Dodaj do ulubionych

Witamina D

29.10.13, 18:40
Zbadałam wit D wynik 11.8 ( norma 30-100)
Proszę o rade o jaki preparat najlepiej prosić lekarza ?
Skuteczność cena... wiem ze macie z wit D doświadczenie, z tego powodu zdecydowałam tez ja zbadać.
Czy w parze nie idą z niedoborem wit D inne niedobory np wit A ?

Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Witamina D 29.10.13, 19:18
      tej-ta napisała:

> Zbadałam wit D wynik 11.8 ( norma 30-100)
      > Proszę o rade o jaki preparat najlepiej prosić lekarza ?
      > Skuteczność cena... wiem ze macie z wit D doświadczenie,

Skoro możesz poprosić o receptę, to polecam krople Vigantol. Są niedrogie, a przy tym dość "wydajne". Sama je łykam. Gdybym nie miała łatwego dostępu do recept, to pewnie kupiłabym na all... kapsułki olejowe Puritan's Pride 5000 jednostek.
      ALE - przy Twoim poziomie przynajmniej na początku powinnaś łykać naprawdę dużą dawkę. Piszę o tym, bo lekarze strasznie się tej witaminy (przeważnie) boją i zalecają dawkę jak dla niemowlaka.
      Ja miałam poziom ok. 13 - troszkę więcej od Ciebie i internista zalecił mi pić... 2 krople.
      Natomiast endo, która ma pojęcie o wit.D, kazała natychmiast pić przez 2 tygodnie 20 kropli dziennie - żeby szybko podnieść poziom, a potem na stałe 8 kropli (to jest ok. 5333 jednostek wit.D) dziennie. I to jest przyzwoita, stała dawka. Można odstawić co najwyżej na dwa letnie, słoneczne miesiące. Ale też niekoniecznie.
      I zdecydowanie polecam krople bardziej niż tabletki. Tabletek i tak dość już przeważnie łykamy, a krople chyba jednak lepiej się przyswajają.
      • djpa Re: Witamina D 29.10.13, 21:05
        To dodam tylko, że przy uzupełnianiu witaminy D3 koniecznie bierz magnez, nie za mało. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka