Dodaj do ulubionych

Za niskie ft3

27.02.14, 14:17
Witam.
1.Moje najnowsze wyniki zrobiły mi spora niespodziankę, ponieważ od długiego czasu miałam ft3 sporo wyższe niż ft4 a tym razem jest odwrotnie.

Tsh 0,286 (0,27 - 4,2)
ft3 2,73 (2 - 4,4) 30,42%
ft4 1,42 (0,93 - 1,7) 63,64%

Bardzo proszę o rady, ponieważ wiem, że tą przemianę t4 w t3, można zwiększyć ale, jako, że to nie było mi potrzebne, to nie pamietam za bardzo jak to zrobić. (chyba trzeba brać żelazo ale ja łykam Sorbifer)

2. Drugi mój problem jest taki, że zmieniłam pakiet medyczny i mam nowego endo. Jako, że mam bardzo niskie tsh, to ciągle muszę prowadzić wojne o dawkę Euthyroxu ( obecnie biorę 100). Wiecie, co powiedzieć, żeby endo nie zmiejszył mi dawki?. Wielokrotnie z nakazu lekarzy, próbowałam zmniejszyć dawkę ale kończy się to totalnym zjazdem a jako że teraz i tak mam kryzys, to nie mogę sobie pozwolić na zmianę dawki bo po prostu umrę i znowu będę się miesiącami podnosić do pionu, bo lekarzom nie podoba się moje tsh i eksperymentują na żywym organiźmie, czyli na mnie.
3 Pisałam, tu kiedyś pod innym nickiem ale nie mogę sobie przypomieć ani znaleźć starego wątku.
4. Samopoczucie mam beznadziejne, w teście wyszło mi 39 punktów a kiedyś to chyba już nawet dwadzieścia i trochę miałam. Niestety rok 2013 był wyjątkowo stresogenny sad skiepściło mi się wszystko co tylko mogło się skiepścic i końca stresów nie widać... i na dodatek przytyłam 12 a moze nawet 14 kg sad
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Za niskie ft3 27.02.14, 15:03
      Skąd jesteś? Może poradzimy do kogo pójść, bo wygląda na to, że potrzebny jest novothyral, czyli lek zawierający t4 i t3, a lekarz, który tak bardzo dba o TSH na pewno go nie przepisze.

Od ręki możesz kupić orzechy brazylijskie, bo zawierają selen, który też poprawia przemianę t4 w t3. Nie są tanie jak na orzechy, ale 2 dziennie nie będą dużo kosztować, poza selenem mają też dużo magnezu.
      • celestyna444 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 17:38
        Mam paczkę Novothyralu 75, myślisz, że to już czas na Novo?
        Dzięki za przypomnienie o orzechach i selenie - zupełnie o tym zapomniałam, zaraz sobie kupię
        Co mogę jeszcze zrobić?
        U tego nowego endo, to byłam dopiero raz - dał mi skierowanie na Tsh, ft4 i usg tarczycy, więc się martwię, tak jakby na zapas, bo nie wiem co powie idę do niego z wynikami w przyszłym tygodniu. Nie mam za dużego wyboru w pakiecie medycznym ale chodzi mi głównie o receptę na euthyrox i skierowanie na badania od czasu do czasu no i żeby się nie czepiał niskiego tsh- resztę ogarnę sama tongue_out
        • gala_dali83 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 17:46
          Ja bym się tak szybko na Novo nie rzucała... Badałaś ferrytynę, b12 i d3? Ich za niskie poziomy znacznie upośledzają przemianę. Na początku zbadałabym te parametry. Zdarza się, że ich podciągnięcie znacznie poprawia przemianę.
          • celestyna444 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 18:21
            A to w takim razie wina niskiego poziomu d3. W zeszłym roku miałam d3 ponizej normy i uzupełniam od tamtej pory. Dzisiaj robiłam sobie też badania d3 i wapnia ale wynik będzie dopiero za 3 dni.
            To chyba muszę poczekać na wyniki i w zależności od wyniku coś postanowić.
            Ferrytyna zwykle ok 50-60 a b12 ponad 300. Biorę regularnie Sorbifer.
            • gala_dali83 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 18:24
              Nie wiem na pewno, czy d3. Ale warto uzupełniać. Podaj wyniki, jak będziesz miała, podpowiemy, jaką powinnaś brać dawkę.

A jakie masz normy dla ferrytyny i b12? Czy sorbifer bierzesz z kwasem foliowym? Popijasz czymś kwaśnym?
              • celestyna444 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 18:48
                ferrytyna norma (13-150)
                witamina b12 norma (189 - 883)
                Nie biorę kwasu foliowego i niestety nie popijam kwaśnym - może być woda z cytryną?

Dzięki za rady! Dobrze, że wpisałam się na forum, bo widzę że sporo rzeczy mi umknęło.
                • gala_dali83 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 19:00
                  A w jakiej dawce Ty to żelazo bierzesz?

Ferrytyna i b12 do podciągnięcia. Poszukaj na forum w wyszukiwarce, jaką b12 kupują dziewczyny na all...

Możesz popijać np. sokiem pomarańczowym.
                  • celestyna444 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 19:17
                    Sorbifer ma 100mg i biorę tabletkę co drugi dzień. Wiecej nie mogę, bo mi hematolog zabronił. Przy zbyt dużych dawkach żelaza pieknie urosła mi ferrytyna (prawie do 100) ale są też inne wskaźniki i one znacznie przekroczyły normę. Hematolog mnie opierniczył i nie mogłam przez ponad pół roku brać dodatkowego żelaza. Dlatego teraz biorę tabletkę co drugi dzień aby znowu nie przedobrzyć.
                    Najgorzej, że przy tej pięknej ferrytynie, morfologia pozostała kiepska.

Poszukam tej b12, ale z tego co pamiętam, to na forum dowiedziałam się, że b12 w tabletkach słabo się wchłania, to jest sens brać te tabletki?
                    • celestyna444 Re: Za niskie ft3 27.02.14, 19:20
                      No i jeszcze teraz jak sprawdzałam dawkę Sorbiferu, to widzę, że on ma w składzie 60 mg witaminy C, więc może mogę nie popijać tym sokiem ( za pomarańczowym akurat nie przepadam, wodę z cytryna to mogę wypić smile )
                      • mama_dorota Re: Za niskie ft3 27.02.14, 21:58
                        Też czytałam na forach, że kiepsko się wchłania b12 z tabletek, że żołądek bardzo boli, ale zaryzykowałam i kupiłam na allegro tabletki dla wegetarian z Puritan's Pride po 1000mcg w kapsułce. W 3 tygodnie poziom b12 urósł mi z kilkunastu % do 50% i potem tak zostało. Naszym hitem jest jednak witamina b12 z tej samej firmy w kroplach. Bierzesz ją pod język i trzymasz 30 sekund, żeby się wchłaniała w jamie ustnej. Ktoś znalazł taką po 5000mcg w dawce, a ja kupowałam koleżance b-complex z 1200mcg, sama też trochę brałam. Wpisz w wyszukwarce allegro "witamina b12" i tak szukaj.

Niedobory trzeba uzupełnić, ale mam mieszane uczucia co do skuteczności tego zabiegu wobec przemiany t4 w t3. Kiedyś bardzo w to wierzyłam, ale widzę, że u mnie samej mimo uzupełnienia b12 i w końcu dojścia z ferrytyną do połowy normy rożnica w % między t4 i t3 powiększyła się, jest gorzej niż przy niedoborach, choć samopoczucie mam lepsze i to wyraźnie.

Jeśli uzupełniając to wszystko nie odczujesz poprawy, to bierz novo, zastępując oczywiście ćwiartkę euthyroxu odpowiednią ilością novothyralu. Po 2 latach samego euthyroxu sięgnęłam po novothyral, bo odczuwałam tę różnicę i teraz jest naprawdę bardzo dobrze. Czasem potrzebna jest drobna regulacja dawki typu dodatkowe 6,25 euthyroxu na noc i tyle.
                        • celestyna444 Re: Za niskie ft3 28.02.14, 20:01
                          Kupiłam dzisiaj orzechy smile A na allegro znalazłam Takie coś czy to jest dobry preparat z B12? Czy nie boicie się kupować leków na allegro, bo przyznam się, że ja się trochę boję...

Mam wynik wapnia zjonizowanego i juz widzę, że znowu jakies problemy będą, bo wynik jest za wysoki:
                          1,3 przy normie 0,98 - 1,13.
                          Na wynik D3 jeszcze czekam.

> Czasem potrzebna jest drobna regulacja dawki typu dodatko
                          > we 6,25 euthyroxu na noc i tyle.
                          Czy zwiększenie euthyroxu nie spowoduje jeszcze większej rozbieżności w wynikach?
                          • mama_dorota Re: Za niskie ft3 01.03.14, 12:13
                            Odpowiadam tylko na pytanie o b12. Tak, to jest dobry preparat. Czy się nie boimy? Ja się nie boję, ani razu nie nacięłam się na falsyfikat, raz tylko miałam problem ze sprzedawcą, ale ostatecznie wywiązał się ze wszystkiego. Dzięki preparatom z PP stanęłam na nogi, bo na pytanie o recepty na żelazo czy b12 usłyszałam odpowiedź "No przecież ma już pani hormon, co jeszcze potrzeba?".
                            • celestyna444 Re: Za niskie ft3 03.03.14, 15:22
                              Ponieważ czuję się coraz gorzej, to zdecydowałam się na odrobinę Novo75. Wczoraj wzięłam mały okruszek ok 1/8 tabletki. Myślę, że po 4 dniach wezmę 1/4 tabletki i przy tym pozostanę. Po 6 tygodniach zrobię wyniki.
                              I teraz mam pytanie, czy przy takich wynikach:
                              Tsh 0,286 (0,27 - 4,2)
                              ft3 2,73 (2 - 4,4) 30,42%
                              ft4 1,42 (0,93 - 1,7) 63,64%
                              mam odjąć sobie trochę Euthyroxu? Biorę 100
                              • mama_dorota Re: Za niskie ft3 03.03.14, 18:11
                                Teoretycznie reguła jest taka, że na raz zmieniasz dawkę tylko jednego hormonu, ale twoje ft4 też nie jest jakieś specjalnie wysokie i trudno teraz będzie odjąć odpowiednią ilość euhtyroxu. Miałam kilka tygodni ten sam problem z dawkami, koleżanka zamieniła się ze mną - listek novo 100 za mój listek novo 75.

Ja bym zaczęła od tego, że ten okruszek novo brałabym z posiłkiem, bo wtedy ft4 wchłania się słabo, może połowa, a ft3 całkiem dobrze.
                                • celestyna444 Re: Za niskie ft3 03.03.14, 20:58
                                  Tak zrobię, dziękuję za radę!
                                  Mam już wynik wiatminy D3: 24 norma od 30
                                  przy tym mam wapń zjonizowany za wysoki: 1,3 przy normie 0,98 - 1,13
                                  Brałam 1000 jednostek Vigantoletten ale nie codziennie bo często zapominałam.
                                  To co ja mogę teraz zrobić?
    • celestyna444 Re: Za niskie ft3 20.04.14, 23:46
      Witam ponownie smile
      Mam problem z dawkowaniem.
      Do niedawna brałam 100 euthyroxu + 1/8 Novo 75.
      Czy dawka 50 euthyroxu + 37,5 Novo 75 jest większą dawką?
      Lekarz mi zalecił to nowe dawkowanie jako zwiększenie dawki a ja mam wątpliwości.
      • mama_dorota Re: Za niskie ft3 21.04.14, 09:34
        To jest 87,5 t4 + 7,5 t3. Wiecej t3 i mniej t4. Wg mnie nie warto obnizac t4 w twojej sytuacji. Poprzednio nie dostalas odpowiedzi. Moim zdaniem przy zbyt niskiej d3 twoj wysoki wapn moze pochodzic z kosci. Warto jeszcze zbadac parathormon by sie upewnic.
        • celestyna444 Re: Za niskie ft3 21.04.14, 09:48
          Chodzi mi o to, czy 3,75 t3 więcej jest na tyle silne, żeby to bylo zwiększenie dawki?
          Lekarz wyraźnie powiedział, że to jest większa dawka. Po to poszłam do endo, żeby mi zapisał wiecej tabletek. Też wolałabym brać w dalszym ciągu 100 E + trochę więcej Novo ale nie mam tabletek. Sama recepty sobie nie wypiszę wink niestety.
          • mama_dorota Re: Za niskie ft3 22.04.14, 08:27
            Nie jest to silniejsza dawka. Dodatkowe t3 nie daje aż tyle, żeby zastąpić t4 w twoim przypadku, bo nie masz jakiegoś szczególnie wysokiego poziomu. Leki może wypisywać także lekarz ogólny na podstawie zaświadczenia od endo o chorobie, a czasem wystarczy ksero lub oryginał recepty, aby móc ją uzyskać w przyszłości.

Jakie masz recepty od endo?
            • mama_dorota Re: Za niskie ft3 22.04.14, 08:27
              Dokładnie chodzi mi o to jakie leki, w jakich dawkach i ile tabletek?
              • celestyna444 Re: Za niskie ft3 22.04.14, 13:42
                Dostałam recepty na: 100 tabletek Euthyroxu 50 oraz 100 tabletek Novothyralu 75. W aptece dostałam tylko 50 tabletek E 50 więc dołożono mi 100 tabl. E 25 To miało mi wystarczyć na 3 miesiące.Część już zużyłam wg starego dawkowania, bo chciałam zrobic wyniki przed wprowadzeniem nowej, niby większej dawki.

Pozostalo mi:
                34 tabl. E 50
                100 tabl. E 25
                100 tabl. N 75
                Wizyta u endo za ponad 2 miesiące. Nie mam NFZ-tu, tylko pakiet medyczny a w pakiecie, internista nie chce zapisywać Euthyroxu, tylko odsyła do endo.
                W tym tygodniu zrobię wyniki, również wapnia, to wpiszę.
                Matko, czemu chore osoby muszą myśleć za lekarzy czy im dobrą dawkę zapisał????

• celestyna444 Re: Za niskie ft3 22.04.14, 13:47
                  O dawkach zapomniałam smile
                  Mam brać 1 tabl E 50 i pół tabletki N 75.

Nieśmiało protestowałam na taką zamianę, ale, wiadomo, lekarz wie wszystko lepiej od pacjentki sad Chciałam dalej przyjmować 100 E oraz trochę zwiększyć Novo (brałam 1/8 tabl N 75 a chciałabym 1/4). Kiedyś brałam większą dawkę Novo i to nie bylo dla mnie dobre, wróciłam do Euthyroxu.
      • mama_dorota Re: Za niskie ft3 22.04.14, 23:07
        celestyna444 napisała:

> Witam ponownie smile
        > Mam problem z dawkowaniem.
        > Do niedawna brałam 100 euthyroxu + 1/8 Novo 75.
        > Czy dawka 50 euthyroxu + 37,5 Novo 75 jest większą dawką?
        > Lekarz mi zalecił to nowe dawkowanie jako zwiększenie dawki a ja mam wątpliwośc
        > i.

Czyli masz e 50, e 25 i n 75. Nie jest źle, choć sama doświadczyłam, że novo 75 jest bardzo niewygodną dawką, trudną w dopasowywaniu ilości t4.

Chcesz brać tyle t4, co wcześniej, czyli 100 + 1/8 x 75 = 100 + 9,3, czyli około 110 t4.
        Chcesz podnieść dawkę t3, czyli brać 1/4 x 15 = 3,75 t3.

Aby to uzyskać najlepiej będzie brać 1/4 novo, z czego masz 1/4 x 75 t4 = 18,75 t4, brakuje ci około 90 t4 i zaczyna się już niezła kombinacja, różne okruszki tabletek.

Lepiej w tej sytuacji zwiększyć novo nie do 1/4, a do 2/3 tabletki (otrzymasz 25 t4 + 5 t3) i do tego dołożyć 1 tabletkę e 50 i półtorej tabletki e 25.
        Razem wychodzi 25 t4 z novo + 50 t4 +25 t4 +12,5 t4 = 112,5 t4 oraz 5 t3.

Sama właśnie dzielę tak dziwnie tabletki, bo najbardziej pasuje mi 5-ka t3, a mam już tylko novo 75, ale daje się to zrobić. Dzielę novo na pół, a potem ułamuję 1/4 z każdej połówki i mam pierwszą porcję, a te pozostające na następne 2 dni.

Nie wiem, czy da się lepiej. Może ktoś ma lepszy pomysł. To i tak tylko tymczasowe rozwiązanie dla ciebie, bo t3 masz nisko, niedługo potem będziesz pewnie próbowała przejść na pół novo 75 i wtedy będzie łatwiej, bo weźmiesz pół novo, całą 50-kę e i całą 25-kę e.

Uff. Już wiem, dlaczego nie mogłam się za to zabrać przez cały dzień. wink
        • celestyna444 Re: Za niskie ft3 23.04.14, 09:24
          Jestem Ci ogromnie wdzięczna, że tak ładnie mi to wymyśliłaś smile Zaraz przepiszę sobie to dawkowanie na kartkę, żeby się nie pomylić. Jeszcze raz dziękuję!
        • mama_dorota Re: Za niskie ft3 23.04.14, 09:32
          > Lepiej w tej sytuacji zwiększyć novo nie do 1/4, a do 2/3 tabletki

Tutaj popełniłam błąd. Powinno być:

Lepiej w tej sytuacji zwiększyć novo nie do 1/4, a do 1/3 tabletki
          • celestyna444 Re: Za niskie ft3 23.04.14, 14:41
            Jednak nie poradziłam sobie z tymi tabletkami. Jeżeli chodzi o Euthyrox, to Ok, wszystko rozumiem smile Natomiast muszę się upewnić co do dawkowania Novo. To, że mam brać 1/3 N 75, to jest zrozumiałe, tylko dzielenie tabletki mi nie wychodzi. Może chodzi o to, że mam wziąć 1 całą tabletkę w ciągu 3 dni. Bo jak dzielę na pół, to mam 37,5. Ta połówka na 4 to jest 9,375. I teraz 3/4 tej połówki, to wychodzi mi 28,125. Czyli przez dwa dni miałabym dawkę 28,125 a trzeciego dnia, te dwie pozostałe ćwiartki po 9,375, czyli 18,75. (razem przez 3 dni: 28,125 + 28,125 + 18,75 = 75).
            Czy dobrze to zrozumiałam? Przepraszam, ze się tak dopytuję ale nie chcę sobie namieszać.
            Pozdrawiam
            • princess_yo_yo Re: Za niskie ft3 23.04.14, 15:36
              dzielenie na 3 czesci - najlepszy sposob to skruszyc tabletke I podzielic proszek na 3 czesci. nigdy tego nie robilam ale tak bym sie za to zabrala gdybym musiala wink
            • mama_dorota Re: Za niskie ft3 23.04.14, 20:32
              Poradzisz sobie. Skorzystaj z pomysłu princess_yo_yo albo po prostu pomyśl.

1/3 z 75 n to będzie 25 t4 i 5 t3. Nic złego się nie stanie, jak jednego dnia cząstka będzie ciut mniejsza, innego większa. Przy podnoszeniu dawki lepiej na początku brać tę mniejszą.
            • celestyna444 Re: Za niskie ft3 24.04.14, 22:29
              Bardzo Wam dziekuję za rady. Przy "rozjechanych" hormonach sama sobie nie radzę, niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka