Dodaj do ulubionych

3-latka, nie rośnie

16.01.14, 19:37
Witajcie, proszę o pomoc.

dzisiejsze wyniki córki to:

TSH 6,053 norma 0,64 - 6,270
fT3 4,03 norma 3,30 - 4,80
fT4 1,05 norma 0,86 - 1,40

Po skończeniu 2 lat spadła poniżej 3. centyla. TSH też było w okolicach 6, a fT3 i fT4 nisko. Dostała Jodid 1x1. Powtórzyliśmy badanie po miesiącu brania, TSH spadło do 4 z lekką górką. Endo powiedziała, że w takim razie może sobie Jodid brać co 2 dni, bo w sumie jest Jej niepotrzebny, bierze "profilaktycznie na dziś dzień. Ostatnio stwierdziła, że powoli powinniśmy rezygnować z Jodidu, bo tarczyca jest zdrowa. Dziś powtórzyłam prywatnie te badania, bo nie bardzo ufam tej lekarce. Chcę się skonsultować z inną endokrynolożką. Wizyta za tydzień.
Te dzisiejsze wyniki dają podstawę do jakiejś wstępnej diagnozy?
Dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • djpa Re: 3-latka, nie rośnie 16.01.14, 20:02
      Tarczyca jest bardzo ważna dla rozwoju dziecka. Niedobory hormonów u dziecka mogą być potem nie do odrobienia. Weź pod uwagę jeszcze to, że już 6-latki muszą iść do 1 klasy i niebawem córka będzie musiała się uczyć czytać i pisać, koncentrować się, godzinami odrabiać lekcje i nosić ciężki plecak.

Dlatego moim zdaniem warto poszukać dobrego endo dziecięcego dla córki, choćby był daleko. Słyszałam, że w Krakowie dr Bobrowskiego polecają dla dzieci.
      • ziutka23 Re: 3-latka, nie rośnie 16.01.14, 20:33
        W Warszawie, gdzie mieszkamy, polecono nam do leczenia tarczycy dr Rogozińską.
    • rotkaeppchen1 Re: 3-latka, nie rośnie 21.01.14, 00:03
      Ja bym zbadala przeciwciala. Jezeli ma hashimoto, leczenie jodem tylko zaszkodzi.
      • djpa Re: 3-latka, nie rośnie 21.01.14, 09:09
        Przeciwciała zwykle u dzieci nie wychodzą, może dlatego, że dzieci mają jeszcze malutką tarczycę, jakieś 2ml w tym wieku. Podobnie u osób z ze "zjedzoną" tarczycą przeciwciała zwykle nie wychodzą.
      • mama_dorota Re: 3-latka, nie rośnie 21.01.14, 09:12
        No i lekarka powinna była zlecić USG. Było robione? Możesz przepisać tu opis?

Nie jest łatwo o dobrego endokrynologa, a o dziecięcego jeszcze trudniej. Spotkałam już 2 przypadki z jednego miasta, gdzie dzieci leczone u endokrynologa przez kilka lat nadal nie rosną.

Masz rację, nie warto polegać na jednym lekarzu, trzeba konsultować, nawet jeśli to oznacza wyjazd na drugi koniec Polski. Też jeździłam z synem daleko do lekarza.

Wprawdzie u dzieci TSH ma prawo być wyższe, niż u dorosłych, ale TSH stale około 4 nie podoba mi się. Gdyby raz wyżej, raz niżej, to co innego, ale stale wysokie... Niby w normie, ale każdy, kto trochę na tym forum bywa wie, że taka szeroka norma na TSH to jakaś pomyłka.

Gorąco ci polecam książkę "Jak żyć z Hashimoto". To jest poradnik dla osób z tą chorobą, ale są tam przystępnie omówione różne choroby tarczycy, także pod kątem dzieci.

Djpa jest naszym forumowych ekspertem, także od tarczycy dzieci. Jej synek jest teraz w II klasie, pięknie się rozwija, gra na instrumencie, a problem z tarczycą ma od urodzenia. Nie raz musiała podejmować decyzje inne, niż zalecenia lekarza i jej synkowi wyszło to na dobre.
        • mama_dorota Link do książki 21.01.14, 09:13
          sklep.hashimoto.pl/pl/p/Jak-zyc-z-Hashimoto-Poradnik-dla-pacjenta-wydanie-III/79
        • ziutka23 Re: 3-latka, nie rośnie 21.01.14, 11:13
          Córka miała określane TSH 3-krotnie w okresie 9 m-cy.
          Kolejne wyniki to: 7,24 - 4,4- 6,05.
          Też uważam, że coś jest na rzeczy.

Dr Staroszczyk, pod której opieką znajduje się córka, nie zlecała USG.
          Wynik 7,24 okreśłiła jako "wpadkowy". Natomiast wynik 4,4, który uzyskała córka latem, oznacza wg doktor, że tarczyca pracuje całkiem dobrze.
          Ostatnie badanie robiłam prywatnie i dr jeszcze nie widziała wyniku.
          • djpa Re: 3-latka, nie rośnie 21.01.14, 11:26
            Ale TSH 4,4 było w trakcie podawania jodu i w dodatku w latem, więc nie do końca się liczy. Przy jodzie TSH zwykle spadnie.

Znajomej zdrowa córka miała raz tsh 6, ale potem miała już tsh 2 i jest bardzo wysoka jak na swój wiek, energiczna.

Moja zdrowa córka miała raz tsh 4.5, ale miała przy tym fT4 u góry normy i żadnych objawów niedoczynności tarczycy. Potem miała jeszcze kilka razy badane tsh i nigdy nie było ono wyższe niż 2.8.

Są bardzo różni endo dziecięcy, różnie leczą. Szukaj takiej endo, którzy będą prowadzić córkę tak, że Ty jako matka jesteś spokojna, że córka dobrze się rozwija itd. Szukaj endo, który będzie wzbudzał Twoje zaufanie, z którym będziesz mogła współpracować. Bo skoro piszesz na forum, to pewnie jednak coś Cię niepokoi, prawda?
            • ziutka23 Re: 3-latka, nie rośnie 22.01.14, 08:48
              djpa - nie, to nie tak.
              Jod został przepisany na podstawie wyniku TSH 7,24. Z marszu. Dostaliśmy receptę oraz skierowanie na ponowne oznaczenie TSH. To był początek lipca. Wynik (tego lipcowego pobrania) mogłam odebrać na wizycie za m-c (w sierpniu). Przez ten czas (początek lipca do początek sierpnia) córka brała Jod 1x1 codziennie. Okazało się, że TSH to 4,4 (czyli bez brania jodu jeszcze), więc od tego czasu endo zleciła zmniejszyć dawkę.
          • ola33333 Re: 3-latka, nie rośnie 21.01.14, 18:21

a morfologie dziecko mialo robione, a do tego ferrytyne, d3 i b12?
            • ziutka23 Re: 3-latka, nie rośnie 22.01.14, 08:50
              Tylko morfo.
              Wyszły podwyższone eozynofile i próby wątrobowe (powtórka już OK). HGB powyżej 11.
              Żelaza, ferrytyny, wit D3 i innych nie badano.

• mama_dorota Re: 3-latka, nie rośnie 22.01.14, 09:18
            USG trzeba zrobić koniecznie.
    • ziutka23 Re: 3-latka, nie rośnie 24.01.14, 11:03
      NO więc dr Rogozińska ochrzaniła mnie, że tyle badań zrobiłam już córce. Wg Niej dziecko jest po prostu drobne, ale dosięgnie kiedyś 10. centyla. Córka jest do obserwowania, a nie do leczenia na chwilę obecną. Mamy przyjść na Litewską po wakacjach, wtedy w razie zahamowania z rośnięciem, zrobi tam pełną diagnostykę.

Póki co jod ani nie pomaga, ani nie szkodzi. Jeśli nie ma Hashi w rodzinie, to to można raczej wykluczyć, dlatego jod nie powinien szkodzić, ale dr sama by go nie przepisała.
      Wit. D3 do końca maja ma brać.

Słowa dr - "Co z tego, że TSH wysoko, jak fT4 dobre? To ono warunkuje dobry rozwój". Z tym, że fT4 wg obliczeń - 35 %, a wg dr na dobrym poziomie. Patrzyła tylko na ten ostatni wynik (TSH 6,05, a fT4 1,05). Pierwszy wynik, gdzie fT4 było na poziomie 10%, a TSH ponad 7, nie brała pod uwagę, bo wtedy dziecko było świeżo po infekcji.

Zakazałam nam powtarzania wieku kostnego i badania tarczycy tak często.

Co o tym myślicie?
      • pies_z_laki_2 Re: 3-latka, nie rośnie 24.01.14, 17:45
        Patrząc z punktu widzenia psychiki dziecka, to dr ma rację, że spokój i unikanie nadmiaru badan jest lepsze, bo nie powoduje u dziecka myśli, że jest chore, że coś z nim nie tak...

Ale lepiej wykluczyć, niż zaniechać. A więc można się z pania dr nie zgodzić. Jakby nic się nie działo, nic matki nie niepokoiło, to by nie szukała powodów, czy przyczyn...

Być moze pani dr ma często do czynienia z nadwrażliwymi matkami, które faktycznie szukają u zdrowych dzieci jakiejkolwiek choroby. Ale tu nie można tak generalizować. Każda matka i każde dziecko to inna sytuacja smile
        • ziutka23 Re: 3-latka, nie rośnie 24.01.14, 19:16
          Córka nie ma jeszcze pełnych 3 lat, nie sądzę, by odbierała te wizyty lekarskie jako jakiś ciężar. Raczej nie uzmysławia sobie, że jest inna = niższa niż rówieśnicy.
          ALe masz rację - trochę poczułam się jak matka-wariatka, która usilnie chce usłyszeć, że Jej dziecko na pewno jest chore.
          • djpa Re: 3-latka, nie rośnie 24.01.14, 19:44
            Wydaje mi się, że wcale nie jesteś przewrażliwiona. Też bym się martwiła gdyby moje dziecko wypadło z siatki centylowej i robiłabym badania. Chyba, że rodzina dziecka jest taka niska? Lekarze bardziej powinni brać pod uwagę intuicję i odczucia rodziców. Przecież dziś zmarł w Poznaniu 3-letni chłopiec. Rodzice pojechali z nim do szpitala, a szpital... Może ta mama też poczuła się jak matka-wariatka gdy ich ze szpitala odesłano?

TSH powinno badać się rano, jak najwcześniej. Wynik TSH 4.4 wyszedł, gdy krew nie była pobrana z samego rana, prawda?

Idź koniecznie na wizytę do endo za 2 tygodnie. Jeśli cokolwiek Cię martwi, to idź i nie wahaj się. smile

Aha, to TSH było z żyły czy z palca? Ewentualnie można powtórzyć TSH i fT4 z żyły i jak najwcześniej rano. Może jeszcze cholesterol, ferrytynę i D3?
            • ziutka23 Re: 3-latka, nie rośnie 25.01.14, 11:42
              Tak, to nie było z rana, tylko po wizycie ok. 13:00, o dziwo tak zleciła dr S.

To badanie, gdzie wyszło TSH 6,05 i fT4 na poziomie 35 %, było zaraz po przebudzeniu (mieszkamy obok labu), na czczo.

Za każdym razem z żyły przyłokciowej.

TYle, że ja już nie mam pomysłu, do kogo pójść. Teoretycznie u polecanych endo już byłyśmy. Lekarze twierdzą, że tarczyca zdrowa. Tyle, że dr S patrzy tylko na TSH (4,4 to dla Niej wynik prawidłowy), a dr R na fT4 [ostatni wynik mówiła, że jest w górnej części normy, więc bardzo dobrze, faktycznie to on jest na poziomie 35% (ja liczyłam wg kalkulatora tarczycowego), ale dr nie liczyła, tylko zerknęła i tak orzekła].

Dziękuję za wszystkie rady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka