Dodaj do ulubionych

tarczyca - wole

23.03.14, 16:08
Witam.

Mam 27 lat, od 1,5 roku (odkąd skończyłam karmić piersią) zaczęły się moje problemy. Wypadają mi włosy, waga zaczęła rosnąć, w dzień chodzę zmęczona (zwłaszcza popołudniami), potrafię czasami zasnąć przy komputerze lub na fotelu przy tv, pojawiło się mocniejsze owłosienie na rękach i nogach, okres mi się troszkę rozregulował i raz jest po 25 raz po 31 dniach i trwa nawet 10 dni i jest obfity, często jest mi zimno kiedy innym nie, zaczęły mi wychodzić brzydkie krostki na żuchwie, na skroni i za uszami, po wyjściu,np. po schodach czuje jak by mi miało serce wyskoczyć z klatki piersiowej,a czasami bez powodu przyspiesza i cholesterol mam wysoki. Lekarka rodzinna sugerowała,że może coś się dzieje z tarczycą,bo po dwóch porodach czasem tak się może stać,że się rozregulowują hormony i kazała zrobić badania.
TSH 1,67 uIU/ml (norma 0.250-5.000)
FT3 2,76 pg/ml (norma 2.604-5.403)
FT4 1,01 ng/dl (norma 0,699-1.540)
USG tarczycy, wiem tylko,że mam objętość 20ml i lekarz stwierdził wole.

Jeden endokrynolog powiedział,że wyniki są dobre i na wole mam łykać jod, a drugi stwierdził,że wyniki FT3 i FT4 mogły by być troszkę inne i kazał zrobić powtórne badanie na TSH, T3, T4, prolaktynę i progesteron.

Co mam o tym wszystkim myśleć !? Łykać ten jod i nic z tym nie robić czy jednak słuchać tego drugiego lekarza i porobić sobie wszystkie wyniki ? A może jeszcze jakieś inne ?
Już sama nie wiem co mam robić, bo strasznie mnie to męczy jak każdy mi wmawia,że przesadzam i na pewno tak źle nie jest jak mówię...
Obserwuj wątek
    • pindzia.lindzia Re: tarczyca - wole 23.03.14, 18:25
      Witaj. Dobrze, że szukasz odpowiedzi i chcesz zadbać o siebie. Twoje objawy i wyniki pasują do zaburzeń związanych z hormonami. FT3 nie jest zbyt dobre jak na tak młodą osobę.
      Ten drugi lekarz zdecydowanie wypowiada się bardziej rozsądnie. Jeśli masz Hashi, a weźmiesz jod, to możesz wychodować sobie całe stadko woli.

Napisz co dokładnie było w tym USG.

Na swoją rękę zrób badanie przeciwciał ATG i ATPO plus te hormony, które zalecił lekarz. Nie wiem, czy jest sens robić ponownie TSH, Ft3 i Ft4 jeśli miałaś je robione niedawno, jeśli miałabyś je w ramach NFZ to ok, tylko jedna fiolka więcej, ale prywatnie to już trochę kasy jest, a przy diagnozowaniu trzeba parę rzeczy w krwi sprawdzić.

Życzę powodzenia, trzymam kciuki i proszę o relację!
      • amkm24 Re: tarczyca - wole 25.03.14, 23:47
        Dziękuję za szybką odpowiedź smile

Z usg wiem, tylko tyle,że nie mam guzków i tarczyca jest powiększona. Niestety nie dostałam żadnego opisu, tylko zdjęcia.

Powtórzę badanie TSH, FT3 i FT4, bo robiłam je pod koniec roku i do tej pory nikt mi nie mówił aby je powtarzać.

A badanie na prolaktynę i progesteron mogę robić w każdej chwili czy jest to zależne od dnia cyklu ?
      • amkm24 Re: tarczyca - wole 10.06.14, 18:52
        Witam.

Badania zrobiłam i wyglądają tak:

TSH 2,23 ulU/ml
        PRL 5,99 ng/ml
        ATPO < 28.00 U/ml
        ATG < 15,00 U/ml
        PGN 10,49 ng/ml

Czy jest coś niepokojącego w tych wynikach ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • zamostkowa Re: tarczyca - wole 15.06.14, 17:46
          A masz podane obok wyników normy? bo nie są ujednolicone (jednakowe wszędzie) i trudno gdybać, nie znając norm w tym laboratorium. Jak widzisz, mój nick to Zamostkowa - od wielkiego wola (aż za mostek), więc co nieco wiem (i przeszłam), ale nikt chyba ci nie odpowie bez podania przez ciebie tych normsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka