Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

12.03.14, 12:53
Bardzo proszę o zinterpretowanie wyników syna - lat 29
Poziom TSH 5,67 (norma 0,27-4,2)
poziom FT4 1,3 (norma 0,93-1,7)
Poziom Ft3 4,5 (norma 2,57-4,43)
Syn jest po krwotoku śródmózgowym w roku 2007, zaś od 2009 r. choruje na miastenię. Sporo stracił na wadze i jest strasznie nerwowy. Dostał skierowanie do endokrynologa, niestety w Rybniku nie ma już rejestracji na rok 2014. Udało nam się zarejestrować na sierpień do Żor. Wydaje mi się, że to termin dosyć odległy. Może trzeba gdzieś pójść prywatnie? Pytanie tylko do kogo i ile to kosztuje? Z pieniędzmi się nie przelewa, już za badania trzeba było sporo zapłacić - robił prywatnie, gdyż lekarz rodzinny nie chciał wystawić skierowania, zaś przy miastenii należy sprawdzać hormony tarczycowe. Będę wdzięczna za radę.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Prośba o interpretację wyników 12.03.14, 14:25
      Wyniki wskazują na niedoczynność, natomiast co skłoniło Was do zrobienia badań tarczycy? Jakie są objawy?
      • mirusia_1 Re: Prośba o interpretację wyników 12.03.14, 15:50
        Dzięki za zainteresowanie. Jak już pisałam ma miastenię, a przy tej chorobie trzeba kontrolować tarczycę. Badania kazała mu zrobić pani dr neurolog u której się leczy, a że prywatnie, to i za nie trzeba było zapłacić. Bardzo schudł ostatnio i okropnie stał się nerwowy. Co robić dalej?
        • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników 13.03.14, 10:10
          W tej sytuacji warto postarać się o skierowanie do szpitala. Wysokie TSH, do tego miastenia. Może się uda. Szczególnie to wysokie TSH może otworzyć drogę.
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników 04.07.14, 12:31
      Mirusia, co tam u syna?
      • mirusia_1 Re: Prośba o interpretację wyników 09.07.14, 21:00
        Witam. Okazało się, że syn ma chorobę Hashimoto i musi przyjmować hormony. Wizyta prywatna i kolejne badania oraz kolejna wizyta - wszystko razem 410 zł. Ta nasza służba zdrowia nie daje rady albo za dużo chorych, albo za mało lekarzy. Pozdrawiam wszystkich chorych.
        • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników 09.07.14, 22:19
          Zawsze można się postarać o zwrot kosztów z NFZ. Kiedyś coś takiego uzyskałam dla mamy za badanie, które musiała wykonać prywatnie za 350 zł. Wcale nie było to takie trudne, tylko podstawą było to, aby nie dać się zbyć, lecz pisać do skutku. Nawet nie kupowałam znaczków, jedynie wysyłałam maile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka