Dodaj do ulubionych

Hashimoto interpretacja wyników

22.04.14, 14:48
Witam wszystkich.

Miesiąc temu robiłam pierwsze badanie TSH i wyszło ponad 12. Miałam robione usg i endo stwierdziła zapalenie, a dziś odebrałam wyniki, które zrobiłam po kilku dniach od brania euthyroxu 25.

TSH 7,75 (0,25 - 4)
ft3 5,49 (4 - 8,3)
ft4 17,81 (10,6 - 19,4)

anty TPO >600
anty TG 300,90
Trab w normie 0,45

Czy ft3 o ft4 są w porządku? Niby w normie, ale gdy czytałam wyniki innych to mieli dosyć niskie przy takim TSH i hashimoto.
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Hashimoto interpretacja wyników 22.04.14, 15:10
      marlon13 napisała:

> Witam wszystkich.
      >
      > Miesiąc temu robiłam pierwsze badanie TSH i wyszło ponad 12. Miałam robione usg
      > i endo stwierdziła zapalenie, a dziś odebrałam wyniki, które zrobiłam po kilku
      > dniach od brania euthyroxu 25.
      >
      > TSH 7,75 (0,25 - 4)
      > ft3 5,49 (4 - 8,3)
      > ft4 17,81 (10,6 - 19,4)
      >
      > anty TPO >600
      > anty TG 300,90
      > Trab w normie 0,45
      >
      > Czy ft3 o ft4 są w porządku? Niby w normie, ale gdy czytałam wyniki innych to m
      > ieli dosyć niskie przy takim TSH i hashimoto.

Ile bierzesz Eutyrox?
      • marlon13 Re: Hashimoto interpretacja wyników 22.04.14, 15:12
        Aktualnie 3 tydzień.
    • gala_dali83 Re: Hashimoto interpretacja wyników 22.04.14, 15:21
      marlon13 napisała:

> Witam wszystkich.
      >
      > Miesiąc temu robiłam pierwsze badanie TSH i wyszło ponad 12. Miałam robione usg
      > i endo stwierdziła zapalenie, a dziś odebrałam wyniki, które zrobiłam po kilku
      > dniach od brania euthyroxu 25.
      >
      > TSH 7,75 (0,25 - 4)
      > ft3 5,49 (4 - 8,3)
      > ft4 17,81 (10,6 - 19,4)
      >
      > anty TPO >600
      > anty TG 300,90
      > Trab w normie 0,45
      >
      > Czy ft3 o ft4 są w porządku? Niby w normie, ale gdy czytałam wyniki innych to m
      > ieli dosyć niskie przy takim TSH i hashimoto.

Generalnie, pierwsze wyniki po rozpoczęciu dawkowania syntetycznej tyroskyny nalezy robić po 4-6 tygodniach. Twój wynik może być niemiarodajny. Niemniej jednak wygląda to tak

FT4 81.93% [ wynik 17.81, norma (10.6 - 19.4)]

FT3 34.65% [ wynik 5.49, norma (4 - 8.3)]

TSH nadal dużo za wysokie. Słabą masz przemianę. Badałaś ferrytynę, b12, d3?

Wysokie przeciwciała potwierdzają Hashimoto. Wyniki to sprawa indywidualna, trudno tu porównywać się z innymi. A jak Ty się czujesz? E25 to dawka wprowadzająca, jak dla dziecka.
      • marlon13 Re: Hashimoto interpretacja wyników 22.04.14, 15:30
        Nie badałam, a badanie robiłam po 5 dniach brania euthyroxu, w tym przez pierwsze 2 brałam 12,5. Czuję cały czas zmęczenie i mam nieregularne miesiączki, poza tym nie mam konkretnych objawów.

Euthyrox dostałam od lekarza rodzinnego po zbadaniu samego TSH, a endo zleciła mi reszte badań i powiedziała żebym na razie brała 25. Dodam, że ważę tyle samo od kilku lat i w ogóle nie tyje (49kg przy 165cm). Wydaję mi się, że z żelazem powinno być ok, bo podstawową morfologie miałam w porządku (hemoglobina 14) poza lekko podwyższonymi limfocytami.
        • gala_dali83 Re: Hashimoto interpretacja wyników 22.04.14, 15:36
          marlon13 napisała:

> Nie badałam, a badanie robiłam po 5 dniach brania euthyroxu, w tym przez pierws
          > ze 2 brałam 12,5. Czuję cały czas zmęczenie i mam nieregularne miesiączki, poza
          > tym nie mam konkretnych objawów.
          >

Więc te wyniki są kompletnie niewiarygodne. Powtórz je, jak co najmniej 4 tygodnie będziesz na stałej dawce.

> Euthyrox dostałam od lekarza rodzinnego po zbadaniu samego TSH, a endo zleciła
          > mi reszte badań i powiedziała żebym na razie brała 25. Dodam, że ważę tyle samo
          > od kilku lat i w ogóle nie tyje (49kg przy 165cm). Wydaję mi się, że z żelazem
          > powinno być ok, bo podstawową morfologie miałam w porządku (hemoglobina 14) po
          > za lekko podwyższonymi limfocytami.

No niestety tak nie jest. Ja np. długo miałam wysoką hemoglobinę (prawie 15), a ferrytyna była mega słaba. Niedokrwistość widać w morfologii z pewnym opóźnieniem. I nie badaj żelaza, tylko ferrytynę. Natomiast podwyższone limfocyty mogą świadczyć o toczącym się w organizmie procesie zapalnym.
          • marlon13 Re: Hashimoto interpretacja wyników 22.04.14, 15:39
            Badania robiłam dopiero pierwszy raz by zobaczyć co się dokładnie dzieje. Więc faktycznie zbadam tą ferrytynę. Dziękuję za odpowiedź smile
            • gala_dali83 Re: Hashimoto interpretacja wyników 22.04.14, 15:41
              marlon13 napisała:

> Badania robiłam dopiero pierwszy raz by zobaczyć co się dokładnie dzieje. Więc
              > faktycznie zbadam tą ferrytynę. Dziękuję za odpowiedź smile

Proszę smile Nie ma sensu w ogóle robić badań po tak krótkim czasie. Pamiętaj, zawsze po co najmniej 4 tygodniach stałej dawki, chyba, że będziesz w ciąży. Wtedy czasem trzeba badania powtarzać po 2 tygodniach.
    • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto interpretacja wyników 23.04.14, 22:04
      Badania robiłaś rano, na czczo i bez tabletki z tyroksyną?
      Czy dr mówiła ci o tym, że tyroksynę łyka się na czczo, a posiłek dopiero min. pół godziny później? Że badania robimy zawsze rano i zawsze bez tabletki?
      • marlon13 Re: Hashimoto interpretacja wyników 26.05.14, 17:53
        Tak, mówiła o tym, robiłam badania na czczo bez tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka