aaga90
26.02.14, 22:00
Witam wszystkich,
zakładam ten wątek, bo chcę się nauczyć swojej choroby, żyć z nią w zgodzie i pewnie nie raz poproszę Was o rady. Dużo czytam, staram się, ale jestem jeszcze na początku drogi więc proszę o cierpliwość.
Objawy
Przeanalizowałam cały rok 2013 i doszłam do wniosku, że coś zaczęło się dziać nie tak już zeszłorocznej wiosny.
Myślałam, że to osłabienie po wyjątkowo paskudnej grypie - te osłabienie ciągnęło się i ciągnęło. Jakieś 3 tyg. Po tym czasie poczułam się lepiej, ale nie do końca. Poza tym był to dla mnie bardzo stresujący okres.
Zaczęłam odczuwać problemy trawienne - szczególnie gluten źle na mnie działał - potworne wzdęcia i bóle brzucha.
Zauważyłam spadek wydolności fizycznej, który nie ustępował.
Przyszły wakacje, dodatkowy stres. Czułam się coraz słabiej (myślałam, że to właśnie przez stres). Często nie miałam siły wyjść z synem na plażę nawet, zrobiłam się płaczliwa i rozdrażniona.
Od wakacji rozregulowały mi się cykle (raz 20 kilka dni, raz 40 pare, do nawet 50 dni).
Pojawiały się coraz częstsze bóle głowy, czułam nie raz że mam wolny puls jak na mnie, kilka razy zmierzyłam ciśnienie i wychodziło dość niskie, a zawsze miałam takie standardowe.
Wizyta u lekarza rodzinnego
Pod koniec września, przedstawiłam swoje objawy, dostałam skierowanie na morfologię i TSH, które wyszło 3,7 (norma do 4,2). Lekarz stwierdził, że w normie, a objawy, które opisuję mogę mieć wiele innych przyczyn.
Potem czułam się coraz gorzej i gorzej. Zestawiam tu objawy, które odczuwałam później (z czasem coraz bardziej się one nasilały).
Objawy
1. Objawy, które odczuwasz
- duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
- chrypka bez konkretnego powodu
- powracające infekcje
- zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
- skłonność do powolnego rozgrzewania się
- zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
- częste bóle głowy (głównie popołudniami, dość często połączone z uczuciem takiego roztrzęsienia w środku i silnym osłabieniem)
-nieregularne miesiączki, ciężki PMS
- pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
- pogorszenie wzroku lub słuchu
- wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
problemy z dziąsłami
- niewielki kaszel
- uczucie braku równowagi
- wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
- problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
- zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
- trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
Poza tym:
- sucha skóra
- wrażenie "nalanej" twarzy
- wysiłek fizyczny sprawiał coraz większą trudność
- wory pod oczami
- skóra stała się blada (zawsze miałam rumieńce)
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
brak
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
niedoczynność, Hashimoto, nadczynność, guzy tarczycy
Pod koniec stycznia zaczęłam się tak fatalnie czuć, że postanowiłam zrobić badania na własną rękę.
Wyniki z 30.01.2014
TSH 13,193 N: 0,27 - 4,20
FT4 11,55 N: 12,00 - 22,00 - 4.50%
FT3 2,24 N: 2,17 - 3,34 - 5,98%
Wizyta u endo 3 dni później
USG tarczycy:
Tarczyca prawidłowej wielkości, echogeniczność niejednorodna. Płat prawy obj. 6,5 cm3, cieśn szer. 0,4cm, płat lewy obj. 6,5 cm3.
Diagnoza lekarza: niedoczynność tarczycy o podłożu autoimmunologicznym.
Euthyrox 50 do łykania.
Wskazanie do badania TSH, FT4, a-tpo i a-tg za ok. 6 tygodni i wizyta.
Endo zapytana o selen odpowiedziała, że nie ma dowodu w badaniach naukowych na to, że pomaga on w przypadku tej choroby.
04.01.2014 rozpoczęcie leczenia Euthyroxem 50.
Pierwsze kilka dni - brak jakiejkolwiek różnicy.
Ok. 6 dnia - lepsze samopoczucie.
Potem stopniowo było coraz gorzej, jakiś tydzień czułam się strasznie.
Po ok 2,5 tyg nastała stabilizacja, nie mam już takich "jazd" w samopoczuciu, ale objawy niedoczynności cały czas się utrzymują. Nie mam energii totalnie.
Euthyrox biorę codziennie o 5 rano, czasem zdarza się bliżej 6 wziąć. Zawsze przynajmniej 45 min przed posiłkiem.
Suplementacja
- wit. D3 2000 j.m. po południu
- 4 orzechy brazylijskie po południu
- tran 1 łyżka po południu
- włączyłam dopiero co magnez (w nadziei, że pomoże na codzienne bóle głowy i zmniejszy podatność na stres i przestanę budzić się w nocy) - slow mag 2 tabletki rano i 4 wieczorem na najbliższe 3 tyg
Poza tym:
- wyeliminowałam gluten z diety - nie służy mi
- oraz nabiał - tak samo
Niestety, ta endo jest z tych, dla których to TSH jest najważniejsze, ft3 i ft4 raczej nie.