości, na pewno je zrobię w najbliższym czasie.

Kolejnym argumentem jest to, że nie jem w ogóle nabiału, ale piję za to mleko sezamowe (ma dużo wapnia).

Na początek mam taki plan:
        po śniadaniu wit. D dawka 5000 UI (będę dochodzić do niej stopniowo przez najbliższy czas)
        po 1h od wit. D Calperos 1000 (400 mg jonów wapnia)
        po 2 od Ca SlowMag, 2 tabletki (64mg jonów magnezu * 2)
        Koło godziny 15. B complex w płynie
        Wieczorem żelazo i kwas foliowy.

Mam nadzieję, że ma to sens, liczę na poprawię samopoczucia i zmniejszenie napięcia mięśni, ale nie jest znowuż tak źle z tym.
        • natder Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 14:39
          Ja bym się przyczepiła tylko do dawki magnezu, z taką porcją wapnia magnezu wzięłabym nie 2 a 3 tabletki smile
          Też nie jadłam nabiału wcześniej, mleko tylko do kawy a karmiłam piersią oboje dzieci łącznie z 5 lat, po drugiej ciąży miałam chyba z 10 ubytków (zęby regularnie sprawdzane i leczone). Milion razy pytałam swojej stomatolog czy moje problemy z zębami mogą mieć związek z wapniem na co słyszałam: eeee, nie, w tym wieku?
          Odkąd biorę wapń mam uczucie, że moje zęby są twardsze, skończył się problem z nadwrażliwością zębów, o kolanach nie wspomnę (były takie miękkie że nie mogłam na nich uklęknąć, teraz nie mam tego problemu).
          • harmoniak Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 14:52
            A można na raz te 3 tabletki?
            • natder Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 14:55
              Można ale podobno magnez najlepiej działa jak się go bierze tuż przed snem.
              Także możesz wziąć wapń rano a magnez wieczorem.
              Ja żelazo biorę z b12 przed obiadem bo ono nie lubi się z wapniem a ja wapń biorę 2 razy dziennie.
              A tak w ogóle poszukaj neurologa i zrób próbę tężyczkową i wtedy będziesz wiedzieć na 100% czy masz brak magnezu czy nie i ile powinnaś go brać smile
              • harmoniak Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 14:57
                Poszukam, poszukam.

Przed snem biorę Euthyrox, więc ta opcja odpada.
              • ola_dom Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 15:19
                natder napisała:

> Można ale podobno magnez najlepiej działa jak się go bierze tuż przed snem.

Ja czytałam, że magnez "zamula" i z tego powodu lepiej go brać przed snem.
          • czupakabra27 Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 15:42
            Natder, całkowicie zgadzam się z tym co piszesz. Sama tkwię w błędnym kole brak magnezu, brak wit D. W mojej rodzinie kobiety mają tzw. niepróchnicze ubytki zębów. Trudno policzyć ile mam plomb. Mojej mamie zęby dosłownie rozpuszczają się w dziąśle. To nie jest parodontoza co niektórzy lekarze próbowali nam wcisnąć. Inni ci bardziej światli mówili, że jest jakiś problem biochemiczny. A co lepsze, ostatnio okazało się że mój kot ma tę samą dolegliwośćsad Stracił w ten sposób 2 zęby. Kocia dentystka stwierdziła, że medycyna nie zna przyczyny tej choroby ale prawdopodobnie związane jest to ze złym przetwarzaniem wit D. Trochę to wszytko kosmiczne bo tu ludzie, tu kot a choroba niezaraźliwa, ale tak nam się trafiło. Dorzucę, że kocisko ma tendencje do lekkiej nadczynności tarczycy.
            • czupakabra27 edit 10.10.13, 15:43
              W złym miejscu wkleiłam wątek. Rozkojarzenie.
      • niedu Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 15:28
        > "Czyli w skrócie: magnez jest potrzebny do przekształcenia wit. D do formy akty
        > wnej oraz poziom wit. D nie podniesie się przy jej przyjmowaniu jeśli jest nied
        > obór magnezu. "
        To ja rozumiem, że mechanizm jest taki: B6 - Magnez - D3 - Wapń ??? Słyszałam też, że bez odpowiedniego poziomu Magnezu i Wapni , nie będzie odpowiedniego poziomu Żelaza. Tylko że żelaza nie powinno się brać jednocześnie z Magnezem i Wapniem.

Też się kiedyś tak zastanawiałam czy jest sens łykać na raz pierwiastki, które które na siebie co prawda wpływają (B6-Mg-D3-Ca)? Chodzi mi o to czy nie lepszą taktyką byłoby: B6, jak wzrośnie jej poziom w organizmie, to za 15 min łykam Magnez, bo wtedy będzie dobre podłoże, żeby się przyswoił?

Uprzedzając krytykę: to tylko takie rozważania, więc sobie darujcie. I tak, wiem, że to zajęłoby dużo więcej czasu niż łyknięcie jednej tabletki!
        • natder Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 16:32
          Nie bardzo kumam?
          Przecież my nie łykamy tego wszystkiego w jednej tabletce.
          Magnez można kupić razem z b6, ja osobiście kupuję bez. Jak masz katalizator w postaci b6 będzie zmuszał organizm do pełnej absorpcji a ja wolę by sobie wchłonął tyle ile potrzebuje.
          D3 łykam razem z wapniem a magnez najwcześniej po 2 godzinach.
          Niestety niektóre suple łączę np żelazo łykam z kwasem foliowym i b-complex.
          Inaczej zwyczajnie braknie mi dnia na te wszystkie tabletki.
          • natder Re: Harmoniak, wątek osobisty 10.10.13, 16:45
            I jeszcze dla ciekawych wątek laelii, która aktualnie bierze 1000 mcg magnezu...
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145107418,145107418,Witamina_D_a_wysoki_fosfor.html
            Kurde, Harmoniak, chyba zaśmieciłyśmy Twój wątek osobisty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka